SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Esnaf, Sanayi Sitesinin Akıbeti Konusunda Endişeli"

A- A+ PAYLAŞ

Sanayi Sitesi esnafı ile bir araya gelen Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Sanayideki hasar tespit çalışmalarının detaylı yapılmadığını ve sorunlu olduğunu düşünen esnafımız ciddi bir karmaşanın yaşandığı yeni sanayi sitesinin akıbeti konusunda endişeli. Acil olarak yeniden hasar tespit çalışması yapılarak nihai sonuca göre yerinde dönüşüm veya taşınma gibi çözümler konusunda esnafımızla istişare ederek net bir yol haritası ortaya konulmalı” dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, Çavuşoğlu Mahallesi’nde bulunan Sanayi Sitesi esnafı ile bir araya geldi.

Sanayi esnafının deprem sonrası oluşan sorunları ve mağduriyetleri hakkında bilgiler alan Başkan Sadıkoğlu, tüm konuları ilgili kurumlara ileterek takipçisi olacağını söyledi.

“ESNAFIMIZ DÜKKÂNLARININ AKIBETİNİ BİLMİYOR”
Sanayi esnafının en büyük sorununun dükkânların akıbeti hakkında bilgi sahibi olmaması olduğunun altını çizen Başkan Sadıkoğlu, “Esnafımızın daveti üzerine Yeni Sanayi Sitesi sakinlerimizle bir araya geldik. Esnafımıza bir dokunup bin ah işittik desek yerinde olur. Yaptığımız görüşmeler neticesinde en önemli sorun şu; burada bulunan esnafımızın dükkânlarına sağlıklı hasar tespiti yapılmamış. Detaylı incelenmeden, kılcal çatlak dahi olmamasına rağmen bitişik nizam nedeniyle yüzde 80 dükkâna ağır hasarlı raporu verilmiş. Esnafımız dükkânlarının büyük bir bölümünün hasarsız olduğunu düşünüyor. Sanayimizin neredeyse tamamının faaliyette olduğunu görüyoruz. Depremin ilk gününden beri çalışmaya devam eden esnafımız var. Çalışmakta zorundalar, çünkü şehrimizin ticareti burada dönüyor. Sanayi sitesinde bulunan 2580 dükkân sadece bir gün çalışmasa, kapatsa ticaret tıkanır. Böylesine önemli bir sanayinin sakinlerine kulak verilmiyor. Defalarca hasar tespiti için itirazlarda bulunan esnafımıza olumlu ve mantıklı herhangi bir cevap verilmemiş. Esnafımız, ağır hasarlı dükkânların yıkılıp yıkılmayacağı konusunda, genel manada da yeni sanayi sitesinin ne olacağı konusunda da bilgi sahibi değil. Akıllarında hep bir soru işareti ile çalışmaya devam ediyorlar” dedi.

“SANAYİ SAKİNLERİYLE İSTİŞARE EDİLMELİ”
Sanayi Sitesi esnafının yerinde dönüşüm istediğini belirten Başkan Sadıkoğlu, sanayiyle ilgili atılacak en küçük adımda dahi sanayi esnafı ile istişare edilmesi gerektiğini söyledi. Başkan Sadıkoğlu, “Sanayi esnafımız yerinde dönüşüm istiyor. 2580 dükkânın şehrin başka bir bölgesine taşınması çok güç. Zaten burada bulunan dükkânların geneli tek katlı, fazla risk taşımıyor. Yerinde dönüşüm hızlıca yapılabilir. Bu konuda esnafımıza gerekli izinler verilerek önleri açılmalı, yetki ve destek sağlanmalı. Gerek mevcut dükkânların dönüşümü gerekse yeni sanayi sitelerinin oluşturulmasında esnafımızla istişare edilmeli. Esnafımız kimsenin kendilerini dinlemediğinden şikâyetçi. Eğer burada bulunan esnafımızın dükkânları hakkında bir karar alınacaksa kesinlikle kendileriyle istişare edilmelidir. Sanayi esnafımız şehrimiz ticaretinin temel taşıdır, görüşlerine başvurulmalı, dikkate alınmalıdır” şeklinde konuştu.

“ELEKTRİK KESME İŞLEMLERİ DURDURULMALI”
Sanayide dükkânların elektriklerinin kesilmesine sert tepki gösteren Başkan Sadıkoğlu, “Ağır hasar raporu verilen ama herhangi bir sorun teşkil etmeyen dükkânlarda esnafımız çalışmaya devam ediyor. Şimdi de bu dükkânların elektriklerini kesmeye başlamışlar. Allah aşkına bu nasıl bir mantıktır. Elektrik olmadan sanayide hiçbir iş yapılamaz. Hasarsız dükkân bulamayan esnaf dükkânını nereye taşısın. Tonlarca ağırlığındaki makinelerini götürüp bir konteynerde de faaliyet yürütemez. Tamamlanmış herhangi bir sanayi sitesi de bulunmuyor. Elektrik kesme işlemleri hemen durdurulmalı, kesilenler de yeniden açılmalıdır. Bir de elektrik aboneliği iptal edilen esnafımıza yeniden abonelik yaptırılıyormuş. Yeniden abonelik demek yeni işlemler ve yeni abonelik ücreti demek. Resmen sanayi esnafımızın mağduriyetin büyümesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak esnafımız yalnız değil, her türlü konuda bizler yanlarındayız. Sorunların çözümü için gerekli girişimlerde bulunup takipçisi olacağız” dedi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Oğuz (9 ay önce)
    Bugünki özsan sanayi sitesinin olduğu yere TOKİ evleri yapılmalı sanayide havaalanı tarafına taşınmalı
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Tohma (9 ay önce)
    Vayy be Oğuzhan sadıkoğlu esnaf ziyaretine çıkarmıydı istanbullardan keyfini bırakıp gelirmiydi valla helal olsun.Sanayi esnafını bir an önce kaldırın o harabeden güzel dükkanlara kavuşturun.Ne trafiği bitiyor ne pisliği bitiyor binaların hepsi ağır hasarlı.Yazık günah.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Realist adam (9 ay önce)
    Sanayide hangi dükkana girsek daha doğrusu yüzde 90 ı kıraker gibi kolon yapmış , adam gibi sıva bile çekilip kolonlar korunmamış yani zaten depremden önce bu binalar cacık olmuştu. Bizim türklerin asıl sorunu başında olan şeyi düzgün yapmamak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet gerçek (9 ay önce)
    Sanayi esnafına hızlıca güzel bir yere yeni esnafın işini görecek sanayi sitesi yapılsa bu şehir merkezinde ki alanda toki şantiyesi olsa şehir içinde tekrar imara açılmayacak değişikliğe gidilecek yerlerdeki insanlara buradan ev verilse kabul görebilir.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Malatya (9 ay önce)
    Gerçekten gereksiz olmuş, bitişik nizamlara sağlam raporu verilmeliydi, arabayı da böyle tamir ederlerse vay halimize
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mahir (9 ay önce)
    Yüzde doksanı ağır hasarlı ama takan yok...
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    Çarşı esnafının hemen hemen hepsi yıkıldı daha konteyner verilmeyen esnaf var neymiş Elektirik kesilmiş yok ticaretin kalbiymiş çarşı esnafı ne durumda kaç aydır işsiz onu soran yok karar neyse ona uyulacak arkadaşım
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Nihat Toramanoğlu (9 ay önce)
    Memleketimizin içinde bulunduğu bu zor günlerinde sanayi esnafının içinden çıkılamaz durumdaki işyeri mekan problemi ile depo ihtiyacının had safhada, karaborsa durumundaki çaresizlik yarasına birde elektrik kesmeye de ne denir Allah aşkına. O dükkanlarda gece kimse ikamet etmiyor Bir kısım işyerleride bireysel güçlendirme yapmış durumda dır. Özsan sanayi sitesinin kuruluşundan bugüne yaklaşık 35 yıl geçmiş günümüz endüstriyel ihtiyaçlarına hitab edecek ve gelecek 50 yılınada hizmet edecek bir sanayi sitesi neden buğüne kadar kurulamadı yani depremmi beklenmeliydi? Merdiven altı zihniyeti ile daha nasıl sanayi ve endüstri şehri olacağız ? Bugün Babuklu sanayi alanı bile müteahitlerce kafalarına göre hiçbir sosyal donatı planı bulunmadan 2023 Malatyasında maalesef korsan bir zihniyetle yapıldı. Lütfen derhal Organize sanayi ile küçük sanayi arası bir planlamada ortalama 1000 m2 lik endüstriyel imalat sanayi sitesi kurulum projesine başlanılsın. Bir şehrin bürokrasisi ve meslek odaları böyle bir günde kavgalı olmamalıdır. Zaman birlik zamanıdır.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Mehmet (9 ay önce)
    Sizin yeriniz beyler deresi dışı 1 ci organize sanayi bölgesi içinde olmalı mutlaka.. şehir içi de kalıyorsunuz gereksiz yer kaplayip görüntü ve gürültü kirliliği yaratıyorsunuz...
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan (9 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ordan konuşmak kolay kactane insan ekmek yiyiyor haberin varmı senin insanlar mülkiyet sahibi ne olacağını bilmiyor bu arada sayın Sadikoglu seçildiği günden beri Allah aşkına ne yaptın küçük sanayi sitesine elektirikler kesilmeden gelebilrdin görüntü olmak için oraya gidiyorsun milletle alakan yok O koltuğun hakkını zerre kadar vermiyorsun Vesselam
    %25
    %75
    Yanıtla
  • Şehir dışında olmalı zaten oraya giderken orda çalışan insanlar minibüse biniyor varsın 5 km daha fazla gitsin Özsan sanayi sitesi 3 organize tarafına taşınmalı Özsan sanayi sitesinin olduğu yerede TOKİ konutları yapılmalı en az 10000 bin insan sığar oraya
    0
    0
    Yanıtla