SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

91 Yıllık Köprüdeki Mezar Taşları ve 'Yıkıntı Molozu'!.

91 Yıllık Köprüdeki Mezar Taşları ve 'Yıkıntı Molozu'!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya-Elazığ demiryolu hattı için Eskimalatya merkezinde bulunan, Fırat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (eski adlarıyla Ziraat Okulu, Tarım Meslek Lisesi) , Turgut Özal Üniversitesi Battalgazi Kampüsü, Feribot İskelesi ve çok sayıda kırsal mahalle arasındaki ulaşımı sağlayan tek şeritli demiryolu menfez geçişi için 1931 yılında yapılan köprünün yıkılmasıyla yerine yerine yapılan, çift şeritli ve iki gözlü çelik korumalı menfez inşaatı sırasında çevredeki tarihi yapılara ait çok sayıda esere ilgili kurumların sahip çıkması gerektiği belirtildi.

1927 yılında bir İsveç-Danimarka grubu olan Nohab (Nyquist ve Holm AB) Şirketi tarafından yapımına başlanan Fevzipaşa-Diyarbakır demiryolu hattı üzerinde bulunan Eskimalatya geçişi için inşa edilen menfez yapımında duvar ve dolgu malzemesi olarak çok sayıda tarihi eser kullanılmış.

Eğitimci Araştırmacı Yazar Fikri Demirtaş, Osmanlı dönemi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında Malatya'dan İstanbul'a ulaşmak için (o yıllarda Malatya'dan İstanbul'a gidiş geliş ulaşım Malatya'dan Samsun'a kadar karayoluyla, Samsun'dan İstanbul'a ise vapurla sağlanmaktaydı) kullanılan, bu nedenle  eski dönemlerde ‘Vapur Yolu’ olarak da bilinen, 1980'lere kadar Malatya'nın Sivas ve Kuzey Anadolu illeri ile kuzey ilçeleriyle bağlantısı olan karayolunun demiryolundan geçişini sağlayan Eskimalatya'daki demiryolu köprüsünü iş makineleri ile sökülmeden önce ve söküldükten sonra fotoğraflarken, köprüde bulunan ve tarihi değere sahip taşların moloz yığını gibi araziye atıldığını yazdı. 

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’yu birbirine bağlayan Malatya-Elazığ demiryolu yönündeki menfezin (köprünün) 1931'de Eskimalatya’daki Kırklar Mezarlığı, Ermeni mezarlıkları ve kiliselerin harabelerinden devşirme taşlarla yapıldığını belirten Demirtaş, taşların üzerindeki yazı ve motiflerden bunun kolayca anlaşılabileceğini belirtti. 

Anadolu’da yaşamış birçok uygarlığa ait eserin malzemesinin cami, köprü, çeşme, resmi daire hatta evlerin inşasında kullanıldığının bilindiğini aktaran Demirtaş, demiryolu menfezi sökülürken ortaya çıkan taşların tarihi önemine dikkat edilmediğini ve moloz olarak rastgele bir alana atıldığını yazarken, buna ilgili resmi kurumların sahip çıkmasının gerektiğinin altını çizdi. 

Aynı duyarsızlığın Malatya merkezindeki Yeni Caminin restorasyonu ve çevre düzenlemesi yapılırken de gözlendiğini hatırlatan Demirtaş’ın konuyla ilgili yazısına ve fotoğraflara şu linklerden ulaşılıyor:

https://fikridemirtas44.blogspot.com/2022/04/tarihin-izinde-battalgazi-demir-yolu.html

https://fikridemirtas44.blogspot.com/2022/05/malatya-demiryolu-menfezinin-hazin-sonu.html

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Cengiz (2 yıl önce)
    Selahattin Gürkan tarihi eser konularinda çok duyarlıdır.Geregini yapacağını düşünüyorum.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • berk (2 yıl önce)
    yaşlılar söylerdi atatürk evi ve gazi ilkokulu da eski malatya surlarından sökülen taşlarla yapılmış o zaman
    %0
    %100
    Yanıtla
  • şahan (2 yıl önce)
    Yazıklar olsun tarihine bu kadar saygısızlık eden hatta yok eden başka bir toplum yok.Hiç sanmıyorum ama umarım bu olayın üstüne gidilir ve sorumlular gereken cezayı alır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Abdullah (2 yıl önce)
    Müdür olarak atadıkları DDY işletme müdürü ve kültür müdürü utansınlar yazıklar olsun
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (2 yıl önce)
    O taşlar ecdadımızın bu topraklardaki mührüdür. Sökümden sonra dilek tren istasyonu kenarına moloz gibi atılarak dökülen kamyonlarca dolusu taşları görünce yıkıldım. Çoğu şahideli ve ince işçilikli mezar taşlarının hazır yapı malzeme kaynağı olarak görülüp kırılıp, tepkide almasın diye ön tarafına yazısız bölümlerinin duvar taşı olarak; taç ve külah kısımlarınında kırılarak arka dolgu malzemesi olarak kullanımının akılla vicdanla saygıyla izah edilebilir hiçbir yanı bulunmamaktadır. gerek gayri müslim gerekse müslüman olsun o taşlar bu corafyanın ortak malıdır muhafaza edilmelidir.
    %82
    %18
    Yanıtla