SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Depremin Vurduğu İşletmelere Bir de Banka Darbesi!

Depremin Vurduğu İşletmelere Bir de Banka Darbesi!
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen, Malatya'da da büyük can kaybı ve yıkıma neden olan depremlerden sonra, afetzedelere destek için çeşitli kararlar alınıp düzenlemeler yaparken, bankaların alınan karar ve kamuoyuna duyurulan uygulamaları devreye sokmadıkları, sanayici, esnaf ve tüccarlara yeni kredi kullandırmadıkları bildirildi. Bu durum tepkiye yol açarken, yöre milletvekillerinin bu konuda girişimde bulunarak, bankaların anlaşılmaz uygulamalarına son verilmesi istendi.

Depremin meydana getirdiği hasarın etkisini azaltmak ve ekonomiyi yeniden canlandırmak için Cumhurbaşkanlığı tarafından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında alınan önlemlere ek olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından depremden etkilenen 11 ilde mücbir sebep ilan edilmiş ve  Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu başta olmak üzere iş dünyasının kayıplarının telefi edilmesi için bir dizi önlemler alındığı açıklanmıştı.  

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılan açıklama ile deprem felaketinden etkilenen kredi müşterileriyle ilgili olarak ödeme gücü bozulan müşterilere kullandırılan kredilerin depremlerin olduğu 6 Şubat 2023 gününden itibaren müşterilerin taleplerine bağlı olarak, anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süreyle ötelenmesi uygun görülmüştü. Daha sonra yapılan açıklama ile de “06.02.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 6 ay süre ile” ifadesi “06.02.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 01.01.2024 tarihine kadar” şeklinde değiştirilmişti.

Hükümet tarafından depremden zarar gören şirketlerin zararlarının karşılanması ve faaliyetine devam etmesi için KOBİ'lere ve KOBİ dışı işletmelere yönelik kredi garanti fonu kapsamında kredi kullandırılma çalışmaları başlatılmasına rağmen, bankaların depremden zarar gören firmalara mevcut kredi limitleri içinde yeni kredi kullandırmadıkları belirtilirken, çek karşılığı kredilerde de bölge çeklerini teminat olarak kabul etmedikleri, kredi taksitlerinin ötelenmesi nedeniyle limit yetersizliği gerekçe gösterilerek teminat mektubu bile vermedikleri belirtilirken, sanayiciler buna tepki gösteriyor.

Konu ile ilgili değerlendirme yapan malatyahaber.com Yazarı - Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş,  “Bankaların bu uygulaması depremden zarar gören tüm işletmeleri zor durumda bırakmıştır. İyi günde kredi vermek için sıraya giren bankaların deprem nedeniyle mağdur olan işletmelere destek olması gerekirken kredi limitlerini artırmaması, musluklarını kapatması anlaşılır ve izah edilir bir durum değildir. Özellikle kamu bankalarının basında yer alan haberlerin aksine uygulamada kredi kullandırılması yönünde kısıtlamaya gitmesi işletmelerin faaliyetini olumsuz etkilemektedir. Bölge dışından mal tedarik eden işletmelerin düzenledikleri çekler kabul edilmediği için satıcılar teminat mektubu karşılığında mal satışı yapmaktadır. Ayrıca yurt dışından ithal edilen malların alımında ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) için Gümrük Müdürlüğüne KDV ve ÖTV iadeleri için vergi dairelerine verilmesi gereken teminat mektupları için işletmelerin talep etmiş oldukları teminat mektup ihtiyaçları banklarca limit yetersizliği ve yeni limit açılmadığı için karşılanmamaktadır. Bu durum tüm işletmeler için ciddi sorun teşkil etmekte ve zor durumda bırakmaktadır. Nakdi ve gayri nakdi kredi kullandırılmasına yönelik gerekli önlemler alınmazsa birçok işletme faaliyetini durdurmak zorunda kalacaktır. Bu soruna bir an önce müdahale edilmelidir.” dedi.

malatyahaber.com

GÖRSEL: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Malatya (1 yıl önce)
    Karakavak ta dış tarafı mahfolmus içini bilmiyorum bu sinerji inşaat gerçekten kime ait . bilen varmı acaba SİNERJİ inşaat sahibi kim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kenan (1 yıl önce)
    Kgf kredi destek paketi açıkladı.alan , gören,duyan varmı.yada alanı duyan oldumu.herseyleri algı
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Selahattin Ucuzcu (1 yıl önce)
    Kolon kes milletin hayatina kast et daha cok para kazanmak icin ondan sonra kredi yok bilmem o yok bu yok. merkezde yikilanlar yerler kolon kesmeden yikildi. niye 50 60 yillik binalar saglam halen de bizimki yikiliyor o da yari yikilmis. bi tarafi saglam bi tarafi gocuk.
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Hala reis dıyorlar kızılayı afadı bostanbasını düşünün artık
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Akil44 (1 yıl önce)
    Şu seçimi bir atlatalım inşallah durmak yok yola devam herkese kredi verilecek reisimiz ve milletvekillerimiz işin takipçisi
    %7
    %93
    Yanıtla
  • Bu hale getiren kim acaba?
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Aynen, vekiller imara açılacak yerlerde arsa kapatmaya devam ederler. Aynen. Tecdede villalık arsalara 5 milyon çekerler ki eldeki villalarını satabilirler. Aynen, 10 milyon mülteci daha gelir de 7 milyona 3+1 aliriz. Aynen kardeş!
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ağzına sağlık iyi bir ders vermek lazım sandıkta bizim malatya iflah olmaz gerçeği görmek için daha ne yapalar bize bilmiyorum
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Esnaf (1 yıl önce)
    Keşke esnaf kefalet kooperatifin i de bi yazsaydınız. Özellikle bu dönemde esnaf kredi kooperatif inden kredi kullanmak isteyen esnaflara yardımcı olunması gerekir Her gelene surat asip ağzından binbir nazla cvp alınması hiç hoş değil.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • MALATYA 44 (1 yıl önce)
    Merhaba öncelikle büyük geçmiş olsun Rabbim bu acıları birdaha yaşatmasın Allah devletimizin acizliğini vermesin.Bende esnaf olarak malatyada uzun yıllardır ekmeğimi kazanıyorum Bu zamanlar içinde çok kazandığım yeri geldi cebimde 10 tl bile olmadığı zamanlar oldu ama hep önümü görmeye çalışarak iş yaptım geri ödeyebileceğim krediyi kullandım şimdi eyer aldığın krediyi geri ödeyemediysen tekrar banka sana niye kredi versin Bu büyük bir haksızlıktır. Banka karşılıksız asla para vermez, vermemeli dir .Ülkede afet olursa devletin kendi bankaları var eyer oradan kredi kullanamıyorsan o zaman iktidarı kötü emellerine alet eden yöneticilerden hesap sormalısın. Artık ülkemizi geleceğimizi çocuklarımızın istikbalini düşünelim Türkiye nin yıldızı o kadar parlak ve güçlü ki kimse bizleri yenemez Sadece biraz akıl ve mantık Ben ülkemi ve malatyayı o kadar çok seviyorum ki Rabbim hepimizin yardımcısı olsun.
    %57
    %43
    Yanıtla
  • Gazi (1 yıl önce)
    Ahmet bey şehre katkılarını bırak universiteye ne katkısı oldu köstek olmaktan başka hiç bir katkısı olmamıştır
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Ahmet Enginol (1 yıl önce)
    Bankalar gunesli gunde semsiye verip yagmurlu gunde alirlar.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • asli (1 yıl önce)
    Depremden 15 gün sonra özel bankaların arayip, ipotekdeki araç ve konutlar saglam mı? diye sorması üzerinde bir de zorluk çıkartması nasil bir vampir olduklaırnı göstermiştir. Tepki gösterince genel merkez dedi diye geçiştirildi. Benim sorun yaşadıgım bankalar iş bankası, ve finansbank, teb bankası krediyi bile tahsil etmek için zorladi bize yazı gelmedi ödeyin denildi. Hepnizi önce devlete sonra allaha havale ediyorum.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)asli isimli kullanıcı yorumuna
    Bankalar müşterinin düşmesini bekler kanını emmek için, zamanında ödeme yapan müşteri işine yaramaz, zaten bu doğrultuda hizmet verir neden şaşırdınız anlamadım
    %90
    %10
    Yanıtla