SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

'Zarar Gören Şehirlerin Kentsel Tasarım Çalışması Tamamlanmak Üzere'

'Zarar Gören Şehirlerin Kentsel Tasarım Çalışması Tamamlanmak Üzere'
A- A+ PAYLAŞ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, çeşitli kuruluş ve hayırseverlerin destekleriyle 8 noktada 4 bin 559 konut ve 451 iş yerinin temel atma töreninde konuştu.

THY, Merinos ve Kayserili hayırseverlerin destekleriyle 8 noktada 4 bin 559 adet konut, 451 adet iş yerinin temel atma töreni, yerinde dönüşüm projesindeki 4 binanın inşa süreci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans yoluyla katıldığı tören ile yapıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, burada yaptığı konuşmasında “Asrın felaketinin üzerinden neredeyse 6 ay geçti. Ama bizim yüreğimiz hala acı dolu, kalbimiz hüzünlü. 50 bini aşkın canımızı yitirdik. Bütün geçmişlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Evet; gidenleri geri getiremeyiz ama yaralarımızı sarabiliriz. Biz büyük bir milletiz, güçlü bir devletiz. Deprem, kayıtlara asrın felaketi olarak geçti, ancak ben buna Malazgirt’ten beri yurt tuttuğumuz bu topraklarda, 1000 yılda yaşadığımız en büyük felaket, bin yılın afeti diyorum. Deprem, doğrudan 11 şehrimizi, toplamda 18 şehrimizi ve 14 milyon insanımızı etkiledi. Depremin ilk dakikasından itibaren devletimiz sahadaydı, afet bölgesindeydi. Cumhurbaşkanımız, 04.17’de hepimizden önce harekete geçmişti. Her şehre bakanlar, valiler, kaymakamlar görevlendirdi. Devletin bütün imkanları seferber edildi. Ben de o dönem AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı olarak 809 belediyemizi ivedilikle bölgeye yönlendirdim. Şunu net olarak söyleyebilirim, bütün bir millet ayaktaydı. Biz de Bakanlık olarak afetin ilk anından itibaren çalışmalarımızı sürdürüyoruz." ifadesini kullandı.

Yerinde dönüşümle ilgili konuşan Bakan Özhaseki, “Yerinde Dönüşüm projesinin her bir adımında vatandaşımızın yanında olacağız. Bir mağduriyet yaşamamaları için müteahhitle imzalayacakları tip sözleşmeler hazırladık. Yine örnek projeler çizdik, istediklerini alabilirler, böylelikle proje çizim masrafları da olmayacak. Yapım aşamasında vergi ve harç muafiyetleri ile vatandaşlarımıza destek verilecek. Belediyelerin istediği masraflardan muaf olacaklar. Eğer imar ve inşa sürecinde olası bir aksama yaşanırsa devreye biz gireceğiz. Milletimizin ve devletimizin yüz akı TOKİ, işi alacak ve bitirecek. Projemizin güvencesi TOKİ’mizdir, Bakanlığımızdır, devletimizdir. Yerinde Dönüşüm projesiyle depremden etkilenen şehirlerimizde inşallah, şehrin ekonomik hayatı canlanacak, yereldeki 140 kadar alt sektör harekete geçecek, yeni istihdam alanları oluşacak, kadim mahalle kültürü yeniden hayat bulacak, yöresel sivil mimari tasarım çeşitliliği artacak, deprem bölgeleri eski haline en hızlı şekilde kavuşacak ve geri dönüşler hızlanacak” ifadelerini kullandı.

Kentlerde meydan yapılacağını sözlerine ekleyen Bakan Özhaseki, “Bakanlık olarak çalışmalarımız sadece konut, köy evleri ve iş yerleri ile sınırlı değil. Şehirlerimize bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşıyor, 11 ilimizi topyekün ayağa kaldırmak için gayret ediyoruz. Elbette şehir denince akla ilk olarak meydanlar gelir. Tabiri caizse kent meydanları o şehrin kabinin attığı yer olarak bilinir. Bir şehrin meydanları o şehrin sembolleridir. Bu meydanlar şiirlere, şarkılara, kartpostallara konu olurlar. Biz de bu doğrultuda şehirlerimizi ayağa kaldırmak için şehir merkezlerinin, kent meydanlarının yapımını Bakanlık olarak üstleniyoruz. İnşallah bu merkezler yüzlerce yıl boyunca yaşayacak ve şehrin simgesi haline gelecek. Afetten zarar gören her bir şehrimiz için kentsel tasarım çalışmalarımızı tamamlamak üzereyiz. Özellikle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya’da yıkılmış şehir merkezlerini ayağa kaldırmak adına kentsel tasarımlarını yeni baştan yapmak istiyoruz. İnşallah buradaki imar faaliyetimizden sonra, şehir merkezlerinin çeperlerindeki zemin etütleri yapılmış, güvenli alanlarda vatandaşlarımız Yerinde Dönüşüm’le kendi konutlarını yapacaklar. Onlar için örnek mimari tasarımlarımız hazır. Merkezden çevreye doğru uzanan; yöresel dokuya uygun sivil mimari tasarım bütünlüğünü de bu vesileyle gerçekleştirmiş olacağız." açıklamasında bulundu.

Adıyaman, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • ilyas (8 ay önce)
    Sayın Bakanımız , Orta hasarla ilgili yönetmelik çıkmadığı için Bostanbaşı ve civarı eli kulağında bekliyoruz. Beyanatların icraata geçmesi gerekiyor. Son 4 aydır yönetmelik bekleniyor. Haliyle orta hasarda güçlendirme çalışmaları yapılmaya başladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın beyanı net ve kesin. Ancak ekonomi veya bütçenin uygun olmaması nedeniyle, beklediği bildiriliyor. En kısa sürede çözüm bulunması siz büyüklerimizin çabaları ile olacaktır. Saygılarımızla.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Vatan daş (8 ay önce)ilyas isimli kullanıcı yorumuna
    Soru 1. Orta hasarlılar ağır hasarlı gibi sayılacaksa neden az, orta, ağır hasar diye gelip inceleme yapıldı, az veya ağır hasarlı denseydi baştan. 11 bölgede yüzbinlerce Ağır hasarlı denilen binanın 7 ayda %30 unu anca kaldırmışlar, %70 yıkılacak ve enkazı kalkacak binlerce konut bina var, Maraş, Adıyaman, Antep, Hatayı gezdim Malatya da (Bostanbaşına) zaten yaşıyorum. Ey Malatya halkı gerçekleri görün artık, 3 yılda ancak kaldırılır bu enkazların. İkizce sürekli sallanıyor fay hattı üstüne toki konut yapmıyor mu? Orta hasarlı binamızın testleri olumlu ise projesine uygun güçlendirme yaptırın, 100-200-300 masraf edin oturun. Bu kadar kör olmayın, Malatyada 36 bin ağır hasarlı konut var devlet kaç toki yapıyor? 3 bin mi 5 bin mi? 36 bine 10 bin de orta hasarlı binamız bununda ağır sayın YIKIN diyen olsa, 8 - 10 yıl konteynırda 100 metrekare Toki bekleyecek aileler var. Bu dağıtım da valilikten, belediyede yanını olanlardan başlanır, kamu görevlileri, özürlüsü olanlar, 65 yaş grubu, dul, yetim, şehit aileleri, gaziler... buna göre devam eder gideeerrr. Akıllı olun, sağlam binalarınıza sahip çıkın. 1 metre evin mayeti 25 bine çıkmış, aynı kat binanı bugün yıkıp yapayım desen yıkımı saymıyorum 200 m2 bir evin yapımı toprak sana ait yer parası olmadan 5 milyona mâl oluyor. Dağ başında ne zaman tokimi alırım hayali kurma, elindekine sağlam çık, testlerini yaptır, olumlu ise güçlendirmeni yap, geç otur.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Tasarım (8 ay önce)
    Kentsel tasarım denilerek planlanan imar değişikliği öncesinde ekonomik kriz, deprem, zayıflayan komşuluk aile bağları ile ayrışan halkı daha çok birbirinden koparmasın zorda bırakmasın malatya halķı bir araya gelemez mutahit bulup yaptıramaz.
    %89
    %11
    Yanıtla