SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Malatya'nın Renkli Simalarından 'Cingenlikli Kadir' Hayatını Kaybetti

Malatya'nın Renkli Simalarından 'Cingenlikli Kadir' Hayatını Kaybetti
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın renkli simalarından olan ve 'Cingenlikli* Kadir' lakabıyla tanınan şoför Kadir Aydın vefat etti.

Malatya'nın eski şoförlerinden olan, en son Akpınar Meydanı'ndaki Sun Taksi'de uzun süre şoförlük yapan 73 yaşındaki Kadir Aydın'ın, KOAH nedeniyle tedavi görmekte olduğu Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybettiği bildirildi.

3 çocuk babası olan 'Cingenlikli Kadir'in cenazesi, ailesi, yakınları ve arkadaşlarının katılımıyla kılınan cenaze namazından sonra Eskimalatya'daki Ali Baba Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Kahramanları arasında bizzat kendisinin de bulunduğu 'fıkra gibi' birçok olayı bilinen, anlatılan 'Cingenlikli Kadir'in ölümüyle, Malatya kendine has insanlarından birini daha kaybetti.

***

CİNGENLİKLİ KADİR HADİSELERİ..
"Naylon Turan işlediği bir suçtan dolayı Malatya Cezaevi'ne (şimdiki Öğretmen Evi'nin yerindeydi) girer. Mevsim kıştır. Orada aynı koğuşta bulunan ve tanıdığı olan şoför Cingenlikli Kadir’e rastlar. Cezaevi idaresinin koyduğu kural gereği koğuşlarda bulunan sobalarda yakılacak odunu sıra ile mahpuslar kırıp, taşımaktadır. Naylon Turan’ın dışarıda iken yaptıklarına karşın elinden birşey gelmeyen Cingenlikli Kadir hayfini (intikamını) alma zamanı geldiğini düşünerek;

“–Bah gardaş, bu gardiyanlar yuddurdukları mapislere (mahpuslara) odun gırdırıyılar, rest çekip itiraz edenlere dohanmıylar. Sen Malatya çocuğusun, namlı gabadayısın. Oduna gönderirlerse getme, bir kere odun gırmaya gidersen ağırlığın, namın silinir, ayağaltı olursun" diye fısıldar.

İki gün sonra bir gardiyan, başka mahkûmun ismiyle birlikte Naylon Turan'ın da adı-soyadını bağırır:

“Haydi, odun kırmaya”.

Kahramanımız okkalı bir küfür savurarak;

“-Gelmiyim, başkasını eletin (götürün).”

diye bağırır. Gardiyan şaşırır, ama üstelemez. Onun üzerine ismen çağırılan başka bir mahkûm gider odun kırmaya, taşımaya.

Birkaç saat sonra bir gardiyan yeniden gelir koğuşa ve seslenir.

“ -Turan.... ziyaretçin vaaar”

Bağdaş kurduğu ranzadan ağır aksak inen Naylon Turan, kostak yürüyüşlerle koğuş kapısından çıkıp gider. Aradan 1 saate yakın bir zaman geçtikten sonra koğuşun kapısı açılır, 4 gardiyanın taşıdığı Naylon Turan, dayaktan pestile dönmüş bir halde, koğuşun ortasına bırakılır.

İnlemekte olan Turan, bir yandan da gardiyanlara aman dileyen gözlerle bakar ve teslimiyetini ilan eder:

-“ Tamam, ağalar odunun hepsini ben gıracam ben daşıyacam…”

Naylon Turan, sonra da Cingenlikli Kadir'e döner:

-“Gadiiir Gadir.. Ula Gadir, ben senin ananı.. ” (Ertaç Önal'ın Mart 2020'de malatyahaber.com'da yayınlanan 'ARASA XI- Böyük Anamın Malatya'sı' yazısından-https://malatyahaber.com/ertac-onal/arasa-xi-boyuk-anamin-malatyasi)

***
"...Bundan önceki Arasa VIII yazım için beni arayarak eleştiride bulunan değerli dostum Gazeteci Orhan Apaydın daha önceki yazılarıma nispetle Arasa VIII yazımı lezzetli bulmadığını söylemişti. Bu kez yazıma lezzet katması için çok değerli Gazeteci Sayın Lütfü Kaleli’nin şeker tadındaki ‘’Malatya’’ şiirinden aralıklarla altı kıtasını yazdım. Yazımı bu güzel Malatya şiirinin son üç kıtası ile noktalıyorum:

...Hani doğup büyüdüğüm Malatya’nın eski hamamları

Ne olmuş göbek daşında yatan Cingenlikli Gadir’e

Saltoğlu, Hacıhüseyin,Tahtalı,Gavur hamamı,

Ben Malatyalıyım gardaş dinle ki söyleyem

Hani doğduğum yerde gezen Malatya’nın pehlülleri,

Ne olmuş zıbınıynan gezen Haceliye, İzzoya

Farro,Deliahmet,Gaffar,Şorikli Yaşar, Sümütcü Mişmiş

Hepsi Yalan olmuş şimdi hepsi toprah olmuş

Ben Malatyalıyım kirve, hele deki söyleyem.

Hani doğup büyüdüğüm şehrin eski sinemaları

Ne olmuş sıçanların cirit attığı Şehir sineması

Şark sineması, Melek sineması, İstanbul sineması

Hepsi yıkılmış şimdi han, apartman olmuş

Ben Malatyalıyım hemşerim, hele de ki söyleyem." (Ertaç Önal'ın Şubat 2017'de malatyahaber.com'da yayınlanan BİR ZAMANLAR MALATYA- Arasa IX Yazısından)

***
Sun Taksi'de mesai arkadaşları olan Cingenlikli Kadir ile Çelem Nevzat, durakta kapışırlar. Ama öyle böyle değil.

Çevredeki vatandaşların ihbarıyla polis gelir, ikisini de Merkez Karakolu'na götürürler ve nezarethaneye alırlar.

Yılların arkadaşı olan ikilinin kavgasını duyan bazı dostları karakola giderler, Başkomisere, her ikisinin canciğer arkadaş olduklarını, bir anlık sinirle birbirlerine girdiklerini, sebebinin ne olduğunu kendilerinin de bilmediklerini, ancak herhangi bir işlem yapmadan bunları barıştırıp bırakmalarını rica ederler.

Başkomiser, nezarethanedeki ikiliyi çağırır. Merkez Karakolu Malatya'nın en yoğun karakoludur. Başkomiser bunlara niye kavga ettiklerini, dertlerinin ne olduğunu sorar.

Cingenlikli Kadir, Çelem Nevzat'ın yüzüne bakmadan duvara doğru bakarak:

-Ben arabayla kaza yaptım, bu Çelem geçmiş olsun, demedi. O yüzden daldım kendisine, der.

Başkomiser, Çelem Nevzat'a 'Niye demedin?" gibilerden bir bakış atınca, Çelem Nevzat cevap verir:

-Ben içimdem dedim!

Cingenlikli Kadir, yine arkadaşına bakmadan,

-Ben nassı duyam? Yüksek sesle söyleyeydi, deyince Karakol Amiri, tavassut olarak gelen dostlarına döner;

-Çabuk şunları götürün karşımdan. Şimdi ikisine birden dalacam, onca iş arasında bir de bunlarla uğraşıyoruz, der.

Dostlar ve iki kafadar, süratle karakolu terk ederler.

***

Malatya'nın yine renkli simalarından ‘Tokalon Yaşar’ lakaplı şoför hayatını kaybetmiştir.

Cingenlikli Kadir, cenaze kaldırılırken "Tokalon dedi ki, ben ölürsem cenazemi Sun Taksi’nin oradan geçirsinler, türküyle savsunlar' diye bir vasiyeti olduğunu söyler.

Ölenin isteği mecbur yapılacak.. Cenaze alayı, tabut önde Sun Taksi'nin oraya gelir..

Cingenlikli Kadir başlar türkü söylemeye; “Su gelir güldür güldür, Tokalon gahta bizi güldür!.” diye.. 

Cenaze alayı, hızlı adımlarla taksi durağını terkeder..

_________

*CİNGENLİK: Malatya'da Sancaktar Mezarlığı'nın bulunduğu bölge ve çevresine, 30- 40 yıl öncesine kadar, çingene de denilen göçebe esmer vatandaşlar çadır kurup bu bölgedeki boş alanlarda bahçelerde konakladıkları için, yerli halk arasında bugünkü Sancaktar, Sarıcıoğlu, Şehit Fevzi, Beylerbaşı, Selçuklu ve Uçbağlar Mahallelerinin tamamının ya da bir bölümünün bulunduğu bölgeye Cingenlik denir, Sancaktar Mezarlığı da yine yerli halk arasında Cingenlik Mezarlığı diye bilinirdi.

malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Kernek Camisi önünde (soldan sağa) Kemancı Vahap, Şoför Cıngıraklı Apo, Cingenlikli Kadir ve Dombelek Sanatçısı Helehele Lütfü..

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Turgut ÖZMÜŞ (1 ay önce)
    Allah rahmet eylesin, Mekanı cennet olsun.Ailesine ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sadullah (1 ay önce)
    Allah gani gani rahmet eylesin elindeki sopayla milleti dine döndürmeye çalışan Haceliye, Ayman Yasin'e, Farro'ya, Trafikçi Münir'e, Deli Suat'a, Ayyaş Abbas'a, Tokalon Yaşar'a, Şorikli Yaşar'a, Tek Pedal Neco'ya, kardeşi Mersedes Kadir'e, Cingenlikli Kadir ağabey'e, Telli Yunus'a ve daha ismini hatırlayamadığımız ahirete intikal etmiş Malatyamızın altın kalbi güzel insanlarına.. Ruhları şad, mekanları ebedi cennet olsun inşaallah..Ruhlarına binler Fatiha..
    0
    0
    Yanıtla
  • kerem tataroğlu (1 ay önce)
    tek tek gidip ayrılıyorlar mekanı cennet olsun gadir dayı
    %89
    %11
    Yanıtla
  • ALİ (1 ay önce)
    Bu güzel yazı için teşekkür ediyorum. Malatyamızın renkli simalarını hatırlatmanız ve bu kişiler ile ilgili yaşananları anlatırken Malatya şivesi ile yazmış olmanız çok güzel.Yüzümüzü güldürdünüz.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • eski stad seyircisi (1 ay önce)
    Ben de Akpınar da salatacılık yapan Sancaktar Mahallesi Fenerci sokakta cingenlik denilen semt sakinlerindenim Kadir ustayı bilirim. Allah gani gani rahmet eylesin mekanı cennet olsun, yakınlarının ve sevenlerinin başı sağ olsun.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • mehmet (1 ay önce)
    Kaleminize sağlık. Malatyamızın renkli simalarını ve öykülerini okuyunca geçmişe dalarak eski günleri ve gülümsemeyi hatırladık.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Deli Hüseyin (1 ay önce)
    Mekanın cennet olsun Kadir abim
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Ertaç Önal (1 ay önce)
    Müthiş bir anımsatma. Kendi anlatımım bile olsa ek olarak sevgili İsmet Yalvaç'ın anlattıkları ile birlikte katılırcasına gülmemek mümkün mü? Tokalon Yaşar, Çelem Nevzat, Cingenlikli Kadir Malatya'mızın renkli simalarıydı. Fotoğraf karesindeki Kemancı Vahap ve Helehele Lütfü, her ikisi de ayrı, ayrı ve birlikte birer Malatya değerleridir. Teşekkürler sevgili Yalvaç.
    %94
    %6
    Yanıtla