SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bu Meşale Bir Asır Geçse de Aynı Şekilde Yanıyor" (mu?)

A- A+ PAYLAŞ

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanan Mustafa Kemal Atatürk'ün, işgal edilmiş yurtta Ulusal Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak üzere 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkışının 101. yıldönümünde, koronavirüs salgını nedeniyle bugün sadece Atatürk Anıtı'nda çelenk sunumu yapılacak. Anıttaki tören saat 10.00'da gerçekleştirilecek.

Bu arada, il yöneticileri, siyasiler ve çeşitli kuruluş temsilcileri, 19 Mayıs 1919'un 101. yıldönümü dolayısıyla mesajlar yayınladılar.

MESAJLAR

Malatya Valisi Aydın Baruş

Vali Aydın Baruş 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajda şunları ifade etti:

"19 Mayıs 1919, Anadolu'dan Türk ve İslam kimliğini silme amacıyla yurdumuzun dört bir tarafını işgal eden emperyalist işgal güçlerine karşı Aziz Necip Milletimizin Gazi Mustafa Kemal liderliğinde kurtuluş mücadelesini başlattığı ve milli egemenliği esas alan tam bağımsız bir devlet kurma kararını harekete geçirdiği tarihtir. Birinci Dünya Savaşının kaybedilmesiyle ümitsizliğin ülkemizin her tarafına hâkim olduğu karamsar bir ortamda Samsun'da yakılan bağımsızlık ateşinin etrafında toplanan milletimiz dünyanın en güçlü devletlerine karşı eşsiz bir kıyama kalkarak İstiklal Harbini kesin bir zaferle kazanarak Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuştur.

19 Mayıs, harp meydanlarındaki uzun mücadeleler neticesinde yıpranmış yorulmuş ve bitkin düşmüş bir Milletin kadim devlet geleneği ve özgürlük ruhunun verdiği cesaret ve metanetle istikbalini yeniden inşa etmeye başladığı şan ve şeref günüdür.

Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutladığımız bu şerefli gün, Milli Mücadelemizin başlangıç adımı olması bakımından Türk Milletinin hafızasında eşsiz bir yer edinmiş, özgürlük ve bağımsızlık uğrunda verdiğimiz mücadelede yeni nesillere ilham kaynağı olmuştur.

19 Mayıs tarihinin Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi Türkiye Cumhuriyeti'nin ülkemizin gençlerine duyduğu güvenin önemli bir göstergesidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün "Ey yükselen yeni nesil, gelecek sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; O'nu yükseltecek ve sürdürecek sizsiniz." sözleri de bu itimadı veciz bir şekilde ifade etmektedir.

Sevgili Gençler,

Kökleri binlerce yıllık şerefli bir maziden beslenen, 19 Mayıs'ta coşan milli ruhun üzerinde yükselen, kanla ve irfanla kurulduğuna zaman ve tarihin şahitlik ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin yılmaz bekçileri olarak atalarınızdan miras aldığımız azim ve cesaret ülkemizin geleceği için en büyük teminatımızdır.

Bu toprakları bizlere kanları ve canlarıyla vatan kılan ecdadımızın emaneti olan Cumhuriyetimizi daha da yüceltmek ve sizlerden sonra gelecek nesillere en iyi şekilde bırakmak sorumluğu sizlere aittir. Bu mesuliyetin gereği olarak, özverili bir şekilde çok çalışmalı ve ülkemizin geleceğinde önemli aktörler olmaya hazır olmalısınız.

Vatanını ve milletini canından aziz bilen, özgüven ve erdem sahibi, geleceğe umutla bakan gençler olarak sizlerin, gelecekte ülkemizin medeniyet yolculuğunda çok önemli roller üstleneceğinize yürekten inanıyorum.

19 Mayıs 1919'un 101'inci yıldönümünde, bizlere bu cennet misali toprakları miras bırakan İstiklal Mücadelemizin aziz kahramanlarını ve vatanımızın bütünlüğü için canını feda eden tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, tüm gençlerimizin ve vatandaşlarımızın Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyor, kendilerine başarı, sağlık ve mutluluklar diliyorum."

AKP Malatya Milletvekili Ahmet Çakır

"19 Mayıs 1919, milletimizin kendi topraklarında, özgür ve bağımsız olarak yaşama kararlılığını tüm dünyaya gösterdiği kutlu İstiklal yürüyüşümüzün başlangıcıdır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919" da Kurtuluş Meşalesini Samsun'umuzdan yakarak başlattığı bağımsızlık mücadelesi, tüm mazlum milletlere cesaret örneği olmuştur.

Gençliğe armağan edilen bu bayram Türkiye'mizin geleceğinin, gençliğimizin omuzlarında yükseleceğine, tüm dünyaya barış ve huzurun yine gençlerin eliyle geleceğine bir işarettir.

Bu duygu ve düşüncelerle; 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'mız vesilesiyle eşsiz medeniyetimizden aldıkları güçle ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne taşıyacak gençlerimizin ve tüm milletimizin bayramını kutluyorum.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, ülkesi ve milleti için şahadet şerbeti içen tüm şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi şükran ve minnetle yâd ediyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

Ağbaba, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle bir mesaj yayınladı. Ağbaba, “Sömürüye karşı direnişin ve bağımsızlık ateşinin fitilinin ateşlendiği 19 Mayıs, dünya direniş tarihinin baş sayfasına işlemiş, sömürülen tüm halkların kutup yıldızı olmuştur ”dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajda, Bandırma Vapuru’nun Samsun kıyılarına yanaştığı, kurtuluşa ve kuruluşa atılan ilk adımın tarihi olan 19 Mayıs 1919'un çağdaş Türkiye’nin mihenk taşlarından biri olduğunu hatırlattı.

Ağbaba; “Bu toprakların yetiştirdiği en büyük devrimci olan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının, memleketimizi işgal eden yedi düvele karşı attığı o ilk adım, Anadolu topraklarında dalga dalga büyümüş, Dünya tarihine geçen bir direniş destanı olmuştur. Memleketimizin kurtuluşu için emperyalizme karşı mücadele eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, cephede savaşan askerlerimizi, cepheye mermi taşıyanları, yokluk içinde son varlığını milli mücadeleye bağışlayanları, vatanı için canını ortaya koyanları bir kez daha saygıyla ve minnetle anıyorum” dedi.

Günümüzde, başta gençler olmak üzere herkes, her zamankinden daha çok Cumhuriyete ve onun kazanımlarına sahip çıkıp, karanlık zihinlerin inadına demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri savunacağını belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, gençlerin çağdaş, bağımsız, özgür ve demokratik bir Türkiye için 1919'dan beri sürdürülen mücadeleyi sonsuza kadar devam ettireceklerine yürekten inandığını belirterek, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutladı.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

"19 Mayıs; milletimizin kaderini değiştiren, insanımız için umut dolu bir başlangıcı simgeleyen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğiyle atılan ilk adımdır. Bu adım Cumhuriyetimizin ilanı ile de taçlandırılmıştır.

İstiklal mücadelesinin başlangıcını simgeleyen 19 Mayıs’ın aynı zamanda Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, gençlerimize duyulan güvenin ve onlara düşen büyük sorumluluğun da göstergesidir.

Gençlik; milletimizin, geleceğimizin en önemli manevi varlığı, en dinamik, sarsılmaz kuvvetidir. Gençlerimiz, milli iradenin umudu olurken, bir toplumun da geleceğidir. Umudumuzu, geleceğin aydın kuşaklarına olan inancımızı, hiçbir zaman yitirmeden, var gücümüzle, tüm desteğimizle gençlerimizin yanında olacağız.

2023 hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz. Geleceğimiz siz gençlerimize emanet edeceğimiz güçlü Türkiye'yi bölmek, birliğimizi, dirliğimizi, iriliğimizi bozmak istenlere sizler en güzel cevabı vereceksiniz.

Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nın 101. yıl dönümünü kutluyor, selam ve sevgilerimi sunuyorum. "

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci

"Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Samsun'da yakılan bağımsızlık meşalesi aynı inanç ve kararlılıkla gönüllerimizde yanmaya devam etmektedir. 19 Mayıs, tarihinden aldığı güçle geleceği omuzlarında taşıyan bir gençliğin ifadesidir. Gençlerine güvenen, gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletlerin gelecek kaygısı gütmeyeceğini biliyoruz. AK Parti olarak öz güveni yüksek, nitelikli, donanımlı, milli ve manevi değerlerimize sıkı sıkıya bağlı gençler yetiştirmek için çalışıyoruz. Siyasetten devlet yönetimine, hayatın her alanında daha fazla söz sahibi olan gençlerimizin çalışarak, üreterek ülkemizi daha ileriye götüreceğine, birlik ve beraberlik içinde kültürümüzü ve kadim geleneğimizi sonsuza kadar yaşatacağına ve koruyacağına olan inancım tamdır.

Bu duygu ve düşüncelerle, gençlerimizin ve yüce milletimizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere istiklal mücadelemizin bütün kahramanlarını rahmet, şükran ve minnetle anıyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Başkan Gürkan, yayınladığı mesajında şunları dile getirdi:

“Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık mücadelesi, tarihe gömülmek istenen bir milletin küllerinden tekrar doğuşu, özgür ve müreffeh yarınlara yürüyüşüdür.

Samsun’da yakılan istiklal meşalesi Amasya, Sivas ve Erzurum’dan geçerek tüm vatana yayılmış, istiklalimiz ve istikbalimiz için verdiğimiz son büyük mücadele olan Kurtuluş Savaşı ile taçlanmış, milletimizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarma mücadelemizde de yolumuzu aydınlatmış ve aydınlatmaya devam etmektedir.

Ecdadımızın bu kutlu yürüyüşü ve tarihe altın harflerle düşülen mücadelesi, aynı zamanda başka milletlerin bağımsızlık yolunda attıkları adımlara da örnek olmuştur.

19 Mayıs’ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyeti emanet ettiğimiz gençlerimize duyduğu güvenin bir göstergesidir. Bu aziz vatanın bizlere emanet edildiğinin bilinciyle, tarihimize ve değerlerimize sahip çıkarak, ülkemizi millet olarak hep birlikte daha huzurlu günlere taşımanın gayretinde olmalıyız.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını önceki yıllarda olduğu gibi kortej yürüyüşü ve büyük bir coşku ile kutlamak isterdik. Ancak, tüm dünyayı etkisine alan korona virüs salgını nedeniyle bunu gerçekleştiremedik. Önümüzdeki yıllarda inşallah çok daha büyük coşku ile Bayramımızı kutlayacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle; başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve ebediyete intikal etmiş kahraman gazilerimizi rahmet ve şükranla anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını kutluyorum.”

Malatya Barosu Başkanı Avukat Enver Han

Malatya Barosu Başkanı Av Enver Han, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Enver Han, "Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı bağımsızlık hareketi milletimizin azim ve kararlılığı ile birleşerek Milli Mücadele sonucunda zaferle sonuçlanmıştır. Verilen mücadele sonucunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk tarafından Türk gençliğine armağan edilmiştir.

19 Mayıs’ta başlayan mücadelenin ışığında çağdaş, laik ve demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti, Türk gençliğinin üstün gayret ve çalışmaları sayesinde güçlü bir ülke olarak sonsuza dek yaşayacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin ve Türk gençliğinin Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı’nı en içten duygularımızla kutluyor; başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi şükran, minnet ve rahmetle anıyoruz" ifadelerine yer verdi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut

MTÜ Rektörü Prof.Dr. Aysun Bay Karabulut, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında şu ifadeleri kaydetti;

“Bu yıl 101. yılını onur ve gururla kutladığımız 19 Mayıs 1919 Türk milletinin dönüm noktalarından biridir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan bağımsızlık ve hürriyet için başlatılan mücadeledeki azim ve kararlılık bütün dünyaya gösterilmiş ve Türkiye Cumhuriyetinin temelleri atılmıştır.

19 Mayıs 1919’daki ruh ve mananın anlamı; “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” düşüncesidir. O mücadele azmi, birlik ve bütünlüğünü koruma kararlılığı bugünde devam etmektedir.

Tarihimizin altın sayfalarından birisi olan 19 Mayıs 1919 tarihinin gençliğimize bayram olarak hediye edilmesi çok anlamlıdır. Gençliğimiz; 19 Mayıs 1919 ruhuna sahip çıkmakta ve diri tutmaktadır.

Milli ve manevi değerlerini koruyan ve tarih bilincine sahip gençliğimiz 19 Mayıs 1919’da yakılan meşaleyi nesilden nesile söndürmeden taşıyacak, ağır bedeller ödenerek kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletimizi ilelebet yaşatacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle; 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını tebrik ediyor, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşlarını, Mili mücadele kahramanlarını ve vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. Ruhları şad olsun.”

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder

Güder mesajında, “Milli mücadele döneminin ülkemizi işgal etmeye çalışanlara yönelik başlatılan milli ruh meşalesinin başlangıcının 101’inci yılının onur ve gururunu yaşıyoruz. 19 Mayıs 1919’da Samsun’da yakılan bu meşale, bir asır geçse de aynı şekilde yanıyor ve muhafaza ediliyor. 19 Mayıs, emperyalist devletlerin Anadolu’yu işgal hayallerine karşılık başlatılan; Anadolu halkının esareti kabul etmeyişinin ve örneğine dünya tarihinde rastlanılmayacak bir karşı koyuştur. Bu büyük mücadelede yüce milletimiz, onur ve asaletiyle, vatanımıza ve bayrağımıza içte ve dışta yönelen tehditlere karşı koyuş, bizim durumumuzda olan diğer milletlere de örnek olmuştur. O gün verilen mücadele bugün emperyalist güçlere karşı verilen mücadele için de önemlidir. Her defasında farklı saldırılarla ülkemizi kıskaç altına almaya çalışan o şer güçlere karşı, 19 Mayıs ruhuyla karşılık verilmekte.

Kahramanlık mücadelesi sonrasında bu gün gençlere armağan edilerek, hem o kahramanlığın unutulmaması sağlanmıştır hem de gençlere milli ruh aşılanmıştır. İşgal devletlerine karşı başlatılan Kurtuluş Mücadelemizin sembolü olan 19 Mayıs’ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi; memleketimizin teminatı ve umudu olan geçlere verilen önemin de bir göstergesidir. Milli ruh gençlere emanet edilmiş ve bu ruh Türk milleti var olduğu sürece devam edecektir. Hiç değişmeyen istiklal ve memleket sevdası, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine taşıma hedefiyle çıktığımız bu yolda sahip olduğumuz en büyük güçtür. Bize düşen ise, dün olduğu gibi bugün de ülkemiz üzerinde hain emelleri olanların oyunlarını bozmak, 101 yıl önce yakılan istiklal meşalesinin aydınlattığı yolda birlik ve beraberlik içinde yürümektir. Bu duygu ve düşüncelerle 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere memleketimiz için mücadele eden, bu uğurda şehit düşen kahraman şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerine yer verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar

“19 Mayıs 1919 Büyük Türk Milletinin yaşadığı sıkıntılı günler sonrasında küllerinden yeniden doğduğu, milletimiz ve ülkemiz için yeni bir geleceğe doğru hayati bir adımın atıldığı önemli bir gündür.19 Mayıs, İstiklal Mücadelemizin sembolüdür.” dedi.

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramının 101’ni yılı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “19 Mayıs 1919, Türkiye Cumhuriyeti için önemli dönüm noktalarından biridir. 19 Mayıs, yok edilmek istenen bir milletin var olma yolundaki güneşi olmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Samsun’da başlayan Milli Mücadele hareketi başarıya ulaşmış ve Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri atılmıştır. Bu mücadele sonunda Türk Milleti’nin, ‘bağımsız ve hür yaşama’ hedefi bir kez daha gerçekleşmiş oldu.

Türkiye Cumhuriyeti İstiklal şuuruyla yetişen gençlere emanet edilmiştir. Gençlerimizin gözündeki ışıkta, her geçen gün güçlenen aydınlık Türkiye’nin geleceğini görüyor, gençlerimize güveniyoruz. Unutmamalıyız ki ancak gençlerine güvenen, gençlerini en iyi şekilde yetiştiren milletler gelecekte de var olabilecektir.

101’ni yılını büyük bir gururla kutladığımız 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı bu duygu ve düşüncelerle kutluyor, başta Türkiye Cumhuriyeti Devletimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarını, şehit ve gazilerini saygı ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Kuluncak Belediye Başkanı Erhan Cengiz

Cengiz mesajında; “Millî Mücadele meşalesinin yakılışının 101. yılında ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı hep birlikte yaşamanın mutluluğu, gururu ve heyecanı içerisindeyiz. 19 Mayıs, esareti kabul etmeyen, hürriyetinden vazgeçmeyen, zulme ve zalime asla boyun eğmeyen Türk milletinin varlıkyokluk mücadelesinin ilk adımıdır. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk tarafından 19 Mayıs 1919’da Samsun’da tutuşturulan istiklâl meşalesi Amasya, Sivas ve Erzurum’dan geçerek elden ele, dilden dile tüm vatan sathına yayılmıştır. Yok edilmek istenen aziz milletimizin, büyük kahramanlıklar göstererek zafere ulaştırdığı İstiklâl Savaşı’nın, milletimiz ve dünya tarihi açısından en önemli sonucu, bağımsızlığımızın sağlanması ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması olmuştur. Cumhuriyetimiz, geride kalan yıllar içerisinde hep büyümüş ve ilerlemiş, muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkma ülküsüne sıkı sıkıya bağlı kalmıştır. Aynı hedef ve idealler için bugün de millet olarak durup dinlenmeden çalışmaya devam ediyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş, aziz milletimizin kurtuluş müjdesi olan 19 Mayıs; milletimiz için iftihar kaynağı, gençlerimiz için ise bir ibret vesilesidir. Tarihimizin önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs’ın, ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ olarak kutlanması bu açıdan son derece anlamlıdır. Geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz gençlerimizin 19 Mayıs’ı anlamaları, özümsemeleri ve bağımsızlık ruhuna sıkı sıkıya bağlı kalmaları bu anlamı daha da pekiştirecektir. Hiç kuşkusuz ki milletimizin geleceği olan gençlerimiz, içinde taşıdıkları sevgi ve heyecanla ülkemizin kalkınmasına katkı verecek en önemli hazinelerimizdir. Gençlerimizin, aziz vatanımızın ecdadımızdan bizlere emanet olduğunun idraki içinde; tarihimize ve değerlerimize sadakatle sahip çıkarak, ülkemizi hep birlikte daha huzurlu ve müreffeh geleceğe ulaştıracaklarına yürekten inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere vatanımız için mücadele eden tüm kahramanlarımızı rahmetle yâd ediyor; tüm gençlerimizin ve milletimizin ‘19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

MHP Malatya İl Başkanı Mesut Samanlı

“101. yıldönümüne ulaştığımız 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı gurur ve coşkuyla kutluyorum.

19 Mayıs 1919 Türk Milletinin yeniden doğuşunun başlanıgıcı olan bir gündür ve bizler için çok büyük bir anlam ve öneme sahiptir.

Ülkenin içinde bulunduğu durumun bir yazgı olmadığını düşünen ve "Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararının kurtaracağına" inanan Mustafa Kemal, Samsun'dan başlayarak bütün ülkeye ve insanlarımıza yansıyan ve yayılan bir kutlu mücadeleyi başlatmıştır.

Mustafa Kemal Paşa’nın Türklüğün kurtuluşu ve vatanın selameti için başlattığı hareket, milletimizin sönmek üzere olan umutlarını canlandırmış ve herkesin bir ülkü etrafında toplanıp kenetlenmesine varan sürece hız ve hayatiyet kazandırmıştır.

Ancak, ulaşılan bu zaferi sürekli kılmak isteyen, vatanımızı ve milletimizi büyük bir milli mücadele vermeye götüren şartları çok iyi bilen ve hedefi baştan tam bağımsızlık ve muasır medeniyetler seviyesini aşma olarak belirleyen Mustafa Kemal Atatürk, bunun yolunun da gençliğimizin büyük ülkülerle yetişmesinden geçtiğini görmekteydi.

Bunun içindir ki, bir yandan bu günün anlam ve öneminin gençlikçe kavranması için onlara armağan etmiş, diğer yandan da ülkemizin geleceğini her zaman güvendiği ve inandığı Türk gençliğine emanet etmiştir.

Çünkü, gençlik, milletlerin gücüdür ve yarınlarıdır. Bu durum, özellikle bizim gibi nüfusunun büyük bir bölümü genç ve dinamik olan bir ülke açısından çok daha farklı bir boyut taşımaktadır.

Gençlerimizin yarınların sorumluluğunu üstlenebilecek ve karşılarına çıkabilecek her sorunun üstesinden gelebilecek ölçüde nitelikli, bilgili ve ideal sahibi insanlar olarak yetişmeleri şarttır.

Türklük gurur ve şuuru ile dolu, ahlâklı ve erdemli, manevî ve kültürel değerlerimizi sahiplenen, ülkesine ve ailesine karşı sorumluluklarının farkında olan; Türkiye’yi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştıracak bilgi, beceri ve donanımıyla, fikri hür, vicdanı hür, insan sevgisine sahip gençliğimizin üstesinden gelemeyeceği hiçbir zorluk ve engel yoktur.

Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk, "Türk gençliğine terk edip bıraktığımız vicdanî emanet, yalnız ve daima galip olmaktır ve eminim daima galip olacaksınız" sözüyle gençliğe olan güvenini, "Bütün ümidim gençliktedir" sözüyle de beklentilerini dile getirmiştir.

İnanıyorum ki, fırsat buldukları ölçüde ve kendilerine olan toplumsal güveni farkettikleri takdirde, bizim gençliğimizin başaramayacağı hiçbir şey yoktur.

Türkiyemizin ve insanlarımızın layık oldukları mutlu, müreffeh ve güçlü bir ülkeye kavuşmamız da gençliğimizle olacaktır..

Bu düşüncelerle, Büyük Atatürk’ün, mukaddes vatanımızın bölünmez bütünlüğü yolunda, kurtuluş mücadelesini başlattığı bu anlamlı günün yıldönümünde, bütün vatandaşlarımızın ve gençlerimizin bayramını kutluyor, gazilerimizi ve şehitlerimizi şükranla, minnetle ve rahmetle anıyorum.”

İyi Parti Malatya İl Başkanı Avukat Süleyman Sarıbaş

Sarıbaş mesajında şu ifadelere yer verdi:

“19 Mayıs, Aziz Milletimiz için tarihi bir gün, önemli bir dönüm noktasıdır. Milli Mücadelenin ilk kıvılcımı, milletçe tekrar bağımsızlığa yürüyüşümüzün ilk adımıdır. Bu tarihi günün, Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak bağımsızlık mücadelemizi resmen ve fiilen başlatışının, 101 yıl dönümünü kutlamanın heyecan ve coşkusunu yaşıyoruz.

Türk Milleti, zaferlerle dolu şanlı tarihinin yanı sıra, çok büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalmış ve kalmaktadır. Her sıkıntılı dönemde olduğu gibi kadirşinas milletimiz, devletinin yanında yer almıştır. İnanıyorum ki, tarihi boyunca bütün badireleri atlatmayı başaran Aziz Milletimiz, bundan sonra da aynı ruhla hareket edecek ve daha güzel yarınlara, daha büyük hedeflere kapı aralayacaktır. Ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılı süreç bizleri asla umutsuzluğa sevk etmemelidir. Bizler, gençlerimize her zaman inanan ve güvenen bir toplumuz. Milli ve manevi değerlerle yetişmiş, ülkesi için çalışan, ahlaklı, erdemli gençliğimizi görmek, bizleri ziyadesi ile mutlu etmektedir. Üzülerek söylemek isterim ki; Gençlerimiz, maalesef son yıllarda işsizlikle boğuşmak zorunda kalıyor. Yeterince yatırım yapılmaması ve eğitimdeki bir takım sorunlar, gençlerimizin belini büküyor. Genç bir nüfusa sahip olmakla övünmek hiçbir anlam taşımaz. Önemli olan gençlerimizin sorunlarını çözmek, iş ve aş verebilmek, daha iyi bir eğitim almalarını sağlamak, en önemli hedefimiz olmalıdır.

Hiç şüphesiz, bu hedefe, Gazi Mustafa Kemal’in Cumhuriyeti emanet ettiği Türk Gençliğinin azmi, gayreti ve mücadeleleriyle ulaşacağız. Gençlerimizin milli ve manevi zenginlikleriyle, bütün güzellikleriyle, birlikte, ülkemize ve devletimize sahip çıkacağına inancımız tamdır. Gazi Mustafa Kemal’in tarihi ifadesinde olduğu gibi, “Türk İstiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmeyi birinci vazife olarak gördüklerinden ve bunu yerine getireceklerinden şüphemiz yoktur. Bizler; bu yolda ülkemizin umudu ve göz bebeği olan siz gençlerimizin yanında olmaktan her zaman gurur duyduk ve gurur duymaya devam edeceğiz. Çünkü bizler, sizin gözlerinizdeki pırıltıyı, Türkiye’yi aydınlatan güneşin ışığı olarak görüyoruz.

Bu duygularla, bu anlamlı günü gençliğimize emanet eden, başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İstiklal Savaşımızın kahramanları şehit ve gazilerimizi rahmet, şükran ve minnetle anıyor, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımızı içtenlikle kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şube Başkanı Yunus Millioğulları

"19 Mayıs 1919,Türk Tarihi’nin dönüm noktasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün o günkü Samsun’a çıkış gerekçeleri, bugün de ulus olarak yaşadığımız sorunlardan kurtuluş stratejimiz olmalıdır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Nutkunda“1919 yılının Mayıs ayının 19. günü Samsun’a çıktım. Ülkenin genel durumu ve görünümü…” girişiyle yapmış olduğu tespitler tarihe düşülmüş notlardır. Orada, saltanat ve hilafet yönetiminin içine düşmüş olduğu acizlikle birlikte milletimizin yok edilme sürecine nasıl sürüklendiğini açıkça vurgulamıştır. Mustafa Kemal’i Samsun’a çıkaran en büyük etken; Türk Milleti’ni emperyalist planlardan, vurulacak son darbeden ve ölümcül tehlikeden korumak ve kurtarmaktı.

Samsun’a çıkış, Türk Milleti’nin çağdaş uygarlığın ayrılmaz bir parçası halinde bir ve bütün olarak yaşamını sürdürmesini de hedeflemekteydi. Hedefin gerçekleşmesindeki itici güç, milli iradeydi. Milli irade de,Atatürk’ün kurtuluş stratejisinin ana kaynağıdır. “Milletin istiklalini yine milletin kararlılığı ve inancı kurtaracaktır”, “egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözleri Türk bağımsızlık savaşının lokomotifi olmuştur. “Tek çözüm vardır: o da bağımsız bir Türk Devleti kurmaktır.” ifadesiyle netleşen amaç; milli iradeye yani ulusal egemenliğe dayalı bir milli devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanıyla sonuçlanmıştır.

Samsun’a çıkışla başlatılan Milli Kongreler süreci, ulusal uyanışın ve direnişin çatısına, TBMM’nin açılışına zemin hazırlamıştır. TBMM’nin açılması, milli irade anlayışının tam bir zaferidir. Bu zafer, 19 Mayıs 1919’la başlamış, 23 Nisan 1920’de adresini bulmuş, 29 Ekim 1923’de ise kimliğine kavuşmuştur.Dolayısıyla; 19 Mayıs 1919 tarihi, emperyal oyunların nasıl bozulduğunu ve bozulacağını bizlere ispatlamaktadır.

Bu günkü stratejimiz bellidir: Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü adım adım takip ederek tüm sorunları çözmek…

1919’dan bu yana geçen yüz yıllık sürenin sonunda; yaşadığımız her sıkıntının altında, çıkar peşinde koşanların ve işbirlikçilerin siyasi, ekonomik, kültürel ve sosyal alanda Büyük Atatürk’ü fikri takipten vazgeçmeleri yatmaktadır.

Tarihte,emperyalizmi ilk kez yenen bir liderin inşa ettiği düşünsel sistemi görmezden gelenler, gerçekleştirdiği devrimi imha edenler, ilkelerini örseleyenler, yapmış olduğu kurtuluş ve tam bağımsızlık savaşını inkâr edenler,esasen, Türk Milleti’nin savunma reflekslerini zayıflatmaktadır. Çünkü;19 Mayıs 1919 Türk Milleti’nin savunma refleksinin formolüdür.

19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünsel sisteminin, yani,Atatürkçü Düşünce’nin mayasıdır. Bu nedenle, 19 Mayıs ruhuna ve Atatürkçü Düşünce Sistemi’ne sahip çıkmak, Türk Milleti’nin birlik ve bütünlüğüne,Türkiye Cumhuriyeti’nin ulus devlet niteliğine ve devrimlere sahip çıkmak demektir.

BÜYÜK TÜRK ULUSU!

Kökü 19 Mayıs ruhuna ve Milli Kongrelere dayanan Atatürkçü Düşünce Derneği, 19 Mayıs 1989’da kurulmuştur. 30 onurlu yılı geride bırakmıştır. Başta Kurucu Genel Başkanı Prof. Dr. Muammer Aksoy olmak üzere devrim ve demokrasi için şehitler vermiştir. Kurucu üyemiz Doç. Dr. Bahriye Üçok, Genel Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı, üyemiz Necip Hablemitoğlu, örgüt emekçimiz Bağcılar Şubemiz üyesi Şükrü Demirkürek’i hain saldırılarda kaybettik. ABD ve iş birlikçilerinin organizasyonu olan Ergenekon operasyonuna maruz kaldık.Ancak, yolumuzdan asla ödün vermedik, vermeyeceğiz... Atatürkçü Düşünce Derneği,Büyük Atatürk’ün fikren takibinin hayati önemine inanmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düşünsel takibi,bir ulusal strateji ve milli varlık sebebidir…

Gerici, bölücü, hain FETÖ-PKK-YPG ve diğer iş birlikçi unsurlara karşı milli savunma refleksimizin adı,“19 Mayıs Ruhu ve Atatürkçü Düşünce Sistemi”dir.

Siyasi iktidarın milli bayramlarımıza, ulusal günlerimize bakış açısını çok iyi bildiğimizden bu şerefli görevi biz üstlendik… Bayraktar biziz…

Bu tarihi günde, Covid-19 salgını ve yasaklar nedeniyle,ne yazık ki planladığımız etkinlikler serisini gerçekleştiremeyeceğiz. Ancak, Milletimizi 19 Mayıs 2020 Salı günü, saat tam 19.19’da evlerinin pencere ya da balkonlarından şanlı bayraklarımızla; önce İstiklal Marşımızı, sonrasında da Gençlik Marşımızı söyleyerek milli varlık nedenimiz 19 Mayıs ruhuna sahip çıkmaya çağırıyoruz.

19 Mayıs’ta, Saat Tam 19.19’da...

19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun…"

Eğitim-İş Malatya Şube Başkanı Hatem Denktaş

"Bugün, ulus olarak en kıvançlı günlerimizdendir. Bugün, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkarak, bağımsızlık ve özgürlük meşalesini yakmasının ve parça koparmak için akbabaların başına üşüştüğü bir imparatorluktan dünyaya parmak ısırtacak bir Cumhuriyet yaratmak için attığı en önemli adımın 101. yıl dönümüdür.

Atatürk ve silah arkadaşlarının ulusumuzun göğsüne taktığı 19 Mayıs nişanı, tarihin sonuna dek parlayacaktır.

19 Mayıs 1919, tarihimizin akışına yön veren önemli dönemeçlerdendir. Ülkenin kurtuluşunun ancak ulusla birlikte başarılabileceğini gören Mustafa Kemal Atatürk'ün, Samsun'a çıkışı; bağımsızlık hareketinin sembolü olmuştur.  Türk Ulusu, Atatürk'ün önderliğinde kenetlenerek kendi geleceğine el koymuş, Ulusal Kurtuluş Savaşı ile var olma mücadelesi vermiştir.

19 Mayıs 1919’da emperyalistlere karşı başlatılan ulusal mücadelemiz, aynı zamanda emperyalizmin sömürüsü ve saldırısı altında ezilen tüm mazlum uluslara da örnek olmuştur.

Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına uzanan sürecin de başlangıcı olan 19 Mayıs'ı doğum günü kabul etmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Tarihimizi 1919'dan başlatan tarih anlayışını reddediyorum” sözlerine karşılık, 19 Mayıs, ulusumuzun zihninde emperyalizme karşı bağımsızlık, saltanat ve hilafete karşı demokrasi savaşının adı olarak yer etmiştir.

Atatürk, ülkenin ve ulusun içinde bulunduğu olanaksızlıklara boyun eğmemiş; yenilmiş, çağın gerisinde kalmış bir imparatorluktan çağdaş bir devlet yaratmış, modern Türkiye Cumhuriyetini kurmuştur.

Ancak bugün, Atatürk'ün 19 Mayıs'ı hediye ettiği gençliğin umutları karartılmış, günü adayacak kadar önem verdiği spor, siyasileştirilmiştir.

Güvenilir toplumsal araştırmalar göstermektedir ki vatanın genç evlatlarının büyük bir çoğunluğu, baskıcı politikalar ve hükümetin ülkeyi geriye götüren hamleleri nedeniyle hayallerinin peşinden koşmak için yurtdışına gitmeye çalışmaktadır. Yine araştırmalara göre 5 gencimizden birisi işsizdir. Gençlerimizin birçoğu, eğitim sisteminin içine düşürüldüğü niteliksizlik nedeniyle okumanın bir fayda getirmeyeceğini düşünmektedir. Gençlerimizi spora, okula, kitaba, sorgulayan ve ışıldayan bireyler olmaya itecek hiçbir devlet politikası bulunmamaktadır.

Atatürk'ün "Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır" diyecek kadar önem verdiği spor da, onu yüceltmek için canhıraş çabalayan sporcularımızın kutsal emeğine rağmen ne yazık ki ülkemizde içler acısı hale gelmiştir. Gençlerimiz spora yönlendirilmemekte, buna rağmen sporcu olan gençlerimiz yeterince desteklenmemektedir. Ülkemizde en çok sevilen spor dalı olan futbol, eski Roma'da halkın açlığını unutsun diye düzenlenen arena müsabakalarına dönüştürülmüştür. Siyasetin alenen sirayet ettiği spor kulüplerinde yönetim koltuklarından, oyuncu seçimlerine kadar bir çok hayati husus, siyasi saiklerle belirlenmeye çalışılmaktadır. Çocuklarımızın bedenlerini tanıması, sınırlarını öğrenmesi ve spora yetenekleri varsa bunu erkenden fark etmeleri için hayati olan beden eğitimi dersleri, yeni müfredatta iyice göstermelik hale getirilmiştir.

Ama elbet bu acı tablo değişecek, güzel yarınlar gençlerin elinde gelecektir. Hükümet politikalarıyla Ata'sından uzaklaştırılmaya çalışılan Türk Gençliği, tarihte her zaman yaptığı gibi "muhtaç olduğu kudretin damarlarındaki asil kanda mevcut olduğunu" hatırlayacak, Ata’sının çizdiği yolda çağdaş uygarlık hedefine ulaşacaktır.

Başöğretmen Atatürk'ün yolundaki eğitim neferlerinin çatısı olan Eğitim-İş olarak, bu duygu ve düşüncelerle ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı'nı kutluyor, başta yüce önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bize bağımsızlığımızı kazandıran Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını saygı ile anıyoruz.  Bugünün armağan edildiği gençlerimiz başta olmak üzere, tüm ulusumuzu 23 Nisan'da yaptığımız gibi balkonlarımızı tören yerine çevirmeye; salgının, siyasi engellemelerin, tarihi çarpıtma gayretlerinin bile vatan sevgimize ket vuramayacağını göstermeye davet ediyoruz!"

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız