Meşale Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından, Belediye Konferans Salonunda “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konulu panel düzenlendi. Düzenlenen panelde Av. Ali Yıldırım, Prof. Dr. A.Kadir Baharçiçek, Prof. Dr. Ahmet Karadağ ve Moderatör Eğitimci - Yazar Güngör Karaman “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” ile ilgili toplumun beklentileri ve geçmişten günümüze yaşanan süreç anlatıldı.
Meşale Eğitim, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Tamer Çalhan, “Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi” konusu çok önemli ve gündemimizin birinci sırasında yer alması gereken konulardan bir tanesidir. Yeni Anayasa’yı önemsiyoruz. Yeni Anayasa toplum veya toplumu oluşturan kesimlerin birlikte yaşama kararlılığı, istek ve iradesidir. Halkın bir araya gelmesi, birlikte yaşama kriterlerini ve esaslarını ortaya koyması bugüne kadar bu halktan esirgendi ve koparıldı. Halka rağmen seçkinci, oligarşik, jakoben anlayışla halkın değerlerinden ve inançlarından uzak, anayasal kurallar ve kanunlar koyuldu. Ama Allah’a hamd olsun halk yeniden tarihine, değerlerine, inançlarına ve her şeyden önemlisi inançlarıyla var olma kararlılığını göstermektedir. Bugün burada değerli hocalarımız yapacağı sunumlar ve çözüm önerileriyle bizlere ışık tutacaktır. Kendilerine ve buraya kadar gelerek panelimize katılan gönül dostlarımıza teşekkür ediyorum ” dedi.
Daha sonra Av.Yıldırım'ın değerlendirmelerinin ardından Prof.Dr. Baharçiçek ve Prof.Dr. Karadağ sözaldılar.
PROF. DR. AHMET KARADAĞ, "BAŞKANLIK SİSTEMİ SORUNLARIMIZA NE KADAR ÇARE OLABİLİR"
Prof. Dr. Ahmet Karadağ ise konuşmasında özellikle ABD'deki başkanlık sistemi ve ülkemizdeki mevcut durum ile ilgili kıyaslamalar yaparak konuşmasını sürdürdü. Karadağ, "Ülkemizdeki başkanlık sisteminin sorunsuz işleyebilmesi için hükümet sistemi değişikliğinin yanına başka bazı değişikliklerin de yapılması zorunludur. Bu değişiklikler şu şekilde sıralanabilir. Sistem değişikliği, siyasal partiler yasası değişikliği, seçmeni sistem içerisinde daha aktif duruma getirecek değişiklikler. Toplumu liberal siyasal kültüre daha fazla açmaya yönelik değişiklikler. Yerel demokrasiyi güçlendirecek değişiklikler" olarak sıralayabiliriz.
Karadağ, "Başkanlık sistemi ile yürütme erkinin parçalanması sona erer. Vesayetçi yönetim anlayışının tasfiyesine yardımcı olur ama tek başına yeterli gelmez. Hükümet istikrarsızlığını ortadan kaldırır. Verimsizlik sorunun çözümüne yardımcı olur. Yönetemeyen demokrasiyi, yöneten demokrasiye dönüştürebilir. Parlamentoyu merkezi bir siyasal kurum haline getirir. Parlamenter denetimin daha işlevsel konuma gelmesini sağlar. Temsilde adaletin hükümet istikrarı ile birlikte gerçekleşmesini sağlar. Seçmenlere farklı alternatifler sunulabilmesini parlamenter sisteme oranla daha kolaylaştırır. Siyasal partilerimizi ideolojik keskinlikten pragmatizme doğru daha fazla yönlendirir" dedi.
PROF. DR. AHMET KARADAĞ, "TÜRKİYE'DE PARLEMENTER SİSTEMİN NEDEN OLDUĞU SIKINTILAR"
Prof. Dr. Ahmet Karadağ ayrıca konuşmasında yürütme erkinin parçalanması ve sızmalara karşı açıklık konuları hakkında açıklamalarda bulunarak, vesayetçi yönetim anlayışının güçlendirilmesi, koalisyon hükümeti olması durumu, hükümet istikrarsızlı, verimsizlik, yönetemeyen demokrasi, tek partili hükümet olması durumu, tabi parlamento parlamenter denetimin işlevsizliği ve siyasal temsil krizi başlıklarında bilgilendirmelerde bulundu.
Ülkemizde bir hükümet sistemi sorunu var mıdır? sorusuna cevap veren Karadağ, geçmişten günümüze örnekler verdi. Karadağ, "1961 -1999 arası dönemde 10 genel seçim yapılmış, bunların sadece 4 tanesi tek parti iktidarı ile sonuçlanmıştır. 1961-1999 arası dönemde 35 yıllık sivil siyaset döneminde 31 hükümet kurulmuştur. Ortalama hükümet süresi, 13 aydır. Bu örnekler çoğaltılabilir buradan çıkan sonuç Türkiye'de parlamenter sistemin fazlasıyla sorunlu olduğudur" dedi. Karadağ konuşmasında başkanlık sistemini isteyen ve olumsuz görüş edenlerinde argümanlarını kıyaslamalı olarak dinleyicileri ile paylaştı.
PROF. DR. A.KADİR BAHARÇİÇEK, "TÜRKİYE'DE SİSTEM SORUNU VAR"
Prof. Dr. A.Kadir Baharçiçek ise konuşmasında Hükümet sistemleri üzerine bilgiler vererek, Parlamenter siste, başkanlık sistemi ve yarı başkanlık sistemi üzerine bilgiler verdi. Baharçiçek, Parlamenter sistemin özellikleri hakkında verdiği bilgilerde, Yürütme yasama erkinden çıkar. Yürütme iki başlıdır. Yumuşak güçler ayrılığı vardır. Cumhurbaşkanı makamı semboliktir. Cumhurbaşkanı Yasama tarafından seçilir" seklinde özetleyerek parlamenter sistem hakkında bilgi verdi.
Prof. Dr. A.Kadir Baharçiçek, Yeni Anayasa ve sistem tartışmaları hakkında da bilgiler vererek, "Kimler yeni anayasa istemiyor, mevcut anayasa ciddi bir sorun, yeni anayasa yapımı hepimizin sorunudur ve sorumluluğudur. En büyük sorumluluk siyaset kurumlarına düşmektedir. Hükümet sistemini ancak yeni anayasa çözer" alt başlıklarıyla sunumunu gerçekleştirdi. Baharçiçek, "Türkiye'de Parlamenter Sistemin İşleyişi Ve Yaşanan Krizleri" kronolojik bilgilere yer verdiği sunumunu "Türkiye'de sistem sorunu var" Sistem parlamenter sistem gibi işlemiyor. Sistem kriz üretiyor. Türkiye'de zaten yarı başkanlık sistemi vardır. Başkanlık sistemi Türkiye'nin tarihsel ve yönetsel tecrübelerine daha uygundur. Halk ülkenin başında güçlü bir liderin bulunmasını istiyor" diyerek tamamladı.
Bülten- malatyahaber.com