SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Malatya'daki 'Yerinde Dönüşüm'de İlk Temel Atıldı

Malatya'daki 'Yerinde Dönüşüm'de İlk Temel Atıldı
A- A+ PAYLAŞ

Asrın felaketinde büyük yıkımın yaşandığı illerden biri olan Malatya’da ‘Yerinde Dönüşüm’ projesi ile Malatya'nın kalbi tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda ilk kazmayı vuruldu. Törene katılan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki fay kırıklarının geçtiği yerlerde asla inşaat izni vermeyeceklerini söyledi.

6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük hasarın meydana geldiği illerden biri olan Malatya’da yerinde dönüşüm projesi ile ilk kazma vuruldu. Yıkımların büyük olduğu kent merkezinde bulunan tarihi bakırcılar çarşısının yerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilk etapta 7 bin 600 metre alanda 293 dükkan ve 165 araçlık kapalı otopark inşa edilecek.

Malatya’nın kent hafızasının korunması adına yerinde dönüşüm projesi ile hayata geçirilecek olan çarşının temel atma törenine katılan Bakan Mehmet Özhaseki, “Burası Malatya’nın kalbi. Şehrin kalbinin attığı bu bölgede biran önce işte başlamalıyız diye düşündük. Daha önce rezerv alanlarda elbette ki bir takım inşaatlara başladık ama şehir merkezlerinde yerinde dönüşüm meydan projelerini ilk Malatya'dan başlatıyoruz. Daha sonra inşallah devamında Kahramanmaraş'ta da, Adıyaman'da da Hatay'da da şehir merkezleri bu şekilde İnşa ederek devam etmek istiyoruz” dedi.

“18 il etkilendi, 14 milyon nüfus etkilendi”

6 Şubat günü büyük bir felaketle karşı karşıya kalındığını hatırlatan Bakan Özhaseki, “Bu felaket gerçekten bizim bin yıllık Anadolu medeniyetimizi kurduğumuz, yaşamaya çalıştığımız bu topraklarda karşımıza çıkan herhalde en büyük felaketti. Bundan daha büyük bir felaketle karşılaşmadık. 11 il deniyor ama 18 il etkilendi, 14 milyon nüfus etkilendi, 680 bin konut 170 bin de iş yeri yıkıldı. Dile kolay arkadaşlar söylemesi de çok kolay bir çırpıda söyleniyor 850 bin bağımsız birim. Böyle büyük bir hasar vardı” şeklinde konuştu.
Biran önce yaraların sarılması ve zararların giderilmesi için el birliği ile çalışacaklarını ifade eden Özhaseki, “Bundan emin olun ki, bütün evler yapılıncaya kadar, dükkanları yapıp esnaf kardeşlerimizi yerlerine yerleştirinceye kadar içimiz rahat etmeyecek. Gece gündüz demeyeceğiz, uyumayacağız çalışacağız gayret edeceğiz ama sizlerin duasını almaya gayret edeceğiz.” dedi.

“Bir taraftan hafriyatları kaldıracağız, bir taraftan da sağlam zeminler üzerinde çarşılarımızı yeniden inşa edeceğiz”

Malatya’da 100 binden fazla bağımsız bölümün yıkıldığını da belirten Bakan Özhaseki, “4'te 3'ü ev 4'te 1'de iş yeri. Şu anda 25 bin civarında inşaata başladık, devam ediyoruz. Bütün bunlar yapılırken işlerimizin yerinde de görülmesi lazım. Bizim rezerv alanlarda başlattığımız inşaatları sizler göremezsiniz ve buralarda böyle beklediği sürece hepimizin psikolojisi de bozulur. Böyle olunca bir taraftan hafriyatları kaldıracağız, bir taraftan da zemin etütlerini yapıp sağlam zeminler üzerinde çarşılarımızı yeniden inşa edeceğiz. Onun içindeki buradayız, onun içindir ki gayret ediyoruz. Ama şuna herkes yemin olsun ki böyle bir felaket bir başka milletin başına gelse kimse bunun altından kalkamaz.” ifadelerine yer verdi.

Deprem sonrası tüm Türkiye’nin birlik ve beraberlik içerisinde deprem bölgesindeki yaraların sarılması adına mücadele ettiğini de belirten Özhaseki, yeniden inşa süreci ile ilgili de çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Bir taraftan rezerv alanlarda kalıcı konut inşaatlarının sürdüğünü belirten Özhaseki, “Rezerv alanların tamamında hasarları gideremeyiz, Çünkü o kadar elimizde geniş boş hazine arazileri yok. Bir taraftan da sizler bu bölgelerde yaşayanlar kimse hatıralarından, geçmişinden uzaklaşmak istemiyor. İş yeri olarak da konut olarak da herkes yerinde yeniden daha sağlam daha güvenli bir şekilde yapılar yapılsın biz işlerimize bakalım ve devam edelim istiyorlar” şeklinde konuştu.

Deprem bölgesinde 23 iletişim ofisi kuruldu

Depremin yoğun yaşandığı illerde 23 iletişim ofisinin kurulduğunu da belirten Bakan Özhaseki, ayrıca buralarda imar yetkisinin ise bir süreliğine kendilerine geçtiğini söyledi. Şehir merkezlerinin yeniden eski canlılığına kavuşması adına çalışmalara başladıklarını belirten Özhaseki, “5 binden fazla esnafın işyerinin olduğu bu bölgede bakanlık olarak işe kendimiz başlıyoruz. Sizden de istediğimiz şu, eğer dışarıda veya bu çevrede kendi iş yerlerinizi, evlerinizi yapmak istiyorsanız açıkladığımız bu kredi ve hibeden istifade edin işe başlayın, hiç durmayın. Planlar belli, nerede yapabileceğinizi de söyleyebiliriz. Konutlar için ortalama 500 bin lira hibe 500 bin lira da kredi vereceğiz. Yani 100 m'lik bir ev için bir milyon liraya kadar iş yaptıkça para vermeye devam edeceğiz. Eğer ev 150 metreden fazlaysa bir milyon 350 bin liraya kadar para vereceğiz. İş bittikten sonra da 2 sene aradan geçecek 10 seneye bölerek hiç faiz koymadan yavaş yavaş paramızın bir kısmını isteyeceğiz. Yani 500 bin lira için 3 bin lira gibi 3 bin 500 lira gibi aylık aidatlarla geri almaya çalışacağız. Ve 8 sene sonra 3 bin liranın ne olacağını herhalde siz de en az benim kadar hesaplarsınız” diye konuştu.

“Sıfır toleransla, mimarlık ve mühendislik hesaplarını yapıp işimize bakacağız ki bir daha ağlamayalım”

Yerinde dönüşüm noktasında da kırmızıçizgilerinin olduğunu hatırlatan Bakan Özhaseki, “Bu konuda da belki yerel yönetimlerdeki, merkezdeki, sizlerin bildiği, seçtiğiniz arkadaşlar dayanamazlar diye imar yetkisini bir müddet üstümüzde tutacağız. Niye? Arkadaşlar, fay kırıklarının geçtiği yerler var. Buralara biz inşaat izni vermeyeceğiz. Üzerine eğer inşaat izni verirsek yarın bir gün en ufacık sarsıntıda çelikten bile yapsanız aşağıdan gelen enerji üstteki yapıyı kesinlikle yıkar. Eğer gördüyseniz televizyonlara da, gazetelere de yansıdı. Sosyal medyada var. TCDD’nin, demiryollarının, çelik hattını, yani insanların ezemeyeceği, bükemeyeceği o çeliği bile deprem eziyor. Aşağıdan öyle bir güçlü enerji geliyor. O yüzden kimse bu konuda ısrar etmesin. Fay kırıklarına bir daha asla yapılaşma yaptırmayacağız. Zeminde sıvılaşma varsa oraya yapı yapılamayacak. Eğer sel yatağı gibi dere ağzı gibi yerler varsa oralara da yaptırmayacağız. Ve bundan sonra inşaatlar yapılırken, “Ya bir şey olmaz, devam et gitsin” gibi bir mantıkla da olmayacak bu iş. Sıfır toleransla, mimarlık ve mühendislik hesaplarını yapıp işimize bakacağız ki bir daha ağlamayalım” ifadelerini kaydetti.

“Sağlam, güvenilir konutlar yapacağız. Bu konuda taviz vermeyeceğiz"

Japonya’dan bir deprem anısını da konuklarla paylaşan Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sağlam, güvenilir konutlar yapacağız. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Sekiz dokuz şiddetinde bile olsa deprem evimizden çıkmayacağız. Yok efendim alelacele yap, gel şuraya. Ne olacak? Sen buna da göz yum. Yok arkadaşlar. Göz yummadan, tavizsiz şekilde gideceğiz. Bunu yapacağız. Şimdi vatandaşlarımızı rahatlatmak için söylüyorum. Beş katlı bir apartmanda oturan on tane vatandaşımız. Anlaştılar. Beşinin altısının, yedisinin anlaşması yeterli. Ola ki bazıları takılır, mahkemeyi çok sever diye söyleyeyim. Yüzde yüz anlaşma sağlayamayabiliriz. Olsun önemli değil. Altı kişinin yedi kişinin anlaşması yeterli. Ortak hesap açacağız. Orada işe başlandığında biz para vermeye devam edeceğiz. Sonuna kadar. Velev ki iş yaptırdığınız insan yarıda bıraktı, kaçtı. Arkadaşlar TOKİ olarak devreye gireceğiz, biz endişeniz olmasın. Bir an önce anlaşın ve işe başlayın.

Sizin müteahhitlerle yapacağınız tip protokol de hazırladık. O bizim protokolümüzü kiminle yaptırıyorsanız, kime yaptırıyorsanız imzalayarak verin anlaşın ve işe başlayın. İş yapıldıkça para vermeye devam edeceğiz. Ve burada hiçbir şekilde harç ödemeyeceksiniz. Belediyeye gittiğimizde karşımıza çıkan birtakım masraflar var ya onun ardından da muafsınız. Yapı denetim firmalarının masrafını da biz vereceğiz. Yani işi kolaylaştırmak adına ne lazımsa yapıyoruz ama ruhsattan, mesken aşamasına kadar her bir aşamada denetleyeceğiz. Taviz vermeyeceğiz, sağlam bir şekilde evler yaptırıp ondan sonra da yerimizde oturmaya devam edeceğiz inşallah sağlıkla. Burada biz başlıyoruz. Yapabildiğimiz kadar biz yapacağız. Çok uzun süreceğini zannetmiyorum bu inşaatların. Ama çevrede de sizlerden destek bekliyoruz. Lütfen bir an önce çevredeki binalarda siz başlayın arkadaşlar.”

Yerinde dönüşüm ile bölge esnafının da ekonomik olarak kalkınacağına değinen Özhaseki, kentlerin eski canlılığına kavuşması ile verilen göçlerinde tekrardan geri döneceğini söyledi.

Yerinde dönüşüm için 134 bin başvuru

Yerinde Dönüşüm projesini başlattıklarında epeyce itirazın olduğunu ancak aradan geçen süre zarfından şuana kadar 134 bin civarında müracaat olduğunu da belirten Özhaseki, “Demek ki insanlar diyorlar ki evet siz başlayın. Başlatın bu işi. Biz geliyoruz. Size güveniyoruz. Yeter ki başladığımızda siz de paramızı verin diyorlar. Kolay mı? Kolay da değil arkadaşlar. Emin olun bir taraftan Cumhurbaşkanımız, bir taraftan bizler. Hazine ve Maliye Bakanlığındaki arkadaşlar çırpınıp duruyoruz. Ama istiyoruz ki şu anda 55 bin kişi çadırlarda. Yetmiş beş bin kadar kardeşimiz yurtlarda ve sosyal tesislerde. Dört yüz elli bin kadar kardeşimiz konteynerlerde kalıyor. Ve üç yüz binden fazla aileye de kira yardımı yapıyoruz. Onlar oralarda çadır kentlerde ve zor şartlarda yaşarken bizim de önceliğimiz burası olsun. Bir an önce gelelim bunları yapalım. Kardeşlerimizi evine döndürelim. Onlar evinde otursunlar ve bizlere de dua etsinler. İnşallah bunu yapıncaya kadar buralardan ayrılmayacağım. Buralardan çıkmayacağız. Biliyoruz kolay değil” diye konuştu.

Bakan Özhaseki ile beraberindekiler daha sonra kent merkezinde esnaf ziyareti gerçekleştirdi.

İha- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

42 yorum yapılmış

  • hkb (1 yıl önce)
    Merak ediyorum gercekten mdern bir kent icin sehir merkezi planlandimi? boyle bir felaket geldi basimiza cok kotu ama sehrin ileriye donuk planlanmasi lazim daracik sokaklar ic ice gecmis binalar. yine boyle olacaksa tarih bu donemi yonetenleri affetmeyecektir. merkez modern gelecek 100 yili kapsayan bir planlamanin ardindan yapilmalidir. kaldirimlar, bisiklet yollari, spor alanlari, dinlenme mekanlari, cozulmus bir trafik vs..
    0
    0
    Yanıtla
  • YÜCEL (1 yıl önce)
    bence malatya bu tarıhı fırsatı bakanın oraya gelıp yetkılılerınde burada bakırcılar pazarı yapılacak deyıp de kazmayı vurmaları ıle malatya ıcın yanlıs yola gırılmıs oldu.halbukı orayı ve devamını devasa sehır merkezınde guzel bır park yapsalardı oradakı kellecıler demırcıler hırdacılar ve hazır alemınyum ve bakır urunlerı satanlara baska yerlerde daha da guzel bır yer verılırdı.tabı bunu soyleyecek ve planı yapacak sehır plancıları mımarlar muhendısler vb yetısmıs ınsan potansıyelı olmadıgı ıcın odaların bır etkınlıgı olmadıgı ıcın ancak herhalde bır kactane malatya yı yonetwen buyuyuk buyuuuuk ınsanlar uygun gordugu ıcınde buraya temel atıldı ne dıyelım hayırlı olsun buyuuuuklerımız daha ıyı bılırlerde ne deseeeek bos ıste onalr bılıyr sadce...... velkelam aaammaaan.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (1 yıl önce)
    Bu tarihi fırsat kaçırılmamalı. Malatyanın 100 yıllık trafik, ulaşım ve otopark sorununun çözüleceği bir planlama yapıldıktan sonra bu temeller atılmalıdır. Aksi takdirde depreme dayanıklı gecekondu bir şehir çıkacaktır ortaya. Belediye başkanları, sayın vekiller ufkunuzu açın, vizyonunuzu geniş tutun. Büyük insanlar büyük işleri yapanlardır. Cesaretli olun. Bilimin ışığında ortaya örnek bir şehir olarak çıksın Malatya.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Yorumumu beğenmeyenler siz gerçekten Malatyalımısınız? Malatyalı değilseniz kabülümdür. Yoksa Malatyalılığınızdan şüphe ederim.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • osman (1 yıl önce)
    agalarım bizle egleniyi.......500 bin lira hibe 500 bin lira krediyle hangi müteahhit kac metre kare ev yapabilir kârınıda koy bu 1 milyon yeterde artar deeeeerrrrrmmisiiiiiimmmmm
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Serkan (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşümü TOKİ yapsın mutahitler yapmadimi zaten bu yıkılan binalari?neden TOKİ yapmıyor ?
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Yasin BİKRİYE (1 yıl önce)
    Malatya Kamuoyunun hiç bir şey yapılmıyor serzenişlerine cevaben atıldığını düşündüğümüz bu temelin hayırlı olmasını diliyorum. Temel kazısının 1.5 metresinde su çıkan bir alana sırf Kamuoyunun gazını alacağız diye temel atmanın gaflet olduğunu bugün değilse de belki de bir kaç kuşak sonrasından anlaşılacak ancak geç kalınmış olacaktır. Depremin tarihi bir fırsat olduğunu, YENİ BİR MALATYA İNŞAA ETMENİN MÜMKÜN OLDUĞUNU bir türlü kabul ettiremedik oysa ki bugünkü etkili ve yetkililer YENİ BİR DÜNYANIN MÜMKÜN OLDUĞUNU iddia eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN'ın yol arkadaşları olduğu iddiasındalar. 30-40-50 yıl geçmişi olan bina stoklarına TARİHİ BİNA demek sadece gaflet değil aynı zamanda YARASINI GÖREN KEDİNİN ABSÜRTLÜĞÜ ve dalaletin ispatı olmaktadır. Meğer tarihi bina çıkarın lan 100 yıl öncesinin fotoğraflarını HODRİ MEYDAN. GEÇİCİ RUHSATLARLA Malatya Kamuoyunun hakları önce ihlal ve gasp edilmiş sonra da minareyi çalan kılıfına uydurur denilircesine ranta çevrilmiş alanlar bugün TARİHİ ALAN diye yutturulmaya çalışılıyor. Fazla değil 14 yıl önce Malatya ESKİ BELEDİYE BİNASINA da TARİHİ damgası vurmaya çalışan damgalılar zamanın Belediye Başkanının en doğru icraatı olarak yerle bir edilmiştir. Yani MALATYANIN TARİHİ ALANLARI BİNALARI ÇARŞILARI TERANELERİ yeni değil taaaa eskiden beridir süre gelmektedir. Yıllardır aldıkları OTOPARK paralarına rağmen OTOPARK yapmayan, keşmekeşe dönmüş trafik sorununu yaptıkları ahmakça ve aptalca bulvar planlaması ile içinden iyice çıkılmaz hale getirmiş olanların bugün hala Malatyanın geleceğinde ETKİLİ ve YETKİLİ olmaları en büyük şansızlığımız ve Recep Tayyip ERDOĞAN'ın en büyük bahtsızlığıdır. (Buhara bulvarında ALT GEÇİTLERİNLERİN Battalgazi, Akpınar, Emeksiz, Turgut Temelli, Sanayi, İstasyon, SSK, Maşti, Adıyaman-Sivas Yolu kavşaklarında DOĞU-BATI değil KUZEY-GÜNEY AKSLI YAPILMASI TEKLİF VE ÖNERİLERİMİZİN REDDEDİLMESİ bugünkü trafik keşmekeşinin en önemli sebebidir.) Üzülerek yazıyorum ki Malatya'da atanmış veya seçilmiş, siyasi, idari ve bürokratik ne kadar ETKİLİ ve YETKİLİ böyle dostları varken Recep Tayyip ERDOĞAN'ın düşmana ihtiyacı yoktur. Yapılması gereken YENİ BİR MALATYA İNŞA ETMEK ve bunun içinde ÖNCELİKLE TARİHİ ALAN ÇARŞI YALANINDAN KURTULARAK GENİŞ MEYDANLARI, akan trafiği, S olmayan Cadde ve Sokaklarıyla YİNE YENİ YENİDEN YEPYENİ BİR MALATYA HAYALİ VE İNŞAASI İÇİN katılımcı ve teşvik edici VİZYON ile hareket etmek, ATANMIŞ VE SEÇİLMİŞ DAĞLAR YARATMIŞ EDASINDAKİ TANRILARD
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Bakan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sağlam, güvenilir konutlar yapacağız. Bu konuda taviz vermeyeceğiz. Sekiz dokuz şiddetinde bile olsa deprem evimizden çıkmayacağız. Yok efendim alelacele yap, gel şuraya. Ne olacak? Sen buna da göz yum. Yok arkadaşlar. Göz yummadan, tavizsiz şekilde gideceğiz. Bunu yapacağız. " Ya arkadaş, bunu bu ükeyi yirmibir yıldır yöneten iktidarın bilmem kaç kez bakanı da olmuş biri söylüyor. Sanki bundan önce iki üç yaşında evlerin bu hale gelmesine neden olan chp iktidarı imiş de, bu şehirde 30 yıldır chp2li belediyeler vardı da bunlar bu seçimde ilk kez gelmiş gibi. Şaka desen değil, dram desen rezalet... Neresinden tutalım bilemiyoruz ki, ülke ekonomik olarak çökmüş, millete bir milyon veriyoruz ne halin varsa gör diyerek yerinde dönüştüreceklermiş...
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Gökçe (1 yıl önce)
    Sayın bakanım bizde bir am önce yuvamızın yapalım diyoruz ama kendimiz yıkmak ve bir an önce yapmak istiyoruz fakat yıkmak için dünyanın engeli koyuyorlar kendileri tıkarken direk gelip yıkıyor bana gelince yüz tane evrak istiyorlar adalet neresinde bunun kurumlara gidiyorum evrak vermiyor bunada bir çözüm bulmamız lazım
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 yıl önce)
    Şehir merkezi altı komple otopark olsun. 5-10 yıl sonra yine park sorunu çekmeyelim bizi değnekçilerle yüz göz etmeyin
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Zeminde su çıkan depremde ağır hasar alan aynı yere temel attık vallahi pes doğrusu avukattan şehircilik bakani olursa olacağı bu kadar İNANIN AKILLANMADIK DAHA
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kenan (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşümü toki yapsın istiyoruz
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Şu sözlere bakar mısınız.demek ki bakanı olduğu hükümetin ülke ekonomisinin nasıl da rezil idare edildiğinin ifşası olmuş.vah ülkemize vah.eyvah bize eyvah.demek ki basiretsizliğimizi nasıl da ayan beyan ifşa edecek kadar da şuursuzuz.7 ay bitti orta hasarlı yapıların durumu bilimsel olarak makul maliyetle onarılır oturulur hale gelebilecekken sorumsuzca orta hasarlı yapıları bir torbada oldu bittiye getirip yıkıma götürmek hiç bir bilime sığmazken.....bunu işin profesörleri dahi söylüyor.vay efendim Elazığ depreminde ağır olan evler hafife dönmüş ve bu depremlerde yıkılmış bu ne demek bu nasıl bir budalalik.hafife dönderilip yıkılan bina bilim ışığında güçlendirme yapılmış gibi lanse edilip orta hasarlı yapıları da deprem performans ve güçlendirme maliyet analizlerine bakmadan yıkma derdindeler.bilim ne diyorsa değil de keyif sürdükleri mekanlar da karar alıp keyfimiz nasıl istiyorsa öylece bizi rezilliğe itiyorlar.birakin evini güçlendirmek isteyen güçlendirsin.zaten kiralık ev zalimce bir fiyatın batağında, yerinden dönüşüm de oldukça komik bir destek paketiyle büyük bir selametmiş gibi üzerimize kusulmakta.bakanlığın kendi kurumu dahi 100m2 TOKİ evini 2 milyona yakın mal ediyorken alaycı Ankara havalarından kısa süreliğine buralara gelip akıl dışı ahkamlarla bu şehirler ayağa kaldırılamaz.rezilliklerin azalmasına hizmet edeceklerine hunharca artmasına sebep verenleri de hesap günü beklemekte.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)
    Şehrin hafızasıymış, ne hafızası kardeşim demircilerin gürültüsü, bakırcı falan da kalmadı. Züccaciyeci, nalburcu dolmuş. Eski hal binası pislikten başka bişey değil. Böyle hafıza istemiyoruz. Silin gitsin.
    %96
    %4
    Yanıtla
  • Murat (1 yıl önce)
    Yapılacak,edilecek... İşiniz gücünüz algı.malatya bitik durumda, hindistan a dönmüş sokaklar,bir yılda her şeyi halledecektiniz ne kaldı bir yıla
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Çok güzel anlatıyorsunuz ancak boş laf her sey gülük gulistanlik a haber gibi peki evim zemin +5 nasıl olacak belli değil çevre şehircilik şu anki maliyet hesaplaması 12.500 mt kare mutahiteler 17 .18 .20 bin yapıyor 135 mt kare bir daire 2 700 bin ediyor sizin vereceğiniz 1300 vatandaş 1 milyon400 bini nerde bulacak ayrica sizin verdiğiniz 800 binimi odesin yoksa 1400 ödesin neden mutahitlerin kucagina atiyorsunuz toki veya emlak konut yapsaydi mutahitlere ödül mu veriyorsunuz malatya da dürüst mutahitlere sözüm yok ancak debremde gördük bir çoğunun yaptığı yıkıldı yarın ucuza mal edem derken malzemede kısacak ödeme şekli toki 20 yıl bu 10 yıl asgari ücretli emekli geçinemiyor nasıl taksit ödeyecek allah yardımcımız olsun bir belirsizliğe gidiyoruz cumhur başkanı secim öncesi orta hasar da ağır sayılacak dedi oda fos cıktı insanlar kapı pencere sattı birde itirazda tespit yapılmadı bilmecesi var 40 defa çevre sehircilge gittim bir çözüm yok gel tespit tamamla itirazımı degerlendir senin mühendis bayram öncesi gelmiş itiraz edeni bulamiyinca not bırakmış yarın gelecem ancak gelmemiş şimdi o yüzden apartman da oturanlar ne konteynır ne kira hiç bir seyde yararlanmıyor artık tak dedi savcılığa suç duyurusunda bulunacam
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Basks Malatyali (1 yıl önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Paranizi alip cikin derim başka şehre taşının. 10 sene daha şehir zor ayağa kalkar bu devlet politikası ile. Hayat pahalı üstüne devlet sizi borca sokacak öde babam öde. Depremde önce mal sahibi idin. Şimdi devlet malına ortak oluyor. Özhaseki diyor ya müteahhit kaçarsa biz yaparız. Kendileri yaparsa yapınıza ortak olurlar. Hep yapılan işlere bakın hepsi rant kokuyor. Acele etmeyin bekleyin tokiden yer almaya bakın. O daha avantajlı
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Malatyali (1 yıl önce)
    Projede nasil bir kamusal menfaat var bilmiyoruz yalniz bu yerinde donusumde herkese dikkatli olmasini tavsiye ederim. Ilgili cikarttiklari kanunu okudum. Arsaniza yer yapacak devlet, rizasini almadigi kisilerin paylari oraninda yaptigi mallari hazineye birakacaklar ve siz tazminat almak icin dava acip arsa payiniza karsilik gelen veya mal degeri kadar bir tazminat talep edebileceksiniz mahkemeden. Paraniz yoksa odeyebileceginize inanciniz tam degilse ticaretten kiradan para kazanir oderim seklinde dusunmeyin derim cunku mala devlet de ortak olacak. kime kiraya verecegine de devlet karar verecek. dolayisi ile ortaklardan biri riza gostermedikce mallar hazineye kalacak. subat ayinda m2 insaat maaliyeti 3-4 bin tl civari idi su an 12 bin tl den baslandigi soyleniyor insaat muteahhitleri tarafindan ne kadar dogru bilmiyorum. 3 kati bir maaliyet artisi nasil oluyor acikcasi soru isareti. bu durumda en kotu 100 m2 daire maaliyeti 2 milyon tl. ama bayindirligin acikladigi m2 maliyet birim fiyatini bulamadim. bilen varsa paylasirsa sevinirim. ben yerinde donusume imza atmayacam dava acip tazminat alip cikacam arsa payimdan. Alacagim para ile de gider baska sehirde yer alir orada hayatima baslarim. Yerinde donusum anlayacaginiz parasi olan kodamanlar icin. mali olup parasi olmayanlar icin degil.
    %69
    %31
    Yanıtla
  • Şerif Dereli (1 yıl önce)Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Memleketini terk etmeyi kafana koymuşssun git nereye gidersen milletin aklınıda bulandırma. TOKİ istemeyene alternatif sunuldu atadan dededen kalma yerden vazgeçmeyen destek veriliyor. Ne kadar memnuniyetsiz, doyumsuz bir millet olduk.
    %16
    %84
    Yanıtla
  • Kimsenin aklini bulandirdigimiz yok. devlet milletin malina ortak oluyor. olsunlar bina yapilirsa tekrar ben mahkememi acar payimi alir cikarim. malatya da kalmak isteyenler artik devletleriyle mal ortagi olurlar. ode babam ode her ay . 84 ay bir de. parasina malina guvenen girsin parasi olmayan geliri olmayan da hakli olarak parasini alip cikip baska yerden mal almak ister. gayet normal.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Erol (1 yıl önce)
    Artık şehrin bir hava alması gerekiyor.Bakırcıların,,demircilerin şehrin merkezinde ne işi var başka bir yere alınamaz mı? Aynı tas aynı hamam.Boylemi güzelleşecek şehir
    %88
    %12
    Yanıtla
  • aşkım_44 (1 yıl önce)
    hepsiii bumuuuuuuu.... malatyanın % 80 ni gitmiş bir temelle kurtadık desene.. dört vekil gönderdik boşuna kimse ağlamasın dert yanmasın bize herşey müstahakk yarin yerel seçimlerinde selahattin gürkanı aday göstersinler yine % 70 alır.. dolar biraz düşer biz malatyalılar hemen davullu zurnalı kutlama yaparız. depremde o kadar şehit verdik seçim kazanılır davullu zurnalı kutlama yaparız.. yürü be malatya kim tuttar seni
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Önceki hükümet ve belediye başkanları sizin kadar önem verseymiş 8 9 şiddetinde depreme bile dayanıklı olurmuş evlerimiz. Çok pişmanız keşke daha önce size oy verseydik 20 yılda çok şeyler olurdu, sizin gibi bi hükümet başımız üstüne var olun efendim.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Malatyalılar sürünmeye devam ediyoruz tas kayıp tek tük binalar çirkin duruyor yenlerin yanında pis duracak bari onlarda yıkılsaydı düz yere daha güzel bir çarşı yapılsa daha çok yıkılacak yer var Malatya bitmiş imkanı ve şartları
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Ali (1 yıl önce)
    Arkadaki vidanjör sumu çekiyor ne.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Hakan (1 yıl önce)
    Ağlama Malatya %70 oyu ben vermedim.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • yerli (1 yıl önce)
    Bilgili olanlarin yetkisi yok, yetkili olanlarin da bilgisi yok. hey yavrum hey…
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Malatyalı.. (1 yıl önce)
    Elazığ TOKİ şehri oldu devasa sayıda TOKİ yapiliyor helal olsun elaziga
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kaotik Malatya (1 yıl önce)
    Bütün Malatyalıların bir an önce görmeleri gereken şaheser bir temel atılmış,mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ederim.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mert (1 yıl önce)
    Orta hasarlı binaların durumu nedir? Sayın bakan. Yerinde dönüşüm diye insanları kandırıyorsunuz yapılacak konut sayısı 1.000.000 dediniz. Şimdi kaç oldu Yerinde dönüşüm diye aradan sıyrılıp kenarı çekileceksiniz . Sonrada topu vatandaşa atacaksınız . Bunların her sözüne inanan vatandaşta yerinde dönüşüm ile neyle karşılaşacağını görecek. Bir kez daha size inandığı için kahrolacak. Ama iş işten geçmiş olacak Yerinde dönüşüm başvuru yapan kıymetli malatyalılar bakın bu tuzak başvuruları iptal edin. Tokiden evinizi alın arsa paylarınız yine kalsın. 500.000 hibe. Bu para hak edis şeklinde muteahite ödenecek. 800.000 tl 2 yıl ödemesiz faizsiz para. Ama tefe tüfe olacak. Ortalama 100 m2 ecin maliyeti yaklaşık 2.500.000 tl olacak. Kalan parayı bankadan kredi çekeceksiniz. 2 yıl sonra kredi ödemesi yaklaşık aylık 28.000 tl olacak. Kim ödeyebilir bu parayı Sevgilerimle
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Nejmi (1 yıl önce)
    Pazartesi gününden itibaren ekmek 7,5 TL. Keyfini çıkarın...
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Dejavu (1 yıl önce)
    Aynı tas aynı hamam hep aynı masallar siz önce enkazlari kaldırın yıkımları bitirin daha yıkılacak 35000 hasarlı bina var bu hizla Malatya zor toparlanır bırakın bakırı tası tencereyi şov zamanı değil
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Hakkı (1 yıl önce)
    İyi güzel sözde temel atıldı ama yüklenici firma kim ne kadar sürede kaç milyon maliyetli olacak proje ne zeminde su çıktığı söylentileri var lütfen artık malatya milletini saf görmeyin
    %71
    %29
    Yanıtla
  • Salih (1 yıl önce)
    Yol yapılmadan alt yapı meydan otopark ve trafik sorunu çözülmeden bu işler ancak var olan sorunu daha da büyütür.Ayrıca Malatya da asayiş düzensizliği trafik sorunu devam ediyor.Kanalboyunda aracını kaldırma pek edip çekip gidiyor.Kanun yok düzen yok sokaklar güven vermiyor.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Hacı (1 yıl önce)
    Akıllarda kalan soru???? Yapılacak olan Bakırcılar Çarşısı ile ilgili Yapım ihalesi ne zaman yapıldı? Kaça ihale edildi? Hangi müteahhit firma tarafından yapılacak......?
    %64
    %36
    Yanıtla
  • hakkı (1 yıl önce)
    Yerinde dönüşüm şimdiden yalan oldu. Müteahhitler 2 milyondan aşağı ev yapamayız diyor. Verilen hibe ve kredi yetmiyor. Bu şartlarda malatyada yıkılan tüm alanlar boş arsa olacak. Sonra da birilerine peşkeş çekilecek. Yerinde.dönüşüm devlet yapmalı. Biz direk devlet ile muhatap olmalıyız. Arada müteahhitler olamamalı. Bu yıkımdan sorumlu olan müteahhit bir daha ev yapacak. Bir daha yıkılacak. Devlet eliyle Yerinde dönüşüm.
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Hüsnü (1 yıl önce)
    Bu deprem en çok 4 kenti vurdu.Öyleki bu dört şehir her anlamda çöktü.Yaşanamaz hale geldi.Bu şehrin insanları şehirlerinden gitmek zorunda kaldılar.Diğer şehirler de etkilendi ama çok şükür bu dört şehir kadar o afeti yaşamadılar. 1-Hatay 2.K.Maraş 3-Malatya 4-Adıyaman.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mlx (1 yıl önce)
    Kalabalığa bakılırsa iç açıcı durum yok.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ahmet (1 yıl önce)
    Merkez mahalleler yerinde dönüşüme başvurdu. Ama binalarını yaptıramıyor. Bakanlık bitişik nizam bina yaptırmıyor. Ayrıca müteahhit ile anlaşın diyorlar. Biz evlerimizin emlak konut tarafından yapılmasını istiyoruz.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • hasan (1 yıl önce)
    niye kimse sormuyor bu paraya hangi müteahhit yapacak diye? nerde bu vekil hanım ve beyler? sizlerbizim hakkımızı savunasınız diye seçilmediniz mi? şimdi değilse ne zaman çalışacaksınız?
    %79
    %21
    Yanıtla
  • ali (1 yıl önce)
    Bismillah diyip başladık.Hayırlı olsun.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Allah'ım ne günah işledik de şu adam başımıza geldi Ya Rabb'im
    %69
    %31
    Yanıtla