SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yeni 'Hükümet Konağı'nın Temel Çukuru da 'Havuz' Oldu

Yeni 'Hükümet Konağı'nın Temel Çukuru da 'Havuz' Oldu
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat'taki depremlerin saat 13.24'de meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki ikincisinde ağır hasar aldığı için yıktırılarak eskisinin mimari projesine sadık kalınmak üzere  yeniden inşası için çalışmalara başlanan Malatya Valilik binasının temelinde su çıkması ve temel çukurunun suyla dolması nedeniyle çalışmaların planlandığı şekilde sürdürülemediği bildiriliyor.

1 Eylül 1941 yılında hizmete açılan, halkın 'Hükümet Konağı' ya da 'Vilayet' diye adlandırdığı Valilik binası, 6 Şubat saat 04.17'deki 7.7'lik depremde orta hasar almış, aynı gün 13.24'teki 7.6'lık depremde ise ağır hasarlı duruma gelmişti. Yapılan teknik incelemelerin ardından "ağır hasarlı- kullanılamaz" raporu verilen binanın, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmek üzere yıkılmasına karar verilmiş, yıkım Temmuz ayında yapılmıştı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yapımını üstlendiği, binanın yıkımı ve yenisinin yapımı 173 milyon 435 bin lira bedelle ABMA İnşaat Restorasyon Ltd. Şti.'ne ihale edilmiş, 11 Temmuz 2023'te firmaya yer teslimi yapılmasının ardından işin 21 Aralık 2024'te tamamlanacağına ilişkin sözleşme yapılmıştı.

Binanın yıkımının ardından, 2 bodrum kat için yapılan temel kazısında su çıktığı, temel çukurunu suyun doldurması nedeniyle çalışmaların aksadığı, ayrıca daha önce öngörülmeyen bu durumun giderilmesi için fore kazık sistemiyle temelin sağlamlaştırılmasının ve bu işlemin maliyeti artıracak olması nedeniyle yeni bütçe aktarımının gerektiği belirtiliyor.

Temelde çıkan su motopomplarla çekilerek yağmur suyu drenaj sistemine akıtılıyor.

Depremlerde ağır hasar gören çarşı merkezindeki hasarlı işyerleri ve binaların yıkılmasının ardından, ticari faaliyetin yeniden başlanabilmesi için ilk etapta temeli atılan Bakırcılar Çarşısı'nın temel kazısında da su çıkması nedeniyle, inşaat çalışmaları durma aşamasına gelmişti.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Volkan (6 ay önce)
    İnsan azgın olunca boyle şeyler olur..su lazım haliyle degilmi saygıdeğer bilim insanı Sehrul Destansi Şehrin Emiri Gürkan
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Cengiz (6 ay önce)
    Bu şehrin Üniversitesi,Büyükşehir Belediyesi, MTA sı, Çevre Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü, DSİ si ve belki daha bir sürü bu sorunu çözebilecek paydaş ve uzmanları varken bizler hala burada yorumlar yazıyoruz. Değerli ilgili kurumların sorumlu ve uzmanları lütfen bu soruna bir el atın ve kamuoyunu bilgilendirin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Murat Geçkil (6 ay önce)
    Arkadaşlar çarşı merkezi için komple plan yapılmadan valilik bakırcılar çarşısı gibi yerlerin yapılması çok sakıncalı idi ki gördünüz her yerden su fışkırıyor.Arkadaş demek ki oraların altı su binalara çok uyumlu değil yeni cazibe merkezleri yapın valiliği de oraya taşıyın diğer kamu kurumları da aynı bölgede olsun.Çarşıyı da aynı şekilde farklı bir yerde konumlandırabilirsiniz.Merkezi de Central Park gibi yapın millet gezmeye vakit geçirmeye sosyalleşmeye gelsin otursun iki laf etsin kahvesini içsin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yavuz (6 ay önce)
    Karışmayın. Bilim adamımız oraya da kazık çakacak. Sene bilmem kaçta.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bynedim (6 ay önce)
    Şuan x ilideyim yemin ederim bugün çalıştığım kuruma deprem ölçümi için bir genç bayan yüksek mühendis arkadaş geldi valla çok da güzel di kardeşim olsun öyle hanım hanımcık üniversitenin vasıtasıyla bakın yemin ederim kızcağız kolon tesbit cihazını ve elinde bir şablon vardı onu kendi kendine kullandı ve ölçümlerin bizzat başında durdu tozun toprağın içerisinde hiç yorulmadan akşam 6 ya geliyor du ben çıktım o çıkmadı helal olsun böyle genç arkadaşa inşallah iyi yerlere geleceksin ben bu gün bu arkadaşın hak ettiğini bulamayıp yurt dışına giderse diye düşündüm emek ver torpilin yoksa istersen baş mühendis ol boş bu ülkede Liyakat liyakat liyakat bu ülkede bu olmazsa bu ülke batar ve batacak
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Çatlayın çatlayasıcalar
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Ahmet (6 ay önce)
    fahri kayahan bulvarına yapılan yapay kanal gibi bir kanal planlansa kernekten başlayıp çarmuzuya kadar güzel bir kanal daban suları bu kanaldan akarak çarmuzudan baraj gölüne kadar sulama suyuna verilse kanalın her iki tarafına geniş bulvar ve sağlı sollu sıra sır altında dükkanlar olan 5-6-7 katlı binalar kaldırımların üstü kapalı olacak şekilde bostanbaşındaki liva konutlarındaki gibi yapılsa 100 yıl sonraki kuşak dedelerinin yaptıklarıyla gurur duysa ne olur. çok zor değil irade olsa bu başarılır. malatya mutlaka yeni şeyler düşünülerek yapılanmalıdır. biz vatandaş olarak fikrimizi yazıyoruz dileğimiz odur ki ! yetkililerde değerlendirip olgunlaştırlar.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Ss44 (7 ay önce)
    Sanırım Zimbabve'de birde Hindistan'da yūzen evler var. Belediye baskani oralara bir teknik heyet göndererek örnek projeleri Malatyamiza kazandırabilir.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • cinasi (7 ay önce)
    yahu yapmayın oraya işte kardeşim mecbur musunuz? hiç mi akıllanmayacaksınız? Zemin, yapının her şeyidir. Madem ki yeraltı suyu yüzeye yakın orada inşaat YAP MA YIN!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • murat (7 ay önce)
    bu sular aslında değerlendirelebilse çok iyi olurdu. keşke bu sular arıtılıp şehir içme suyu vb şekilde değerlendirise. zaten su çıkıyor . masrafsız. bence bu bir fırsat umarım bu sular değerlendirilir. kanalizasyona gitmez
    %34
    %66
    Yanıtla
  • ESKİMALATYALI (7 ay önce)
    bakırgöl lağım ve şehir su şebekesinden akan sular ile oluşmuş ya burayada uydururlar zaten malatyanın zeminininde su bulunmuyor öyle değilmi şahsi menfaatları için bağ bahçeye onlarca kat izin vermekle bir farkı yok diye düşünüyorum
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Öz Kernekli (7 ay önce)
    Arazide, çiftçi su bulmak için metrelerce sondaj çalışması yapıyor. Merkezde 5 metre kazı sonrası olimpik havuz elde ediyoruz. Bu ne yaman çelişki “Dövlet Baba” ? Merkez komple park olmalı…
    %75
    %25
    Yanıtla
  • yıldırım (7 ay önce)
    ya arkadaş bakırcılar çarşısı temeli su doluyor.. valilik binası temeli su doluyor madem öyle başka yere yapın her iki teme l su doluyorsa oranın suyu bitmeyecek ve inşaat tamamlansada yine sıkıntı olacak demek hazine arazisimi yok
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Ahmet KARA (7 ay önce)
    Ya neden bu kadar ısrarınız yüksek bu şehir merkezine yapı yerleştirmeye; yav eskiler dermiş diye işitirdik hep MALATYA SU İLE GİDECEK diye hala zorluyorsunuz. Şehri başka mıntıkalara kaydırın bırakın merkez şehir parkı olarak kullanıma açılsın böyle bir fırsatı yakalamışsınız değerlendirin.... Yani idare bu kadar mı ileriyi düşünemeyecek kadar mı... ALLAH ALLAH
    %80
    %20
    Yanıtla
  • hepsi hikaye (7 ay önce)
    nedense f.kayahan'da yakalamışlar birde gelin dörtyol tarafına bakın her yer hırsız dolu hırsızı bile semtine göre yakalıyorsunuz herhalde? lüks semtte ise yakalayın diğer semtte bırakın?
    %60
    %40
    Yanıtla
  • hepsi hikaye (7 ay önce)
    el arabası ve kartoncu araçları ile dolaşan değişik tiplerde kadınlarda var neden bunlara göz yumuluyor kadınlara nerden kimse karışmıyor?
    %78
    %22
    Yanıtla
  • ali (7 ay önce)
    bir şey olmaz yıkılırsa yeniden yaparız para çok
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Oktay (7 ay önce)
    Hani büyük cosku ile bakırcılar çarşısının temeli atilmisti bakan gelmişti yollar kapatılmıştı. Ne zaman bitecek sizin bu boş isleriniz. Şu Malatya ya bir çivi çakan çıkmadı ya. Vay memleket vay. Neyse 2_3 sene sonra kim ne yaparsa yapsın.
    %72
    %28
    Yanıtla