SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bakanlık Vazgeçti, Rekolte Malatya'da Açıklanacak

0
Güncellendi - 2021-06-30 02:44:41
Bakanlık Vazgeçti, Rekolte Malatya'da Açıklanacak
A- A+ PAYLAŞ

ANKARA'DA AÇIKLANACAKTI, SONRA.. Her yıl Mayıs ayının son haftasında açıklanan Malatya Kayısı Rekoltesi'ne ilişkin verilerin, Haziran ayına girilmesine karşın açıklanmaması üzerine, malatyahaber.com muhabirinin yaptığı araştırma sonucunda, Kayısı Rekoltesi'nin, bu yıldan itibaren Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Ankara'dan açıklanmasına yönelik bir karar alındığı ortaya çıkmış ve bu gelişme, 11 Haziran'da malatyahaber.com'da, "Kayısı Rekoltesi İşi Ankara'ya Kaldı" başlığı ile duyurulmuştu.

Ancak, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Kayısı Rekoltesi'nin Ankara'da, Bakanlığın Merkezi Teşkilatı tarafından açıklanmasına yönelik bu kararından vazgeçtiği, Kayısı Rekoltesi'nin her yıl olduğu gibi bu yıl da Malatya'dan açıklanmasına karar verdiği öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Tarım ve Orman Bakanlığı - Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, Malatya Valiliği'ne bir yazı göndererek "Kayısı Rekoltesi'nin yerelde açıklanması" uygulamasına devam edilmesini istedi.

Kayısı Rekoltesi Perşembe günü açıklanacak

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Kayısı Rekoltesi'nin Ankara'da açıklanması yönündeki kararından vazgeçmesi ve Bakanlığın, 'rekolte yerelde açıklansın' minvalindeki yazısı üzerine; Malatya Valiliği medya kuruluşlarına gönderdiği bilgi notuyla, 2021 Yılı Kayısı Rekoltesi'nin 1 Temmuz Perşembe günü, Valilik toplantı salonunda açıklanacağını duyurdu.

Malatya Valiliği'nin bilgi notunda, "01 Temmuz 2021 Perşembe günü saat: 11.30’da, Valilik Toplantı Salonunda Sayın Valimiz ve Komisyon üyelerince İlimiz Kuru Kayısı rekoltesi açıklanacaktır" denildi.

Temmuz'da açıklanacak rekoltenin bir anlamı olacak mı?

Malatya; Kayısı üretim havzası olarak bilinen ve başta Malatya coğrafyası olmak üzere Baskil (Elazığ), Elbistan (K. Maraş), Gürün (Sivas) ve Adıyaman’ı kapsayan bölgedeki kayısı rekoltesinin belirlenmesi konusunda geçtiğimiz yıla kadar ‘Koordinatör İl’ görev ve yetkisine sahipti.

Malatya’nın bu yetkisinin bu yıl Bakanlık tarafından elinden alınması, ardından iade edilmesi, rekolte verilerinin açıklanmasını en az 1 ay ötelemiş oldu.

Hasat mevsiminin yarılanmış olacağı bir tarihte açıklanacak rekolte tahmininin, gecikmeden dolayı işlevsiz kalacağı belirtiliyor.

Kayısı üreticisi, açıklanan rekolteye göre planlama yapıyordu

Kayısı üreticisi, Malatya tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, genel olarak her yıl Mayıs ayının son haftasında açıklanan kayısı rekoltesi tahmini ile piyasada oluşan fiyatlandırmaya bağlı olarak planlama yapıyordu.

Üretici, bu planlama kapsamında, rekolte tahminine bağlı olarak oluşan fiyata göre ürettiği kayısısını ya yaş olarak ağaç üzerinden satıyor ve bu durumda işçilik için para harcamıyordu. Üretici, yine piyasadaki fiyatlandırmaya bağlı ve ikinci bir seçenek olarak ürettiği kayısısını kuru kayısı olarak işliyordu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız