SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yerinde Dönüşüm Hibe ve Kredi Miktarı Artırıldı

Yerinde Dönüşüm Hibe ve Kredi Miktarı Artırıldı
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde Yerinde Dönüşüm Kampanyası'nda hibe ve kredi miktarının konutlar için 750 bin TL'ye, iş yerleri için 400 bin TL'ye çıkarıldığını açıkladı. Yerinde dönüşüm için verilecek kredi ve hibelerin esasları açıklandı.

Bakan Özhaseki, resmi sosyal medya hesabından ‘Yerinde Dönüşüm’ kampanyası kapsamında verilen hibe ve kredilerin yeni rakamlarını paylaştı. Bakan Özhaseki’nin verdiği müjdeye göre, deprem konutları için 500 bin TL olan hibe miktarı 750 bin TL'ye, 500 bin TL olan kredi miktarı 750 bin TL'ye yükseltildi. İş yerleri için verilen 250 bin TL hibe miktarı 400 bin TL'ye, 250 bin TL olan kredi miktarı da 400 bin TL'ye çıkarıldı. Bakan Özhaseki, ahırlı köy evleri için de 750 bin TL hibe, 1 milyon TL kredi imkânı sağlanacağını bildirdi. 

Bakan Mehmet Özhaseki mesajında, "Yerinde Dönüşüm kampanyamızda hibe ve kredi miktarlarını artırdık. Deprem bölgesinde ev ve iş yerlerini yerinde dönüştürmek isteyen vatandaşlarımıza hayırlı olsun.” ifadelerine yer verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan kararname ile 6 Şubat depremlerinde etkilenen illerde evi veya işyerleri orta hasar ya da üzeri hasarlı olan vatandaşlara verilecek olan kredi ve hibelerin esasları belirlendi.

-Kredi ve hibenin kısa özeti…
Yayımlanan karara göre, yerinde dönüşüm için vatandaşlara konutlar için 750 bin TL, ahırı bulunan konutlar için 1 milyon TL işyerleri için 400 bin TL kredi, konutlar için 750 bin TL, işyerleri içinde 400 bin TL hibe verilecek. Krediler faizsiz, 2 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli olacak. Sadece bir konut/işyeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilebilecek. Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe imkanı tanınacak.  Başvurular Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerine yapılacak.

-Genel hükümler ve hak sahipli şartları

(1)- 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler sebebiyle yapıları 7269 sayılı Kanun kapsamında orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen ger9ek veya tüzel kişi maliklere, 7452 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamımda yapacakları yeni yapılar için, bu Karar uyarınca hibe ve talep etmeleri halinde yapım kredisi verilir.
(2)-7269 sayılı Kanun kapsamında hak sahibi olup, ayrı Kanun kapsamında kredi ve konut yardımından faydalananlara, bu Karar kapsamında hibe ve kredi verilmez.
(3)-Bu Karar kapsamında maliklere bir konut ve bir işyeri için hibe ve en fazla tip bağımsız bölüm için  kredi verilir. Ayni bağımsız bölüm için hem hibe hem de kredi alınabilir.
(4)- İnşaat yapımı için verilecek hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri işler için de hak sahiplerine hibe verilir.
(5)-İnşaat halinde olup, orta ve üzeri hasarlı olarak tespit edilen yapı maliklerine de hibe ve yapım kredisi verilir.
(6)-Hasar gören yapıda iştirak halinde veya müşterek mülkiyet söz konusu ise, yine ayni şeklide hisseli olmak üzere, sadece bir konut/işyeri için hibe ve en fazla üç bağımsız bölüm için kredi verilir.
(7)- Ölen bir kimsenin hak sahipliğine ilişkin hakları mirasçılarına geçer. Mirasçılar birden fazla ise birlikte hak sahibi sayılırlar. Yeni yapılacak uygulamalara yönelik olarak ilgili idareler/kurum ve kuruluşlar nezdinde yapılacak tüm iş ve işlemler tapuda kayıtlı son malik adına yürütülebilir.
(8)-Hasarlı taşınmazı, afetten sonra satış veya baka şekilde devralan üçüncü şahıslar da hak sahibi olarak kabul edilir.
(9)-Hasarlı yapının bulunduğu parselde zeminden kaynaklanan sebeplerle veya imar mevzuatı ile imar planlarına göre yeniden afetten önceki şartlarla yapı yapılabilmesi mümkün değil ise, aynı il sınırları içerisinde olup hak sahiplerine ait başka bir parselde yeni yapı yapılmak istenilmesi durumunda, hak sahiplerine bu Karar kapsamında hibe ve yapım kredisi verilir.
(10)-Boş parsellerin, 7452 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesi kapsamında uygulama yapılacak parsellerle tevhit edilmesi halinde, boy parsel maliklerine hibe ve yapım kredisi verilmez.
(11)- İnşaatın plân ve projesine, fen ve sanat kurallarına ve imar mevzuatına uygun yapmayanların inşaatı ile hibe ve kredisi durdurularak inşaatı düzeltmesi için otuz gün süre verilir. Bu süre sonu da inşaatın düzeltilmemesi halinde ödemeler kesilir ve kullanış oldukları nakdi hibe ve kredi tutarları kanuni faizi ile birlikte, ayni hibe kullanımı ise ayni hibe olarak verilen inşaat malzemesinin inşaatın durduruldu tarihteki güncel değeri muaccel olur ve tahsil edilir. Ayrıca bu dunumdaki inşaatlar için imar mevzuatına göre işlem yapılır.
(12)-7452 sayılı Kanunun ek 1 inci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca yapım maliyeti Hazine tarafından karşılanacak olan bağımsız bölümlerin maliklerinden;
a)-Hak sahipliği şartlarını taşıyanlar için  de hibe verilir. Bu bağımsız bölümler için verilecek hibe miktarları 6 nci maddenin altıncı fıkrasındaki ödeme esasları gözetilerek ödenir. Hibe miktarını aşan yapım maliyetinin anlaşan maliklerin kullandığı kredi miktarı kadar olan kısmı 4 üncü maddenin dördüncü fıkrasındaki ödeme esaslarına göre, hibe ve anlaşan maliklerin kullandığı kredi miktarını aşan yapım maliyeti ise iki eşit taksit halinde,
b)-Hak sahipliği şartlarını taşımayanların yapım maliyeti; anlaşan maliklerin kullandığı hibe ve kredi miktarı kadar olan kısım 4 ünci maddenin dördünki fıkrası ile 6 nci maddenin altıncı fıkrasındaki ödeme esasları gözetilerek, anlaşan maliklerin kullandığı hibe ve kredi miktarını aşan yapım maliyeti ise iki eşit taksit halinde, Bakanlıkça, müteahhidin adına Bankada açılan vadesiz hesabına ödenmek üzere il müdürlüklerine gönderilir.

-Kredi verilmesine ilişkin esaslar

(1) - Kredi verilirken hak sahiplerinin gelir ve kredi puanı durumlarına bakılmaz.
(2)-Kredi başvuruları, hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi il müdürlüklerine de yapılabilir.
(3)-Başvurular il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen kredi miktarı bakımından incelenir, başvurusu uygun görülen hak sahipleriyle kredi sözleşmesi ve ödeme planı imzalanır. 
(4)-Kredinin %10’u peşin, geri kalanı ise 29/6/2001 tarihli ve 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarelerce yerinde yapılacak inceleme esas alınarak; su basman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere, Bakanlikça üç eşit taksitle yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin Bankada açılan vadesiz hesabına ödenmek üzere il müdürlüklerine gönderilir.
(5)- İl Müdürlükleri Hazine adına taşınmaz üzerinde birinci derece ve birinci sıra veya serbest dereceden istifade hakki ile diğer derecelerden olmak üzere kredi miktarının iki katı kadar tutarda ipotek tesis eder.
(6)-Kredi geri ödemeleri Bakanlıkça takip edilir ve kredinin durdurulması veya iptal edilmesi durumunda, kullanılmış kredilerin ödenmeyen kısımları genel hükümlere göre takip ve tahsil edilir.
(7)-Kredi borçları, kredi siizle5mesinde yer alan anlara ve ödeme planında belirlenen sürelere uygun olarak ödenir.

-Kullandırılarak krediler ve limit

(1)- Bu Karar kapsamında sağlanacak krediler aşağıdaki şartlara ve limitlere göre kullandırılır.

Konut: 750 bin TL
Ahırı bulunan konut: 1 milyon TL
İşyeri: 400 bin TL
(2)-Krediler, iki yıl ödemesiz olmak üzere toplam azami on yıl vadeli ve faizsiz olarak kullandırılır.
(3)-Hak sahipleri en fazla üç bağımsız bölüm için kredi kullanabilir.

-Hibe verilmesine ilişkin esaslar

(1) -Bir hak sahibine sadece bir konut ve bir işyeri için hibe verilebilir.
(2)-Hibe yardımı Bakanlıkça; nakdi olarak konut için 750.000 TL, işyeri için 400.000 TL olarak veya yapılacak inşaatın büyüklüğü, niteliği gibi hususlar gözetilerek ayni olarak inşaat malzemesi verilmek suretiyle yapılır.
(3)- İnşaat yapımı için verilecek nakdi ve ayni hibe haricinde, yapı denetimi, jeolojik etüt raporu ve/veya harita hazırlanması ile yapıma yönelik benzeri iller için hak sahiplerine bağımsız bölüm başına 40 bin TL nakit hibe verilir.
(4)-Hibe başvuruları hak sahiplerince yapım ruhsatının alındığı tarihten itibaren en geç bir yıl içerisinde Bakanlıkça belirlenecek bilgi ve belgelere istinaden e-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan il müdürlüklerine de yapılabilir. 
(5)-Başvurular, il müdürlüklerince hak sahipliği şartları ve talep edilen hibe türü ve miktarı bakımından incelenir ve uygun görülen başvurular onaylanır.
(6)- İkinci fıkra uyarınca nakit olarak verilecek hibenin %10’u ile  üçüncü fıkra uyarınca verilecek hibe miktarının tamamı peşin, geri kalanı ise 4708 sayılı Kanuna tabi olan yapılarda yapı denetim sistemindeki inşaat ilerleme seviyesi, diğer yapılarda ilgili idarelerce yerinde yapılacak inceleme esas alınarak; su basman seviyesinde, taşıyıcı sistemin bitiminde ve inşaat bitiminde olmak üzere, Bakanlıkça üç eşit taksitle yapıdaki hak sahipleri adına hak sahiplerinin anlaştığı müteahhidin Bankada açılan vadesiz hesabına ödenmek üzere il müdürlüklerine gönderilir.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Deprem sonrasından..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • #FaizHaram (1 yıl önce)
    Peynir ekmek yer gibi faiz alıp veriyor sözde ihtiyaç diyorlar.Allaha ve resulüne savaş açmış insanlar ve devlet.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (1 yıl önce)
    Anlaşılan bu kredi kapsamı sadece yerinde dönüşüm için geçerli 7269 sayılı Kanun kapsamında orta hasarlı binaları kapsamıyor sayın bakan orta hasarlı binaların masrafını hiç hesaba katmamış bir dairenin güçlendirme maliyeti daire başına 470000 TL ile içerisinin tamir tadilatı 100000 TL toplam 570000 TL devlet bu günün şartlarında180000 TL güçlendirme kredisi vermekte ne yapacak bu vatandaş yıkılsa kurtulur sadece yerinde dönüşüm bağlamında vatandaşı başından atma gibi gözükmekte al 750000 hibe750000 kredi ne yaparsan yap bi daha yanıma gelme.........
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Hakim. (1 yıl önce)
    İçi boş ve bıla bıla sözler.yerinde dönüşüm hiç kolay olmayacak maalesef.aslında verilen paraya taşıyıcı sistemler bitip kaba inşaat bitinceye kadar parayı ödemiş olmalı ki geri kalan İnce İşler her kes kendi çapında yavaş yavaş yapıp evlerine geçer.son taksit inşaat bitiminde işi çok sıkıntılı.kaldı ki 1 inci 2 inci taksitlerin ödeme planı da çok sorunlu.çünkü iş yap hak ediş verelim diyene kadar müteahhit ve millet devletin işleyişinin ağır aksaklığından perişan olacak.daha önce örnekleri ortada.başta ruhsat onaylanırsa banka hesabı açılacak paralar konut yapanların hesabına geçecek ve müteahhit iş yaptıkça hesabında para olan müteahhite ödeyecekti.şimdi iş çok zorlu bir sürecin ayak seslerini duyuruyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • adnan (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüm ödeme kolaylığı toki lereki gibi 20 yıl olmadıkca kimse yerinde dönüşüm girmeyecektir malatya atıl vaziyette tarlaya dönecektir
    %86
    %14
    Yanıtla
  • ferhat (1 yıl önce)
    Bir Allahın kuluda demıyorkı malatyada mutahitler ev yapmıyor ki vatadasların sıkıntısı yerınde donusum degıl herkes yerınde donusum istiyor mutahıtlerın fazla para istemesi yada yapmaması devlet olarak evleri siz yapın vatandas mutahıde degıl devlete borclansın bunu diel getiren ne baskan var ne vekil var memleket sahipsiz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ErdoğanKadir (1 yıl önce)
    Reis vatandaşını enflasyona yedirmedi
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Anca laf (1 yıl önce)
    Bu yerinde dönüşümle ilgili anca konuşun durun. Surekli biseyler cikarip oyalayın milleti Bi çivi çakıp dönüşüme başlayabilen varmı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Av.Selahattin Sarıoğlu (1 yıl önce)
    YERİNDE DÖNÜŞÜMDE SON KARARNAME Son Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, 1- Kredi ve hibe miktarı artırılmıştır. 2- ‘Zemin + 4 kat’ kaygısı ortadan kalkmıştır. 3- Depremden sonra, zarar gören taşınmazı satın alanlanlar veya başka şekilde devralanlar da hak sahibi olabilecektir. 4- Zemin durumundaki değişmeler veya imar değişiklikleri nedeniyle bulundukları yerde deprem öncesi şartlara göre yerinde dönüşüm yapamayacak olan hak sahipleri, hak sahiplerinin başka bir yerde bulunan arsaları üzerine bina yapmalarına izin verilecektir. Başka değişiklikler de var. Benim ilk tespit ettiğim, önemli bulduğum değişiklikler bunlar.
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Benim tespit ettiğim konularda şunlar. Ilk başta yerinde dönüşüme talep çok diye algı yarattılar sonra baktılar külfet ağır , talep yok,hibe ve kredi miktarını artırdılar
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (1 yıl önce)Av.Selahattin Sarıoğlu isimli kullanıcı yorumuna
    Ben kat sayısı ile ilgili bir şey görmedim kaygımız devam ediyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • fatih (1 yıl önce)
    Bitişik nizama ne zaman izin verilecek bunun ile ilgili haber yaparmısınız?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Tahir (1 yıl önce)
    Malatyada artçı depremlerin uzun süredir durması insanı ürkütüyor.. Açık bir şekilde enerji birikiyor... Ne zaman ne olacağını kimse kestiremiyor malatyada... Naci ve Mehmet hocalar malatya için tehlikenin devam ettiğini söylüyor... Bu durumda inşaat yapımı sağlıklı mı... Bunu da bilmiyoruz...
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Tahir bey son depremleri bir takip edin bakalım artçılar durmuşmu..?
    %80
    %20
    Yanıtla
  • new malatya (1 yıl önce)Tahir isimli kullanıcı yorumuna
    Artçılar 7 aya yakın sürdü ve yavaş yavaş durmaya başladı bunda ürkecek ne var bu mantıkla bakarsak istanbulda 1999 dan sonraki artçıdan sonra 25 yıldır deprem olmadı milletin istanbul'u terk etmesi mi lazım, yada izmir, bingöl, van gibi deprem olan illerde insanlar elbet bir gün deprem olacak diye şehri terk etsinler o zaman bu tür yorumlar halkı korkutmak ve malatyadan kaçırmaktan başka bir işe yaramaz bırakın artık bu işleri.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • hasbi (1 yıl önce)
    750000tl... betonun metreküpü, demirin tonu ne kadar? Binanın ince işleri ne kadar tutar? Bu para bir dairenin harç, tapu, kat irtifakı, elektrik doğalgaz aboneliğine yeter
    %60
    %40
    Yanıtla
  • malatyada fakir yok... herşeyi devletten beklemeyin... eliniz cebinize gitsin... özal hep yemeye alıştırdı...
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Insan tok olunca herkesi öyle zannediyor
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Tok değil o kendini darı ambarında zannediyor
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Vural çelik (1 yıl önce)naif isimli kullanıcı yorumuna
    Ne kadar lüzumsuz bir yorum senin Tüzün kuru beter ol inşallah
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Kişi kendinden bilir işi.Malatyada insanlar keyfinden kışı -25 derecede çadırda,+40 derecede konteynerde geçirdi.Senin tuzun kuru,keyfinin bozulmaması için bunu söylemekle vazifelendirilmişsin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Doğru söylüyorsun, malatyalıların zihniyeti şu, devlet başkasından alsın bize versin... 82milyonun hakkı var...
    %45
    %55
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    60 yaşındayım 60 yıldır Malatyadayım burayı tanıyamadım vah malatyama
    %95
    %5
    Yanıtla
  • MECZUP (1 yıl önce)
    Bu gün inşaat malzemelerinin fiyatına bakın bir de yarın bakıp karşılaştırın o kadar adi, aç, Haris, gözü doymayan esnaflarımız var ki yüzde elli zammı koyacaklar, tüm esnaf aynıdır demiyorum onları tenzih ederim sözüm o kendini bilmez esnaflara onlara uymayanları da zorla yada kandırarak kendilerine benzetiyorlar, ilk önce yetkililer bu günün fiyatlarını öğrensinler ki yarın kafalarına göre zam yaptıklarında gereken ağır cezalara çarptırmak için, kusura bakmayın bu cezaları yazacak merci, kurum ve kişi var mı bu şehirde merak ediyorum.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Zammı yapan üretici. Çimento fiyatını artıran Elazığ ve Gaziantep çimento firmalarına kimse dokunabilir mi? Sanayi elektriğine %20 zam yapan da devlet. Esnafa gelene kadar çok sıra var. Ama onlar ağbabası. Onlara kimse dokunamaz.
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Baskilli (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Adamın nicki "Meczup" aklı olsaydi zaten esnafla alakali bu yorumu yapmazdı. Adam nerden bilsin gelir vergisinin artirildigini, 3 ay önce 20 TL olan benzinin 40 TL olduğunu Nakliye giderlerinin nerelere geldigini, kiraların nereye gittiğini, alternatif maliyet kavramının ne olduğunu. Beyin yok ama fikir çok. Sorsan yakıtın 40 TL olmasının sebebi istasyon sahibi yada pompacı diyecek. Zavallı demiri Demirci'nin zamlattigini düşünür. Malzemeyi üretene laf edemez, sürekli reaya ya vergi yükü bindiren siyasiye tek laf yok, ilin valisi milletvekili gelse şak şak, alkış. tabi şark kurnazı, hint fakiri. Çünkü elestirinin cezaevine kadar gideceğini bilir. Kurnaz. En kolay yol esnaf sahtekar imajı. Memlekette kalan esnafda bu tür türkülerin ağzında pelesenk
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Sayın baskilli insanların aklı ile dalga geçmeyin bu bir ikincisi baskilli kimin hangi zekaya sahip olduğu yapılan karikatürler ile sabittir, Malatya esnafı dedim yanlış demedim aynı betonu aynı çimentoyu aynı kireci aynı kumu ve hatta aynı işçi ile ustaların fiyat ve ücreti civar illerden yüzde en az yirmi beş ten başlayıp yüzde ellilwre kadar fark var buna ne diyeceksiniz ilk önce karşılaştır sonra konuş aynı benzin ve motorin o şehirlere gelmiyor mu ki böyle boş beleş konuşuyorsun, kısa yoldan depremden oluşan zararı halktan çıkarmanın peşindesin.
    %86
    %14
    Yanıtla