SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Yerinde Dönüşüm' ve 'Güçlendirme' Tüccarlarına Dikkat!

'Yerinde Dönüşüm' ve 'Güçlendirme' Tüccarlarına Dikkat!
A- A+ PAYLAŞ

Büyük kayba yol açan 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerin yarattığı yıkımın ardından bölgede yıkılanların yerine 'yerinde dönüşüm' kapsamında inşa edilecek binaların sahipleri, bununla ilgili ruhsat, projelendirme başta ciddi sorunlar yaşarken, Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu'nu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, bunun ardından ortaya çıkan 'müteahhit' konusuna önemle dikkat çekerek vatandaşları uyardı.

Esen, Gazeteci Bülent Yalvaç'ın genel yayın yönetmeni olduğu Bİ'KENT Dergisi'ndeki ‘Yerinde Dönüşüm Can Yakmasın’ başlıklı yazısında, bu konuyu gündeme taşıyarak, yaşanmakta olanları tirajikomik bir örnekle de dile getirdi ve şunları yazdı:

"Bu yıkım psikolojinin tam merkezinde bulunduğum bir zaman diliminde (depremden yaklaşık 2 ay sonra) telefonum bilinmeyen bir numara tarafından arandı ve ilginç bir diyalogla karşılaştım. Arayan kişi, yıllar önce sıva taşeronumuzun yanında yevmiyeci olarak çalışan bir ustaymış. Van’da yaşıyormuş ve kardeşleriyle birlikte çalışıyormuş. Deprem tecrübesi olduğundan gündemi takip ediyormuş. Önce hâl hatır ettikten sonra direkt olarak bana aleni olarak şunu söyledi: 

“Sizi zor zamanlar bekliyor. İnsanlar, ne yaparsanız yapın size inanmayacak ve karalanacaksınız. Gelin, yeni bir sayfa açın. Zararın neresinden dönseniz sizin için kâr... İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e gidin; inşaatlar yapın ya da dinlenmeye geçin. Bize de ya şirketlerinizi devredin ya da adi ortaklık şeklinde anlaşıp sizinle çalışalım. İş bitirmeniz ve finans karneniz bize acil lazım, istediğiniz ücrette bir şekilde anlaşırız.” dedi.

Ben de “Neden şirketimize taliplisiniz, siz de sıfırdan şirket açın ve iş bitirme o şekil alın.” dediğimde bana “Zaman yok! Yerinde dönüşüm, kentsel dönüşüm (o zaman yerinde dönüşüm konuşuluyordu sanırım, devlet destek verecek diye) işlerinde güzel pasta var; onu yememiz lazım. Treni kaçırmamak gerek.” dedi. İlk başta olayın sıcaklığından çok bir şey anlamamıştım. Ama şimdi çok daha iyi anlayabiliyoruz. Garip garip firma isimleri, tabelalar, yeni müteahhitler, farklı şehirlerden niteliksiz göçler falan filan…

Yerinde dönüşüm her yönüyle meşakkatli bir iş. Uzlaşmalar, kamulaştırma, hak ediş, uygulama… Bunu her müteahhit beceremeyeceği gibi sermaye, bilgi ve tecrübe isteyen bir husus kesinlikle.

Depremden sonra şirket devirleri, adi ortaklıklar çok fazla sayıda yapıldı. İşe talipli olan firmanın ortakları/hissedarlarının 5 Şubat 2023 ile şimdiki arasında fark var mı, ona kesinlikle bakılmalı mesela. Buna mali müşavir bir tanıdığınız sayesinde de kolayca erişebilirsiniz.

Yukarıdaki örnek gibi çok şirket el değiştirdi, ortaklıklar kuruldu. Dikkatli olmak lazım. Tecrübesiz, art niyetli oluşumlar olabilir.

Bir diğer püf nokta ise asıl maliyetinin üzerinde mantıklı kâr ile fiyat alındı mı? Bugün normal standartta bir yerin metrekare birim fiyatı Malatya sınırlarında KDV dahil minimum 15.500-17000 TL aralığındayken sizin için neden kârsız iş yapsın müteahhit firma? Ya da neden zararına iş yapsın? Bunu muhakeme etmek lazım. Bugün kuru paranın bile senelik maliyetinin yüksek faiz oranlarından dolayı %50 olduğunu unutmayalım. Size verilen teklif 19.000-20.000 TL birim maliyetin aşağısında ise maalesef maliyetler çok gerçekçi değil. Ucuza verilecek iş, ileride çok yorucu hâl alabilir. Eğer firma düşük tekliften hâlâ para kazanacağını iddia ediyorsa ödediğiniz peşinata karşılık banka teminat mektubu isteyebilirsiniz.

Diyelim ki firma hakkında şüpheler devam ediyor. Şirketin hissedarları adına daha önce iş deneyim belgesi var mı? İnşaat ruhsatı alınmış mı? Ya da belediye teslimleri yapılmış mı? Bu bilgilere merkez ilçe belediyesi imar işleri arşivinden rahatça ulaşabilirsiniz. Tecrübeli, imar mevzuatına hâkim avukatlardan, mühendislik ofislerinden kesinlikle müşavirlik hizmeti alarak riski minimize edebilirsiniz.

Yerinde dönüşüm; finansı, modellemesi ve evraksal hareketleri ile başlı başına bilgi ve tecrübe gerektiren bir organizasyondur.

Ben, şahsen referanssız, sermayesiz ve tecrübesiz firmaların yerinde dönüşüm işlerinde çok kişiyi mağdur edebileceğini düşünüyorum.

Özet olarak, firmaları belediyelerden, bankalardan, ticaret odalarından iyice araştırıp işinde iyi avukatlardan ve mühendislerden teknik destek alırsak ileride karşılaşacağımız problemleri yok etmiş oluruz."

Bu arada, Malatya'da, halen orta ya da az hasarlı binalarda yapılmakta olan 'güçlendirme' çalışmalarında da, bazı firmaların gerçek dışı tanıtımlarla, 'binlerce konutun güçlendirme ve dönüşümünü yaptıkları', en son teknik ve kimyasalları kullandıkları yolunda vatandaşı kandırmaya çalıştıkları, bu türlere nasıl izin verdikleri anlaşılamayan yetkili makamların ise denetim görevlerini de yeterince yerine getirmeyerek, deprem mağduru vatandaşların mağduriyetine yol verdikleri de belirtilerek, Vali Seddar Yavuz'un, bu konuda etkin müdahalesinin beklendiği kaydedildi.

malatyahaber.com- Bİ'KENT Dergisi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

15 yorum yapılmış

  • Osman tıraş (4 hafta önce)
    Forum Bornova arazisi öğrenci yurdu yapılması için Ege Üniversitesi tarafından vatandaşın arazilerini kamulaştırma yoluyla aldılar ve bu arazileri forum Bornova yaptılar ve davalar izmir bölge adliye mahkemelerinde devam ediyor
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 ay önce)
    yaptıkları sıfır daireler ağır hasar alan hatta yıkılan müteahhidler geri dönüşüm işine girmiş , ne güzel ülkede yaşıyoruz hak hukuk yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • KDV vurgunu (2 ay önce)
    Yerinde dönüşüm için yapılacak harcamada devlet inşaat malzeme ve işçiliğini neden KDV’den muaf tutmuyor? %20 KDV 3 milyon maliyette 600 bin ek paradır. Depremzede üzerinden devlet vatandaşını soyamaz!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 ay önce)
    Yerinde dönüşüm, güçlendirme kesinlikle karsiyim ve eğer bunu yapan binalari kesinlikle satın almayin kiralamayin... ben şahsen kesinlikle baştan inanmiyordum.. 3 büyük deprem geçirmiş 1 tanesi de yolda olan bir şehirde güçlendirme yapılmış bina zor dayanır.. ölmek isteyen alsın.. kesinlikle ev satın alacağım zaman 2024 yapımı sıfır bina olmasına dikkat edecegiz..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • inşaat mühendisi (2 ay önce)
    Güngör caddesinde yaptığı inşaatın asansör perdeleri, kolonları ve 3 adet kirişi patladığından dolayı ağır hasar alan binasını orta hasara çevirip güçlendiren kadircan esen değil miydi? Şimdide daimfed derneğiyle aklanma zamanı! Deprem sürecinde yaşananları unutma Malatyam.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yasin (2 ay önce)
    Malatya artık İstanbul vizyonunu yakaladı,böyle güzel projeler için teşekkürler depremzedeler için bulunmaz nimet.Konya vizyonu da gelir arkasından inşallah
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Mustafa Kadıoğlu (2 ay önce)
    Kadircan bey çok haklısınız çok yerinde tesbitler bizim binalarımız da orta hasarlı olduğundan yaklaşık 1,5 yıldır bu konuların tam göbeğindeyim benim buradan gördüğüm bizzat şahit olduğum bir olayı anlatayım; İzmit merkezli bir inşaat firmasının isim hakkını kiralamışlar içlerinde inşaat mühendisi ve mimarların da olduğu bir grup Fırat üniversitesinden iki Profesörle anlaşmışlar bunlar 1) Proje firması 2)yapı denetim firması 3)Müteahhitlik firması 4)Tasarım gözetmenliği 5) Bir elamanlarını belediye imar müdürlüğüne yerleştirmişler tezgah tamam vatandaş evi bir an önce bitsin diye ne isterlerse veriyorlar ne derlerse yapıyorlar buna rağmen yarım bırakıp tamamlamadıkları bir çok inşaat var bu inşaatları başkaları da tamamlamak istemiyor çünkü bir çok usulsüzlük söz konusu kurumlarca ciddi bir denetim de söz konusu değil velhasıl çok insan mağdur olacak sonunda
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ayhan (2 ay önce)
    İş yapacak müteahhitlere gaz veripte fiyatları şişireceğinize vatandaşın yanında olup bir an önce evlerin hızlı bir şekilde nasıl yapılacağını konuşmalısınız bence
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Ali (2 ay önce)
    biz kadir bey ile belediyedeyken birlikte çalıştık ben muhtardım o vakit.bu adam potansiyelli biri.dedikleri ve öngörüleri yerinde.o dönem biz aramadan o ve ekibi ne iş var yapalım diye arardı.şimdi muhtarlar arıyor muhattap alan yok!hizmet yok!vizyon yok!blgi yok
    %50
    %50
    Yanıtla
  • ali (2 ay önce)
    otobüs alacağına trambüsü uzatsaydın be ya
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Trambus kaldiracagiz boş geleceği olmayan bir sistem.. araçları da pahalı.. raylı sistem fiyatlarini geçti bile..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Herhangi1i (2 ay önce)
    Çok yerinde bir konuya değinmiş Kadircan bey, ancak insanların göz göre göre böyle firmalara iş vermesi çok tuhaf. İnsanlara artık acımıyorum özellikle malatya halkına hiç acımıyorum bak bu adam dolandırıcı buna iş vermeyin dememe rağmen beni art niyetli gösterip o Adama işi verdiler çok geçmeden adam bunları milyonlarca dolanfırdı kaçtı. Hiç akıllanmadığı gibi yerinde dönüşümde de aynısı dönüyor. 1.5 milyon hibe ve kredi verelim ama 200m2 evimiz olsun diye aç gözlülük edip ne olduğu belirsiz firmalarla anlaşma yapıyorlar yarın bu inşaatlar %60-70 olduğunda kaçacağını söylememize rağmen. Neyse onu da yaşayıp anlasınlar bakalım. Kısacası bu halk aç gözlüğüne de dolandırılmaya da doymaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kamil Yılmaz (2 ay önce)
    İyi de firma onaylanan projeye bakıp öyle fiyat veriyor. Kullanacağı Demir kullanacağı Beton projede bellidir zaten. Bence belediye ve Yapı denetim tarafından ince elenip sık dokunuyor. Diyelim ki firma zararına iş yapiyor bu firmayı bağlar..sağlam yaptı mı yapmadımi projeye göre hareket etti mi zaten belediye,yapı denetim inceliyor ona göre ruhsat veriyor.Burda firmaya yaptıkça katları yukarı çıktıkça ödeme yapılırsa herhangi bir problem olacağını düşünmüyorum.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Adem (2 ay önce)
    Kırsal toki ve rezerv alan konut ihalelerinin fahiş rakamları asıl tüccarın kim olduğu,devlet kaynaklarının 85m2 vasat bir ev için nasıl talan edildiği gerçeği şu an ülkede inşaat sektöründe dönen en büyük rantın ihaleler yoluyla olduğunu hangi akıl sahibi inkar edebilir.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Mertens (2 ay önce)
    Çok mühim bir konu ele alınmış...hakaten şu anda dolandırıcı firmalar at kosturuyor
    %100
    %0
    Yanıtla