SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Yıl 2007.. Yine Yağışlı Bir Günde Malatya..

Yıl 2007.. Yine Yağışlı Bir Günde Malatya..
A- A+ PAYLAŞ

Kurak yılların ardından yağışı bol dönemlerden birini yaşıyor Malatya.

Videodaki görüntüler, 15 yıl öncesinden.. 2007 yılı Mayıs ayında yağışlı bir günde kent merkezi manzaralarını içeriyor.. İnsanlar, sağanak altında koşturuyor ya da bir yere sığınmış bekliyor. Tabi, hepsi bugünden 15 yaş daha gençler..

Bugünlerdeki yağışlarda olduğu gibi, yolların alt yapısı, yağış nedeniyle biriken suları, oluşan gölcükleri tahliye edememiş. Araçlar yollardaki su birikintilerinden geçerken, çevreye adeta su fışkırtıyor..

Bu görüntülerde, bugün artık olmayan, 'kent hafızası'ndan silinmiş yapılar da var. Görüntülerde, eski belediye başkanlarından Cemal Akın'ın yeniden aday gösterilmemesi nedeniyle Malatya'ya kestiği bir faturayla, alelacele bir gecede yıktırıp yok ettiği, Malatya kent tarihinin en önemli binalarından eski Belediye Binası var.. Onun yan tarafında, eski Emlak, sonraki Ziraat Bankası'nın hizmet verdiği taş banka binasının bir kısmı görülüyor.

Yine,  çok eski olmayan, ancak yıktırılıp yeniden yapılan ve halen Sağlık Müdürlüğü olarak kullanılan Tekel Başmüdürlüğü binası da görüntülerde mevcut.

Malatya kent bilinci olmayan, kentte yaşamamış, sonradan gelip yerleşmiş, ancak hasbelkader ‘karar verici’ idari ve siyasi koltuklara oturup, sorumsuzca ve saygısızca kent hafızasını yok etmekten çekinmeyenlerin verdiği ve ‘hafızadan’ sildiği yapıları da içeren kayıt, bu video. 

Ama o zihniyet durmuyor ve hafızayı oluşturan yapıları, ortak yaşam alanları, anıları yok etmeye devam ediyor, maalesef.

malatyahaber.com

GÖRÜNTÜLER: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • serdar (2 yıl önce)
    kadının kolundan tutup karşıya geçirdiği 5-6 yaşındaki çocuk şimdi 20 yaşındadır
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Nokta (2 yıl önce)
    Ne guzel yillarmis o zamanlar daha suriyeliler yokmus
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman (2 yıl önce)
    Bina kalabilirdi. Kalmayadabilirdi. Çok önemli değildi. Karşısına düşen kuyumcular çarşısı yıkılabilirdi. Yine arkasına düşen köfteciler sokağı da deprem bahanesi ile yıkılmalıydı. Ayakkabıcılar çarşısı da yıkılmalı. İyi anılarımız yok. Esnaf bize hep yanlış yaptı. Lcw binasını oraya diktirenin de iki cihanda yatacak yeri yok. Mahvettiler.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Battal gazi 44 (2 yıl önce)
    Hiçbir tarihi özelliği olmayan betonarme yapılara kutsallık atfetmeyelim lütfen! Şehrin değişimi ve gelişimi önündeki en büyük engel bu zihniyettir. Bu zihniyet esas alınsaydı bugün Sümer Park yerine İşçi evleri, Kernek Parkı yerine Tedaş Lojmanları, Sanat Sokağı yerine de yıkılmaya yüz tutmuş mensucat fabrikası olacaktı. Bir şehir bu zihniyetle gelişemez, nefes alamaz. Buradan Büyük şehre sesleniyorum. İvedilikle ŞKÖ Lisesi de yıkılıp Malatya'ya yakışır, Malatya'nın nefes alacağı yeşil alanlar yapılmalıdır. Hiçbir tarihi özelliği olmayan taş binaların saçma bir anlayışla anılarla özdeşleştirilmesi nasıl bir anlayıştır? Oysa şehrin ihtiyacı olan ve gelecek nesillere nefes olacak yeşil alanlara ihtiyacımız var. Tekel binası ile anıları olanlara duyurulur!
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Sen battalgazi li değil rantiyeci betoncu akp misin
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Eski taş binaların tarihi özelliği yoksa Prag'da,Roma'da - Milano'da, Londra'da, Paris'te, Viyana'da,Budapeşte'de...niye yüzyıllardır ayaktalar?. Bizim kadar tarihine,tarihi eserlerine düşman başka bir millet var mıdır...
    %60
    %40
    Yanıtla
  • MURAT (2 yıl önce)
    Malatya kent tarihinin en önemli binalarından eski belediye binası ve tekel binasıyla beraber dikkatimden kaçmayan ve videoda da bulunan birşey daha var. ziraat bankası yanında sürekli park halinde bulunan ve neden hep burada diye düşündüğüm gaziantep çelik para kasaları kamyonunda artık yok :)
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Nihat (2 yıl önce)
    Cemal Akın ın yaptığı en güzel işlerden biri, hiçbir özelliği olmayan belediye binasını yıktırıp, meydan yapmasıdır.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Senin ne özelliğin var yıkımcı AKP zihniyeti Belliki geçmişin sorunlu hatırlamak istemiyorsun. Geçmişi olmayanın geleceği olmaz
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Hüsnü (2 yıl önce)Nihat isimli kullanıcı yorumuna
    O meydan ne kadar güzel oldu değilmi?Malatya deyimi ile insan kıymiyki baka!
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Akçadağ meydanı daha güZel bence bu yaptık yaptıgınız yaptıkları meydandan
    %84
    %16
    Yanıtla