SON DAKİKA
SON DEPREMLER

5 Katlı Okul Tepkisi

A- A+ PAYLAŞ

Depreme dayanıksız olduğu için Sümer Park içerisinde yer alan Sümer İlkokulu’nun yerine 5 katlı yeni bir okul yapılacak olmasını eleştiren Malatya Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Fidanel, “Sümer Parkımızın içerisinde 5 katlı bir yapının yeniden inşa edilmesi çok büyük bir hatadır” dedi.

24 Ocak günü Elazığ’ın Sivrice ilçesinde yaşanan 6,8 büyüklüğündeki deprem sonrası Malatya’da hasar göreve ve depreme dayanıksız olduğu belirlenen okullar yıkılmaya devam ediyor. Sümer Park içerisinde yer alan Sümer İlkokulu’nun da depreme dayanıksız olması nedeniyle yıkımı gerçekleştirilirken, yerine 5 katlı yeni bir okul yapılacak olması Mimarlar Odası’nın tepkisine yol açtı.

Yıkılan okulun yerine 5 katlı yeni okul projesinin hazırlandığını belirten Fidanel, “Biz Mimarlar Odası olarak her mecrada yatay kentleşmenin önemini anlatıyoruz. Yüksek katlı binaların yerini düşük katlı binaların alması gerektiğini ve doğaya insan eliyle müdahale edilmemesi gerektiğini söylüyoruz. Ancak Malatya’mızın tam göbeğinde bulunan Sümer Parkı’mızın içerisinde en fazla 2 katlı olması gereken bir projenin 5 kat olarak düzenlenmesi hangi hassasiyete dayanıyor? Vatandaşlarımızın yoğun şekilde kullandığı ve şehrin nefes almasını sağlayan Sümer Parkımızın içerisinde böyle bir yapının yeniden inşa edilmesi çok büyük bir hatadır. Biz Mimarlar odası olarak sorumluluğumuz gereği bu işin takipçisi olacağız” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • Bulut (3 yıl önce)
    Birde orada bulunan öğrencileri düşünseniz şuan okulları yıkıldığı için Abdulkadir Eriş İlköğretim okuluna yönlendiriliyor ikili eğitime devam ediyorlar ekstra servis ücreti ödüyorlar yakınında bulunan bir okula gidemeyip kaç km uzaktaki okula gitmek zorunda kalıyorlar birazda bunlar düşünülse ...
    0
    0
    Yanıtla
  • AYDIN (3 yıl önce)
    Şu yorumlara bak.Binlerce öğrenci perişan olmuş kimsenin umurunda değil habere bak yorumlara bak.Okulun bir an önce bitirilirip faaliyete geçmesi gerekir.Çocuklar 2 km yolu hergün gidip geliyordu.Yetkililer bir an önce yıkılmayan yeride yıkıp yapacak olan firmaya teslim etmesi gerekir.Yazıktır günahtır.Bir veli olarak servis parsmız bile yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • YUSUF (3 yıl önce)
    Düşüncenizi anlıyorum ancak binanın mimari bir özelliği yok ve çok yıpranmış durumdaydı. Bence restore bile kurtarmazdı. Zemin nemliydi. Aslolan buranın parka katılmadan bir an önce okula dönüşmesi. Tartışma oraya doğru gidiyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • YUSUF (3 yıl önce)
    Öncelikle Mimarlar Odasının 5 katlı okul olmaz görüşüne katılıyorum. Yazını detayını okuyunca bir an çocuklar için tehlikeli olabileceği düşünüldüğünden bir uyarı diye algılamıştım. Ama değilmiş. Şehrin görünümü ile ilgiliymiş. Diğer yorumcular olaya siyasi yaklaşım getirmiş ama Eğitim kimsenin siyasi sahası değildir. Bir ilkokul için 5 kat çok yüksek. En ideali iki kat ve geniş oyun ve spor alanları. Keşke Oda bu yaklaşımla bir dosya hazırlayıp İlgili birimlere aktarsaydı. Biz veliler de memnun olurduk. Hala da geç kalınmış değil. Şu anda çocuklarımızı 2 km uzaktaki okula geçici olarak gönderiyoruz. Sümer İlkokulu senelerce okulun hemen yanından geçen tali yolu dahi en azından okul çıkışlarında geçici de olsa kapatılmamasından dolayı pek çok sorunlar yaşarken o kadar duyarsız kalındı ki. Takıldığımız şeye Parkın içinde bina olmaz. O bina değil OKUL. Belki de sizlerin eğitim öğretim gördüğü okul. dikey mimari için Belediye binasına bakabilirsiniz. Kaç katlı ?Biraz ilerde otele ve yanında yeni yapılan konutlara bakabilirsiniz kaç katlı. Bırakın kısır tartışmayı. Hep beraber bir an önce okul tamamlansın. Hatta okul alanı biraz daha genişletilsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • OKULUMUZU TEKRAR İSTİYORUZ (3 yıl önce)
    Malatya Büyükşehir Belediyesinin depremden sonra Yeşilyurt ve Battalgazi merkez ilçelerinde uyulacak bina kat sayıları için kararı aşağıdadır: 95 ve 97. Madde de zeminle birlikte (Bazı özel yapılar hariç OKULLAR GİRMİYOR BU KAPSAMA) 11 kat imar veriyor, Yolun karşısında dev bir otel var, 4-5 katlı AVM var, Park da mevcut, Biran önce okulun yapılmasını, çocuklarımızın Sn Cumhurbaşkanı ve Milli Eğitim Bakanlığı kararınca TAM GÜN aynı yerde eğitimine devam etmesini bekliyoruz. Şu anda Sümer ilkokulunun yaklaşık 700 öğrencisi A.Kadir Eriş ilkokulunda YARIM GÜN eğitim görmekte, A.Kadir Eriş ilkokulundaki öğrencilerde sümer ilköğretim okulu öğrencileri gelince YARIM GÜN eğitim görmeye başladılar. http://m.malatya.bel.tr/icerik/1620/7600/meclis-karar-ozetleri--2020.aspx Özetle, SÜMER İLKOKULUNUN YENİDEN YAPILARAK 2020-2021 Eğitim Öğretim Dönemine aynı yerinde faaliyetine başlamasını tüm veliler ve vatandaşlar olarak bekliyoruz. 19 Mayıs gibi önemli bir günde geleceğimiz olan çocuklara daha iyi bir Eğitim Öğretim sağlamak adına, Müze veya Park değil OKULUMUZU İSTİYORUZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Önceeğitim (3 yıl önce)
    Öncelikle okulun yapılmaması yönünde görüş bayan eden kişi ve kurumların fikirlerine katılmadığımı belirtmek isterim.Bu bölgede eğitim gören çocuklar okulları olmadığından yürüyerek veya servisle yakındaki okullara gitmek zorunda kalacaklar.(ekonomik durumları buna elverirse tabi) Eğitimin içinde olmayan ,çocuk okutmayan,servis parası veremeyecek kadar durumu iyi olmayanlar için uzaktan atıp tutmak tabiki çok kolay.Bu bölgede yaşayan bizler için şartlar ne olursa olsun ,kat sayısı kaç olursa olsun tamda eski okulun yıkıldığı yere ivedilikle yeni okulun yapılması gerekmektedir.Yok silüet bozulacakmış yok parkın bütünlüğüymüş...Hiç bir şey çocuklarımızın eğitiminden daha önemli değildir.Üstelik Malatyamızın en büyük parkı içerisinde çocuk cıvıltılarının olması daha güzel olmaz mı? Haydi hep beraber el ele verip okulumuzun çabucak yapılması için elimizden geleni yapalım,çocukları bu çıkmazdan kurtaralım.Yeniden eğitim YERİNDE EĞİTİM!
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah Bilim (3 yıl önce)
    Ben Sümer İlkokulu'nda sınıf öğretmeni olarak çalışıyorum.Bu tür haberleri masa başında yazanları anlamakta güçlük çekiyorum.Sayın editör zahmet olmazsa planı,projeyi sor ona göre haberi yayınla.Okulun zemin+2 kat olacağını bilmeyen yok ama siz birilerinin size servis ettiği şekliyle yazıyorsunuz.Yaptığınızla okulun yapımını geciktiriyor ve binlerce aileyi,öğrenciyi,onlarca öğretmeni ve çalışanı mağdur ediyorsunuz.Okulun yıkım sürecinde oynanan oyunları araştırsanız neye hizmet ettiğinizi belki anlarsınız.Lütfen yapmayın dediğim gibi okulumuz zemin+2 katlı olacak,bırakın bir an önce inşaat başlasın SÜMER ailesi okulunu bekliyor...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalim (3 yıl önce)
    Sümer ilkokulumuzun yeniden 3 katlı olarak yapılmasını istiyoruz 3 katın üzerinde olması ilkokulu öğrencileri acısından hiç ıyi olmaz çocuklar hiç mi tenefüs yapmayacak zamanları merdivende mı geçecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    5 katlı okul yapılacağını nereden çıkarıyorsunuz.O bölgenin bir okula ihtiyacı var mı? Var.Peki o bölgede okul yapılacak alan var mı?Yok.Kac tane ilkokul 5 katlı?En fazla 3 veya 4 katlı. O çevrede otel ve rezidanslar 15_20 kat yapılırken kimseden ses yok.Çocuklarımızın okulu yıkılıp yenisi yapılacak herkes konuşmaya başladı. Kusura bakmayın ama biz mahalle halkı olarak okulumuzun oraya yapılmasını istiyoruz. Birileri bir haber yaptırıp üzerinden algı yaratmaya çalışıyor.Gerçekten yazık.Bu haberler yüzünden okulun yapımı gecikiyor.Allah herkese basiret,feraset ve adalet versin.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemal Ağa (3 yıl önce)
    Ne olur yani okul yapılmadığını var sayalım ne yapılacak? Nargile bahçeleri ile işgal edilip yine vatandaşların faydalanacağı alanlar kalmayacak biz neyi tartışıyoruz en iyisini bilmeyenler bilir!
    0
    0
    Yanıtla
  • Cemal (3 yıl önce)
    Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak aynen Zahid diye yorum yapan vatandaşın yaptığı gibi bir şey. Malatya Belediyesi'nin AKP yönetimi döneminde yapılan ve imar yolsuzluğu diye bilinen olayda aklında bir tek Ağbaba'ların oteli kalmış. Oysa Ağbaba'lar dışındaki tamamı badem bıyıklı 17-18 kişi daha var bu işten faydalanan ona değinmemiş. Ahmet Çakır ve Hacı Uğur Polat ile ortaklarının dahil olduğu 'Çakırtepe Sitesi'de dahil. Üstelik Ağbaba inşaatı 1 kat fazla, ötekilerde bloklar ve binlerce metrekare fazlalık var. Ayrıca, bu yolsuzluk ortaya çıktığında Ağbaba, kaçak katı yıkmak istediğini, ancak Çakır'ın 'diğerlerine emsal olur' diye yıktırmadığını söyledi, tekrar diğerlerine de aynı işlem yapılmak üzere katı yıkabileceğini söyledi. Ama bu Zahid gibilerin gerçeklerle işi yok. Sdece Ağbaba olsaydı, en tepeden itibaren kıyamet kopartırlardı. Ama yüzde 99'u bademlere ait olunca, işi öyle ya da böyle kapattılar. Ama hafıza bölümü iş görmeyen, çarpıtma uzmanlaından Zahid, sadece Veli Ağbaba'yı hedef alıyor ötekileri es geçiyor. İşte bunlar böyle bir zihniyet. Kendilerinden olmayan herkese saldır, çarpıt, yalan söyle, nasıl olsa millet yutar. Zihniyet bu.
    0
    0
    Yanıtla
  • 1.Bilgi sahibi olmadığımı nerden biliyorsun?Bir tek siz bilirsiniz, gerisi koyun sürüsü nasıl olsa Cemal Can.Aklımda kalan yalnız o değil tabi ki ama söz konusu Odalar olunca CHP ve HDP sütten çıkmış ak kaşık oluveriyor. 2.Iyi oku; kim yolsuzluk yapmışsa, kenarından kıyısından bulaşmışsa Allah belasını versin. 1kat yapanı da 1000kat yapanı da kahretsin mi Cemal? 3. Sen şimdi ağbabanınki sadece 1katçık deyince rahatladık. 4.Kendin belirtmişsin; yolsuzluk ortaya çıkınca ağbaba yıkmak istedi demişsin.Ya ortaya çıkmasaydı Cemal? 5.Ben sıradan bir vatandaşsam ve senin dediğin gibi bir çarpıtma uzmanı değilsem o zaman sen ne olursun Cemalcan? 6.Hafıza zamanla görevini yapamayabilir.Bu onun tabii özelliğidir.Ama vicdan görevini yapmazsa yandık Cemalcan. 7.Bana iftira edip sadece ağbabayı hedef alıyor demişsin.Vaktin olursa başka yorumlarımızı da oku.Benimle ilgili bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma.Ben de sana iyi mamalanmışsın ki böyle cevvalsin desem sana iftira olir mu acaba? 8.Kendilerinden derken kimi kastettin anlamadım.Sen kimlerdensin Cemal?İftira etme.Eline, beline, diline...Değil mi Cemal...
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat (3 yıl önce)
    Bu sıcakta bu kabanlar ve boğazlı kazaklar herkes yanıp kavrulurken bu resim ayrıca kovid 19 a meydan okurcasına içiçe geçecek kadar cahil olamazlar mimarlarımız sevgili editör bu nasıl haber ses getirmesi için eski resim koyup habere mi başladınız yazıklar olsun size malatyahaber siz de bunu yapabiliyorsunuz demek
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Vedat isimli kullanıcı yorumuna
    Eski bir fotoğraf olduğunu anlayamayacak kadar cahil bir insansın kalkıp akıl vermeye çalışıyorsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • bina sevmez (3 yıl önce)
    neredeyse tek proje çizmeyen insan eleştiri yapmış ... derdiniz yüksek yapımı park olarak kalmasımı zaten o bölgede ilkokul sorununun olmasımı... işte sorunumuz bu istemezuk değil gidin il milli eğitim müdürlüğüne gördüğünüz sıkıntıları söyleyin mevcut arsaya alternatif şöyle bir proje yapılabilir diyin anlarım... ya ne zamandır basında haber olmuyoruz diyip bir okul üzerinden kent kültürü sorgulanamaz... ha çık söyle kardeşim malatya merkezde ana caddede sağlam bir bina yok bu daha anlamlı ve önceliklidir. sözün özü odanın mesleki yeterliliği bunu kaldırabilirmi tartışılır....
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (3 yıl önce)
    parkın bütünlüğünü bozuyor okullar burası komple par olmalı daha güzel olur ..okullar başka yere yapılmalı..
    0
    0
    Yanıtla
  • Levent Dumlupınar (3 yıl önce)ali isimli kullanıcı yorumuna
    O bölgede yaklaşık yaşları 6-10 arası 700-1000 öğrencisi olan Sümer ilkokulunun öğrencileri de yazın sıcağı, kışın soğuğunda o yapılmasını istediğiniz açık hava parkında Hababam Sınıfının ormanda eğitim gördüğü gibi eğitim görürler artık! Bu kadar öğrenci nereye gidecek, herkesin servise verecek parası da yok ayda 150-200 TL, hazır bir hayırsever yaptırayım demiş, Proje hazır, belediye ve devlete 1 TL zararı yok, Allah razı olsun diyeceğinize, okul yıkılsın park olsun ne demek, doymadınız parka, yan tarafta Sümer park var ne zaman önünden geçsem tek tük oturan var, EĞİTİM OKUL LAZIM ÇOCUKLARA, PARK DEĞİL, Hemen hemen her Malatyalının köyü bahçesi var zaten, Parkın kimseye faydası yok o bölgede, Sümer park varken ihtiyac ta yok başka bir parka. Öğrenci çocuğunuz olmadığından herhalde tütün sarıp sigara içip sağı solu izlemek için yer arıyorsanız hemen karşıda AVM var 4-5 katlı, en üst kat sizler için, gidebilirsiniz. OKULUMUZU İSTİYORUZ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya sevdalısı (3 yıl önce)
    Değerli başkan kimse sizi dinlemez bir vatandaş olarak şu andaki stat daha planlama aşamasında iken ben bakanlık nezninde oraya stat yapılmasının sakıncalarını rapor halinde yazdım bana yetkililer daha iyi bilir dediler yani karar verilmiş başkan konusmaya değmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)
    Özellikle ilkokullar 3 kattan fazla olmamalıdır öğrencilerin teneffuste 5 kat inip çıktığını düşünün teneffus merdivenlerde geçer bu durum karşısında çocuklar teneffuse çıkmazlar diyecekler ki asansör yapacağız engelliler dışında okullardaki asansörler kullanıma kapalı diyelimki açık tutulsun 6.7 yaşındaki çocukları iş güvenliği açısından nasıl tek başlarına asansöre bindirebiliriz bin öğrenciyi kaç dakikada bahçeye indirir tekrar sınıflara çıkarırız bakınız eski bina iki katliydi karşıdaki yeni ortaokul binası kaç katlı hiç olmazsa ortaokul öğrencilerine bir anket uygulayın sümer ortaokulunun çok katlı olmasından memnuniyet yüzde kaç çıkar bunu işin icindeki bir eğitimci olarak yazıyorum lütfen 5 katlı ilkokul yapmayınız ideal olanı 3 katlı olmasıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zahid (3 yıl önce)
    Mimarlar Odası, Ağbaba'nın oteline neden ağzını açmadı acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (3 yıl önce)
    Fotoğraftaki 14 kişinin yarısından fazlası özel üniversite mezunu, neyin eleştirisini yapıyorlar anlamadım!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Vedat (3 yıl önce)
    Parkın ve okulun tam karşısına 24 katlı otel yapılıyor ve yanına gökdelen binalar şu an dikiliyorken ses çıkarmayan mimarlar devletin 5 katlı lüx eğitim binasına mı göz diktiler hatta parkıda satsınlar sizler orayada gökdelenler dikin yoksa bu bağrışınız 5 katlı bina yapılırsa ilerde parkı ele geçiremeyeceğiniz için mi çok merak ettim lütfen açıklama yaparken komik duruma düşmeyin milleti aptal yerine koymayın depremdeyseniz yapılacak 5 katlı okul yıkılacaksa Malatya’da fotoğrafını çekecek bina bulamayız bence siz yapılacak binaların dayanıklılığını ve ölçümlerini takip edinde malzemeden çalan olmasın bu şekilde daha güzel Hizmet vermiş ve teveccüh kazanmış olursunuz
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (3 yıl önce)
    Artik su nufusa gore yatirim anlayisindan vazgecilsin.Malatyanin nufusu 800 nin kusur bunun 650 kusur bini Malatya merkez ve çeperinde yasiyor.Insanlar ilce ve koylerde de iyi imkanlara sahip olurlarsa merkezde yigilma onlenir ve devlet 5 katli okul yapmak zorunda kalmaz.Degerli siyasetcilerimiz keske koylerde yasami ozendirecek politikalar ve girisimlerde bulunsaniz....Ahh ah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (3 yıl önce)
    Malatya merkezinde Kiz Meslek Lisesi, Milli Egitim Mudurlugu Binasi Bakircilar Carsisi Eski Şire Pazari ve Kanalboyundaki Sanat Okulunun bahcesindeki eski taş binalara kesinlikle dokunulmamali.Ayrica yukaridaki bir yorumda belirtilen dönem eseri ifadesine aynen katiliyorum.Aklima gelenler bunlar....Bu arada Kent Konseyinin bu gibi konularda fikir beyan etmesi ve müdahil olmasi gerekir şehir kimliginin gelecek nesillere aktarilmasi noktasinda.
    0
    0
    Yanıtla
  • Payitaht (3 yıl önce)
    Şehrin tel caddesi üzerinde okul vb resmî kurumların ne işi var bu nasıl bir öngörüsüzlük al götür az gelişmiş bölgelere şehrin tamamını geliştirin merkezde tıkış tıkış bir kalabalık alan oluşturacağınıza daha seyrek bir yapılaşmaya açılım yapılması ileriki yıllarda daha fazla sorunlar çıkaracak karşımıza şehirde yollar açılıyor sanki damar yolu açılıyor açsanıza geniş caddeler sokaklar yazık ediyorsunuz roma döneminde yaşamıyoruz arabalar toplu taşıma acil durumlarda kullanılan itfaiye can kurtaran (ambulans) lar vs vs vs
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (3 yıl önce)
    Malatyalı idarecilere açık ve net sitemim var. Cumhuriyetin ilk dönemlerine ait bir eser bırakmadınız. Bu okul üzerinden demiyorum. Genel olarak. Mileet de şöyle diyor alt üstü 80 90 yıllık eserin tarihi olurmuymuş. Yav bi 30 40 yıl daha kalsa tarihi olacak. Mimari önemli değil. Önemli olan dönem eseri olmasıdır. Bu işe kent aidiyet duygusuna önem veren selahattin başkandan çözüm bekliyoruz. Bu saatten sonra bari üç beş eser kalsın.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (3 yıl önce)
    Yahu șu insanları dinleyin...elbette 5 katli bir okul oraya yapılmamalı..oraya butik tarihi görünume sahip yeșille butünleșen bir okul yapılmalı..Umarım yetkililer sorumlular bu durumu gözetir.Malatya ortak değerimiz...
    0
    0
    Yanıtla