Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 Yılı Faaliyet raporu geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Raporda, Yazıhan Hayvancılığa Dayalı İhtisas (Besi Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi için 2021 yılında, ‘Kesintili Başlangıç Ödeneği’ olarak 7 milyon 500 bin TL ayrıldığı, ancak bugüne değin bu ödenekten yapılan harcamanın miktarı Sıfır (0) olarak açıklandı.
Tarım, hayvancılık, su ve toprak yönetimi, ormancılık ve arazi kullanım kabiliyeti bağlamında tarım ve Orman Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yürüttüğü çalışmaları, projeleri, yürüttüğü destek programlarını içeren 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda, Bakanlığın Malatya’da yürüttüğü çalışmalar da yer aldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 yılı Faaliyet raporu’na göre, Malatya’nın Yazıhan ilçesinde kuruluş çalışmaları devam ettiği belirtilen Yazıhan Hayvancılığa Dayalı İhtisas (Besi Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi için 2021 yılında, ‘Kesintili Başlangıç Ödeneği’ olarak 7 milyon 500 bin TL ayrıldığı, ancak bu paranın harcanma oranı sıfır (0) olarak gerçekleşti.
Raporda, Yazıhan Hayvancılığa Dayalı İhtisas (Besi Sığırcılığı) Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluşuna yönelik çalışmalar hakkında ise şu bilgiler aktarıldı:
“Hayvansal üretim konulu TDİOSB projelerinden biri olan Malatya-Yazıhan Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB, genel yerleşim, imar ve parselasyon planları onaylanmış, alt yapı projeleri hazırlanmakta olup, ihalesi yapılarak işe başlanılacaktır”.
Yıllardır konuşulan Yazıhan Tarıma Dayalı OSB de henüz fizibilite aşamasında
Yine Yazıhan’da kurulacağı açıklanan Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB’nin de henüz fizibilite aşamasında olduğu açıklandı. Raporda Yazıhan Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB için de “Malatya-Yazıhan Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB, genel yerleşim, imar ve parselasyon planları hazırlanmakta ve fizibilite çalışmaları yapılmaktadır” bilgisi verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın faaliyet raporunda, Malatya’da da yürütüldüğü belirtilen, Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Kooperatifler Yoluyla Kadınların Güçlendirilmesi” Projesi kapsamında kadın emeğinin kooperatifleşme yoluyla üretime katılmasının amaçlandığı kaydedildi.
Bakanlık Raporu’nda 2018 yılından bu yana, aralarında Malatya’nın da bulunduğu 41 ilde sürdürülen Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi’nde, Malatya’daki saha çalışmasının tamamlandığı açıklandı.
Raporda, temel amacı, “Biyolojik çeşitliliğin Ar-Ge faaliyetleriyle ekonomiye kazandırılmasına ve genetik kaynaklarımıza dayalı fikri mülkiyet haklarından Türkiye’nin faydalanmasının sağlanmasına katkıda bulunmak” olarak açıklanan Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi’nin Malatya ayağındaki çalışmalar hakkında şu bilgiler verildi: “2021 yılında "Biyolojik Çeşitliliğe Dayalı Geleneksel Bilginin Kayıt Altına Alınması Projesi" kapsamında saha ve raporlama çalışmaları tamamlanarak, performans göstergesi değerlerine ulaşılmıştır. Literatür ve saha çalışmasından elde edilen geleneksel bilgiler “Geleneksel Bilgi Yönetim Sistemi”ne kaydedilmiştir”.
Belediye sahipleniyor ama..
Bu arada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 Yılı Faaliyet Raporu’nda Beydağı Tabiat Parkı’na ait son durum da paylaşıldı.
Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kentin çeşitli yerlerine astığı propaganda afişinde sahiplendiği Beydağı Tabiat Parkı’nı Tarım ve Orman Bakanlığı inşa etti.
Raporda, Beydağı Tabiat Parkı hakkında şu bilgiler verildi: “Malatya İli Battalgazi İlçesi sınırları içerisinde yer alan tabiat parkı şehir merkezine 2.5 km uzaklıkta olup 98,50 ha büyüklüğündedir. 2021 yılında Kır kahvesi yapım işi ve çevre düzenleme çalışmaları (Panel çit, bitkisel toprak serilmesi, şev taşı döşeme, demir kapı, beton parke yol kaplama ve beton bordür, otomatik sulama sistemi) tamamlanmıştır”.
Darende’deki Günpınar Tabiat Parkı’nda yürütülen çalışmalar da raporda yer aldı. Parkın şelale kısmında risk oluşturduğu belirtilen kayaların kaldırıldığının vurgulandığı raporda, Günpınar Tabiat Parkı Malatya İli Darende sınırlarında yer alan ilçeye 10km uzaklıkta olup 135,20 ha büyüklüğündedir. 2021 yılında cam seyir terası, büfe, yöresel ürün satış birimi, kır kahvesi ve çevre düzenleme işi tamamlanmıştır” bilgisi verildi.
Güler HAZAR DOĞAN, malatyahaber.com