SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yatırımcı Frene Bastı

0
Güncellendi - 2019-02-23 03:44:42
Yatırımcı Frene Bastı
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya'da teşvik belge sayısı ve yatırım tutarında düşüş, sağlanacak istihdamda ise artış var

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından verilen yatırım teşvik belgelerine ilişkin 2018 yılı verileri açıklandı. Açıklanan verilere göre Malatya yerelinde 2018 yılında düzenlenen yatırım teşvik belgelerinde bir önceki yıla göre belge sayısı ve yatırım tutarında düşüş yaşandı. İstihdamda ise yükseliş var.

2018 yılında yatırım yeri Malatya olarak düzenlenen teşvik belgelerinde; belge sayısında yüzde 20,60 oranında, yatırım tutarında ise yüzde 63,20 oranında düşüş gerçekleştiği, istihdam oranında ise yüzde 43 oranında artış öngörüldüğü belirtildi.

YATIRIMCI YATIRIMDAN VAZGEÇTİĞİ İÇİN 19 TEŞVİK BELGESİ İPTAL

Söz konusu verilere göre, 2018 Yılının Ocak-Aralık döneminde ise daha önce düzenlenen ve yatırım tutarı 166 milyon TL olan 19 yatırım teşvik belgesinin, yatırımcının yatırım yapmaktan vazgeçtiği için iptal edildiği kaydedildi. 1585 kişilik istihdamın öngörüldüğü bu teşvik belgelerinin iptal edilmesi, 2018 yılında daha önce yatırım kararı almış her beş yatırımcıdan birisinin yatırım yapmaktan vazgeçtiği anlamına geliyor.

Yatırımlarda yaşanan bu düşüşün özellikle 2018 yılında yaşanan ekonomik krizden kaynaklandığı belirtilirken, ayrıca 2017 yılında cazibe merkezi olarak ilan edilen Malatya'nın cazibe merkezi kapsamında alınan yaklaşık 300 müracaat dosyasının ilgili bakanlıkça sonuçlandırılmamasının bunda etkili olduğu ve birçok yatırımcının Malatya'ya yatırım yapmaktan vazgeçtiği belirtiliyor.

Yıl       Belge sayısı     Yatırım Tutarı Milyon TL.      Öngörülen İstihdam

2017       116                            2.100                                     5.083  

2018         92                               772                                     7.580

TARIM SEKTÖRÜNDE YATIRIM YOK

Bu arada, 2018 yılında düzenlenen 92 teşvik belgesinden 3'ünün yabancı yatırımcılara ait olduğu, ancak bu 92 yatırım girişimi arasında tarım sektörünün bulunmadığı bildirildi.

2018 Yılında düzenlenen teşvik belgelerinin sektörel dağılımı ise şöyle:

Sektör     Belge sayısı     Yatırım Tutarı Milyon TL.      Öngörülen İstihdam

Enerji         12                         121                                           22

Hizmet      13                          93,6                                         715

İmalat       66                        542,5                                        6798

Maden       1                          14,2                                             45

Tarım         0                           0                                                0

Sektörler arasında, imalat sektöründe yaklaşık yüzde 70'lik payla ilk sırayı dokuma ve giyimin aldığı, Hizmet sektörünün ise yüzde 75'lik payın eğitim yatırımlarına ilişkin olduğu belirtildi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Mehnet akif (5 yıl önce)
    2.osb deki tum haksizliklari malatya bana sorsun, insallah malatya bana sordugu zman bende tum kanun, delil belgelerle her seyi anlatacagum..... BU KAFA ILE GIDER ISE ORGANIZEYE BIR CIVI CAKAN OLMAZ
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı44 (5 yıl önce)
    Malatya’da o kadar büyük fabrikalar var ki.. Ama ikinci organize de atıyorum 150 fabrika var ise 50 si icrada rezalet. İnsanları kandırdılar yatırım yapın dediler onu yapın bunu yapın dediler arkanızda duracaz dediler şimdi kim nerde ??
    0
    0
    Yanıtla
  • uğurcan (5 yıl önce)
    Mikail kardeş. Sahi TSO Başkanı SADIKOĞLU 3 yıldır aldığı fabrikada ne üretimi yapıyor. kaç kişi çalıştırıyor. Karayoluna fabrikanın yolunu da bağlayamadı. Yahu adam önce kendi TSO Yönetimini elinde tutsun.Daha 1 yıl olmadan yönetim kurulunun 2 yardımcısı istifa etti. Meclis başkanı istifa etti edecek....meclis üyeleri huzursuz...
    0
    0
    Yanıtla
  • MİKAİL (5 yıl önce)
    2.Osb yönetimi Sadıkoğluna verilseydi bunlar olmazdı.
    0
    0
    Yanıtla
  • 1 ve 2 OSB de TSO kontrolünde hepsi sandalye peşinde kimse sanayicinin derdinde değil TSO başkanı OSB etki edemiyorsa o koltukta oturmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • TUNCAY (5 yıl önce)
    Organize Sanayideki Fabrikaların dışından bakıp hepsi faal ,tam kapasite çalışıyor sanmayın, çoğu kapalı , içleri boş, çalışanların çoğuda 1 minibüs personeli yok. Önüne gelene arsa tahsis edip fabrika yaptırdılar, şimdi OSB'de fabrika yapmak için arsa arasan hepsi satılmış yer yok, ama boş bekleyen çalışmayan bir sürü fabrika var. Bir imalat fikri bile olmayan insanlara arsa tahsis edilmiş. Gerçekten iş yapmaya çalışan insanlar yer bulamıyor. Siz daha çok haber yaparsınız bu konuda.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (5 yıl önce)
    kapılarına kilit vurulmuş tesisler, göstermelik (işkur destekli) şişirme istihdamlar. atıl bekleyen tesislerin ele alınarak işinden olmuş insanların yeniden işlerine kavuşmaları elzemdir. rakamlar değil insanların gözleri çok şeyi anlatmaktadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (5 yıl önce)
    Tso baskani Sadikoglu fabrikasi bile kapaliysa kriz var demektir.
    0
    0
    Yanıtla