BAZI KÖYLÜLERDEN 'GÖLET ALANINDA VERİMLİ TARLALAR VAR' TEPKİSİ.. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Battalgazi - Beypınarı Göleti ve Sulaması Planlama ve Proje Yapımı için bir ihale düzenlendiğini açıkladı.
Malatya kent merkezinin, yaklaşık 10 km güneyinde yer alan Beypınarı Deresi üzerinde yapılması planlanan göletle Beypınarı Mahallesi ve civar arazilerini arazilerinden brüt 342 hektarının sulanması planlanlanıyor.
DSİ Genel Müdürlüğü, Beypınarı Deresi üzerinde yapılacak gölet ve gölette birikecek sulama suyunun tarım arazilerine ulaştırılmasını sağlayacak sulama sistemine ait planlama ve proje yapımı için 24 Nisan 2021 tarihinde ihale düzenledi.
Beypınarı Göleti Planlama ve Proje Yapımı İhalesi için teklifler Elektronik Kamu ihale Platformu (EKAP) üzerinden alınacak ve Elazığ'daki DSİ 9. Bölge Müdürlüğü'nde açılacak.
İhale kapsamındaki işin yapım süresinin 450 gün olarak öngörüldüğü belirtildi.
Öznur Çalık, 2021 programına alınacağını açıklamıştı; proje yapımı 15 ay sürecek
AKP Malatya Milletvekili ve MKYK Üyesi Öznur Çalık, Beypınarı Göleti'nin 2021 yılı ek yatırım programına alınacağını söylemişti.
DSİ'nin düzenleyeceği ihaleden sonra proje ve planlama işinin en iyi ihtimalle 2022 Temmuz ayında bitmesi öngörülüyor.
Bu da Beypınarı Göleti yapım işinin 2022 ortalarında bitecek olan planlama ve proje yapımından sonra, gölet inşa ihalesine çıkılabileceğini; dolayısıyla, Beypınarı Göleti'nin hizmete girmesinin an az 4-5 yıllık bir sürece yayılacağını gösteriyor.
Göletin sulama alanındaki köy sakinlerinin bir bölümü gölet projesine karşı çıkıyor
Bu arada, bölge muhtarlarının Haziran 2020'de Elazığ'daki DSİ Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ederek Beypınarı Göleti'nin bir an önce yapılması talebinde bulunurken, bölgede yer alan bazı köy sakinleri, göletin tarım topraklarını su altında bırakacağını ve göçe neden olacağını ileri sürerek projeye karşı çıkıyor.
AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ın 29 Nisan'da yapılacak ihaleye yönelik twitter mesajı altına yorum bırakan bazı vatandaşlar, "Sulama için yapılacağı söylenen gölet, tarım topraklarımızı su altında bırakacak" dedi.
Öznur Çalık'ın Beypınarı Göleti ile ilgili twitter paylaşımı altına yapılan yorumlardan bazıları şöyle:
Sedat S. "Biz bolge halki olarak istemiyoruz. Nasil ki tas ocagini istemedik yaptirdiniz kayisi agaclarimiza kadar hepsi kurudu yer alti sulari cekildi. Simdi de bu projeyi verimli tarim arazileri uzerine baraj insa ederek gereksiz bir atilim yapmayi dusunuyorsunuz".
Emin G. "Uluköy vatandaşı olarak biz istemiyorduk yerlerimizden çıkmak istemiyoruz biz karşıyız".
Tahsin S. "O bölgede arazisi olan biri olarak yazıyorum. Vatandaşlar verimli diye her tarafı ekip dikmeye başlamışken verimli tarlalara baraj yapmak hiç akıl kârı bir iş değildir. Bu yanlıştan bi an önce dönün!!"
Sedat S. "Baraj yapilmasin degil yapilacaksa tarim alanlari ve yerlesim yerleri sular altinda kalmadan yapilsin. Hem maliyet azaltilip hem tarim ve yerlesim yerleri zarar gormeden bu proje gerceklesebilir ama bunlari gozardi ediyorsunuz. Bu proje bolge halki icin olumsuz sonuclar doguracak".
Güler HAZAR, malatyahaber.com
ARŞİV FOTO: Battalgazi ilçesinden bir grup muhtar, geçtiğimiz yıl Haziran ayında DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğü'nü ziyaret ederek, Beypınarı Göleti'nin bir an önce yapılması talebini iletmişlerdi.