SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni Terminal Binasının Temeli Atıldı

0
Güncellendi - 2021-02-08 07:46:05
Yeni Terminal Binasının Temeli Atıldı
A- A+ PAYLAŞ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakanlık olarak Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesi hedefi doğrultusunda her biri stratejik adımlar olan dev projeleri bir bir hayata geçirdiklerini belirtti.

Karaismailoğlu, Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmasında, uluslararası ulaşım koridorlarının merkezinde bulunan Malatya'nın Avrupa, Asya ve Ortadoğu arasındaki yük ve yolcu taşımacılığında rekabet gücünü artırması bakımından büyük bir öneme sahip olduğunu, bu nedenle kentin ulaşım ağını güçlendirecek her projeye ayrı özen gösterdiklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2003 yılında "hava yolu halkın yolu olacak" dediğini ve bu alanda büyük bir atılımı başlattığını dile getiren Karaismailoğlu, 2003 yılında 26 olan havalimanı sayısının 56'ya yükseldiğini, iç hatlarda 2 merkezden 26 noktaya yapılan uçuş hizmetinin 7 merkezden 56 noktaya çıktığını ifade etti.

50 ülkede 60 noktaya yapılan dış hat uçuşlarının 127 ülkede 329 noktaya ulaştığını, 2003 yılında iç ve dış hatlar toplamında 34 milyon olan yolcu trafiğinin 2019 yılında 210 milyona ulaştığını dile getiren Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

"Bakanlık olarak Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesi hedefi doğrultusunda, her biri stratejik adımlar olan dev projelerimizi bir bir hayata geçiriyoruz. Türkiye bugün ulaşımın her modunda dünya ölçeğinde altyapı projelerini hayata geçirerek dünyada ve bölgesinde bir lojistik süper güç haline gelmiştir. Bugünden yarınlara uzanan bu öngörülü adımlarımız, gelecek yıllar için daha zengin, daha bereketli ve daha güçlü bir Türkiye tasarlayan bir devlet aklının eseridir. Stratejik bir vizyonla yürüdüğümüz bu yolda attığımız cesur ve kararlı adımlardan geri dönmeyeceğimizi bir kez daha belirtmek isterim.

Herkes 'İşsizlik sorunu ortadan kalksın, turizm gelirleri artsın, çocuklarımız bizden daha zengin yaşasın' diyoruz. Bu da tamam ama bu dilekler de maalesef konuşarak yerine gelmiyor. İşte bu devasa yollar, bu muazzam köprüler, bu modern havaalanları, Akdeniz ve Karadeniz'e hakim limanlar, uzaya gönderdiğimiz uydular tam da bunun için. Bizler en yakından şahidiz ki, ulaştırma ve haberleşme projeleri inşa edildikleri yörelerimizde kalkınmaya ivme kazandırarak, tarımı, sanayiyi, turizmi canlandırıyorlar."

Sürekli büyüyen ekonomisi ile Malatya'nın uluslararası ulaşımın ve ticaretin baş aktörü olan hava yolu taşımacılığına olan ihtiyaçlarının arttığını çok iyi bildiklerini ifade eden Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla 2003 yılında başlayan hava yolu yatırımlarının, bu alanda Türkiye'de olduğu gibi Malatya'da da çok önemli gelişmeleri beraberinde getirdiğini söyledi.

Kentin hava yolu ulaşımında 2003 yılındaki 89 bin olan yolcu sayısının 2019'da 750 bine yükseldiğini, 2020'de ise yeni tip koronavirüse (Kovid-19) rağmen 478 bin 546'ya ulaştığını belirten Bakan Karaismailoğlu, Malatya'nın son 19 yılda çok önemli gelişmeler kaydettiğini, ekonomisinin büyüdüğünü, refahının arttığını, daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu anlattı.

- Yolcu kapasitesi 2,5 milyona çıkacak

Hava yolu ulaşımına yönelik artan yolcu talebinin, giderek hız kazanması nedeniyle yapılan genişletmelerin ileriye yönelik istenilen ihtiyacı karşılayamayacağını tespit ettiklerini, bu amaçla bugünün şartlarına uygun Malatya'ya yakışan yeni bir terminal binası inşasına karar verdiklerini dile getiren Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Bugün de yeni terminal binamızın temelini atmanın mutluluğu ve gururunu yaşıyoruz. Malatya'ya 9 bin 625 metrekare olan mevcut terminal binasının yanına 26 bin 765 metrekare büyüklüğünde yeni bir terminal binası kazandıracağız. Yıllık yolcu kapasitesini 1 milyon 200 bin yolcudan 2,5 milyon yolcuya çıkaracağız. Sadece terminal binası yapmakla kalmayacak; 2 bin 495 metrekare büyüklüğünde ısı ve güç merkezi binası, 112 metrekare apron bariyer binası, havalimanı giriş nizamiye binası, havalimanı iç bağlantı yolları, 301 araçlık otopark, arıtma tesisi ve 48 bin 900 metrekarelik apron ve yer hizmetleri araç sahasını da inşa edeceğiz. Yani, Malatya'ya dört başı mamur hiçbir eksiği olmayan modern bir havalimanı yapıyoruz. 7. Ana Jet Üs Komutanlığına ait Akaryakıt Hizmetleri Takım Komutanlığı Binası ve Nizamiye Binası da yapacağız. Yeni terminal binası ve diğer tamamlayıcı tesisleri ile Malatya hava yolu taşımacılığı ve trafiğinde çok daha önemli bir konum üstlenecek. Malatya'ya gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında artış sağlayarak bölge turizminin gelişmesine katkı sağlayacak ve ticaret faaliyetlerini daha da hareketlendirecek."

- Şehit Gaffari Güneş Köprüsü Cumhurbaşkanı'nın katılacağı törenle açılacak

Terminal binası haricinde Malatya için ikinci bir müjdesi daha olduğunu belirten Karaismailoğlu, Malatya-Hekimhan-Sivas arasındaki bölünmüş yol bütünlüğünü sağlamak için inşa ettikleri Tohma, yeni adıyla Şehit Gaffari Güneş Köprüsü'nü Cumhurbaşkanı'nın katılacağı törenle açacaklarını anlattı.

Her iki projenin de Malatyalı vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek için hayata geçen dev eserler olarak tarihteki yerini alacağını ifade eden Karaismailoğlu, "Her zaman göz bebeğimiz olan Malatya için, ulaşım ve haberleşmenin farklı alanlarında bugüne dek durmadan çalıştık. 2003 yıl öncesi 36 kilometre bölünmüş yolu vardı 443 kilometreye yükselttik. Malatya'yı Elazığ'a, Diyarbakır'a, Kahramanmaraş'a ve Adıyaman'a bölünmüş yollarla bağladık. Malatya’nın ulaşım ve iletişim altyapısını güçlendirmeye ve geleceğe hazırlamaya devam edeceğiz. Malatya için düşlediğimiz güzel günleri hep birlikte inşa edeceğiz. Malatya Havalimanı yeni terminal binamızın başta Malatya olmak üzere tüm ülkemiz ve milletimiz adına hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

- 2023'de hizmete açılacak

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hüseyin Keskin de yolcuların ve Malatya'nın tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanan Malatya Havalimanı Yeni Terminal Binası'nın muhteşem bir eser olduğunu söyledi.

Keskin, 195 milyon liraya ihale edilen projenin Şubat 2023'de tamamlanacağını belirtti.

AKP Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile Malatya Valisi Aydın Baruş'un da konuştuğu törende daha sonra terminal binasının temeli atıldı.

AA-malatyahaber.com

Yeni Havalimanı terminal binası maket görseli

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Bülent Yavuz (3 yıl önce)
    10 yılda bir terminal yapıp yandaş müteahhitlere para aktaracaginiza Malatyaya hizmet diyerek yeni bir sivil liman yapsaydınız milletin vekili olurdunuz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    Sanki uçaklar inmek için sıra bekliyor da havaalanı yetersiz gibi yenisi yapılıyor. Ankaraya bile günde 1 uçuş var, bize havaalanı değil uçuş ayarlayın..
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (3 yıl önce)
    Yeterli ve ücretsiz otoparkı olmayacaksa hiç yapmayın kardeşim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • vatan sevdalısı (3 yıl önce)
    beğenmeyelerin gözüne sokacaksın bu çalışmaları hizmet yapılıyor beğenmiyorsunuz yol yapılıyor köstek hastane yapılıyor köstek havaalanı yapılıyor köstek zihniyetiniz bozuk sizin ama önce siz koşarsınız bakalım bir hata bulabilecekmiyiz diye chp zihniyeti çok görmemek lazım
    0
    0
    Yanıtla
  • Robin Hoıd (3 yıl önce)
    OTOPARK SORUNU Otopark sorunununda diğer şehirlerdeki gibi çözülmesini dileriz.Gidenler bilir Sabiha Gökçen havalimanında bile insanlar otoparka ödeme yapmamak için araçlarını dışarıya yolun kenarına parkedetler.Malatyada ise dışarıya bile park edilmemesi için ve otoparka girmeye mecbur bırakmak için havalimanının dışındaki yola bile engeller koyulmuştur.Bu Deli Dumrul düzenine bir son verilmelidir...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (3 yıl önce)
    Hayırlı Uğurlu Olsun İnşAALLAHU TEALA
    0
    0
    Yanıtla
  • Özer (3 yıl önce)
    Yüksek kaliteli uçuş pisti ve havaalanına sahip olan Malatya maalesef yeterli uçuş trafiğine sahip değil. Uluşlarası ve Yurt içi ilave uçuşlar Kaliteyi artıracak yeni bir terminal binasına elbetteki büyük ihtiyaç var Bu Yatırıma emeği geçenlere Teşekkür ediyoruz. Ancak !!! Bu tür yatırımlar hizmet içindir. Sayın yetkililer Havaalanına yolcu almak için gelen araçlara tamamen eziyet çekiyor. Yollarda park etmesinden tutun Havaalanında kısa süreli park şansı bile yok. Ya küçücük bir park alanına 5-10 dakika için ödeme yapacaksınız. yada dolanıp duracaksınız.. Madem hizmet ise Diğer illerdeki gibi Halkın aracını rahat park edip yolcusunu göndereceği veya huzur içinde karşılayacağı geniş kapasiteli ücretsiz bir park alanı oluşturmak bence hiç de zor değil.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Acaba bu yapılacak terminal binası kaç yıl yetecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Pütürgeli (3 yıl önce)
    inanmayın reklam yapıyorlar malatyaya bunlar zarardan başka bişey yapmadılar türkiyede yatırım yapılmayan şehirlerin başında malatya gelir akp miletvekillerin sayesinde
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (3 yıl önce)
    yık yap sat modeli mi
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    canları sıkıldıkça terminali genişletiyorlar...onun parasının malatyalı çiftçiye dağıtsanıza..bu sene monilyadan kimse para kazanamadı
    0
    0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyaspor 1966 (3 yıl önce)
    Mevcut Havalimanının terminal binası Malatyamız a yakışmıyordu, yeni terminal binasının yapılması için emek sarf eden herkese teşekkür ediyorum. Temennimiz ihaleyi alan firmanın tam zamanında ve şartnameye uygun olarak yapar ve teslim eder. Hayırlı olmasını diliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (3 yıl önce)
    veli ağbaba geçen hafta ankaradan Malatya’ya uçakla gelmek için İstanbul aktarmalı geldim dedi buna bir çözüm bulun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Yapin yapin da yolcu ucagi nerde? Her saat basi malatya ya ucak mi var... millet elaziga iniyor biniyor... biz malatyalilar kale tarafina her iki sehire ( elazig/malatya arasina) esit mesafede bir yeni havalimani istedik... her saat ucak olsun da gidip gelelim diye düşündük... 20 milyon yolcu kapasteli terminal yapardiniz 100 sene yeterdi...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mirro (3 yıl önce)
    2071 de açılır biz göremeyiz gireceklere hayırlı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan kaçan (3 yıl önce)
    3-5 kişi bir araya gelip bir yerde oturmak yasak. törenler, kongreler serbest bu nasıl iş. esnaf ekmek parasını kazanmak için dükkanını açamıyor, ama iş reklam gösterişse herşey serbest. bu insanların vebalini nasıl ödeyecekler, zerre kadar Allah korkusu olanın yapacağı işler değil bunlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Talip (3 yıl önce)
    Şu an kullanılan terminal binası on yıl önce revize edilmişti.Şimdi ihtiyacı karşılayamaz hale geldi. 2,5 milyon yolcu kapasiteli olarak yapılacak yeni terminal binası da bir kaç yıl sonra yetersiz hale gelecektir.Yapılacak yeni terminal binası kapasitesinin, en az 20-25 yıl Malatya’nın ihtiyacını karşılaması gerekir. Zaten şu anda kapasite bir milyon civarında. Yeni terminal binasına ilave olarak kapalı bir otoparkın da olması gerekir. Vatandaş havaalanına aracı ile gelip aracını kapalı otoparka bırakıp uçakla yolculuğunu yapıp döndükten sonra kendi aracını otoparktan alıp evine gidebilmelidir. Yolcular, Terminal binasından uçağa, körük içerisinden geçmelidirler.Yağmurda, yaşta, soğukta insanlar terminal binasından uçağa yürüyerek gitmemelidirler. Hasta var, yaşlı var, çocuklu aile var. Yazılan haberden, yeni terminal binasında yukarıda yazdığım eksikliklerin olmadığı anlaşılmaktadır. Nasıl olsa birkaç yıl sonra yeni bir terminal binası daha yaparız olur biter.Karar vericilerimiz geleceği değil günü kurtarma derdindeler. Nasıl olsa ülke kaynaklarının nasıl harcandığına dair kimseye bir hesap verdikleri de yok, hesap soran da yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (3 yıl önce)
    Öncelikle yeni terminal binası hayırlı olsun. Yapılacak bu havalimanı Malatya'nın kaç yıllık ihtiyacına göre projelendirildi? Bilinmiyor! Madem bu havalimanı yapılacaktı, mevcut havaalanına niye para harcanarak yenilendi..!? Malatya niye üvey evlat muamelesi görür, bir Malatyalı olarak anlayabilmiş değilim. THY'nin direkt sefer sayısı hem yetersiz be üstelik çok pahalı. Uçuşları Ankara aktarmalı!!! Bu konu neden çözümlenmez? İnşallah adam gibi ve tüm ihtiyaçları karşılayan bir havalimanı yapılır, sorunsuz ve zamanında bitirilir...
    0
    0
    Yanıtla