SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yarım Asırlık Görüş Gazetesi'ni de Deprem Vurdu

Yarım Asırlık Görüş Gazetesi'ni de Deprem Vurdu
A- A+ PAYLAŞ

8 Mayıs 1974 yılında Malatya’da yayın hayatına başlayan ve 49 yıl yayınını sürdüren Görüş Gazetesi'nin 33 yıldır bulunduğu, Valilik binası arkasında, Vilayet Parkı karşısındaki Üstün Apartmanı da “tarih” oldu. 6 Şubat afetlerinde gazetenin bürosu ve matbaası da hasar görünce Görüş, yayın hayatını durdurmak zorunda kaldı.

malatyahaber.com yayıncılarının da yetiştiği okul olan Görüş, kurulduğu günden beri sahibi Cevdet Barış’ın filmlere konu olabilecek bir “gerçek yaşam senaryosuyla”, belki o güne kadar hiç aklından geçirmediği halde, bir anda gazete patronluğuna soyunmasıyla Malatya'da yayınına başlamış, Malatya basın tarihinin en etkili ve güvenilir yayın organı olarak yaklaşık yarım asır varlığını sürdürmüştü; sloganı da ‘Görüş yazıyorsa, doğrudur’ idi..

Görsel ve işitsel medyanın dönemin yasaları gereği sadece devletin tekelinde olduğu, Türk toplumunun bu kulvarda sadece TRT radyo ve televizyonlarından akan yayınla yetinmek zorunda kaldığı, yazılı basın hakimiyetinin ise ezici çoğunluk İstanbul gazetelerinin elinde bulunduğu yıllar, Malatya gibi “orta karar” bir şehirde gazetecilik yapmak kolay iş değildi.

1974 Malatya’da televizyon yayınının da yeni başlayacağı yıldı. TRT 1968’de ilk yayınını yapmış olsa da diğer şehirlere yayılması, o günün teknik ve ekonomik olanaklarıyla, o kadar kolay değildi. 70’lerin ilk yarısında yaygınlaşan ve sadece siyah-beyaz olan televizyon yayını akşam birkaç saat sürüyordu. Tüplü, ısınarak açılan TV cihazı başlarda pahalıydı, zaten millette pek para da yoktu, haliyle her aile onu kolayca alıp evin başköşesine koyamıyordu. 70’ler komşuluk ilişkisinin yoğun yaşandığı yıllardı, televizyon bulunan birkaç evin her akşam misafiri eksik olmuyordu. Bu ziyaret Türkçemize “telesafirlik” diye şakadan bir sözcük kazandırmıştı.

İlk yazı işleri müdürlüğünü Avukat Talat Barış’ın yaptığı, O'nun vefatıyla Celal Yalvaç'ın bu görevi üstlendiği, 4 sayfa, “eee haliyle” siyah-beyaz gazetenin ilk sayısının manşeti “Eski Malatya nahiyesinde geçen yıl dikilen kavak ağaçlarının sulanamadığından kurumaya başladığı” idi.

Öyle o yıllarda, bugün belediyelerin veya benzer kurumların basın bürolarından başlığı bile hazırlanarak atılmış, bugün çoğu bir cümleyi bile doğru düzgün yazamayacak yüzlerce ne idüğü belirsizin 'gazeteci' diye ortaya çıkmasına ortam sağlayan yazılı “haberimsi” bülten (!) gelmezdi. Haberi araştırmak, soruşturmak, varsa taraflarını dinlemek, daktilo başına geçip yazmak gerekirdi. Haber daktiloda kaleme alınacak, kontrol edilecek, hata varsa düzeltilecek, oradan matbaaya gidilecek, hurufat denilen sistemle, ağır kurşun, boya kokularının harman olduğu matbaadaelle  dizilecek, ilk çıktının “tashihi” (düzeltme) yapılacak, en nihayetinde baskıya geçilecek, sabah erkenden de bayilere dağıtılacaktı…

Yani “gazeteci gazetecilik” yapacaktı…

O günler nahiye denilen (günümüz Türk idari sisteminde öyle bir birim bulunmuyor), Malatyalıların tabiriyle Aşağışeher de denilen Eskimalatya’nın sorununun manşete taşınması Görüş’ün nasıl bir gazetecilik yapacağının, başka ifadeyle yerel gazeteciliğin nasıl olması gerektiğinin, işaret fişeği gibiydi.

Bu tür haberler ileride araştırmacılara dönemin ekonomisine dair ipucu da verir. Nasıl mı?

Fırat kıyıları hariç Eskimalatya hep su sorunu yaşamıştır. Kuraklık olur. Yukarıdan, yani güneydeki Derme’den, gelen su o kadar geniş araziye yetmemektedir. Ona rağmen Aşağı Şeher’de suyu çok seven kavak tercih edilmiştir çünkü Malatya ekonomisinde keresteciliğin önemi büyüktür.

1970’lerin ikinci yarısı gazetecilik açısından kelle koltukta yıllardı. Türkiye’nin her yerini kabus gibi saran terör olayları, karşıt görüşlü insanların bir mahalleden karşı mahalleye dahi gidemeyişi,  öldürülen onlarca insan, derken 17 Nisan 1978’de Malatya Belediye Başkanı Hamit Fendoğlu’nun gelini ve torunlarıyla katli, Malatya’nın yanışı…

Ortalık toz dumandı, at izi it izine karışmıştı.

Görüş, bu dönemde hep gazetecilik yapmaya çalıştı. Muhabirleri, yazarları, sonradan adları ulusal basının da önemli isimleri arasına girecek merhum Raşit Kısacık’ın, ömrü uzun olsun Orhan Apaydın’ın evleri bombalandı..

Ne Kısacık ne Apaydın’ın derdi sağcılık veya solculuktu. Patronları Cevdet Barış’ın da öyle.

Tek dertleri vardı: Gazetecilik.

Bombalar patlar, mermiler havada uçarken bile gazeteciliği bırakmadılar, ilkelerinden taviz vermediler, sadece ve sadece haber yazmaya, toplumu bilgilendirmeye çaba harcadılar.

70’ler, 12 Eylül 1980 askeri darbesi, her gün Sıkıyönetime kontrole giden ilk nüsha (İstanbul basını jargonuyla, meyhane baskısı), seksenlerin ortalarında Malatyaspor’un liglerde fırtına gibi esmesiyle binlerce baskı yapan Görüş…

Hemşerimiz Turgut Özal başbakan olmuş, Malatyalı bakanlar kabineye girmiş, memleketin ülke çapında havası bin beş yüz olmuştu ama Malatyaspor denince akan sular duruyordu. TRT tek kanaldı, kafası eserse o gün adı 1. olan bugünün Süper Liginden bir maçı arada naklen yayınlıyor, özetleri veriyor, diğer liglerden “bir zahmet” sonuç geçiyordu.

Haliyle halkımızın Malatyaspor haberleri hususunda tek umudu yazılı basındı, yani Görüş.

Gazete bayiden alınabildiği gibi abone olanlara dağıtılıyordu. Nasıl olmuşsa bir abonenin gazetesi ulaşmamış, hiçbir bayide gazete bulamamış, telefonla gazeteye ulaşmış, sinirlenmiş, niye benim gazetemi göndermediniz, diye bağırıp çağırmaya, ardından küfretmeye başlamıştı. Telefona çıkan muhabir, küfür başlayınca karşı tepki koymuş, o sırada hadiseye tanık olan patron Barış, araya girip, telefonu eline alıp adamı sakinleştirmiş, sonra muhabirlere dönerek “kızmanıza gerek yok, adam bize iltifat ediyor yahu. Gazetemizi okuyamadı diye bu kızgınlığı bize iltifat. Demek işimizi güzel yapıyoruz” mealinde açıklama yapmıştı.

Elle dizgiden, entertipe, oradan bilgisayara ve ofsete doğru olan ve Görüş'ün de yaşadığı bu süreçte teknolojideki gelişmeler, önce radyo ve televizyon tekelinin ortadan kalkması, sonraki on yıllarda Internet’in devreye girmesi elbette Görüş’ü etkiledi. Zamanla gazetenin temel geçim kaynağını oluşturan resmi ilan önemli ölçüde azalınca gazetecilik gelir getiren değil cepten harcatan bir iş haline geldi.

Ama Görüş asla gazetecilikten taviz vermedi. Ne yapıp edip para kazanayım, yoluma devam edeyim çizgisine girmedi.

Çünkü Görüş geride kalan yıllarda doğruyu ve gerçeği yazma, Malatya ve Malatyalının sorunlarını gündeme getirme, mümkünse çözüm bulma hedefiyle haberler üretmiş, kamuoyunda Görüş yazıyorsa doğrudur fikrinin yerleşmesini sağlamıştı.

Mayıs 1974’te “PTT Yanı Yeni Yol No: 7 MALATYA” adresli yazıhanesinde “konuşlanan”, 1975’de Atatürk (Kışla) Caddesindeki yerine taşınan Görüş, bu mesleğe gönül verenlere okul da oldu. Raşit Kısacık, Orhan Apaydın, Erhan Kırçuval gibi usta kalemlerin ardından Abdurrahman Çamur, İsmet Yalvaç, Bülent Yalvaç, Bülent Sarıçiçek, Osman Karakaş, Fuat Kozluklu, Suat Taşpınar, Selahattin Gökatalay, Nihat Abacı gibi nice gazeteci ve yazarlar Görüş’ün ekolünde önemli başarılara imza attılar.

Görüş, 1990’da Vilayet binasının arkasında bulunan, aynı adlı parkın bitişiğinde, Üstün Apartmanının 3. katına taşındı ve binanın 6 Şubat depremlerinde 'ağır hasar' alması nedeniyle yayınını durdurmak zorunda kalıncaya dek hep bu binada faaliyet gösterdi.

***

Yarım asıra yaklaşan tarihinde Görüş’ün, çalışanlarının haricinde, birçok müdavimi olmuştur. Malatya tarihi, kültürü, ekonomisi, sosyal yapısı, aklınıza gelebilecek her alanında kafa yoran yazarından çizerinden başlayarak birçok renkli karakter bu siyah beyaz gazetenin kapısını aşındırmış, çayını içmiştir. Çeşitli vesilelerle Malatya’ya gelen Türk basınının tanınmış yüzleri, usta kalemleri Görüş’ün misafiri olmuştur.

Çayın, arada yoğrulan çiğ köftelerin eşliğinde, ne entelektüel sohbetler dönmüştür, nelere tanıklık edilmiştir, yaşayanlar bilir!

***

Zaten neredeyse 10 yıldır Cevdet Barış’ın özverisiyle yayın hayatını sürdüren, resmi ilan veya herhangi bir geliri olmayan Görüş, hepimizin hayatını alt üst eden depremin etkisiyle “şimdilik” yayını durdurdu demiştik yazının başında.

Malatya basınında, dürüst ve nitelikli gazeteciliğin en eski ve köklü sembolü Görüş bundan sonra yayın hayatını Internet ortamında sürdürebilir ama bir an önce binasına, matbaasına kavuşarak o dürüst ve nitelikli gazeteciliğin 'ölmeyeceğini gösterecek' örnek olma adına yayınına tekrar başlaması olasılığı var mı? Bilmiyoruz.

Ama Malatya’nın da Türkiye’nin de işi sadece gazetecilik olan, gazetecilik faaliyetiyle hayatta kalan, bu güzel ve heyecanlı mesleği sahibinin/sahiplerinin veya nemalandığı, iplerini eline verdiği “sahibinin/sahiplerinin” tetikçiliğini yapmayan gazetelere/gazetecilere şimdi daha çok ihtiyacı var. 

malatyahaber.com

Haberle İlgili Diğer Fotoğraflar
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • melike= mehmet ali çelik (10 ay önce)
    komşumuz büyüğümüz rol modelimiz .aile dostumuz CELAL YALVAÇ AGABEYİMİZİ kaybetmenin acısını yaşıyoruz mekanı cennet olsun ailesine sabırlar ve başsağlığı diliyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferdi Durdu (1 yıl önce)
    Görüş Gazetesi'nde çalışmamış olsam da o güzide okulda yetişen büyüklerimizin yanında öğrendiğimiz çok şey oldu. Bir dönem Yeni Malatya Gazetesi'nde birlikte çalışma onuruna eriştiğim Cevdet Barış iyi ki Görüş'ü bugünlere getirmiş. Bu sayede gazeteci yetişmiş. Üzülmemek elde değil ama Görüş hep hatırlanacak bir gazete olacak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent SARIOĞLU (1 yıl önce)
    Yetiştirdiği güzide insanlarla benim de yetişmeme katkıda bulunmuş bir okul, bir ekol Görüş Gazetesi. Kent kültüründe önemli yeri var. Yaşananlar için "geçmiş olsun", gelecek için "hayırlı olsun" diyelim. Kapısından riyanın girmediği o iki oda bir saloncuk küçük dairedeki samimiyeti artık nerede buluruz bilemiyorum.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 yıl önce)
    Görüş yazmışsa doğrudur. Bu söz biz Malatyalıar için neler ifade ettiğini, 80 lerin ikinci döneminde Efsanemizin o zamanlarki adıyla 1. Lig de özellikle de 87-88 sezonunda fırtınalar estiriyor, o yıllar ne güzel günlerdi. Çarşıya çıktığımızda tanıdık yüzler, ve şimdi o yıllardan geriye kalan her tarafın toz, enkaz olduğu ve aramızda olmayan sayısız güzel insanlar, onları da rahmetle anıyoruz.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • M.Bahadır ALTAŞ (1 yıl önce)
    Bağımsız ve özgür gazeteciliğin çok değerli olduğu günümüzde Malatya basın dünyasında önemli bir yere sahip Görüş Gazetesi varlığı ile her zaman Malatya da gerçeklerin yazılması ve söylenmesi adına üstlendiği görevle örnek olmuştur. Kırk yıllık süre içinde öğrencilik yıllarımızdan bugünlere kapısı bizlere her zaman açık olan fırsat buldukça (sıklıkla) ziyaret ettiğimiz Görüş Gazetesinde güzel günlere Malatya adına önemli konulara şahit olduk. Başta gazetenin imtiyaz sahibi Cevdet Barış olmak üzere gazetenin bu günlere gelmesinde emeği geçen kendilerini tanıma imkanı bulduğum büyüklerimiz Celal Yalvaç, Raşit Kısacık, Orhan Apaydın, Erhan Kırçuval ile arkadaş ve dost olmaktan gurur duyduğum İsmet Yalvaç, Osman Karakaş, Bülent Yalvaç, Selahattin Gökatalay, Nihat Abacı, Fuat Kozluklu, Suat Taşpınar, ve Bülent Sarıçiçek ile diğer emekçilerini emeklerinden dolayı kutlarım.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • "Dostumun dostu dostumdur." ilkesi ile çok özel ve güzel yorumunuza aynen katılıyorum.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Mustafa Özdurhan (1 yıl önce)
    O yıllar film şeridi gibi geçti gözümün önünden. İletişim araçlarının günümüze göre daha kısıtlı olduğu o dönemlerde önemli derecede kültürel ve iletişimsel ihtiyacımızı karşılıyordu, başta Görüş olmak üzere yerel gazeteler. Bizler de bu gazetenin en önemli emekçilerinden olan Bülent Korkmaz arkadaşımızın yazılarını okuyarak ayrı bir gururlanırdık. Bu vesileyle bütün basın emekçilerine saygı ve selamlarımızı iletiyorum.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Osman (1 yıl önce)
    Cevdet abi mahalle de saygın dürüst bir kişilikti görüşde malatya medyasına cok değer kattı çok gazeteci yetiştirdi şimdi de ismet Yalvaç bu yolda yürüyor işleri rastgelsin
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Orhan tuğrulca (1 yıl önce)
    Malatya basın tarihine damgasını vuran GÖRÜŞ GAZETESİ ne geçmiş olsun. İnşallah yeniden toparlanır yoluna devam eder.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Enver KALAYCIOĞLU (1 yıl önce)
    Yıl 1975 Liseyi yeni bitirmişim...Lise Arkadaşım Erhan Hoşhan Ufuk Gazetesi Editörlüğünde başlamış, bana dedi ki senin güzel şiirlerin yazıların var.Getir gazetede yayınlayalım...İlk yayınlanan şiirim "Sadece Bir Rüya" 22 Ocak 1975 Malatya Ufuk Gazetesinde yayınlandı. Aynı yılın sonuna doğru Erhan Hoşhan Görüş Gazetesine Editör olunca, bu sefer şiirlerimi yazılarımı Görüş Gazetesine verdim. 1975 yılına ait Görüş Gazetesi var...Yeri Kışla Caddesinde idi... Kışla Caddesine geçişi1975 olacak...1978 yılına kadar Görüş Gazetesine şiir fıkra yazı verdim...1978-1982 yılları arasına görevim nedeniyle Elbistanda bulunduğumdan Elbistanın Sesi Gazetesinde yazmaya başladım...Özet olarak şunu söylemek isterim...Görüş Gazetesi hiçbir zaman gazetecilikten ödün vermedi. Kimliğini korudu. Örnek bir gazete oldu. Çok büyük değerlerin yetiştiği bir okul oldu.Bu konunda Cevdet Beyi ve Celal Yalvaç büyüğümüzü Rahmetli Erhan Kırçuval Raşit Kısacık Ağabeylerimizin,Orhan Apaydın. Gazeteci olmaktan başka gayesi olmayan Nihat Abacı Osman Karakaş ,İsmet ve Bülent Yalvaç diğer emeği geçenleri kutluyorum...Malatya'nın kimliği olan Görüş Gazetesinin yayın hayatına Malatya normalleşince dönmesini diliyorum...
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    80 li yılların ortaları daha 10 yaşlarındayım sabah kalktığımızda ilk işimiz nerde bir görüş gazetesi bulurda okuruz derdindeydik çoğu zaman ucuzda olsa cepte para yok gazeteyi alamazdık helede pazartesi günleri malatyasporumuzun maçlarından sonra ve özellikle yaz ayları transfer haberlerindeydi gözümüz bu güzellikleri bizlere yaşatan GÖRÜŞ ailemize sonsuz şükranlarımı sunarım gazetemizin yeniden ayağa kalkmasını temenni eder elimizden gelen maddi manevi tüm yardımı yapabileceğimizin bilinmesini isterim evet "GÖRÜŞ YAZIYORSA DOĞRUDUR"
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatya (1 yıl önce)
    80 li yıllar malatyaspor süper ligde Malatya sporla ilgili güvenilir haberleri almak için sabahları görüş gazetesi almak vazgeçelmez bir alışkanlık halini almıştı.
    %88
    %12
    Yanıtla