SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yazıhanlılar Oynadı, Bursalılar Şaşkınlıkla İzledi

0
Güncellendi - 2019-09-27 01:15:33
Yazıhanlılar Oynadı, Bursalılar Şaşkınlıkla İzledi
A- A+ PAYLAŞ

'BİR ANDA BİRBİRLERİNE VURMAYA BAŞLADILAR!'.. Bursa'da yöresel ürünlerin sergilendiği fuarda Yazıhan'dan katılan tura ekibinin gösterisi ilgi ile karşılanırken, oyunu ilk kez izleyenlerin tepkisi, İhlas Haber Ajansı'nda "Birbirlerine urganlarla vurdular, herkes bakakaldı" başlığıyla haber oldu.

Bursa- iha'nın konuya ilişkin haberi şöyle:

"Bursa’da gerçekleştirilen bir programda, Türkiye’nin 81 ilinden gelen dernekler, lezzetlerinden kıyafetlerine kadar birçok yöresel ürünleri Bursalıların beğenisine sundu. Açılışta ellerine urganları alan kişiler, bir anda birbirlerine vurmaya başladı. Herkesin bakakaldığı gösterinin daha sonra Malatya’nın Yazıhan aşiretine ait 'tura oyunu' olduğu ortaya çıktı.

Bursa’da gerçekleştirilen bir programda, Türkiye’nin 81 ilinden gelen dernekler, lezzetlerinden kıyafetlerine kadar birçok yöresel ürünleri Bursalıların beğenisine sundu. 28 Eylül tarihine kadar Merinos AKKM’de vatandaşların ziyaretine açık olacak olan programın açılışı da renkli görüntülere sahne oldu. Kimi yöresine ait lezzetleri gelen misafirlere tattırırken, kimi ise halk danslarıyla büyük beğeni kazandı.

Herkes bakakaldı

AK Parti Bursa milletvekilleri, Bursa Valisi Yakup Canbolat, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, diğer illerin protokol üyeleri ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirilen açılışta, ellerine urganları alan kişiler, bir anda birbirlerine vurmaya başladı. Herkesin bakakaldığı gösterinin daha sonra Malatya’nın Yazıhan aşiretine ait 'tura oyunu' olduğu ortaya çıktı. Şaşkınlıkla izlenen oyun izleyenler tarafından büyük alkış aldı.

"Bursa Türkiye mozaiği"

Bursa’da 81 vilayetten insanların örfü, adeti ve kültürüyle birlikte yaşadığını belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, "Birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde yaşadığımızda Bursa ve diğer şehirlerimiz hepimize yeter. 81 ili de gezdim ve gördüm ama Bursa hepsinde daha güzel. Dağıyla, deniziyle, gölüyle, 4 mevsimi ve farklı bölgelerden gelen insanlarla Bursa tam bir Türkiye mozaiğidir" diye konuştu."

TURA OYUNU

Malatya'da daha çok Arguvan ve Yazıhan yöresinde yerleşik Atma ve Drejan aşiretlerinde yaygın olan Tura oyunu ile ilgili olarak Rıza Parlak, arguvanhaber.com'daki yazısında şu bilgileri aktarıyor:

"...Tura oyunu iki ekipten oluşur. Taraflar gurup olarak köy köy veya farklı köylerden guruplar oluşturarak ayrılırlar. Önceden hazırlanmış turalar gelir. Turalar örülmüş kemer biçiminde ki ipler biçiminde olur. Ya da bükülmüş bezlerden de yapılanlar vardır. Ekipler belirlenince davul zurna tura havası çalmaya başlar. Tura havası çalınca turacılarda büyük bir heyecan başlar.

Tura aslında bir savaş oyunudur. Askere gidecek delikanlıları acıya alıştırmak amacıyla folklorumuza yer etmiştir. Hem rakibine vurarak saldırıyı, hemde rakibinin saldırılarından savunmayı içermekte. Bir nevi savunma ve saldırıdır. Turada rakibe dayak atmanın çok zevkli olduğunu herkes bilir. Dayak yemenin zevkli olduğunu söyleyen turacılar da yok değil. İyi bir tura (kamçı) yiyen oyuncunun daha iyi oynadığı turacılar tarafından söylenir.

Taraflar hazırlanınca turacılar meydana çıkar. Davul zurna eşliğinde kamçılar çalışmaya başlar. Herkesin ayrı bir tura oynama şekline tanık olursunuz. Gerçekten tura insanların bir şekilde kendini ispatlama biçimidir. Rakibe nasıl nerede vuracağını iyi hesaplamak zorunda. Vurduğunda kamçısının istediği biçimde hedefe ulaştıran büyük bir haz duyar. Bir yandan çeşitli sesler çıkartarak kendini motive eder. İyi bir vuruştan sonra meydanda bir horoz gibi kabararak meydan okumayı ihmal etmezler. Kimisi çok vurmayı tercih etse de kimisi az ve öz vurmayı tercih eder. Asıl turacılar genelde az ve öz vurmayı seçerler. Oyuncu vurma işlevini bitirince turayı kendi arkadaşına vererek meydandan bir kez daha geçerek rakibine vurma şansı verir. Bu sırada vurulan turaları hiç hükmü yokmuş havası yaratır. Vururken ne kadar şiddetli vurduğunu nara atarak destekleyen turacı, rakibin vuruşlarını küçümseyerek hareket eder.

Tura oyununda nereye vurulması gerektiğini belirleyen kurallar vardır. Genelde bel kısmına vurulması gerekir. Boyundan kemere kadar olan alan vurma alanıdır. Kafa ve kalçalar yasak bölgedir. Bacaklara da vurmak yasaktır. Kimi zaman bu bölgeye yanlışlıkla vuran turacı küçümsenir. Kural dışı çıkanlar nazikçe uyaranlar olsa da kızarak uyaranlar olur. Turaya girmeden kalın elbise ve yelekler giyilerek korunma sağlanmaya çalışır. Bazıları sadece gömlekle turaya girerek “Senin vurduğun turadan ne çıkar” gibi rakibini küçümseme tavırlar sergiler. Ya da acıya ne kadar dayanıklı olduğuna dair seyircilerine bir mesaj vererek kendini kanıtlamış olur.

Bütün tura oyunlarında kişinin kendi rüştünü ispatlaması tavrı söz konusudur. Vuruş şeklinden tutunda tura oynarken sergilediği davranış şekillerinde bunları görebilirsiniz. “Tura oyunu” isminden de anlaşıldığı gibi bir oyundur. Burada bütün amaç vurmak değildir. Vururken çeşitli figürler sergileyerek folklorik bir yapı kazandırmak. İlk tura oyununu lisede öğrenci iken Gökağaç köyünde bir düğünde izleme sansım oldu. Hıdır Kabakçı sergilediği figürlerle bende büyük beğeni ile iz bırakmıştı. Turayı alıp rakibine saldırdığı zaman, sahnenin orta yerine gelip turasıyla (Kamçı) yere bir tane vurup etrafında bir daire şeklinde dönüp naralar atarak, rakibini takip edip bir tane vurmak koşuluyla hareketini tamamlardı. Turayı yere vurup etrafında dönmesi onu hem heybetli hem de sevecen yapardı..."

Bursa, iha- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Fatti Matti (5 yıl önce)
    Yazıhan asiret demiyo ki zaten :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Bende yazihanliyim yazihan bir asiret degil ayri ayri asiretleri vardir ben drejan asiretindenim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fatti (5 yıl önce)
    Demek ki benim soyumda oradan gelme ? ya bu o bölgeye has değil ki Yazıhan aşiretine ait bir oyun nedir. Yazıhan bir aşiret değil bir kere
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet44 (5 yıl önce)Fatti isimli kullanıcı yorumuna
    kardeş yazıhan bır aşıret değıl zaten.yazıhan ve arguvan ılcelerınde yayğın olan bır aşıret bunlar.oynadıkları oyunda cok meshur bır oyun
    0
    0
    Yanıtla