SON DAKİKA
SON DEPREMLER

73 Yıl Önce Yine Bir 14 Mayıs Seçimi ve Mezar Taşındaki Yazı

73 Yıl Önce Yine Bir 14 Mayıs Seçimi ve Mezar Taşındaki Yazı
A- A+ PAYLAŞ

Son dönem Osmanlı mezarlarının zengin örneklerine de sahip ve Tescilli Kültür Varlığı olan Malatya Sancaktar Mezarlığındaki bir mezarın baş taşında, 14 Mayıs 2023'te yapılacak olan 13. Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi arefesinde, tam 73 yıl önce yapılan ve Türkiye'nin demokrasiye geçiş tarihi olarak da değerlendiren önemli bir seçime ilişkin, ilginç bir yazı yer alıyor.

Malatya’nın 200 yıla yakın bir geçmişi olan, İsmet İnönü'nün Kurtuluş Savaşı sırasında Malatya'ya gönderdiği ve Malatya'da vefat eden babası Mehmed Reşit Bey ile oğlu İzzet'in mezarlarının da bulunduğu  Sancaktar Mezarlığı’nda, bir kadının mezar baş taşına 14 Mayıs 1950 tarihli seçim yansıtılmış.  

Demokrat Parti’nin iktidara geldiği, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ise 27 yılık iktidarını kaybettiği 14 Mayıs 1950 seçimi, o gün Malatya’da vefat eden Hava Taştan adlı kadını yakınları tarafından mezar taşının yazı konusu olmuş.

Çiçek figürünün de kazıldığı mezar taşında, “14 Mayıs 1950’de seçerken milletvekillerini Tanrı da seçti Hava Taştan kulunu.” yazısı yer alıyor.

MALATYA'DA CHP KAZANINCA, ADIYAMAN AYRILARAK İL YAPILDI..
14 Mayıs 1950'de yapılan seçimde Malatya'da kullanılan 159 bin 511 oydan yüzde 59,3'lük oranı oluşturan 94 bin 677 oyu CHP, yüzde 40,7'lik oranı oluşturan 64 bin 834 oyu ise Demokrat Parti aldı.

O tarihte uygulanan seçim sistemine göre, daha fazla oy alan CHP, 11 milletvekilliğinin tamamını kazandı; İsmet İnönü, Esat Doğan, Hüseyin Doğan, Mehmet Sadık Eti, Hikmet Fırat, Mehmet Kartal, Mehmet Kulu, Nuri Ocakcıoğlu, Abdülkadir Özbay, Lütfi Sayman ve Şefik Tugay Malatya Milletvekili seçildiler.

İktidara gelen Demokrat Parti, 2 Mayıs 1954'te yapılan seçimlerde de Malatya'da bu kez 12'ye yükselen milletvekilliklerini; 107 bin 643 oy alan CHP'nin (İsmet İnönü, Esat Doğan, Ahmet Fırat, Mehmet Kartal, Kamil Kırıkoğlu, Abdullah Köroğlu, Nuri Ocakçıoğlu, Mehmet Fahri Oral, Hilmi Özbay, Mehmet Zeki Tulunay, Tevfik Ünsalan ve Nüvit Yetkin) alması, 88 bin 235 oy alan Demokrat Parti'nin milletvekili çıkaramaması üzerine, daha fazla oy aldığı Adıyaman bölgesini Malatya'dan ayırarak 1 Aralık 1954'te il yaptı.

1958'de yapılması gereken seçimler, Demokrat Parti'nin erken seçim kararı üzerine 27 Ekim 1957'de yapıldı. Adıyaman'ın ayrılmasıyla milletvekili sayısı 9'a düşen Malatya'da 78 bin 175 oy alan CHP bu milletvekilliklerini (İsmet İnönü, Nurettin Akyurt, Mehmet Delikaya, Ahmet Fırat, Mehmet Kartal, Kamil Sürenkök, Mehmet Zeki Tulunay, Tevfik Ünsalan ve Nüvit Yetkin) kazandı. Bu seçimlerde Malatya'da Demokrat Parti 39 bin 229 oy aldı.

Malatya'dan ayrılmış olan Adıyaman'da ise 27 Ekim 1957 seçiminde 5 milletvekilliğinin tamamını 37 bin 868 oy alan Demokrat Parti kazanırken, CHP 28 bin 684 oy topladı.

malatyahaber.com

FOTOĞRAF: Burhan KARADUMAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Kilicci (1 yıl önce)
    Bir zamanlar Malatya'da görev yapmak için can atan dr lar Malatya'da tanınan lar Malatya da yükünü tutanlar birden bire kayboldular, bakacak hasta yok diye, gitmeyenlerden Allah razı olsun,
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cumhuriyet -î El Azîz (1 yıl önce)
    Ne güzel yıllardı Cumhuriyeti'nin en güzel yıllarıydı.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • sanki o zamanda yaşadın
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Başefendi (1 yıl önce)
    MİAD Başkanından ricamız, sayın bakana orta hasarlı konutların akıbetini sorması. Hem Cumhurbaşkanı hem de bizzat kendisi orta hasarlı binalarında yıkılacağını beyan ettiği halde çevre şehircilik il müdürlüğü yetkilileri evet onlar öyle dedi ama bize gelen bir resmi yazı yok diyorlar. Ne evimize girebiliyoruz ne de eşyayı çıkartabiliyoruz. Lütfen bizlerin akıbetini seçime kurban etmesinler.
    %94
    %6
    Yanıtla