SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'da Sokağa Çıkma Kısıtlaması da Kalktı

A- A+ PAYLAŞ

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI İSTİSNALARI İÇİN DE GENELGE... Hafta sonu 24 ilde uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine genelge gönderildi. Genelgeyle, "Şehir giriş/çıkış tedbirleri" Genelgesi kapsamında daha önce seyahat kısıtlamasına son verilen Aydın, Antalya, Erzurum, Hatay, Malatya, Mersin ve Muğla illerinde sokağa çıkma kısıtlaması da kaldırıldı.

Genelgede, 8 Mayıs 2020 tarihi saat 24.00 ile 10.05.2020 tarihi saat 24.00 arasında büyükşehir statüsündeki Adana, Ankara, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Manisa, Mardin, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Van ve Zonguldak olmak üzere 24 ilde vatandaşların sokağa çıkmalarının kısıtlandığı belirtildi.

65 YAŞ ÜSTÜ VE 20 YAŞ ALTI GENELGESİ

İçişleri Bakanlığı, ayrıca 81 İl Valiliğine “65 Yaş ve Üzeri ile 20 Yaş Altı Vatandaşların Sokağa Çıkma Kısıtlaması İstisnası” konulu genelge gönderdi.

İçişleri Bakanlığı 81 İl Valiliğine “65 Yaş ve Üzeri ile 20 Yaş Altı Vatandaşların Sokağa Çıkma Kısıtlaması İstisnası” konulu genelge gönderdi. Genelgede, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip korona virüs (Covid-19) salgınının halk sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve kişiler arası teması azaltmak, sosyal izolasyonu sağlamak amacıyla, 81 ilde 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıklara sahip vatandaşlarımızın geçici olarak sokağa çıkmalarının kısıtlandığı anımsatıldı. Yine 81 ilde 01.01.2000 tarihinden sonra doğanların geçici olarak sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına ilişkin karar alınarak uygulandığı hatırlatıldı.

Genelgede, 4 Mayıs Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde, Bilim Kurulunun önerisiyle 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşlara yönelik daha önce alınan sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin tedbirin 22 Mart tarihinden itibaren 44 gündür uygulandığı belirtildi. Yine 20 yaş ve altına yönelik vatandaşlara yönelik alınan sokağa çıkma kısıtlamasına ilişkin tedbirin ise 4 Nisan tarihinden itibaren 31 gündür uygulandığı ifade edildi. Genelgede, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde yapılan değerlendirmeler neticesinde bu kapsamdaki vatandaşları rahatlatıcı bir karar alındığı belirtildi.

Buna göre, 81 ilde sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları olan vatandaşların ve ihtiyaç duyulan hallerde refakatçilerinin 10 Mayıs Pazar günü, 11.00-15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecek.

Sokağa çıkmaları kısıtlaması bulunan 14 yaş ve altı çocukların 13 Mayıs Çarşamba günü, 15-20 yaş arasındaki gençlerin ise 15 Mayıs Cuma günü, 11.00-15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak, sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla istisna olarak dışarı çıkmalarına izin verilecek.

Bakanlık valiliklerden İl İdaresi Kanununun 11/C maddesi ile Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27 ve 72’nci maddeleri uyarınca yukarıda belirtilen çerçevede gerekli kararların alınmasını istedi.

Bakanlık valiliklerden, özellikle 10 Mayıs Pazar günü sokağa çıkma kısıtlamasının uygulanmadığı 57 ilde 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın dışarı çıkacağı için 11.00-15.00 saatleri arasında (diğer vatandaşlarımız ile risk grubunda bulunan 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın karşı karşıya kalmaları halinde oluşabilecek riski azaltmak adına) anılan grubun dışında kalan vatandaşların gönüllü olarak evlerinden çıkmamaları için her türlü iletişim kanalı kullanılarak etkin bir bilgilendirme/kampanya yapılmasını talep etti.

Valiliklerden, 65 yaş ve üzeri ile kronik hastalığı olan vatandaşlar ve 01.01.2000 tarihinden sonra doğmuş olan vatandaşların, dışarı çıkabilecekleri tarih ve saat aralığı dışında sokağa çıkma sınırlaması uygulamasının devam ettiği göz önüne alınarak gerekli tedbirlerin alınması ve denetimlerin illerde yapılamasını istedi.

Söz konusu sınırlamalara uymayan vatandaşlara Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282'nci maddesi gereğince idari işlem uygulanacak. Aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlem başlatılacak.

malatyahaber.com-Yeni Malatya Gazetesi- Ankara, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

20 yorum yapılmış

  • Ahmet (3 yıl önce)
    Nereye kadar sürecek yasaklar arkadaşlar bence biz kendimizi çeki düzen verirsek sıkıntı olmaz bisi görmemişler gibi marketlere saldiriyoruz sanki kıtlık var gibi kalabalık varsa girmeyin her zaman polis mi 'olacak devlet mi 'olacak vatandaş vatandaşlığını yaparsa bu iş biter sağlık bakanımız ne diyo maske mesafe temas bunlara dikkat edin yani herkes kendine çeki düzen verirse bu iş biter...allah devete zeval vermesin inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • merhabaciler (3 yıl önce)
    Emin olun devlet sizden iyi hesap etmiştir bunları vaka bitmiş olucakki yasak kaldırıldı Malatya'da vardır tabiki bir bildikleri
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdal (3 yıl önce)
    Bence kısıtlamalar en azından Ramazan Bayramı sonuna kadar devam etmeli.Faydasını da gördük.Nasıl böyle bir hataya düşersiniz anlamak çok güç.19 Mayıs öncesi ve Ramazan Bayramı Arefe günüde dahil kısıtlama gelmezse gerçektende üzücü hadiselerle karşılaşabiliriz.O yüzden bu günleri iyi değerlendirip bayramdan sonra kademe kademe de olsa iş yerlerinin açılması lazım.O insanlarada yazık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Serdar (3 yıl önce)
    Atalarımız "İnsanı yaşat ki devlet de yaşasın" diye boşuna söylememişler.Azicik vaka sayısında düzelme görünce ,ligleri başlatıyor,AVM ve kuaförleri açıyoruz.Her gün MEB na israrla okullar açılacak mı diye soru soruyoruz.Ekonomi önemli ama bence sağlık ve hayatta kalmak daha oncelikli olmalı.Hazirana bu salgını aşmış olarak girebilmek için lütfen tedbirleri gevsetmeyelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ozy ozy (3 yıl önce)
    Erken alınmış saçma sapan bir karar zaten kurallara uyulmayan bir yerde alınan kararla birlikte vaka sayısı yükselirse bu kararı alan yetkililer bir hesap verirlermi hiç sanmam ozaman kimi kime şikayet ediyoruz herkes kendi önlemini alsın yapacak başka bir şey yok yeni emniyet müdürümüz hariç iş bilmez yöneticiler tarafından yönetilen bir şehirde yaşıyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Meral (3 yıl önce)
    Bence çok erken alınmış bir karar haftasonu sokağa çıkma yasağı devam etmeliydi biraz düzelme oldu diye bu rahatlık niye aman dikkat belirti vermeden aramızda dolaşan çok sayıda hasta var vaka bitti dediler Malatya'da herhalde bayramda bu hataya dusmezler sanırım
    0
    0
    Yanıtla
  • Sibel (3 yıl önce)
    Çocuklar evde durmuyor büyükler çıkınca Çocuklar da çıkmak istiyor büyükler evde duracak ki çocuklar da Dursun Malatya da Herkes istediği gibi geziyor maske falan da takmıyorlar bir komşunun çocuğu çıkıyorsa diğeri de dışarı çıkmak istiyor yasağın kaldırılması çok yanlış ki yasak varken de kimse uyumuyordu zaten benim bebeğim var Dışarıdan abisi getirebilir O yüzden yasak gelsin herkes evinde otursun gezmek için dışarıya çıkılmaz için çok erken mağazaların açılması ve kuaförlerin açılması da bence çok erken Allah sonumuzu hayır etsin
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa (3 yıl önce)
    bayrama kadar en azından hafta sonları sokağa çıkma yasağı devam etmeliydi kanaatimce
    0
    0
    Yanıtla
  • Birisi (3 yıl önce)
    pazartesi gece 00:00 da kosmaniza gerek kalmadı sokağa. Simdi hepten serbestsiniz. Sokağa çıkıp o saatte bir de fotoğraf paylaşan. Bir kez olsun. Saygınız olsun basta saglik bakanj olmak üzere. Tum. Virüsle mücadele eden insanlara. Şimdi koşun sokaklarda özgürsünüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    trafikte bir metre ters yöne gitsen cezası1000 tl neden çünkü başkasının ve kendinin sağlığını riske ediyorsun. maskesiz dolaşan ise 35 kişiyi riske ediyor hem de ölümcül lütfen maske olayına dikkat edelim. bununla belli süre yaşamaya alışmalıyız.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (3 yıl önce)
    Ricam şudur ki toplumun sağlığını ilgilendiren bir konuda maskesiz dolaşanlara direk ceza yazılsın yoksa bunlar böyle hep dolaşırlar. ve hep milletin katili olurlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Başefendi (3 yıl önce)
    Merkezdeki trafiği de açsalar bari. Bi anlamı kalmadı çünkü.
    0
    0
    Yanıtla
  • Burak (3 yıl önce)
    Malatya için alinan bu karar fazla sürmez diye düşünüyorum...umarım yaniliyordurum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (3 yıl önce)Burak isimli kullanıcı yorumuna
    İnşallah yanılırsınız. Yoksa daha kötü bir durum oluşabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (3 yıl önce)
    Malatyalılar böyle devam ederse ikinci dalganın merkezi olur bakın görün sayın büyüklerim 3günlük rapora bakarak bu engel kalkmaz çünkü bütün halk dışarda kimse korunmuyor herkes iç içe haydi hayırlısı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • muhammed (3 yıl önce)
    Malatyada 20 yaş altı yasagina kesinlike uyulmuyor ve işlem de yapılmıyor nedendir anlamış değilim.Kasap pazarı girişinde polisler 16 yaşında bir çocuğa maskesiz diye girmesine izin vermediler.Halbuki sokakta olması zaten başlı başına suç.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatya gibi yasak kalkan iller pilot il gibi. Artış olursa yasak yeniden gelir. Diğer illerdende yasak kalkmaz. 1 vakadan 100000lere geldik. İlk vakada alınan tedbirler nasıldı. Şimdi günlük 2000 vaka çıkıyor gevşetme yapılıyor. Şu düşünülüyor olmalı: virüs uzun süre bitmeyecek ama insanlar kişisel tedbirlere uyarak korunmayı öğrenecekler.
    0
    0
    Yanıtla
  • FARUK (4 yıl önce)
    Bı kaç günlük düzelme oldu diye . Bu kadar esnek davranmak çok büyük bir hata . ikinci dalgalanmanin alt yapısı olur böyle bir karar... Yinede vardır devlet büyüklerinin bir bildiği ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdulkadir (4 yıl önce)
    65 yaş il dışı seyahat için izin alınacak mı. Özel suç ile eve dönüş için. MALATYA- AYDIN her iki ilin seyahat kısıtlaması kaldırıldı bilen bilgi yapsın
    0
    0
    Yanıtla
  • Hızır Çakırbeyli (3 yıl önce)Abdulkadir isimli kullanıcı yorumuna
    Malatya Aydın arasından geçeceğiniz illerde yasak olduğundan dolayı ve 65 yaş üstü olduğunuzdan dolayı Malatya Valiliğinden seyehat belgesi almanız gerekmekte ve bunun şu anda biraz zor olduğunu belirtmek isterim. Saygılarımla...
    0
    0
    Yanıtla