Yeni Malatyaspor’un eski başkanı Adil Gevrek’ in 2014 ile 2021 yılları arasında camiadan kopuk, şehrin mülki amirlerine ve kamuoyuna hesap vermeden, lüpen bir anlayışla yönetip sonunda 420 Milyon TL borç ile bir alt lige düşürdüğü sarı siyahlı kulüp şu günlerde dağılma tehlikesiyle karşı karşıya. Kadrodaki 12 futbolcunun alacakları için kulübe protesto çektikleri, Cuma gününe kadar ödeme yapılmaması halinde serbest kalacakları bildiriliyor. Bu arada, yönetime 30 milyon lira parayla geldiklerini iddia etmesine karşın, kulübe resmi rakamlara göre 2 milyon 290 bin lira para verdiği saptanan Ahmet Yaman'ın, iki önemli futbolcuyu satarak bu parayı temin etmeyi hedeflediği, bu futbolcuların da satılmasıyla Yeni Malatyaspor'un, geçtiğimiz sezon olduğu gibi ligin 'Malatyalılar için utanç ve ligin averaj takımı'na dönmesinin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.
ADİL GEVREK'TEN TEK KURUŞUN HESABINI SORMADAN GÖNDERDİLER..
Adil Gevrek’in 8 yıllık başkanlık görevi sonrasında sportif ve ekonomik başarısızlık gerçeğiyle yüzleşen Malatya spor camiası, yaz aylarındaki kongrelerde ağır borç yükünden dolayı Adil Gevrek ve yönetiminden hesap sorulmasını beklerken, Gevrek yönetimi kendini aklatacak delegeleri mali kongreye her türlü masraflarını karşılayarak getirip, 420 Milyon Liralık borcu aklatarak İstanbul’un yolunu tutmuştu.
Kongrede sorulamayan hesabın, Valiler Kararnamesi ile Batman’dan Malatya’ya atanan ve Batmanspor’un 3. Lig şampiyonluğunda pay sahibi olan, futbola yakın ilgisi bilinen Vali Hulisi Şahin’in atayacağı kayyum ile sorulması beklenirken bir anda devreye giren ve Vali Hulisi Şahin ile yaptığı görüşmeden sonra kulübe başkan adayı olan Ahmet Yaman 30 milyon TL bütçe vaadi ile kulübü devralmıştı.
Ahmet Yaman’ın yönetimi Adil Gevrek ile ilgili geçmiş hesapların incelenmesi noktasında sadece bir kez basın açıklaması yapmış, kulüp basın sözcüsünün Başakşehir’e giden Youssouf Ndayishimiye ile ilgili açıklamaları, eski Başkan Adil Gevrek’in, “Ahmet Yaman ile konuştum. İnsanları itibarsızlaştırmak bu kadar kolay olmamalı. Ya çıkın bu yanlışı düzeltin ya da ben çıkıp her şeyi anlatırım” sözleri ile önce yerini sessizliğe daha sonra Ahmet Yaman ‘ın bir başka basın kuruluşuna verdiği, “Biz hakim değiliz, savcı değiliz” sözleriyle gündemden rafa kalkmıştı.
Kamuoyunun Ahmet Yaman’dan beklediği; Adil Gevrek’ten hesap sorulup, takımın Spor Toto 1. Lig’deki 2022- 2023 sezonu genel giderleri karşılanıp, en azından birkaç yıl bu ligde kalıcı olunması hedefleri bir bir suya düşerken, Ahmet Yaman’ın bırakın hesap sormayı, ‘kendi döneminin Adil Gevrek’i olmaktan’ öteye gidemeyeceği kulüpte son bir haftada yaşanan gelişmelerle ortaya çıktı.
Katıldığı bir youtube yayınında, Yeni Malatyaspor için 23 milyon lira harcadıklarını belirten Yaman’ın, valilik tarafından yapılan resmi incelemede sadece 2 milyon 790 Bin TL’lik bir bağışta bulunduğu ortaya çıktı. İaşesi, stat kirası, elektrik ve doğalgaz sorunları ve galibiyet primleri Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanan kulüpte 7 futbolcunun da TFF’ye başvurması Ahmet Yaman yönetiminin kulüpte hangi sorunu çözüp, harcıdık dedikleri 23 Milyon TL’yi sorgulatır hale geldi. Sezon başında Mustafa Eskihellaç’tan 14 Milyon Lira bonservis bedeli alan Yaman’ın bir yandan kulüp ekonomisiyle ilgili şeffaf ve güvenilir olmayan açıklamaları bir yandan da kulübün dert yamağına dönmüş sorunları Yaman’ın, Adil Gevrek’in uzantısından ibaret olduğu algısını güçlendirdi.
12 FUTBOLCUDAN KULÜBE PROTESTO..
TFF tarafından Ulusal Lisans kriterlerini( SGK, Maliye borçları, FİFA’lık Dosyalar, Alt Yapı ve Tesisler, Finansal Fair Play uygulamaları) karşılayamadığı için kulübün 3 puanın silinmesine engel olamayan Yaman yönetimi, 8, 5 Milyon TL’yi bulamadığı için kulübün 12 futbolcusu,30 Aralık Cuma günü serbest kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Resmi sözleşmelerinde yazan paralarını alamadıkları gerekçesiyle; Abdulsamet Damlu, Burak Kavlak, Cengizhan Akgün, Yakup Alkan, Nuri Fatih Aydın, Rahman Buğra, Doğukan Emeksiz, Hüseyin Ekici, Hagi Osman, Donsah, Barış Başdaş ve Ahmet Eyüp TFF’ye başvurarak toplamda 8,5 milyon TL’yi bulan alacakları için kulübe protesto gönderdiler.
Bu oyuncuların alacaklarının ödenmemesi halinde adeta dağılacak Yeni Malatyaspor için kulüp başkanı Ahmet Yaman’ın çözümünün ise futbolcu satmak olduğu öğrenildi. Ahmet Yaman’ın, bu sezonki performanslarıyla göz dolduran, orta saha oyuncusu Ogün Özçiçek, hücum oyuncuları ilk yarı 6 gol kaydeden Cengizhan Akgün ve 5 gol kaydeden Haqi Osman’ı Süper Lig’den isteyen kulüplere satmak için İstanbul’da bazı görüşmeler yaptığı iddia ediliyor. Transfer yasağı olan kulüpte etkili isimlerin satılması, bu isimlerin yerlerinin dolmayacak olması kriz içerisinde yeni bir krize yol açacak.
Cuma gününe kadar gerek Ahmet Yaman yönetimi ve gerekse de kulüpte yaşanan derin krizlerle ilgili radikal kararlar alması beklenen Malatya Valisi Hulisi Şahin ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın süreci nasıl yöneteceği merakla bekleniyor.
ADİL GEVREK'E HESAP SORACAK YAPI YERİNE GEVREK'İ RAHATLATAN YÖNETİM OLUŞTURULDU..
Geçtiğimiz sezon sonunda, kendi kişisel olarak aşırı zenginleşirken Yeni Malatyaspor'u batma noktasına getiren ve yüzlerce milyon liralık borç bırakan Adil Gevrek'in, kendi organize ettiği süreçte önce kendine yakın 50 civarında isimle hesaplarını ibra ettirmesinden sonra, kendisinden hesap soracak bir kayyum yapısı oluşmaması için sürdürdüğü kulis faaliyetlerinin sonucunda, Malatya Valisi Hulusi Şahin'in de destekleriyle, Yeni Malatyaspor'un mali sorunlarını çözecek mali alt yapısı bulunmayan Ahmet Yaman ismi ortaya çıkmıştı.
Gevrek'in en yakınındaki isimlerden birini başkan vekili olarak yönetime alan Yaman'dan önce, Adil Gevrek'in Yeni Malatyaspor'la ilgili mali manevralarından, kulübe para kazandırmadan başka takımlara futbolcuların gitmesi ortamını yaratma vb. kayıt dışı iş ve işlem yöntemlerinden, bir dönem kendisine de ‘sahte çek’ verdiği için haberdar olan, geldiğinde bunun hesabını kuruşuna kadar soracak bilgi ve belgelere sahip olan Cengiz Günaydın ismi Vali tarafından Malatya'ya davet edilmesine rağmen, son anda 'Ne kadar paranız var?' sorusuyla devre dışı bırakılmış, süreçte bugün Adil Gevrek'in 'hiç rahatsız etmeyecek, hesap sormayacak' bir yol tutan Ahmet Yaman kulübün başkanlığına getirilmişti.
Yeni Malatyaspor ile ilgili geçmişte olanlarla ilgili herhangi bir bilgi sahibi olmadan 'iyi niyetle' yaptığı değerlendirilen müdahale sonucu, Adil Gevrek'i çok rahatlatan bir yönetim döneminin oluşmasına yol açan, İstanbul'daki Malatyalılar buluşmasında da, Gevrek'le omuz omuza verdiği görüntü ve işadamlarından Yeni Malatyaspor'a destek olmaları çağrısında bulunarak hayal kırıklığı yaratan Vali Şahin'in, Cuma gününe kadar kritik kararlar verilmesi gereken Yeni Malatyaspor'la ilgili son duruma müdahale etmeye gönülsüz olması da, işlerin daha da kötü bir noktaya varacağının işareti olarak yorumlanıyor.
FENDOĞLU ŞİKAYET ETMİŞ, ÇALIK ENGELLEMİŞTİ..
Yeni Malatyaspor'daki açık olmayan yönetim şekli, parasal konularla ilgili faaliyetlerinin bilinmezliği, kendi aşırı zenginleşirken, kulübün batma noktasına getirilmesinin baş ve tek sorumlusu olan Adil Gevrek'in yönetim tarzı ve hesap vermezliğini, 2 yıl önce MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu açıkça dile getirmiş, daha sonra dernek statüsündeki Yeni Malatyaspor'un müfettişlerce incelenmesi için İçişleri Bakanlığı'na şikayet dilekçesi yazmıştı.
Ancak, İçişleri Bakanlığı Fendoğlu'nun dilekçesiyle ilgili işlem yapmazken, kulisler sonucu işlem yapılmasını engelleyenin, daha önce de Adil Gevrek'e birçok kez destek çıkan AKP Milletvekili Öznur Çalık olduğu öğrenilmişti.
Gevrek'i rahatsız etmeyecek bir yönetimin oluşturulması sonrasında taahhütlerini yerine getirmeyen Ahmet Yaman yönetimine hesap sorma konusundaki isteksizlik nedeniyle Vali Şahin'i etkileyen isim ya da isimlerin olup olmadığı merak ediliyor.
malatyahaber.com