SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bu HES de Malatya İçin Büyük Tehdit!

0
Güncellendi - 2021-08-16 10:47:49
Bu HES de Malatya İçin Büyük Tehdit!
A- A+ PAYLAŞ

6 BİN KİŞİLİK ÜRETİM İÇİN 650 BİN İNSANI TEHLİKEYE ATTILAR!.. Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde aşırı yağmur yağışı ve buna bağlı olarak ilçenin vadisine kurulduğu Ezine Çayı üzerindeki Ebru Hidro Elektrik Santrali (HES)’nin kapaklarının patlaması sonucunda, resmi açıklamalara göre 57 kişinin hayatını kaybetmesi, çok sayıda kişinin yaralanması ve ilçenin adeta haritadan silinmesi, HES’lerin yarattığı tehlikeleri bir kez daha tartışma konusu yaparken, Malatya’nın içme suyu kaynağının tepesinde kurulan Keklicek HES’in de Malatya için benzer bir potansiyel tehlikeyi barındırdığı belirtiliyor.

Geçtiğimiz ay; başta Devlet Su işleri 92. Şube Müdürlüğü, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Derme Sulama Birliği ve Keklicek HES yönetimi olmak üzere ilgili ve sorumlu tüm kurumların görevlerini ihmal etmesi, sorumluluklarının gereği olan işleri savsaklamaları, denetim yapmamaları sonucunda Çat Barajı’ndan Keklicek HES’e su taşıyan kanalın beton duvarlarının patlaması sonucunda, Kozluk Köyü Pınarbaşı Küme Evleri su altında kalmış, Malatya’nın içme suyunun toplandığı ve dağıtıldığı Kaptaj Tesisleri’ni ulaşan su baskını kentin 24 saat susuz kalmasına, en az 1 hafta da çamurlu su içmesine neden olmuştu.

Yaklaşık 650 bin insanın içme suyu kaynağının ve bu suyun toplanarak dağıtımının yapıldığı Kaptaj Tesisleri’nin, tabiri yerine ise tam da ensesinde kurulan, özel sermayeye ait Keklicek HES’in hem içme suyu kaynağı, hem Kaptaj Tesisleri için büyük bir tehlike kaynağı olduğu, bu nedenle söz konusu santralin faaliyetine son verilmesi gerektiği belirtiliyor.

Keklicek HES’in kanal ve havuzunun, bölgede muhtemel bir aşırı yağış sonrası Bozkurt ilçesindeki Ebru HES gibi büyük su baskınlarına neden olabileceği, bu durumda ilk zarar görecek olanın ise Malatya’nın içme suyu kaynağı olacağını öngören uzmanlar, “Malatya’nın içme suyu şehrin en değerli varlığıdır. Stratejik anlamda her boyutta korunması ve Keklicek HES gibi Kaptaj için büyük tehlike barındıran yapıların oradan kaldırılması gerekir” uyarısın yapıyor.

Yaklaşık 6 bin kişinin elektrik ihtiyacı için 650 bin insanın içme suyu kaynağı tehlike altında

Keklicek HES’in, Türkiye elektrik tüketiminin binde 9’unu karşıladığını ve sadece 5.594 kişinin kişinin, ihtiyacına denk gelen büyüklükte elektrik üreterek devlete sattığını hatırlatan uzmanlar, “650 bin insanın hayat kaynağı için tehlike yaratma potansiyeline sahip bu tesisin ürettiği elektrik, son derece küçük bir miktar. Bu miktardaki elektrik çok rahatlıkla daha güvenli bir noktada üretilebilir. Önemli olan Malatya halkının içme suyudur. İçme suyumuzun kaynağını korumak zorundayız. Telafisi imkansız bir zarar yaşanmadan, her türlü tedbir alınmalıdır” ifadelerini kullanıyor.

“HES’ler üretim için değil, özel sektöre para kazandırmak için var”

HES’lerin Türkiye’nin elektrik ihtiyacının çok az bir kısmını karşıladığını hatırlatan uzmanlar, son yıllarda Türkiye’nin doğal yapısını ve ekolojik dengesini alt üst edecek nitelikte ve çoklukta HES kurulmaya başlandığını, bu HES’lerin şehirlerin su kaynaklarını yok ettiğini, doğal bitki örtüsünü deforme ettiğini ve iklim değişikliğini tetiklediğini vurgulayarak şunları hatırlatıyor: “HES’lerin asıl amacı elektrik üretimi değil. Çünkü, ürettiği elektrik karşılığında yok ettiği doğal kaynakları hesapladığımızda fayda – maliyet analizi bağlamında büyük bir çelişki bulunmaktadır. HES’lerin asıl amacı, özel sektöre para kazandırmaktır. Özel sektörün para kazanmasına karşı değiliz ama hem kurulduğu yerlerin doğal kaynaklarını yok etmesi hem de Kastamonu – Bozkurt ilçesinde büyük felakete yol açan Ebru HES örneği ve daha önce Malatya’da Kaptaj Tesisleri’ne kadar ulaşan su baskınında Keklicek HES kanalına su taşıyan kanalın patlamasında görüldüğü gibi, zararı ve tehlikesi faydasından çok daha büyüktür” .

“Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin içme suyu kaynağının yanı başında HES’e izin vermesi anlaşılır bir iş değil”

Malatya içme suyu kaynağı ve içme suyunun toplanarak dağıtımının yapıldığı Kaptaj Tesisleri’nin hemen yanında HES tesislerinin kurulmasına izin veren Malatya Büyükşehir Belediyesi ile çalışma ruhsatı veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, büyük yanlış yaptığına dikkat çeken uzmanlar, “Malatya Büyükşehir Belediyesi, gözü gibi koruması gereken bir mekânı, bırakın korumayı bir de yanı başına HES kurulmasına izin vermiş. Bu işin mantığını anlamak mümkün değildir. Malatya Büyükşehir Belediyesi, o noktaya HES kurulmasına izin vererek Malatya halkının içme suyu kaynağını büyük bir tehlikeye atmıştır. Malatya büyükşehir Belediyesi bu yanlışından dönmek anlamında gereken neyse yapmalıdır” çağrısında bulundu.

Güler HAZAR, malatyahaber.com

FOTOĞRAFLAR: Malatya Gündüzbey- Kozluk Köyü Pınarbaşı mevkiindeki Malatya İçmesuyu Kaptaj Tesisi (ilk fotoğrafta sağdaki) ve hemen solundaki Keklicek HES, diğer fotoğraflarda da kaptaj tesisinin tepesinde yer alan, bir bölümünde duvarı patlayınca kaptajda  sel baskınına yolaçan ve onarıma rağmen her an tehdit oluşturmaya devam eden HES kanalı ve havuzu..

FOTO: Kanalın patlaması ve kaptajı sel sularının basmasından sonra, Malatya şehrinin içme suyu kaynağı bulanmış, bir süre şehre su verilememişti

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • MURATHAN (2 yıl önce)
    HES patlaması diye bir şey söz konusu olamaz. HES denilen şey arkasında yada gerisinde miyarlarca metreküp biriktiren bir sistem değildir. Önce bir açın okuyun öğrenin. Sosyal medya ulemaları yine yazıyor da yazıyor. Ona bakarsan keban barajı patlarsa taaaa suriye sınırına kadar hepimiz yüzer vaziyette gideceğiz. şu şöyle olursa bu böyle olur, bu böyle olacaksa şu şöyle olmalı ile olmuyor beyler. Evet önlemler alınmalı, tedbirler alınmalı, NOKTA.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çok güzel tespit araba carpabilir çıkmayın sokağa deprem olabilir oturmayın binalarda ....
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (2 yıl önce)
    Önemlimi insan para önemli para akp için
    0
    0
    Yanıtla
  • Kozluklu (2 yıl önce)
    Öncelikle şunu bilin suçlu 1 taraf değil hes in suçun kanalın girişine ızgara koyması tek suçu bu gelelim vatandaşa oda kendi kafasına göre kanalı tahrif etmeye başlamıştır .Burda en büyük suçlu görevini yerine getirmeyen su ve kanaldan sorumulu kişilerdirsuclu arıyorsanız bunlardır gelelim diğer suçlulara MASKİ acilen dere yatağını ıslah çalışmasına başlamalı ve büyük bir sel hazırlığında imiş gibi dereyi ıslah etmelidir( çünkü içme suyu sel yatağı olan dereye 25 30 m var yok büyük bir sel olsa Malatya sel yüzünden perişan olucak tır) bu acilen yapilmasi gerekmektedir!!!! Lütfen MASKİ kendine burdan bir ders çıkarmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Fatih (2 yıl önce)
    Öncelikle haber için çok teşekkür ederiz, fotoğraflara baktığımızda herşey anlaşılıyor . Ortalama 5bin lt su kaptaja doğru gelirse,kayaları da beraberinde getirecektir. Kaptajda ki binalar yıkılırsa ve su çıkan gözler kayalarla kaplanırsa ne olacak ? Söyleyeyim 6 aylık bir titiz çalışma sonrasında Malatya yeniden suya kavuşur. 6 ay susuz geçer
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Ramazan (2 yıl önce)
    Bakıyorum da troller hep bir ağızdan bütün cehaletleriyle ortaya dökülmüşler. Hatırladığım kadarıyla Malatyahaber, kanal patladığında sıcağı sıcağına bölgeye gitti, fotoğraf çekti, tehlikenin boyutlarını yerinde gezdi gördü ve yazdı. Zaten HES tehlikesini anlamak için Karadeniz'de yaşanan ve onlarca can kaybının yaşandığı felakete bakmak yeterli. Şayet oradaki HES havuzu patlasaydı Malatya içmesuyunu unutmak zorunda kalacaktı. Can kayıplarını düşünmek bile istemiyorum. Haberde söylendiği gibi enerji üretimine bütün katkısı binde 9 olan ancak olası bir sel felaketinde vereceği zararın boyutlarını düşünmek dahi istemediğim HES kanalı kapatılmalı, derhal iptal edilmeli ve Malatyalıların hem içmesuyu hem can güvenliği güvence alınmalı..
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL (2 yıl önce)
    Bu HES yapılırken hic mi tepki verilmedi.Kozluk ilk zararı görecek yerdir.
    0
    0
    Yanıtla
  • yvz (2 yıl önce)
    Rabbim korusun yoksa Akp zihniyeti için rant önemli insan hayatı değil
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    Trollere görev verilmiş yine hemen atlamışlar. HES'le ilgili haberde esas olarak dile getirilen Malatya'da, içmesuyu kaynağının hemen başında tehlike oluşturan HES. Batı Karanediz illerinde de bu HES'lerden kaynaklanan sorunlar biliniyor, son sel baskınlarının bununla ilgisi var deniyor. Milletvekili oturduğu yerden konuşmamış, gitmiş adam görüntü geçmiş. Ama neyse esas olan bu değil. Esas olan Malatya'daki durum. Ama, trollerin hiç birisi buna değinmiyor, sahibinin sesi gibi, Karadeniz'deki sel ve HES'le ilgili yorum yapıp haberi kötülüyorlar. Sizin hiç mi utanmanız yok. Malatyalı ya da Malatya'da yaşayan biri olarak, işte fotoğrafları haberde olan Keklicek HES'in konumundan dolayı yarattığı tehlikeyi görmüyor musunuz? Ne biçim insansınız siz. Yoksa robot musunuz? İnsan olan utanır bu habere yorum yaparken, Malatya'yı görmezden gelip, Karadeniz'deki selle ilgili o da doğruluğu meçhul hükümet açıklamaları gibi açıklamayla savunma yapmak nedir?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (2 yıl önce)
    İşiniz gücünüz boş muhaliflik.Yahu nereye bir çivi çakılsa hemen karşı çıkarsınız tabi sizin gibi siteler ancak heykel dikenleri alkışlarsınız.Ama çok şükür size rağmen bu ülke gelişmeye devam ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hangi ülke ?
    0
    0
    Yanıtla
  • koray (2 yıl önce)
    Güneş ve rüzgar yardımıyla doğayı tahrip etmeden çok daha fazla enerji üretme şansımız var ve iklim koşullarımız buna müsait iken ülkeyi yönetenlerin beton ve rant sevdasına kurban ediyoruz doğayı. Bayram günü gerçekleşen bu olayda ben , kızım ve birçok komşumuz rahatsızlandık. 1 yetkili de demedi ki sulama suyu içme suyuna karıştı, bir müddet içmeyin. Şehir hastanelerine de hasta lazım nede olsa. Orada da müteahhit var. Burada tomruk deposu olmaz diyen Kaymakamı 2 tane muhtarın lafı ile sürdüren zihniyet ile ülkemiz daha fazla felaketlere gebe olacaktır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilim (2 yıl önce)
    Yapmayın beyler koskoca DEVLET Kastamonu'daki hes'in durumunu açıkladı. Böyle bir kıyas ancak çok yanlış olur. Kusura bakmayın. Yanlışı yanlış yazın, doğruyu doğru yazın. Güzelim ilçemizdeki hes'in gerçeğini yazın. Daha önceki haberlerinizde dikkat ettiniz mi kanalın kenar duvarları tabana montajlı değil. Hes'leri küçümsemeyin. Su toplamadan akarsuyu değerlediriyorsunuz. Küresel ısınmanın diğer önemli sebeplerinden bir tanesi dolgu barajlardır. ABD yeni baraj yapmadığı gibi ömrü dolanları eski haline dönüştürüyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (2 yıl önce)
    Içme suyuna verdiği zarar tartışılmaz bunun yanında tarımda kullanılan suyun 10 gündür çamurlu akması çerkez yazısındaki tüm bağ bahçe ve arazilerin kapalı sistemle sulaması yapılmaktadır.su an itibarıyla tüm tesisatlar çamurla tıkanmış durumda böyle yöneticilik olmaz böyle suya yön verilmez yetkililer uyumasın lütfen derme sulama birliği ve dsı müdürlüğünü göreve çağırıyorum hem milli servet hemde çiftçiler heba oluyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • resocan (2 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    1 ay oldu nerdeyse kanallardan çamur akıyor. 4 duvarı yapamadılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ebru Köseoğlu (2 yıl önce)
    HES in kapaklarının patladığı bilgisini nereden aldığınızı lütfen paylaşır mısınız? Resmi makamlar böyle bir durumun olmadığını söylüyor siz bambaşka bir şey yazıyorsunuz, haberin gerçekliğini yerinde mi doğruladınız yoksa. EDİTÖR'den: https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/iste-o-goruntu-hesin-regulatoru-paramparca-olmus-6594984/ https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/chpli-baltaci-sel-bolgesinde-sordu-neyi-sakliyorsunuz-1860758 https://www.youtube.com/watch?v=Xgko26lAu9g
    0
    0
    Yanıtla
  • Resmi makamlar? Hani su ülkeyi 20 yildir yöneten ama kötü olan herseyi muhalefete yapistiran makamlarmi? El insaf!
    0
    0
    Yanıtla
  • Burada önemli olan doğruya ulaşmak değil mi? Haberi okuyan kişi olarak bu benim en doğal hakkım, resmi makamları doğru kabul etmiyorsa ve bu haberi yapıyorsa, editörün kaynağını açıklaması gerekmez mi?
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa küçük (2 yıl önce)Ebru Köseoğlu isimli kullanıcı yorumuna
    şöyle bi haberde yapabilirsiniz ölü sayısı 300 500 den fazla denizden ceset topluyorlar kaynak sorulunca chp milletvekilin gösterirsiniz
    0
    0
    Yanıtla