SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Kuyuönü HES'te Deneme Üretimine Başlandı

Kuyuönü HES'te Deneme Üretimine Başlandı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehir merkezinde içmesuyu ana isale hattı üzerinde  Kuyuönü Deposunda yapılan Hidroelektrik Santrali (HES )deneme üretimine geçti..

Bugüne kadar Çöpgaz Elektrik Santrali, Güneş Enerji Santralleri ile enerji üretimi yapan Malatya Büyükşehir Belediyesi mevcut içme suyu şebekesi üzerine kurduğu Kuyuönü HES ile enerji üretimini toplam da 25 megawata çıkarttı.

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya Büyükşehir Belediyesi MOTAŞ şirketi tarafından ulaşımda kullanılan trambüslerin enerji tüketiminde kullanılacak Kuyuönü HES’de incelemelerde bulundu.

Malatya’da içmesuyunu sağlayan Gündüzbey kaptaj tesislerinden gelen içmesuyu il merkezindeki su deposunda önce enerjiye dönüşüyor, ardından şehir şebekesine sunuluyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi, MASKİ ve MOTAŞ tarafından il merkezinde şehir içmesuyu hattı üzerinde hayata geçirilen ve  yaklaşık 3 megawat üretim kapasitesi olan Kuyuönü HES projesi tamamlanarak elektrik üretimine başladı.  

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Malatya Büyükşehir Belediyesi olarak çöpten ürettiğimiz gibi, güneşten ürettiğimiz gibi sudan da elektrik üretiyoruz.  Kuyuönü HES süreci yaklaşık 2 yıl önce başlatıldı. Şu anda deneme üretiminde, inşallah bahar ile birlikte tam kapasite ile üretim kapasitesine ulaşmış olacak. Burası 30 bine yakın hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede bir tesistir.” Dedi.

Gürkan, “Güneş enerjisinden üretilen elektrik miktarları ve diğer taraftan da çöpten ve atıklardan ürettiğimiz elektrik enerjisi ile birlikte yaklaşık kurulu gücümüz 25 megawatın üzerinde. Bunu 50 megawata çıkartma noktasında bütün birimlerimizle birlikte yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Elektrik Üretim Daire Başkanlığımız da bu enerji miktarının arttırılması, yeni ruhsatlar alınması noktasında çalışmalarını devam ettiriyor.  Bizim amacımız şehrimizin ve şehrimizdeki ulaşım araçlarının ve MASKİ’nin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin kendi tesislerimizde gerek HES olsun, gerek GES olsun, gerek katı atık ile ilgili olsun ve biyogazla ilgili olsun buralardan üretilerek kendi ihtiyaçlarımızın giderilmesini temin etmektir. Bu konudaki çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan “Buradaki HES diye tabir ettiğimiz Hidroelektrik Santralimizi de MOTAŞ’ın trambüs hatlarında elektrik kullanıyoruz, bu elektriği de ihdas ederek, onlara tahsis ederek MOTAŞ’ta trambüslerimizin de mahsuplaşarak elektrik enerjimizin bütçemizden her hangi bir ödenek çıkmadan buradan karşılanmasını amaçlamaktayız.  Şuanda 25 megawata yakın bir enerji üretimimiz var, bunu 50 megawata çıkartıp Malatya’nın ihtiyaç duyduğu, MASKİ’mizin ihtiyaç duyduğu, MOTAŞ ve diğer şirketlerimizin ve ana kadememizin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjimiz kendi santrallerimizde üretmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kaydetti. 

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • vedat (2 yıl önce)
    Bu elektrik üretme işinden ötürü keşke bir ahmet çakıra da teşekkür etselerdi. Malum kuyuönünde ki bu iş ahmet çakır ile başladı.
    %43
    %57
    Yanıtla
  • Tunc (2 yıl önce)
    İçme suyu hattından elektrik üretmek harika, tebrikler. Ama madem ki trambus'lerin elektrik ihtiyacını bedava üretiyoruz, neden ulaşım bu kadar pahalı, indirimli taşımaları gerekmez mi ? Bu güzel gelişmeyi halka yansıtırlarsa işte o zaman süper olur .
    %100
    %0
    Yanıtla