SON DAKİKA
SON DEPREMLER

OSB'deki Eski Teşvik Belgelilere de Güncel Teşvik

0
Güncellendi - 2018-07-01 21:56:55
OSB'deki Eski Teşvik Belgelilere de Güncel Teşvik
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın da bulunduğu Cazibe Merkezleri Programıyla ilgili düzenlemeler kapsamında, 5'inci bölge olmasına rağmen Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) 6. bölge teşviklerinden yararlananma koşullarında da yeni iyileştirmeler yapıldı.

malatyahaber.com Yazarı, Ekonomist, Yeminli Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, yapılan düzenleme ve iyileştirmelere ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

"Malatya’nın da içinde yer aldığı Cazibe Merkezleri Programı kapsamında illerde organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlara sağlanan 6.bölge desteklerin yürürlük tarihi, geriye alınıp 22/11/2016 olarak değiştirildi.

22 ve 23 Haziran tarihlerinde yayınlanan kararlarla bölgesel teşvik, proje bazlı ve stratejik yatırmalar gibi birçok konuda yatırım teşvik mevzuatında yatırımcılar lehine önemli değişiklikler yapıldı.

Hatırlanacağı üzere: 20 Ocak 2018 tarih ve 2017/11133 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla cazibe merkezi kapsamında 4’üncü ve 5’inci bölgede yer alan illerdeki OSB’lere yapılacak yatırımlarda 6’ncı bölge desteklerinden yararlanılabilmesi için istenen “bölgesel – büyük ölçekli ve stratejik yatırım” şartı kaldırıldı. Böylece tüm yatırımcıların 6’ncı bölge şartlarını sağlamaları halinde 6’ncı bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanması imkânı sağlanmıştı. Geçtiğimiz hafta yayınlanan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'da değişikler yapan kararla Cazibe merkezi uygulamasından önce yatırım teşvik belgesi almış bulunan firmalarında bu imkândan yararlanması sağlanmış oldu. Buna göre Malatya’nın da içinde yer aldığı Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan organize sanayi bölgelerinde gerçekleştirilecek yatırımlara sağlanan 6.bölge desteklerin yürürlük tarihi 22/11/2016 olarak değiştirilerek bu tarihten sonra yatırım teşvik belgesi alan firmaların aynı desteklerden yararlanma imkânı sağlanmış oldu.

Faizler artınca destek tutarı da arttı.

Teşvik mevzuatında yapılan önemli bir değişikli ise faiz desteği tutarlarının artırılması oldu.

Bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında faiz desteği tutarları;

3.Bölgede 500 binden, 1 milyona,

4.Bölgede 600 binden, 1.2 milyon,

5.Bölgede 700 binden, 1.4 milyon,

6.Bölgede 900 binden, 1.8 milyon artırılırken AR-GE ve çevre yatırımlarında bölge ayrımı olmaksızın faiz desteği tutarı, 500 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi. Faiz desteği yeni tutarların yürürlük tarihi ise 22/06/2018 olarak belirlendi.

Bir diğer değişik ise Finansal Kiralama işlemlerinde yapıldı.

Finansal kiralama yöntemiyle yapılacak yatırımlarda finansal kiralamaya konu makine ve teçhizata ait toplam tutarın, her bir finansal kiralama şirketi için asgari 200 bin Türk Lirası olması şartı; 1 inci, 2 nci, 3 üncü ve 4 üncü bölgelerde asgari 500 bin Türk Lirasına, 5 inci ve 6 ncı bölgelerde ise asgari 300 bin Türk Lirasına çıkartıldı.

Yapılan bu düzenlemeyle özellikle 20 Ocak 2018 tarihinden önce Malatya OSB yatırım yapan ve teşvik belgesine sahip olan yatırımcıların hak kaybının önlenmesi önüne geçilmiştir. Özellikle 22 Kasım 2016 tarihinden sonra teşvik belgesi çıkartan yatırımcıların 6’ncı bölge şartlarını sağlamaları halinde 6’ncı bölgede uygulanan desteklerden aynı oran, miktar, süre ve şartlarda yararlanması imkânı sağlanmış olacak ve bu imkandan yararlanmaları kendilerine maddi olarak önemli destek sağlayacaktır."

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız