SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yangında Zarar Gören Alanlar Yeniden Ağaçlandırılacak

0
Güncellendi - 2020-09-17 21:54:43
Yangında Zarar Gören Alanlar Yeniden Ağaçlandırılacak
A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz ay Malatya'da Beydağı yamaçlarında çıkan orman yangınında 3 bin fidanın yok olduğu alanda incelemelerde bulunan AKP Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, güz döneminde buraların yeniden ağaçlandırılacağını söyledi. Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder de, Orman Bölge Müdürünü ziyaret ederek, yanan alanların yeniden ağaçlandırılması konusunu görüştü.

KAHTALI YANGIN ALANINDA İNCELEME YAPTI

13 Ağustos günü Malatya'nın Battalgazi ilçesi Çamurlu Mahallesi sınırlarında bulunan Beydağı'nın yamaçlarında başlayan yangın, rüzgarın da etkisi ile kısa sürede yayılmış ve yaklaşık 50 hektar alan küle dönmüştü. Bu alanın 5 hektarında bulunan ağaçlandırma sahasındaki 3 bin çam fidanı da yangında küle dönerken, bölgeyi ziyaret eden Milletvekili Hakan Kahtalı, güz döneminde buranın yeniden ağaçlandırılacağını söyledi.

AKP İl Başkan Yardımcısı İbrahim Karaman ile birlikte Çamurlu Mahallesi'ndeki ağaçlandırma sahasına giden Milletvekili Kahtalı, "2010 yılında Cumhurbaşkanımızın talimatı ile başlattığımız ağaçlandırma kampanyasında 680 hektarlık alanı o dönem ağaçlandırdık. Bulunduğumuz alanda da çıkan yangında 2010 yılında dikilen 10 yaşındaki 3 bin karaçam fidanımız tahrip oldu” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile yaptıkları görüşmelerde güz döneminde bölgenin yeniden ağaçlandırılması için çalışmaların başlayacağını ifade eden Kahtalı, “Bu tür orman yangınlarının bir daha yaşanmaması için vatandaşlarımızın da bilinçlendirilmesi gerekiyor. Özellikle anız yangınlarına dikkat edilmesi gerekiyor. En ufak dikkatsizlik sonucu bugün yaşadığımız gibi 10 yaşındaki fidanlarımız yok olmaz. Bu kapsamda Malatyamızın ormanlarının daha fazla olması adına da gayret edeceğiz” diye konuştu.

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, “Toplamda 50 hektar alan yangında zarar gördü. Bunun 5 hektarı ağaçlandırma alanıydı. Burada 3 bin adet 10 yaşında karaçam fidanımız tahrip oldu. Diğer alanlar genellikle otluk alanlardı” dedi.

GÜDER DE ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜNÜ ZİYARET ETTİ

Bu arada, Orduzu Pınarbaşı mesire alanındaki ormanlık bölge ve Beydağı Venk bölgesinde çıkan yangında zarar gören alanları yeniden yeşillendirmek için Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, Elazığ Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner'i ziyaret etti. Yeşil dokusuyla Türkiye'nin akciğeri konumundaki Malatya’da çıkan yangınlar sonucu kül olan bölgeler, dikilecek ağaçlarla yeniden eski görüntüsüne kavuşacak. Çevrenin ve yeşilin korunmasına büyük önem veren Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in girişimleri sonucu zarar gören ormanlık alanlara, ateşe daha dayanıklı ağaç türleri dikilmesi planlanıyor. Bu alanlara bölgeye uygun yapraklı ağaç türleri ile ağaçlandırma yapılacak.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder’in ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, “Ziyaretlerinden dolayı başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum. İnşallah birlikte güzel hizmetler yapacağız. Malatya benim ilk göz ağrım. Orman teşkilatında ilk göreve başladığım yer. Osman Güder başkanımızın bizlerden bir talebi olmuştu. Battalgazi Belediyesi sınırları içerisinde fidanlığımız mevcut. Bizde kendilerine fidan desteklerini sağlayacağız. Köylerde göçü önlemek adına, gelir getirici tür kapsamında ceviz ve badem konusunda birlikte iş birliği yapacağız. Kendileri talepleri alacaklar, bizde orman köylülerine eke gelir sağlamak anlamında ceviz ve bademe yönelik ücretsiz fidan dağıtacağız. Malatya’mız yüzde 15 orman ile kaplı bir ilimiz. Başkanımız Orduzu Pınar Başında yaklaşık 1 ay önce bir yangın çıktığını ve orada çıkan yangından dolayı fidanların zarar gördüğünü belirtiler. Bu zarar gören alanı yeniden ağaçlandıracağız. Pınarbaşı Malatya için önemli bir yer. Bu bölgedeki toprak işlememizi yapmak üzere 11 Kasımda tüm Malatyalıları buraya davet ediyoruz. Bizim amacımız, her yıl ağaçlandırma, erozyon kontrol çalışmalarıyla bozuk durumda olan meşelerde de rehabilitasyon yani canlandırma kesimleri yaparak, mevcut ormanlarımızı verimli hale getirmek, yeni ormanlık alanlar tesis ederek orman varlığını arttırmak. Bu alan ile ilgili kurumumuza düşen görev neyse yapacağız” şeklinde konuştu.

Malatya’da geçmişte güzel çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, “Battalgazi Belediyesi olarak bugün Orman Bölge Müdürümüz Muhammed Salih Çetiner’i ziyaret ederek, görevinde başarılar diledik. Malatya’mız da orman ile alakalı olarak 5-6 yıl önce dönemin valisi Ulvi Saran görev süresinde Beydağı’na çok güzel çalışmalar gerçekleştirilmişti. Taşları patlatarak oralar ağaç fideleri ve çamları diktiler. Bu alanlarda yeşermeler başlamış durumda. Önümüzdeki süreçte inşallah Malatya’mız daha yeşil görünecek. Bölge Müdürümüz ile Malatya’ya geldiğinde yine kendisi ile bazı konularda istişarelerde bulunmuştuk. Köy statüsünde olan mahallelerimiz başta olmak üzere muhtarlarımızla görüşmeler yaparak onlara kendi bölgelerinde ceviz ve bademe yönelik ağaç dikimleri konusunda da bilgiler verdik. İlerleyen zamanda inşallah bu yapılacak olan çalışmalar onlara da ek bir gelir olacak” Şeklinde konuştu.

Güder, "Malumunuz Malatya’mızda son zamanlarda bazı alanlarda yangınlar çıktı. Orada ağaçlarımız zarar gördü. O kül olan ağaçlarımızın yerine yeni fidanlarımızı dikmemiz gerek. Ormanlar bizim milli servetimizdir. Malatya’daki yangında küle dönen alanlarımızı eski görüntüsüne kavuşturmak için konuyu Orman Bölge Müdürümüze aktardık. Kendisi bu anlamda bizlere gerekli tüm çalışmaların yapılacağı sözünü bizlere aktardı. Yanan o bölgelerimiz yeniden yeşerecek. Peygamber Efendimiz (S.A.S.) bir hadisi şerifinde şöyle buyurmaktadır: ‘Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikin.’ Bu hadis şerif bize her şeyi özetliyor. Çevrenin ve yeşilin korunması ilkemiz bizim için önemlidir. Bu anlamda biz Battalgazi Belediyesi olarak çevrenin korunması ve temiz tutulması noktasında üzerime düşen görevi layıkıyla yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Yeşil alanlarının arttırılmasını noktasında da Battalgazi Belediyesi olarak projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • TUNCAY (4 yıl önce)
    malatya beydağında nezaman ağaç göreceğiz komşu illere bakın yeşil bizim beydağı boş yaşım 60 beydağı hep aynı değişen yok bundan sonra değişmez
    0
    0
    Yanıtla
  • delibattalgazi (4 yıl önce)
    Alkol almak için neden ormanlık alanları tercih eder bu namertler. Yakalayıp adam başı diktirtin sıcakta 100 veya 200 ağaçta göreyim bir daha geçerlermi kenarından
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (4 yıl önce)
    O çıplak Beydağında istekli olan kişilere imar beton bina hariç, ağaçlandırmak ve yeşillendirmek şartıyla Malatyalıya verin. Hiç olmasa bu dünyada dikili bir ağacı kalsın. Kuşa kurda karınca ve sincaba ev olsun. Okijen üretsin. Ciğerlerimiz bayram etsin. Yağmur getirsin. Psikolojik rahatsızlıkları gidersin. İçinde sevgililer el ele dolaşsın. Aslan ve ceylan misali...
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Ağaç dikilirken ara yollar açılması gerekir ki yangın bir bölgeden diğerine geçmesin, kolay müdehale edilebilsin. Bir beydağını yıllarıdır adam gibi ağaçlandıramadık. Koskoca şehrin arkasında kel bir dağ öylesine duruyor. Her şeyi bilim ve tekniğine uygun yapmalı. Ayrıca bu orman deyince çam ağacı akla gelmemeli. Çok eski çağlarda Anadoludan meşe denizi diye bahsedilir, ve meşe ağaçlarından yol bulup gitmenin mümkün olmadığından bahsedilir. Yani dikilecek ağaç cinsi o bölgenin yapısına (toprak, iklim vb) uygun olmalı. Ayrıca ekonomik getirisi olan ağaçlar dikilmeli. Yöre halkı fadalanabilmeli. O zaman halk ta kormanı korur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilmeden konuşmayalım vali Saral döneminden beri kaya tabaka kırılarak oralarda dikim yapıldı zahmet edip gidip bir dolaşın sadece Malatya'da yılda 1 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturuyoruz emeğe saygı bir fidan Malatya şartlarında ortalama en az 50 yıl da ağaç haline geliyor insanlar sanıyor ki fidanı dikince 3 günde dibinde piknik yapıp çöpünü atıp gidecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılda 1 milyar ağaç dikiliyor hemde sadece Malatya da. 18 yılda 18 milyar ağaç nerede o zaman. 18 yaşındaki ağaç belli olur herhalde keşke dikilen yerleri de yazsaydınız öğrenebilseydik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Beydagin da şuan Malatya'nın iklim yapısına uygun fidan dikimi yapılıyor meseden ardıç'a ,sedir'e kızıl çam'a o kadar emek bir piknik sever sayesinde çöp olup gidiyor ozaman niye orman alanı korunmuyor deniyor insan yaratılmış en tehlikeli varlık herşeyden koruyabiliyorsun ama insandan birşeyleri korumak ne yazıkki yeterli olmuyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Recep (4 yıl önce)
    Sayın vekil isterseniz imara açın, el atmadığınız bir Beydağı kalmıştı. Her gün görüntü veriyorsunuz ama icraat yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (4 yıl önce)
    Metro hattini buraya kadar uzatacak her halde haşmetli başkanımız Gürkan hadi bakalim insallah oradan beydagını delip pötürgeye uzar belki
    0
    0
    Yanıtla
  • Ömer (4 yıl önce)
    Ulvi Saran Vali dışında gözle görülür bir şey yapılmadı. Sanki ağaçtan dağ görünmüyordu da az bir kısım zarar gördü. 18 yılda kaç ağaç dikildi Beydağı na görülüyor
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (4 yıl önce)
    En alttaki haritalı resim ne alaka
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya (4 yıl önce)
    Çam dikmeyin ki yangınlarda hemen yanmasın. Bol miktar da meyve ağacı dikelim. Daha mantıklı olur. Meşe de olur.
    0
    0
    Yanıtla