Trafiği rahatlatma bahanesiyle Valilik arkasındaki parkın bir bölümünden yol geçirilmesine ilişkin Belediye Meclisi kararı mahkemece durdurulurken, Belediye Meclisi de mahkeme kararı doğrultusunda bu projeden vazgeçti.
Belediye Meclisinin 2006 yılı Kasım ayı toplantısında Valilik binasının arka kısmında bulunan, Vilayet Parkı olarak da bilinen, kent merkezindeki tek yeşil alan olan 75 yıllık parktan, trafiği rahatlatmak iddiasıyla yol geçirilmesi yolunda yapılan proje, mecliste çoğunluğu oluşturan AKPli üyelerin oylarıyla kabul edilmişti. AKPnin mimar olan üyesi Tevfik Arpacı ise bu projeye karşı çıkmış, muhalefetle birlikte oy kullanmış, daha sonra da konuyu İdare Mahkemesine götürmüştü.
Malatya İdare Mahkemesinin, Ferhadiye Sokağının kaldırım kenarındaki ağaçların refüj olarak düzenlenmesi ve yolun park içine doğru genişletilerek bölünmüş yol olarak kullanılması amacıyla imar değişikliği kararı ile ilgili itiraz üzerine, Yüksek Mimar Mühendis Şehir Plancısı Prof.Dr. Şule Karaaslan, Harita Mühendisi Öğretim Görevlisi Namık Gazioğlu ve Şehir Plancısı Öğretim Görevlisi Dr. Demet Eroldan oluşan bilirkişi heyeti oluşturdu.
Bilirkişinin raporunda özetle; üst ölçek nazım imar planında değişiklik yapılmadığı için planların kademeli birlikteliğinin bozulduğu, plan değişikliğine dayalı yolların genişletilmesi ve sol tarafın toplu taşıma araçlarına ayrılması halinde Hükümet Konağı girişi ve çıkışlarında da problem yaşanacağı, halbuki her iki sokağın tek yönlü olduğu için sağ şeritlerde ağaç parkının engellenmesi halinde toplu taşıma araçları için yeterli kolaylık sağlanabileceği, kaldırım kenarındaki ağaçların refüj olarak düzenlenmesi ve yolun park içine genişletilmesinde yeşil doku için bir hassasiyet gösterilmediği, kent merkezindeki mevcut tek bir yeşil alanın bölünmesi ve işlevinin azaltılması şehircilik ve planlama esaslarına uygun olmadığı, günlük yaşamın önemli öğesi olan yeşil alan ve boş alanların yayaların kullanımında olması gerektiği, plan değişikliğinde ilgili kurumun görüşünün alınmadığı, ilgili yönetmeliğe aykırılık taşıdığı, İmar Kanununa, ilgili yönetmeliklere, şehircilik ilkelerine, planlama ve uygulama esaslarına, kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kanaatine varıldığı ifade edildi.
Mahkeme de, bilirkişi raporu doğrultusunda, imar planı değişikliğinde hukuka ve mevzuata uyarlık bulunmadığı, değişikliğin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceği görüşüyle, yürütmeyi durdurdu.
Mahkemenin bu kararı, Belediye Meclisinin son toplantısında ele alındı ve karar doğrultusunda parktan yol açılması yolundaki değişiklikten vazgeçilmesi oylama sonucu kabul edildi.
Belediye Meclisinin Kasım 2006daki yol açma kararı üzerine Malatyadaki bazı sivil toplum örgütleri tepki göstermiş, parkta basın toplantısı yaparak, bu projeden vazgeçilmesi istenmişti. Arşiv fotoğraf, tepki gösterenlerin o dönem parkta yaptıkları basın açıklamasından..