Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Estetik Kurulu’nda, henüz bir proje yapılmadan öncelikle üstünde bulunan yapılar için yıkım kararı aldığı, eski belediye binası çevresinde bulunan Ziraat Bankası binasının yıkılmaması, meydan düzenlemesi kapsamında ihtiyaca cevap verecek kültürel veya sosyal tesis olarak kullanılması yönünde Belediye yönetimine görüş bildirildiği ancak Belediye yönetiminin, bu alanda marketi bulunan belediyenin şirketi Esenlik'in, yıkıma itiraz edeceği gerekçesiyle bu öneriyi kabul etmediği ileri sürüldü.
Kulislerde konuşulanlara göre, Büyükşehir Belediyesi’nin geçici düzenleme yapacağı gerekçesiyle gazete büfesi, fotoğrafçı kabini ve taksi durağını kaldırmak için harekete geçtiği alandaki Ziraat Bankası’nın yıkılmaması için Belediye bünyesindeki Kent Estetik Kurulu’nun toplantısında bazı üyeler görüş bildirdi.
Belediyenin yanı sıra ilgili kuruluşların temsilcilerinin yeraldığı Kent Estetik Kurulu'nda, bir üyenin Ziraat Bankası binasının meydan düzenlemesi kapsamında kütüphane veya benzeri sosyal kültürel bir tesis olarak kullanılması, böylece taş binanın korunması yönündeki önerisini diğer bazı üyeler de olumlu buldu. Söz konusu önerinin, kuruldaki Belediye yöneticilerine sunulduğu ancak meydanda bulunan Esenlik marketin ‘Ziraat Bankası kalırsa market de kalsın’ şeklinde yıkıma itiraz edeceği gerekçesiyle kabul görmediği ileri sürüldü.
“Kurulun böyle bir yetkisi yok”
Öte yandan söz konusu iddianın doğru olup olmadığı yönde bilgisine başvurduğumuz Belediye’de bir birimin yöneticisi ise bu iddialardan haberinin olmadığını söyledi. Kent Estetik Kurulu’nun böyle bir görüş bildiremeyeceğini kaydeden yetkili ‘Çünkü Estetik Kurulu’nun böyle bir yetkisi yok. Dolayısıyla belediye yöneticilerine iletilen bir şey de yok” yaptı.
Mimarlar Odası: Tescilli yerlere ucube yapı yapılacağına var olan mimari yapılar korunsun
Mimarlar Odası Malatya Şube Başkanı Fatma Altaş da konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, bölgenin meydan yapılacak kadar büyük olmadığını, şayet bir düzenleme yapılacaksa kent trafiğini alt üst eden şehiriçi otobüs duraklarının rahatlatılması, toplu taşıma güzergahlarının düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Ziraat Bankası binasının koruma kararı bulunduğunu ancak yerel yöneticilerin meydan projesi nedeniyle bu koruma kararının Üst Kurul tarafından kaldırıldığını hatırlatan Altaş, “Bir kere orası meydan olabilecek kadar büyük bir alan değil ve hali hazırda Ziraat Bankası binası yıkılmayacaksa oranın yaz-kış vatandaşın kullanacağı bir alan olarak düzenlenebilir. İstanbul’da buna benzer projeleri örnek alabilirler. Sahil boyunca yapılan çay bahçeleri ve düzenlemelerde bu türden yapılar kışlık mekan olarak düzenlenip vatandaşın hizmetine sunulmuş. Burada da öyle bir şey yapılabilir” dedi.
Valilik binasının da tescilli olduğunu ancak arkasına turizm ofisi olarak kullanılmak üzere 'ucube' bir yapının kondurulduğunu söyleyen Altaş, “Eski ve kent hafızasında yeri olan yapıları koruyup kullanmak varken, tescilli yapıları yıktığımız gibi bir de etraflarına ucube yapılar konduruyoruz. İşte Vilayet'in arkasındaki park. Madem böyle bir yapıya ihtiyacınız var. Halihazırda var olan yerler düzenlenip kullanılabilir. Ama onun yerine tescilli yapıları yıkıp yenisini yapmak gibi tuhaf bir yöntem izliyoruz” diye konuştu.
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com