SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Yedisu Fayı İçin 250 Yıllık Süre Doldu, Depremin Eli Kulağında.."

A- A+ PAYLAŞ

 Bingöl’de panele katılan deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yedisu fayı için 250 yıllık periyodun dolduğuna dikkat çekerek, tedbir alınması çağrısında bulundu.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen panele katıldı. Panel öncesi konuşmanın yapılacağı Bingöl Belediyesi Konferans salonunu su bastı. Suyun tahliye edilmesinin ardından Prof. Dr. Görür, Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl konulu sunumu gerçekleştirdi. Bingöl’ü deprem dirençli hale getirmeleri gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Görür, Bingöl’ün Doğu Anadolu fayı ile Kuzey Anadolu fayının kesişim noktasında bulunduğunu hatırlattı.

Karlıova’nın, fay sistemlerinin kesiştiği özel bir yer olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Görür, "Bir levha sınırıdır. Levha sınırları adeta bir tuzak gibidir. O dönemde depremin ne olduğu bilinmiyordu. Ancak bilim ve teknoloji geliştikçe depremin nedenleri anlaşıldı. Eğer levha sınırında yaşayacaksan, evin sıradan olamaz. Müteahhit özel olacak, mühendislik sağlam olacak, kullanılan malzeme kaliteli olacak. Evin tipi, temeli, zemini doğru düzgün olacak. Deprem olmadan önce depremin verebileceği zararlar önceden hesaplanmalı ve ona göre tedbir alınmalı. Deprem olduğunda Bingöl’e ne kadar zarar verecek, nasıl zarar verecek? Bunları daha deprem olmadan önce bilmek, tespit etmek zorundayız. Bunları tespit ettikten sonra zarar azaltıcı çalışmaları ona göre yapacağız. Bu faylar zamanı geldiğinde deprem üretirler. Yedisu fayı için 250 senelik periyot dolmuştur, eli kulağında. Bunu sizi korkutmak için söylemiyorum. 1939’da Erzincan depremi oldu, yaklaşık 40 bin kişi öldü. Yedisu Fayı 1939 depreminde de kırılmadı, burada en son deprem 1784 yılında meydana geldi. Dolayısıyla fay stresini doldurdu. Yedisu Fayı kırıldı, kırılacak derken bilimsel verilere göre diyorum. Ama zamanını bilemem, kimse bilemez. Bu fayları değiştiremeyeceğime, atamayacağıma, satamayacağıma göre, Bingöl’ü terk edip başka yerlerde yaşayamayacağımıza göre Bingöl’ü deprem dirençli kent haline getirmemiz gerekiyor. Deprem dirençli kent; büyük deprem olduğunda minimum zararla depremi atlatan kent demektir. Örneğin biz 6 Şubatta bir gecede 50 bin insanı toprağa verirken, Tayvan’da aynı büyüklükte deprem oldu 10 kişi tesadüfen oldu. İşte deprem dirençli Tayvan, deprem dirençli Maraş, Malatya!" dedi.

Görür, "Bingöl’ü deprem dirençli kent haline getirmek mümkün mü, mümkün. Sadece Bingöl’ü değil, 20 senede bütün Türkiye’yi deprem dirençli yaparız. Bir kent, yönetim, halk, altyapı, yapı stoku, ekosistem-çevre ve ekonomiden oluşan parametrelerle deprem dirençli hale getirilebilir.Yönetim dediğimiz belediye. Başkan kenti depreme hazırlayacak. Belediye dışındaki tüm kurumlar elbette ki belediyeye destek olacak. Kenti depreme belediye hazırlayacak, başka türlüsü olmaz. Başta belediye başkanı olacak, onun yanında bir genel koordinatör olacak ve depreme hazırlıklarla ilgili bütün çalışmalar hakkında başkana bilgi verecek, başkan da bunu halka anlatacak. Genel koordinatörün de altında halk koordinatörü, altyapı koordinatörü, yapı stoku koordinatörü, ekosistem-çevre koordinatörü ve ekonomi koordinatörü görev yapacak. Halk ne yapacak? Eğer Bingöllü depreme nasıl hazırlanacağını bilmiyorsa, Bingöllünün deprem hakkında bilgisi, birikimi, kültürü yoksa ağzınızla kuş tutsanız Bingöl’ü depreme hazırlayamazsınız. Sizin eğitim almadığınız, nesilden nesile o bilgiyi aktarmadığınız sürece Bingöl’ü deprem dirençli yapamazsınız. Çocuk aileden görerek büyümeli, o kültürle devam etmeli. Altyapı ve yapı stoku alanında kentin mikro bölgeleme çalışmalarının yapılması gerekiyor. Yöneticilere sorsan bizim mikro bölgeleme çalışmamız var diyorlar. Mikro bölgeleme çalışmalarında, Bingöl’ü karelere ayırarak, her karenin ortasına karotlu sondaj yaparak, aldığın karotları laboratuvarda inceleyerek, onun bütün jeolojik, jeofizik, topografik özelliklerini inceleyerek, koordinasyonunu yaparak ve tehlike haritalarına dönüştürerek yapılır. Başka türlü olmaz, öyle basit bir iş değildir. Yani Bingöl’de adam akıllı mikro bölgeleme çalışması yaparsanız en az 30-40 milyon dolar paranın harcanması lazım ve o mikro bölgeleme sonuçlarına göre çalışmaların yapılması lazım" diye konuştu.

Bingöl, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Mehmet Ali (3 saat önce)
    Nasreddin Hoca ne demiş Ya tutarsa Güldürme adamı depremden sonra senin bir tane bilimsel çalışman yok Emekli Yer Bilimci Prof. Dr. Mehmet Önal, Malatya Fayı üzerine yaptıkları saha çalışmalarına dayanarak önemli açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 180 kilometre yürüyerek gözlem yaptıklarını belirten Prof. Dr. Önal, bu çalışmaları beş profesör arkadaşıyla birlikte gerçekleştirdiğini ifade etti. Önal, incelemeleri sonucunda Malatya Fayı'nda yakın zamanda büyük bir deprem beklemediklerini dile getirerek, "Bence Malatya'da yakın zamanda depremler bitti gibi. Malatya Fayı ölü bir fay" dedi.Anladın mı Naci Görür
    %30
    %70
    Yanıtla
  • Adıyamanli muhammed (2 saat önce)Mehmet Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya fayı aktif bir Fay'dır Ölüfay Asla mikro deprem dahi uretmez ama malatya fayı Arguvan segmenti yazihan akcadag hekimhan sürekli mikro depremcikler üretiyor buda aktif oldugunu gosteriyor mehmet önal 2017de malatya fayı aktif deprem üretmeye gebe dedi ne olduda 2023ten sonra ölu demeye basladi cok celiskili aciklamalar yapiyor İTÜ Prof jeolog cengiz zabcı hoca ve çinde gelen jeolog bilim adamlari malatya fayi uzerinde hendek kaziyor ve ilk bulgulara göre ters fay ve aktif oldugunu acikladilar onun icin mehmet onal bunu demis şunu demis bosverecen depreme hazirlikli olmaliyiz ve malatuada sadece malatya fayi yok malatya fayina ters paralel başka aktif bir fay daha var
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Ukalalıkta Zirve (2 saat önce)Mehmet Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Bu insanlarımız ne ara bu kadar ukala bu kadar kendini bilmez, bu kadar cesaretli cahil oldular. Mehmet Ali denilen tipin dalga geçtiği adam Prof.Dr. Naci Görür, 2020'deki Elazığ depreminden sonra burayı bırakın Kahramanmaraş'a bakın felaket oradan gelecek diyordu ve öyle oldu. Şimdi bu ukala tip oturmuş kendine göre birini gömerken birilerini yüceltiyor. Bilime bilim adamına saygı. Bunu da futbol takımı tutmaya çevirmeyin, çapınızın kapasitenizin yetmediği işlere burnunuzu sokupta milletin kafasının sigortasını attırmayın. Adama belki evde karısı güvenemediği için elektrik düğmesine el attırmıyor, ama o gelmiş burada hem de kendini onbin sefer kanıtlamış bilim adamına b.k atmaktan utanmıyor.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Tek tanıdığın jeolog naci olursa adamı böyle ilah zannedersin işte. Elazığ depremini de maraş depremini de bütün jeologlar defalarca kez söylediler. Malatya haberde de yayınlanan taa 2013 girişli haberler var malatyalı jeologlar anlatmışlar yorumlarda herkes dalga geçmiş. Medyada naci var diye siz sadece naciyi biliyorsunuz. Yedisu fayını da neredeyse bütün jeologlar söylüyor sen sadece naciyi tanıdığın için depremden sonra "aa naci bilmiş helal olsun" diyeceksin. İş o kadar absürt ki birçok jeolog naci ve takipçileriyle dalga geçiyor çünkü kendinizi bilge sanan cahillersiniz. Malatya fayı konusundaysa 3-5 kişi dışında kısa vadede risk yok diyor. Sürpriz olur da malatya fayında deprem olursa naci ilk kez farklı bir iş yapmış olur. 2025 yılında herkes dünyanın geoit şeklinde olduğunu bilirken dünya geoit demenin övülecek bir tarafı yok.
    0
    0
    Yanıtla