SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Salgın Döneminde Bu Fabrikayı Satmak.. İlginç!

0
Güncellendi - 2021-07-14 07:50:33
Salgın Döneminde Bu Fabrikayı Satmak.. İlginç!
A- A+ PAYLAŞ

SATIŞ GEREKÇELERİ ÇOK DA İNANDIRICI DEĞİL!. Malatya Büyükşehir Belediyesi Esenlik Anonim Şirketi bünyesinde kurulan Kimya Fabrikası satışa çıkarıldı. Deterjan üretiminden çıkmayı kararlaştırdıklarını belirten Esenlik Genel Müdürü Ata Ünlü, “Süper marketlerdeki temizlik ürünlerinin satışı beklediğimiz ve umduğumuz seviyede olmayınca Kimya Fabrikamızı satma kararı aldık” dedi.

Esenlik Şirketi bünyesinde 2013 yılında Malatya 1. Organize Sanayi Bölgesinde faaliyete başlayan Kimya Fabrikası’nda üretilen sıvı ve toz deterjan, kozmetik, asit-baz grubu deterjan ile endüstriyel grup ürünleri Esenlik Süper Marketler başta olmak üzere iç piyasada tüketicinin hizmetine sunuldu.

Ancak gelinen süreçte fabrikanın satılması yönünde karar alan Esenlik Şirketi Genel Müdürü Ata Ünlü, göreve geldikleri günden itibaren kimya fabrikasını daha verimli çalıştırabilmenin yollarını denediklerini belirterek “Fakat kimya ürünlerinin yüzde yüze yakını dışa bağımlı olduğundan bütün bu gayretlerimize rağmen buradaki üretim maliyetlerimiz, dışarda alınan ürünlerin çok daha üstünde kaldı. Böyle olunca şirket olarak bir değerlendirme yapmak zorundaydık” dedi.

Esenlik olarak ürettikleri kimyasal ürünlerin uluslararası firmalarda satılan ürünlere göre piyasada daha yüksek maliyetli olmasından dolayı ve çok daha altında fiyatla piyasa da ürün satışının olması nedeniyle bu kararı aldıklarını, kaydeden Ünlü, “İlla kendim üreteceğim diye maliyet analizi yapmadan bölgeye ve Malatya halkına bir katkısı olmayan bu tesisi devam etmenin, zorlamanın bir anlamı yok ve bu da ticaretin bir kuralıdır. Bizde bir şekilde bu kimyasal ve deterjan üretiminden çıkmayı kararlaştırdık. Bütün ekibimiz ve arkadaşlarımızla birlikte uzunca bir değerlendirmeden sonra bu sonuca vardık” ifadelerine yer verdi.

Kimya Fabrikasında dışarıdan temin ettikleri ham maddeyi ambalajlayarak kendi markaları adı altında piyasaya sürdüklerini ifade eden Ünlü, kaliteli markalı ve bilinir ürünleri daha uygun fiyata tüketicimize sunmak varken, kimya fabrikamızı satmak gibi bir kanaat oluştu. Tabii bunu daha öncede kamuoyuna duyurduk, gazetelere ilanlar verdik. Satacağımıza dair kamuoyunu bilgilendirdik, ilgilenen arkadaşlarımız oldu. Bayağı firma talep de bulundu. Yüz yüze görüşmeler yaptık hala da görüşmelerimiz devam ediyor. Şirketimizin menfaati noktasında en uygun teklifi kim verirse onlarla el sıkışıp, bu pazarlığı bu satışı gerçekleştirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Esenlik Şirketi gibi Esenlik Kimya Fabrikası’nın da Malatyalıların öz malı olduğunu dile getiren Ünlü, “Ama üretimde Malatya’ya ve Malatya üreticisine hiçbir katkısı olmadığı gibi Üretimde de karlılığın olmadığı görüldüğü için elden çıkarmak ve buradan gelen finansmanı da yine şirketimizin finansal durumlarını daha iyiye getirmek adına bünyemize ekleyeceğiz.  İnşallah. “En uygun teklifi kim verirse onunla el sıkışıp, hayırlı olsun diyeceğiz. İşimizi şeffaf yapıyoruz. Yani A şahsına B şahsına satış yapılıyor gibi bir durum söz konusu değil. Malatya’nın ve şirketimizin menfaati neredeyse en uygun fiyatı kim verirse ona satacağız” ifadelerine yer verdi.

Kimya fabrikasının kiralık deposunun da yüksek maliyeti olduğunu bunun içinde şirket olarak depo yaparak bu giderden kurtulduklarını belirten Ünlü, göreve geldikleri dönemde lokasyon olarak yanlış bölgelere açılan ve yüksek kira ücretleri ile çalışan marketleri de aynı şekilde kapattıklarını açıklayan Ünlü, “Geldiğimizde 46 marketimiz vardı. Biz 12 tane market kapattık. Zarar ettiği ve iyi çalışmadığı için kapattık ama geri dönüp daha iyi çalışan yerlere de 5 tane market açtı. Totale baktığımız zaman çok şükür şirketimiz zarar etmiyor” dedi.

Esenlik Marketler olarak önümüzdeki Kurban Bayramı’na da hazır olduklarını ifade eden Ünlü, “Marketlerimizde bayrama özel ürünlerimiz var. Vatandaşlarımızın bundan faydalanmasını arzu ediyorum” dedi. Esenlik Genel Müdürü Ünlü, ayrıca MAŞTİ ve Canlı Hayvan Pazarı’nda da bayram öncesi oluşacak yoğunlukla ilgili de tüm tedbirleri aldıklarını dile getirdi.

İha

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

16 yorum yapılmış

  • Zafer (2 yıl önce)
    Satmak ve sattırmak sizin misyonunuz,ne kaldı ki satmadığınız elinizde......
    0
    0
    Yanıtla
  • MURATHAN (2 yıl önce)
    Yıllar önce oranın reklam işlerini yapan bir arkadaş devreye girip şahsımla söz konusu fabrikanın müdürü ile görüşmüştük. İhracat yapıyor olamam ve yabancı dil bilmem hasebiyle benimle görüşmüşlerdi. Sadece şunu söyliyim, o dönemin idarecileri, ki bunların içinde esenlik genel müdürü de dahil bunlara sunum yaptım bir saat kadar. hiç biri fiyatlandırma nasıl yapılır neye göre yapılır yada fiyatlandırma nedir inanın bilmiyorlardı. Sonuç olarak hala unutamıyorum o idarecilerin vizyonunu...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hacı (2 yıl önce)
    Esenlik Kuruluş itibarıyla Malatya'nın ortak malı ve piyasada denge unsuru olarak kuruldu. Malesef ŞU AN EN PAHALI VE TAMAMEN TİCARETE YÖNELİK HOLDİNG ZİHNİYETİNDE SATIŞ YAPIYOR. BURADA AMAÇ PİYASADAKİ OLUMSUZLUKLARA dur demekti. Yapılamadı ve şu an aynı zihniyette devam ediyor. En basiti sebze ve meyve tarladan icar ettikleri yerden geliyor ama tezgahlarda pahalı. Bir karpuz dersiniz. Adana'da Tarlada kilosu 35 kuruş a zor müşteri bulunuyor Esenlikte 1,5 Tl gibi, sebze yine öyle. Birde vatandaşın gözünün içine baka baka yalan söylüyorlar. Esenliğin diğer marketlerden ne farkı var. Çıksın açıklasınlar... Ticari zihniyetle Ne Belediye ne de bağlı şirketler yönetilmemeli. Buralar halka çok hesaplı ve faydalı olmalı. Kar markajı düşün ve dengelemeli olmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Şimdi Salahattin Gürkan çıkar der ki: Cumhurriyet tarihinde görülmemiş bir kârla fabrikayı sattık. Rekor kırdık. Bir de kurban kestirir. Yönetemediği fabrikayı satarken bile reklam yapmak nasıl bir mantıktır anlamadım. Bunu da hizmetten sayıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • birisi (2 yıl önce)
    kalite olmayınca vatandaş rağbet etmedi dolayısıyla fabrika satışa konuldu
    0
    0
    Yanıtla
  • safa (2 yıl önce)
    neyi ilginç acaba,adam söylemiş dolum yapıyorıuz ve zarar edıyoruz dıye..fabrika veya kımya üretimi yok.cok yerınde bır karar...
    0
    0
    Yanıtla
  • kadir (2 yıl önce)
    ahmet çakır döneminde açılmışttı şimdide kapatıyorlar. işi bilen insanlar koca fabrikayı geliştirir büyütür uluslararası seviyesine getirir.. selattin gürkan ekibide beceremedi kapatıyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (2 yıl önce)kadir isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya yerel marketlerine ilgi gösteren bir şehir. Son Otuz yıldır sürekli hem ulusalda hem yerelde ( Çerçi dönemi hariç ) iktidarı destekleyen bir şehir. Esenliğin de Malatya Spora sponsor olduğu dönemleri de eklersek yüzünü Malatya ya dönmüş, halkın tercih sebebi olmuş, gıda saklama kriterleri ile ulusal marketleri aratmamıştır ve de doğru fiyat politikası ile 2010 lu yıllara kadar yelkenlerini haklı olarak doldurmuştur. Lakin 2013 yılından bu yana giderek halkın alım gücü düşmüş ve dolayısı ile " kuruşun hesabını " yapar duruma gelmiştir. Alırken kazanacaksın kuralını uzun süre başarılı yürüten Esenlik raflarına girmek için bir sırtınızdaki ceketi vermediğiniz kalıyordu. Dolaylı dolaysız yerel yönetimi fonlaması, satın almacılar ın CİN GÖZLÜLÜĞÜ ( 2000 li yılların başında hediye niyetine 1 kilo elma götürseniz sizi kırmadan geri çevirir ve almazlardı ) zaman içerisinde esenliğe bakışı değiştirdi. Ödeme almak için araya hatırlı adamlar koymak zorunda kalırdınız. Belediyenin süper yer tahsis avantajı yıllarca iyi değerlendirdiler. Hakkını yemeden şunu da eklemek lazım eskiden ara sokaklara inmez mahalle esnafına ilişmezlerdi ve fakat şube sayısı 10 000 leri bulan marketler bu kuralı ihlal edince Esenlik te buna uymaya çalıştı tabi ki geç kaldı ama ilkeli bir duruş ta zamanında gösterdi. Sonuç itibari ile iyi fizibilite çalışması yapmayan , sürekli kredi ile büyümeyi tercih eden , insan kaynağında benden olsun kim olursa olsun diyen yönetim anlayışının gecikmiş bir sonucudur. Kaç tane toptancının işi bırakmasına sebep oldular. Sayın Kadir bey, Büyükşehir belediyesi koltuğunda siz olsanız bu kararı daha önce alırdınız. Dünya çapında marka olan firmalar dahi kendi markasını üretmeden önce fason üretim yaptırıp belli pir pazar payının devamlılığını gördükten sonra kendi üretim tesisini kuruyor. Yeterli öz sermaye ve hammadde temini konusunda sağlam adım atıyor. Öyle kendi marketimde satsam yeter açıklaması ile yol gidilmediğini görmüş olduk.
    0
    0
    Yanıtla
  • 4402 Malatyalı (2 yıl önce)
    Sayın Gürkan ve Ekibi Ahmet Çakır, H.Uğur Polat ve Cemal Akın'a ait ne varsa ortadan kaldırmanın peşindeler. bunu açıkça söyleyemediklerinden dolayı bu yollara başvuruyorlar. yani hülle yapıyorlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • murat (2 yıl önce)
    Kusura bakmayın bu iş vizyonla alakalıdır. Esenlik'in eski döneminde fabrika yöneticisi Vedat Bey iken zarar etmeyen ve yurt dışına ihracat yapan bir fabrikayı zarar ettirmek sizin büyük başarınızdır(!). Kimya sektöründe pandemi döneminde ihya olan sektördeki firmalar düşünüldüğünde de sizlerin yönetim stratejinizin ne denli başarılı(!) olduğu ayan beyan ortadadır
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim (2 yıl önce)
    Neden başarısız acaba. Kurulurken tüm kimyasalların ithal edildiği bilinmiyormuydu. Zarar ne kadar. O işletmenin kuruluş amacı ne idi. Neden değiştirildi. Adamcılığın sonu budur. Yazık O işletme başlangıçta atık yağlardan sabun üretimi üzerine kurulacaktı. Adamcılık yüzünden bu hale getirdiniz. Yazıktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Esnaf (2 yıl önce)
    Eski bir esenlik çalışanı yım şimdi esnaflik yapıyorum haliyle fiyatlarınızı takip ediyorum bu fiyatlarla zarar etmediğiniz için şükrediyorsanız bence gidişat hiç iyi değil helede hal fiyatları niz çok enteresan sizin hal fiyatına sattiginiz ürünleri ortalama bi kâr oranı ile aynı fiyatlara satabiliyorum şimdi diyeceksiniz ki bizim giderler le senin giderlerin aynımı emin olun orantı olarak benim daha fazla giderim vardır ama çok şükür idare ediyoruz. Zaten çok azda olsa bunun farkında olan insanlar var bizi tercih eden Isim yazmıyor um reklam olmasın
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (2 yıl önce)
    Yazık çok yazık Genel müdür fabrikayı satışa çıkarmış ne yazık ki fabrika ile ilgili her türlü kötülemeyi yapmış. Zarar ediyor maliyet çok yüksek kaliteli mal üretemiyoruz büyük firmalar ile rekabet etme şansımız yok diyor. Bu şartlarda bu fabrikayı kim alır Fabrikayı bu kadar olumsuz anlatmaya gerek yok sadece şunu diyebilirdi esenlik olarak kimya sektöründen çekiliyoruz. denilebilirdi. Bu kadar talipli varsa neden bu olumsuz açıklama yapılıyor. Bu açıklamalar sonrasında Akıllara şu soru geliyor kimse alıcı olmasın öldü fiyatına adrese teslim mi yapılıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Kapatılan marketlerin yerine BİM ve A101 açıldı. İlginç deil mi? İnsan kapattığı marketlerle övünür mü hiç? Vizyon meselesi işte. Tabi bu vizyon Salahattin Gürkan'ın vizyonu. Geçmişte esenlik dükkan satmıştı. Şimdi fabrikasını satıyor. Yöneticiler değişse de mantık değişmiyor. Esenlik maketler eskiye nazaran çok iyi değil. Kişisel görüşüm. Malatya icin de aynı görüşe sahibim. Eskiye nazaran daha az hizmet var.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (2 yıl önce)
    Ata bey’i tebrik ederim doğru adımlarla Esenliği kurtaran kişidir. Liyakatın ne kadar önemli olduğunun bir göstergesidir
    0
    0
    Yanıtla
  • Seyyah (2 yıl önce)
    Esenlik ilk günlerindeki gibi vatandaşın yanında olan bir market olmaktan çıkıp kar planları yapan bir market haline gelmiştir. Malatya'daki diğer marketlerden fiyatları öndedir. Belediyenin işi hizmettir.
    0
    0
    Yanıtla