SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Yıkılan Binaların Enkazı Kaldırılıyor

Yıkılan Binaların Enkazı Kaldırılıyor
A- A+ PAYLAŞ

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Malatya'da, enkaz kaldırma çalışmaları başladı.

Özalper Mahallesi'nde enkazı kaldırılan Hayat Sitesi'nde incelemelerde bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Eyyüp Karahan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bakan Murat Kurum'un talimatlarıyla enkaz ve atıkların yönetimi noktasında çalışma yaptıklarını söyledi.

Var olan bir atık yönetim planını yenilediklerini belirten Karahan, "Bütün deprem bölgelerinde enkazın nasıl kaldırılacağını, çevreye en az zarar, en az hasar verecek şekilde nasıl kaldıracağımız noktasında bir çalışma ortaya koyduk. Şimdi bölgelerde öncelikle koordinatör valilerimiz ve valiliklerimizle enkaz döküm alanlarını belirledik. Bu alanlar çeşitli özelliklere sahip. Yani doğaya, çevreye zarar vermeyen yapıda olan alanları belirledik." diye konuştu.

- "Atıkların nasıl yönetileceği noktasında bir plan belirledik"

Döküm alanlarını belirledikten sonra enkaz kaldırma işlemlerini çevreye zarar vermeden, bu geçici döküm alanlarına öncelikle gitmesini sağladıklarını anlatan Karahan, şöyle devam etti:

"Öncelikle vatandaşın var olan enkazın içerisinde alması gereken şeyleri almasına müsaade ederek bu yapının vahşi bir şekilde değil, tekniğine uygun bir şekilde alana ulaşmasını sağlıyoruz. Bu alanlarda da daha sonra geri dönüşümle ilgili, bu enkazların tekrar ekonomiye geri kazandırılmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. Yani hem buralarda konkasörler kurularak bunların en ince ayrıntısına kadar, içerisinde metalinden tuğlasına kadar, betonundan borusuna kadar yani aklınıza gelebilecek her türlü atığın, mobilyadan ahşap atıklarına kadar bütün atıkların nasıl yönetileceği noktasında bir plan belirledik. Bu plana göre de bu geri dönüşümleri sağlayacağız."

- "En az zarar verecek bir şekilde bunları bertaraf etmeye çalışacağız"

Karahan, gazetecilerin atıkların kaç günde kaldırılacağı yönündeki sorusuna, "Enkazların kaldırılması valilerimizin kontrolünde, hızlı bir şekilde devam ediyor. Malatya özelinde hızlı bir şekilde başladık ve diğer deprem bölgesinde de bu enkaz kaldırma işlemleri devam ediyor. Biz daha çok bunun çevreye zararını aza indirecek bir yapıyı kurmaya çalışıyoruz. Yani Sayın Bakanımızın bize talimatı, bizim çevre birimlerimizdeki talimatı bu; çevreye en az zarar verecek şekilde. Acil yıkılacak binaların yıkılması, çevreye zarar vermemesi gerekiyor. Daha sonra da bu enkazları belirlenen alanlara bir an önce hızlı bir şekilde iletmemiz gerekecek." şeklinde cevap verdi.

Ayrıştırma çalışmalarından detay veren Karahan, şunları kaydetti:

"Ayrıştırmada Bakanlığımızın prosedürleri var. Bu prosedürlerin yanında yine ilave tedbirler alarak hızlı bir şekilde alanlara giden atıkların bir an önce ayrıştırılmasını sağlamamız gerekecek. Sistemler kurulacak ve oradaki ekonomiye geri dönüşecek bütün atıkların geri dönüşmesini sağlayacağız. Yine bunların içerisinde olabilecek tehlikeli atıkları asbestine, motor yağlarına kadar bütün atıkların geri dönüştürülmesini ve kontrollü bir şekilde bertarafını sağlayacağız."

- "Her adım kolluk kuvvetlerinin kontrolünde yapılacak"

Enkazlardaki değerli eşyaların sorulması üzerine de Karahan, "Bu, tamamen kolluk güçlerimizin kontrolünde gidiyor. Hem enkazın kaldırıldığı noktada hem depolama alanlarında kolluk kuvvetlerimiz görev yapıyorlar. Her adım, kolluk kuvvetlerinin kontrolünde yapılacak." ifadelerini kullandı.

- “Kolon kestiler”

Bu arada, Hayat Sitesi'nde yapılan enkaz kaldırma çalışmalarında bulunan değerli eşyalar, polis ve askerlerce tutanak altına alındı.

Yıkılan binada hayatını kaybeden Bayram Kırıcı'nın eşi Sultan Kırıcı ve kızı Gülhan Karaaslan da bölgede hazır bekledi.

Gülhan Karaaslan, annesinin enkazdan kurtarıldığını ancak binanın altındaki mobilya dükkanının kolonları kestiğini iddia etti. Karaaslan, sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirterek enkaz bölgesindeki iş yeri sahiplerine tepki gösterdi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Nazim (1 yıl önce)
    Talimatla iş yapmaya devam edin sanki her şeyi siz biliyorsunuz devlet size .masa makam verdi sizin gönlünüzden Firavunluk varmış hala .malatya anlamadı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Erdem (1 yıl önce)
    Baska bir sitede kolon kesilme haberini gordum, dukkan sahipleride kolon kesmedik , videosu fotosu var diyor, ceoheyi cam yaptiniz duvar yiktiniz tabyayi yiktiniz diyorlar sonrasinda, bunlar tasiyici unsurlar degildirki, yikilabilir, keske diger tarafinda iddiasini yazsaydiniz habere. Yablis yapanlar cezasini bulsun ama dogru ve adil yapilsinki nerde sorun varsa bulunsun ve tekrarlamasin, sirf sucu atacak bir grup kutle bulunmasin. 99 depreminden hala hepimizj aklinda Veli Gocer ismi vardi, tum binalari o yapmis gibi hep onda bahsedildi, 20 yil sonra yine ayni durum demekki bu yaklasik bir ise yaramamis, gercek sucluyu hatayi bulup sistemi duzeltelim, nolur
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Erdem isimli kullanıcı yorumuna
    Tablayı yıkmaları bile yeterli sebep suçlu olmaları için.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Neyi şikayet edecen (1 yıl önce)
    Kardesim bizim k.... Dinamit patlattilar cimere bildirdik normal dediler basharikta pasakoskune dogru daireler yıkıldı hasar aldi o dinamit yüzünden bise yapamadık durduramadik kolon kesilmis sikayet etsen ne olacak diger malatya haber alalarina yazdık bu patlamalari yayinlamadilar bile başka ulkede olsa o dinamiti... Patlatanin........... Iste aci oldu ama gerçek
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Son 10 gundur nerdeyse her haberin altinda buna benzer yorum goruyorum, yurtdisinda buna benzer uygulamalar yapan bir muhendislik sirketinde calisiyorum. Bu tarz uygulamalar cogu ulkede yapiliyor, suanda ornek olarak Stockholm, Isvecte sehirin tam ortasinda yapilan bir taneisnin haberini buldum bilginize https://www.quarrymagazine.com/2020/03/19/planned-precision-drilling-and-blasting-in-an-urban-centre/
    0
    0
    Yanıtla
  • Mutlaka (1 yıl önce)Salih isimli kullanıcı yorumuna
    Sen kesin o isin başındasın ilerde seni daire başkanı genel müdür yaparlar merak etne yukselirsin Ama Allah bildigigibi eylesin o dinamitleri patlatanlari bu arkcilari biz 100 lerce yaşadık orda Allah huzur vermesin inşallah sebeplerine
    0
    0
    Yanıtla
  • adnan (1 yıl önce)
    Kolon kesenler kimse tümü tutuklanmalıdır acilen
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bülent (1 yıl önce)
    Öncelikle başınız sağolsun Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun hanfendi mobilyacının kolon kestiğini biliyorsanız niye onceden müdahale etmediniz
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Bülent isimli kullanıcı yorumuna
    Nereden biliyorsun depremden önce kolon kesme iddiaları ile ilgili Cumhuriyet Savcılığına verilen şikayetlerin birçoğunda ne yazık ki kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi bu ülkede
    %91
    %9
    Yanıtla
  • Sen nereden biliyorsun itiraz etmediğini?
    %0
    %100
    Yanıtla