65 yıllık Kuyuönü (Aşağı Banazı) Mezarlığının önemli bir bölümü, Malatya Belediyesi tarafından yaptırılacak olan güney kuşak çevre yolu projesi nedeniyle kaldırılma tehdidiyle karşı karşıya. Belediyenin talebi doğrultusunda, Sivas Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, Malatyada belirlenen bazı mezarlıkları kültür varlığı olarak tescil etmesine karşın, bu mezarlığı tescil kapsamı dışında bıraktı.
Malatya Belediyesi tarafından 35 m. olarak projelendirilen ve daha sonra 50 metreye çıkarılan ve Karakavakta Fahri Kayhan bulvarından başlayarak Beydağını takiben Çöşnük kavşağında sona eren güney kuşak çevre yolu güzergahı, göre (krokide kırmızı renkli bölge), yaklaşık 65 yıllık Yukarı Banazı mezarlığının önemli bir bölümünün yola katılmasını öngörüyor.
Mezarlığın İsmetpaşa Caddesi girişinde bulunan, Şehir Mezarlığının açıldığı 1989 yılına kadar görevi başında şehit olan asker ve kamu görevlilerinin defnedildiği Şehitliğin de açılacak yol güzergahı üzerinde bulunması nedeniyle vatandaşlar ve teknik uzmanlar güzergahın değiştirilmesini istiyor.
Konu ile ilgili olarak bazı vatandaşlar, Kuyuönü, bir diğer adıyla Aşağı Banazı Mezarlığı, şehrimizin en eski mezarlarından biri. Burada büyüklerimiz yatıyor. Yani Malatyayı Malatya yapanlar. Bu büyüklerimize saygı göstermemiz korumamız gerekirken, yok etmenin mantığını anlamak zor. Üstelik Şehitliğin büyük bir bölümünü de bu güzergahta. Büyüklerimize saygımız yoksa şehidimize de mi yok? diye tepkilerini dile getirdiler
Kültür çevreleri de Özümüze, bize ait ne varsa yok ediyorlar. Tarihimize ve kültürümüze yıkarak, yok ederek değilde koruyarak sahip çıkılır. Belediyenin bir an önce bu yanlıştan dönmesi gerekir diye belediyeye çağrı yaptılar.
Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri ise Güney kuşak çevre yolu 35 m. olarak planlanmıştı. Ama Bölgenin gelişmesini ve önümüzdeki süreci de göz önüne alarak 50 m.ye çıkartıldı. Mezarlığın sağından ve solundan yaklaşık 10m alınacak. Başka seçeneğimiz yok Elbette mezarlarımızı koruyacağız ama yollar gelişmenin en önemli göstergelerinden biri. diyerek alternatifsiz olduklarını öne sürdüler.