Yükseköğretime Geçiş Sınavının kamuoyuna ilan edilen kopyasında tespit edilen şifre üzerine ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demirin tüm adayların kitapçıklarını görünür hale getirmesi, yeni ve daha basit bir şifreyi ortaya çıkardı.
Yeni şifreye göre, matematik testinde şıklar arasında en yüksek sayının sağındaki şık her zaman doğru yanıt oluyor. Kural, uygulandığında 40 matematik sorusundan 30un üzerinde doğru yanıt çıkarılabiliyor.Radikal Gazetesi'nden Hakan Çelenk ve Betül Kotan'ın haberine göre ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir basına dağıtılan YGS kitapçığında tespit edilen şifrelemenin ardından basının karşısına çıkarak, Şifre olarak bahsedilen durum hiçbir adayın soru kitapçığı için geçerli değildir açıklaması yaptı ve tüm kitapçıkları kamuoyuna açtı.
Kitapçıklar yayımlanır yayımlanmaz, Türkiyenin dört bir yanından, bilgisayar uzmaları, veliler ve üniversite adayları harıl harıl şifre çözmeye çalıştı. Amerika gibi başka ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlar bile kendilerini Türkiyenin gündemine kaptırarak, ÖSYMnin sistemine girip, şifre arayışına girdi. Ancak dün akşam itibariyle henüz Bursa gemlik ilçesindeki salonlardaki kitapçıklar görünebildiği halde, birden fazla şifre tespit edildi.
11183.80782 nolu kitapçığa bir okurun uyarısıyla ulaşıldı ve matematik testinde yapılan inceleme sonucunda seçeneklerin basın kopyasındaki temel sıralama korunarak yerleştirildiği tespit edildi. Buna göre en basit ifadeyle seçenekler arasındaki en büyük rakamsal değerin sağındaki şık işaretlendiğinde 30a yakın soruda doğru sonuca ulaşılıyor. Ayrıca soruların küçükten büyüğe dizilimi yeniden düzenlendiğinde 30un üzerinde soruyu doğru yapmak mümkün.
İşte birkaç örnek.
Soru 15: x.(10!) çarpımı bir pozitif tam sayının karesi olduğuna göre, xin alabileceği en küçük değer kaçtır?
a) 21 b) 7 c) 5 d) 10 e) 14
Şıklarda en yüksek sayı 21. 21in sağında b) şıkkı var, b şıkkı doğru yanıt oluyor.
En yüksek rakamın sağındaki şıkkın doğru olması kuralı 11250.36833 nolu kitapçıkta da uygulanabiliyor. Radikalin editörleri dün akşam saatlerinde, çok kısa sürede bu formülü uygulayarak, 20nin üzerinde soruya doğru yanıt vermeyi başardılar.