SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yaptık, Ama Hele Sor Niye Yaptık' Gibi Açıklama!.

0
Güncellendi - 2018-11-27 04:08:18
'Yaptık, Ama Hele Sor Niye Yaptık' Gibi Açıklama!.
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi, üniversitede düzenlenen ve İNÜHABER tarafından servis edilen bir konferans içeriğine ait habere, söz konusu konferansın konuşmacısı tarafından ‘Hatalı ve mesleki itibarını zedeleyici’ nitelikte olduğu iddiasıyla mahkemenin de talebi haklı bularak, habere erişimi engellediğine dair Yeni Malatya Gazetesi’nde ve malatyahaber.com’da yayınlanan haberin ‘Doğru olmayan, yanıltıcı bilgiler’ içerdiğini ileri süren, ancak haberi büyük ölçüde doğrulayan bir açıklama yayınladı.

Ancak söz konusu açıklamada, Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un aktardığı tüm bilgiler doğrulandı. Açıklamada, İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Fatma Nisan’ın Genel Yayın Yönetimindeki, İNÜHABER’in skandal nitelikteki yanlışın sorumluluğu da, daha önce üniversite yöneticilerine bunun doğru olmadığı yolunda yapılan uyarılara rağmen, üniversitedeki etkinlikleri izleyip buna ilişkin haberleri üniversitenin resmi sitesinde, 'üniversite bülteni' olarak yayınlama imkanı verilmiş  ‘henüz öğrenen’ İletişim Fakültesi öğrencilerinin üzerine yıkıldı.

Süreç nasıl gelişmişti?

İnönü Üniversitesi Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Topluluğu tarafından Süreyya Aybar konferans salonunda  geçtiğimiz haftalarda “Kanserde Farkındalık” başlıklı bir konferans düzenlemiş, konferansa Dr. Hilal Bürkek konuşmacı olarak katılmıştı.

Konferansın içeriğine ilişkin haber bülteni, İletişim Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Fatma Nisan’ın genel yayın yönetmenliğindeki İNÜHABER tarafından servis edilmiş, bülten ilk olarak İnönü Üniversitesi’nin resmi web sayfasında yayınlandıktan ve  İhlas Haber Ajansı tarafından bu kaynaktan alınıp abonelerine servis edildikten sonra çok sayıda yerel ve ulusal internet haber sitesi ile yazılı medyada yayınlanmıştı.

Bunun üzerine konferansın konuşmacısı Dr. Hilal Bürkek, konuşma içeriğinin yanlış kaydedildiğini ve haber bülteninde kendisinin hatalı bilgi vermiş gibi lanse edildiğini, bu durumun da mesleki itibarını zedelediğini ileri sürerek, habere erişimin engellenmesi ve yayından kaldırılması talebiyle Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu.

Mahkeme, Dr. Hilal Bürkek’in erişimin engellenmesi talebini haklı ve yerinde bularak, İNÜHABER’in servis ettiği haber içeriğinin şikayetçinin kişilik haklarını ve mesleki itibarını zedeleyici nitelikte olduğu gerekçesiyle “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yolu ile İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’un 9. maddesinin 1, 2, 3 ve 4. Fıkraları uyarınca” yayından kaldırılması ve erişimin engellenmesi yönünde karar vermişti. Mahkeme kararı gereğince çok sayıda internet sitesinde yayınlanan söz konusu habere mahkeme kararıyla erişim engellenmişti.

Tüm bu gelişmeler, Yeni Malatya Gazetesi ve  malatyahaber.com’da   “Üniversitenin ‘Çarpık’ Haberi Bir Hocasını Daha İsyan Ettirdi!” başlığı ile yayınlanmıştı.

İnönü Üniversitesi’nden ‘itiraf dolu’ yalanlama girişimi

Söz konusu haberle ilgili olarak İnönü Üniversitesi Kurumsal İletişim Birimi’nden yapılan yazılı açıklamada, Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un söz konusu haberine ilişkin olarak, ‘Yalanlama girişimi’ niteliğinde bir açıklama yayınladı.  Ancak geleceğin gazetecilerini yetiştirdiği iddiasındaki akademisyenlerin editoryal süzgecinden geçen, mahkeme kararıyla erişim engeli getirilen, yayından kaldırılan habere gerekçe üretme çabası içeren açıklamada, adeta haberimizdeki tüm iddia ve bilgileri doğrulayan itiraflar yer aldı. Açıklamadaki tek doğru düzeltme, haberde hoca olarak bahsedilen konuşmacı Dr. Hilal Bürkek'in İl Sağlık Müdürlüğü'nde görev yapmakta oluşu idi.

Açıklamada, İnönü Üniversitesi, Dr. Hilal Bürkek’in “Kanserde Farkındalık” başlıklı konferansına ilişkin olarak İNÜHABER tarafından yapılan haberde, Dr. Bürkek’in konuşması ile haber içeriğindeki ifadelerin uyuşmadığını ‘Öğrencilerin tecrübesizliğinden kaynaklanan bazı hatalar yapılmıştır’, ‘Bahse konu haberde mesleki anlamda bir takım değerlendirmeler noktasında yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilecek ifadeler kullanılmıştır’ ifadeleriyle kabul ederken, hocanın mağdur edildiği, ancak bu mağduriyetin haberin yayından kaldırılmasıyla diğer sitelerde ise mahkeme kararıyla yayından kaldırılarak giderildiği itiraf ediliyor.

Sorumluluğu ‘henüz öğrenen’ İletişim Fakültesi öğrencilerine yıktılar

İNÜHABER elemanları tarafından oluşturulan tüm haber içeriklerinin doğruluğunu, güvenilirliğini ve kalitesini denetlemekle sorumlu olan Dr. Öğr. Üyesi Fatma Nisan’a ve diğer editörlere ait sorumluluğun, sorumluluğu olmayan, mesleği öğrenme çabasındaki İletişim Fakültesi öğrencilerine yıkılması ise açıklamanın en vahim olan tarafıydı.

İşte haberimize karşılık yapılan o açıklama:

"2016 yılında İletişim Fakültesi öğrencilerinin teorik derslerini destekleyip uygulama yapmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş olan İNÜHABER Merkezinde İletişim Fakültesi öğrencileri görev almakta ve İnönü Üniversitesindeki etkinliklerin haber takibini yapmaktadır. İNÜHABER Merkezi Genel Yayın Yönetmeni öğrencilerden gelen haberleri sadece editöryal olarak incelemektedir. Zira bilindiği üzere genel yayın yönetmeninin her haberi bizzat takip etmesi ya da haberle ilgili ses kaydını dinlemesi mümkün değildir. Haberciliği öğrenme aşamasında olan öğrencilerin zaman zaman bir takım yanlışlar yapması oldukça olağan bir durumdur. Türkiye genelindeki İletişim Fakültelerinin birçoğunda bu tarz uygulama birimleri bulunmakta ve bu birimlerde de yine İletişim Fakültesi öğrencileri görev almaktadır. Tam olarak öğrencilerin tecrübesizliğinden kaynaklı yapılmış olan hataların İnönü Üniversitesi tarafından bilerek veya gerekli özenin gösterilmediği için yapıldığı şeklinde bir algı yaratılması doğru bir tutum değildir.

14 Kasım 2018 Çarşamba günü Malatya Haber isimli sitede (http://malatyahaber.com/) “Üniversitenin Çarpık Haberi Bir Hocasını Daha İsyan Ettirdi!” başlığı adı altında verilen haber kamuoyunu yanıltıcı niteliktedir.

Söz konusu haberin başlığında İnönü Üniversitesinin bir hocası olarak lanse edilen kişi (doktor) Üniversitemizin öğretim elemanı değildir. Haberde ismi geçen kişi Malatya İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı bir birimde görev yapan bir doktordur ve bu doktorun mağduriyetinin giderilmesi noktasında gereken hassasiyet sonuna kadar gösterilmiştir.

Yine söz konusu haberin başlığında “çarpık haber” ifadesine yer verilerek, İNÜHABER sitesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yayınlanmış olan “Kanserde Farkındalık Konferansı Düzenlendi” başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı şeklinde bir izlenim uyandırılmaya çalışılmıştır. Oysaki aşağıda da yapılacak açıklamalarda anlaşılacağı üzere bahse konu haberde sadece mesleki anlamda bir takım değerlendirmeler noktasında yanlış anlaşılmaya sebebiyet verebilecek ifadeler kullanılmıştır.

Haberde ismi geçen doktorun Malatya 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ne dilekçeyle başvurusu sonucunda haberin yayından çıkarılmasıyla ilgili olay şu şekilde gerçekleşmiştir:

İNÜHABER sitesinde 26 Ekim 2018 tarihinde yayınlanmış olan “Kanserde Farkındalık Konferansı Düzenlendi” haberinde konuşmacı olarak adı geçen doktor, İNÜHABER Merkezini arayarak kendisiyle ilgili bir haberde sıkıntı olduğunu belirtmiş ve orada görev alan bir öğrenciye yetkili kişiye ulaştırması noktasında numarasını bırakmıştır. Bunun üzerine öğrenci İNÜHABER Merkezi Genel Yayın Yönetmeni Dr. Öğr. Üyesi Fatma NİSAN’a durumu belirttikten hemen sonra NİSAN, haberde ismi geçen doktoru aramıştır. Telefonda haberde ismi geçen doktor, NİSAN’a haberde kendisinin hatalı bilgi vermiş gibi lanse edildiğini ve bu durumun mesleki itibarını zedelediğini ileri sürmüştür. Haberde ismi geçen doktor, ayrıca haberin birçok haber sitesinde yer bulduğunu, söz konusu haberin kariyerini etkileyebileceğini, dolayısıyla haberin yayından çıkarılması gerektiği talebini dile getirmiştir. Bunun üzerine NİSAN konuyla ilgileneceğini belirterek öncelikle haberi yapan öğrencilerle görüşmüş ve konuşmacının konferanstaki ses kaydını dinleyerek yayınlanmış olan haberle karşılaştırmıştır. NİSAN haberde öğrencilerin acemiliğinden kaynaklanan bir takım sıkıntıların olduğunu tespit etmiştir. Bu durum üzerine NİSAN, haberde ismi geçen doktoru aramış ve haberin İNÜHABER Merkezi sitesinden kaldırıldığını, diğer haber sitelerine müdahalesinin ne yazık ki olamadığını ifade etmiştir. Haberde ismi geçen doktorun rahatsızlık duyması nedeniyle NİSAN, haberde ismi geçen doktora mahkemeye kendisinin bir dilekçeyle başvurarak haberin diğer sitelerde de yayından çıkarılabileceğini söylemiştir. Haberde ismi geçen doktor da yasal hakkını kullanmış ve haberin yayından çıkarılmasını mahkemeden talep etmiştir.  Olayın aslı bu şekilde gerçekleşmiştir.

Malatya Haber sitesinde yayınlanan söz konusu haberde bir yıl önce yaşanan İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan TETİK olayına değinilmiştir. Haberde bahsedilen olayla ilgili Üniversitede başlatılan soruşturma sonuncunda olayın sorumluları tespit edilerek haklarında gerekli yasal işlem yapılmıştır. İnönü Üniversitesi bu konuda gerekli hassasiyeti göstermiş ve olayın aydınlatılması noktasında gerekli olan her türlü işlemi yapmıştır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

Önceki skandalı da doğruladılar

İnönü Üniversitesi’nin açıklamasında, haberdeki bir başka unsur da doğrulandı.

Geçtiğimiz yıl İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Burcu Kayhan Tetik “Meme Kanseri – Farkındalık” başlıklı bir konferans vermiş, İNÜHABER tarafından konferansa ilişkin hazırlanan haber içeriğinde, söylemediği ifadeler konuşmacıya mal edilmiş ve yayınlanmıştı.

Malatyahaber.com, olayı, “Üniversitenin ‘iletişim’ skandalı” başlığı ile gündeme taşımış, Dr. Hilal Bürkek’in çarpıtılan konferansına ilişkin geçtiğimiz günlerde yayınlanan haberde  konu yeniden hatırlatmıştı.

İnönü Üniversitesi, söz konusu açıklamasında bu olayı da “Bahsedilen olayla ilgili Üniversitede başlatılan soruşturma sonuncunda olayın sorumluları tespit edilerek haklarında gerekli yasal işlem yapılmıştır. İnönü Üniversitesi bu konuda gerekli hassasiyeti göstermiş ve olayın aydınlatılması noktasında gerekli olan her türlü işlemi yapmıştır” sözleriyle doğruladı. Açıklamada sorumlular hakkında işlem yapıldığı vurgulanırken, sorumluların kimler olduğu ve bu kişiler hakkında ne tür bir işlem ve cazai yaptırım uygulandığı hakkında bilgi verilmedi.

Kısacası, İnönü Üniversitesi, Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un ‘doğru olmayan, yanıltıcı ve yönlendirici’ haber yaptığı iddiasına karşın yaptığı açıklamada, Dr. Hilal Bürkek'in görev yeri hariç haberdeki tüm iddia ve bilgileri doğrulamış oldu.

Haberimiz üzerine Teoman Duralı konferansındaki yanlışlar günler sonra düzeltildi

Diğer yandan haberimizde gündeme getirdiğimiz bir başka yanlışlık ise Prof. Dr. Teoman Duralı’nın katıldığı konferansa ilişkindi. Ancak İnönü Üniversitesi’nde yapılan açıklamada, bu habere ilişkin bir bilgi yer almadı.

Yeşilyurt Belediyesi Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Merkezi ile İnönü Üniversitesi Medeniyet ve Sanat Araştırmaları Topluluğu tarafından ortaklaşa bir programla konferans gerçekleştirilmiş ve bu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Teoman Duralı katılmıştı. Yine İNÜHABER marifetiyle yayınlanan Prof. Dr. Teoman Duralı konferansına dair haber içeriğinde, bütün medeniyetler ve medeniyetlerin dayandığı kültürlerin “ney” esaslı olduğunu söylediği ve “Bütün medeniyetler ve onların dayandığı kültürler ney esaslıdır. Neyinden ortaya çıkmışlar. Bu benim görüşüm değildir. Tarihi bir tasviridir, ifadesidir” şeklinde konuştuğu belirtilmiş, haberde ayrıca Prof. Dr. Teoman Duralı’nın soyadı, bir cümlede ‘Türksoy’ olarak yazılmıştı.

Malatyahaber.com’un söz konusu haberinde, gazeteci yetiştirdiği iddiasındaki İletişim Fakültesi yönetimindeki bir haber merkezinden yayınlanan bu garip cümleleri, “Bu ‘ney’ neyin nesi?” başlığı ile gündeme getirmişti.

Bu garip, anlamdan yoksun cümleler, Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un haberinin ardından düzeltildi. Daha doğrusu ‘Din’ kelimesi yerine ‘Ney’ kelimelerinin yer aldığı cümleler, günler sonra çıkarıldı.  Ancak haber paragrafına giriş cümlesindeki ‘Ney’ kelimesinin çıkarılmasının unutulduğu görüldü. Haberdeki düzeltme bile tam anlamıyla yapılamadı.

Haberimizde ortaya çıkarılan bu ‘garip’ cümlelerin siteden kaldırıldığına ilişkin bilgi, üniversitenin açıklamasında yer almadı.

'Genel Yayın Yönetmeni' hocanın kontrolünden geçmiyor mu?

Öte yandan açıklamada bir başka unsur daha dikkat çekti. İNÜHABER’in başındaki sorumluların denetiminden geçerek yayınlandığı düşünülen “Kanserde Farkındalık” başlıklı konferans haberinin Genel Yayın Yönetmeni Dr. Öğretim Üyesi Fatma Nisan’ın editoryal süzgecinden geçmeden yayınlandığını düşündüren ifadeler yer aldı.  İnönü Üniversitesi’nin açıklamasında, haberdeki yanlışlıkların Fatma Nisan’ın söz konusu doktorun aramasından sonra haberdar olduğu, bunun üzerine ses kayıtlarını dinlediği ve yanlışlığı tespit ettiği belirtildi. Bir üniversitenin kurumsal kimliği için önem taşıyan haberlerin yayınlanmadan önce kontrol edilmesi gerekirken, üniversite açıklamasında, yanlışlıklar üzerine kontrol edildiği izlenimini veren 'itiraflara' yer verildiği görüldü.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, malatyahaber.com'da yer alan eleştirel haberin ardından geçtiğimiz günlerde İletişim Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Önal'ı makamında ziyaret etmiş, ziyarette Dr. Öğretim Üyesi Fatma Nisan da hazır bulunmuştu (inonu.edu.tr)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Akademia (6 yıl önce)
    Üniversite üniversite olmaktan çıkıp tarikatlar ve müritleri yuvasına dönüştürülmüş ise böyle zavallı hallere düşmesi de gayet normaldir. Şaşmamak gereklidir. Bu üniversite bir rektör tarafından mı yönetilmektedir, o da zaten belirsizdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • ORBİYOLOG (6 yıl önce)
    ACİZLİĞİN TABLOSU, BU KADAR ACEMİ İNSANLAR BİR ARAYA GELMİŞ ÜNİVERSİTENİN EN ÖNEMLİ FAKÜLTESİNİ YÖNETMEYE ÇALIŞIYOR, FOTOGRAFIN DİLİ ŞUNU ANLATIYOR, '' SAYIN REKTÖRÜM BİZ YAPTIK VEDE SIVADIK.."
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Simdi arkadas burada sadece sorumlu öğretim üyesi degil. Sorun tamamen öğrencilerden yani o röportajı yapan öğrencilerden kaynaklı bir durum... Su yapılabilir ancak, haberi yapılacak öğretim üyesine haber yayınlanmadan kopya gönderilir, habere soz konusu olan hoca haberi okur, he bunları ben dedim der onay verir oyle yayınlanır...Baska yozumu olmaz. Burada en sucsuz olan genel yayın yönetmenidir..bir daha yazıyorum, o haberi yapan öğrenciler tamamen suclu.... Her herseyi bizden beklemeyin birazda siz dusunun hocam ya..sureci biz mi yazacağız yani :)
    0
    0
    Yanıtla