SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Zemin+7 Kat ve Üzeri Yapılara İzin mi Verilecek?!

Zemin+7 Kat ve Üzeri Yapılara İzin mi Verilecek?!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, "Z+7 kat ve üzeri yapılarda.." diye başlayan imar düzenlemesi, deprem sonrası başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok yetkilinin açıklamalarında Malatya'da 4 veya en fazla 5 kata izin verileceği yolundaki açıklamalarıyla çelişirken, bu konuda ayrıntılı açıklama bekleniyor. Büyükşehir Meclisi'nde, oylanarak kabul edilen İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu'nun ilk maddesinin ikinci bendinde yer alan “Z+7 kat ve üzeri yapılarda en az 2 bodrum kat yapılması zorunludur” ifadesinin yer alması, 'yüksek katlı binalara yeni izin mi?" sorularına yol açtı.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı Meclis Toplantılarının III. Birleşimi Malatya Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Selim Pilten Başkanlığı’nda Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.

Eylül Ayı Meclis toplantılarının III. birleşiminde mazeret dilekçelerinin okunmasının ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündem maddeleri arasında yer alan bazı maddeler görüşülerek karara bağlanırken, bazı maddeler ise ilgili komisyonlara havale edildi. 

Öte yandan Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi gündem maddeleri arasında bulunan “Deprem sonrası yeni yapılacak yapıların yapılaşma koşullarının belirlenmesine yönelik plan notu eklenmesi hakkındaki İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu” oylanarak, kabul edildi.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu şöyle; 

“06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş İli, Pazarcık ve Elbistan İlçeleri merkezli olarak meydana gelen deprem sonrası yapılacak olan yapılardaki yapım kriterlerine yönelik;

  1. İmar planında Z+3 kat ve üzeri yapılarda en az 1(bir) bodrum kat (veya uygun kazıklı temel) yapılarak temellerin sağlam zemine oturtulması zorunludur. Ancak Z+3 kattan düşük yapılarda parsel bazlı yapılacak jeolojik ve jeoteknik etüt raporlarındaki zemin değerleri bodrum kat yapılmasına gerek görmüyorsa bu tip yapılarda bodrum kat zorunluluğu aranmaz.

Z+7 kat ve üzeri yapılarda en az 2 bodrum kat yapılması zorunludur.

  1. Zemin sınıfı ZA ve ZB olan zeminler dışında radye temel yapılması zorunludur. 
  2. Kent genelinde Z+1 kattan fazla yığma yapı yapılamaz.
  3. Bina yüküne göre zemin iyileştirmesi gereken alanlarda zemin iyileştirmesi yapılmadan uygulama yapılamaz, dolgu zemin üzerine bina inşa edilemez.
  4. Betonarme yapılarda; yumuşak kat veya kısa kolon oluşmaması için tüm katlarda kat yükseklikleri aynı olacak şekilde tasarım yapılacaktır. 

5a.Planda Ticaret ve Tic+K fonksiyonlu parsellerde zemin katların kat yüksekliği ile normal katlar arasındaki yükseklik farkı  ± 100cm ile sınırlandırılacaktır. 

5b. Zemin katı ticaret olarak tasarlanmış binalarda yumuşak kat etkisini azaltmak için taşıyıcı sistem perde oranları x ve y yönünde yönetmeliğin belirlediği şartlara ilave olarak kolon ve perde kesitleri %20 oranında büyütülecektir

  1. Bodrum katların toprağa temas eden kısımları tesviye edilemez.
  2. Binaların ruhsatlandırma aşamasında tabi zemin dikkate alınacaktır. Plan kote üzerindeki kotları ile onaylı halihazır hazır harita üzerindeki kotları kontrol edilecektir. Plan kotelerin onaylı halihazırlar ile uyumlu olması zorunludur.
  3. İmar planında konut ve içerisinde konut bulunduran karma fonksiyonlu alanlarda asma kat yapılamaz. 
  4. Z+4 kat üzeri yapılarda kapalı çıkma yapılamaz. Kapalı çıkma yapılabilen binalarda ise konsol 1metreden den fazla çıkamaz. Çıkmayı teşkil eden konsolun mesnetlendiği düşey taşıyıcı elemanları yürürlükte olan Türkiye deprem yönetmeliğinin eki esaslarının 7.5.1. maddesinin (a) bendindeki şartları sağlaması zorunludur.
  5. Z+4 kat üzeri yapılarda çatı arası piyesi yapılmayacaktır.
  6. Binaların zemin katında bina izdüşümü fazlası alan yapılacaksa; bu alan dilatasyon ile ayrılacak, bodrum katta devamı sağlanacak ve binada simetrik olarak konumlandırılacaktır.”

Büyükşehir Belediye Meclis toplantılarının Ekim ayı toplantısının ise 11 Ekim 2023 Çarşamba günü saat 14.00’te yapılmasına karar verildi.

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • ali (7 ay önce)
    İmar yetkisi belediyelerden alındı.Yetki Çevre ve şehircilik bakanlığında.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cero (7 ay önce)
    Bilme dayanmayan, hatıra gönüle hizmet eden bu sistemde üç beş ay geçsin zemin artı 14 kata da izin verirler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 ay önce)
    Çok katlı binalar mutlaka olacak ancak konut/mesken esasen zemin kat olmalı; insan toprağa/yeşile dokunabilmeli. Konutun çok katlısı en fazla z+2 kat olmalı. Ben Konya'dayım konutlar bazı yerler haric son 10 yıl içerisinde yapılan binaların bir kısmı Z+1, geneli Z+2 , bir kısmı da Z+3. Konut vizyonu açısında bakıldığında Malatya en az 10 yıl Konya'nın gerisinde.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Y.Aslan (7 ay önce)
    Kaç ay olmuş insanlar halen konteyner'da kalıyor. İhaleyi'de Çınarın firması alır danışıklı dövüşlü büyürler. Başkan gene birilerini zengin etmenin derdinde helal olsun başkan
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kasım (7 ay önce)
    3-5-7 her neyse.. Geniş çaplı bir imar planı çıkarın artık. Malatya kaçak yapı cennetine döndü. Denetim sıfır. Biz de Konak bölgesindeki arazimize ev yapmaya başladık. Beydağlarının eteği, şehrin en sağlam zemini. İzin, ruhsat vs. her neyse seçimden önce çıkar nasıl olsa..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 ay önce)
    Malatya'da yapılacak tek ev tipi tek kattır. Apartmanlarda her 3 senede bir mal kaybı can kaybı yaşıyoruz yeter artık. Çirkin apartmanları istemiyoruz. Birilerinin cebi dolsun diye her depremde can korkusu yaşamak zorunda mıyız?
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Umut (7 ay önce)
    Cimere yazalım, böyle de olmaz ki daha kaç kişiyi defnedeceğiz depremlerle
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Vahit vahit (7 ay önce)
    Rantımızı asla bırakmayız diyen bir belediye Malatyanın hakkettiği bu mu yazık deprem tehlikesi bitti mi gözünüzü toprak doyursun diyecek bir şey yok
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ali (7 ay önce)
    Meclis başkanı Selahattin Gürkan değil. Eğer sıkıntılı bir durum olursa "ben yoktum" diyecek. Çok zorlanirsa "haberim yok" diyecek. Ya da "arkadaşlar yanlış bir karar almış düzeltelim" diyecek.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Efsane Malatyasporlu 1966 (7 ay önce)
    Öncelikle depremin üzerinden 8 ay olmuş vatandaşlar ne olacağı belirsizlik yüzünden bir kısmı bu şehri terketti,bir kısmı da zor şartlarda, köylerinde, konteynerlerde hayatlarını devam ettiriyor, artık yetkililerin buraların durumu hakkında net birşeyler söylenmesi gerekiyor, oraların gerekirse iki kat bodrum,fore kazık olmalı,yeterki sağlam yapılsın 7 değil 77 kat bile yapılır. Türk müteahhitleri dünyanın her tarafında yüzlerce çok büyük inşaatlar yapan tecrübeli sektöründe lider durumda, aynı tecrübe ve birikimlerini neden ülkemizde aynı güvenilirlik doğrultusunda yapmıyorlar bunu anlayamıyorum, keşke bütün yapılar tek tek kontrol edilse, projelere uyulsa, çalmadan yapılsa bunları yaşamayacak tık,17 Ağustos depreminden ders almadık yetkililer görevlerini yapmadılar, bundan sonra da bir şey değişeceğini düşünmüyorum bizler değişmeden, doğru olmadan, sayın yetkililere sesleniyorum artık yeter ne olacaksa artık adı konsun. Daha fazla mağdur olmak istemiyoruzl
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Enis (7 ay önce)
    Yine rant için muğlak ifadeler var reis Z (4) diyor bunlar yine 3 -5 mutahit i zengin yapmak için uğraşıyor lar yazikk imar komisyonundakilerin çoğu mutahit veya onun yakını başka sonuç beklenmez zaten rantci zihniyet nasıl araklamanin pesinde
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 ay önce)
    Uygun teknikler ile yüksek kat çıkarılabilir illa ki ama yatay mimari şehirler daha şirin duruyor. Yüksek katlı binalar kentlerin bağrına ok gibi saplanıyor, gözlemlediğim daire sayısı arttıkça komşuluk ilişkileri zayıflıyor
    %75
    %25
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 ay önce)
    Sanki kurban pazarlığı yapıyorlar, zemin+4 mü, yoksa zemin+7 mi olsun? Bu nasıl iş böyle. Bu böyle pazarlıkla yapılacak bir iş değil. Konu tamamen bilimseldir. Konunun uzmanları bir araya gelir ve zemin etüdleri ve şehrin yerleşim durumuna göre kaç kat yapılmasının uygun olacağına karar verilir. Bu iş belediye başkan ve üyelerinin keyfiyetine bırakılamayacak kadar önemlidir ve neye mal olduğunu gördük. Mesela büyük Erzincan depreminden sonra şehrin yapılarının %72 si tek katlı, %20 si iki katlı, %6 sı üç katlı, %2 si de 4,5 veya 6 katlı yapılmış.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Battalgazili (7 ay önce)
    Bu memleket, bu kafayla, bunca yaşanmışlığa rağmen düzelmiyorsa daha da düzelmez, iflah olmaz.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Bülent Yaşar (7 ay önce)
    Evet Malatya'da herşeyin ranta döneceği ölenin öldüğü ile kaldığı bir karar. Cumhurbaşkanı bile 5 kattan fazlası olmayacak dediği halde iş bilir belediye başkanları kafalarına göre kat artışı yapmaya devam ediyor. İnşaatlar başlayana kadar 8,9 kata çıkarlar
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mustafs (7 ay önce)
    Yeter ya Allah aşkına 8. aya gireceğiz, artık yasal mevzuatlar çıkarılsın herkes mağdur. Neyi bekliyorsunuz? Orta hasarlı binalar ne olacak? Yerinde dönüşüm nasıl olacak? yazık günah deprem Allah'tan geldi ama Allah'ta bizlere akıl vermiş. Siz aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? Yerelden üst yönetime kadar artık net şeyler görmek istiyoruz!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vatan daş (7 ay önce)
    4 dendi, 5 e çıktı, şimdide 7 ile başlar 8,10,12 diye devam ederler. 8 ay olmuş 8, bir genelge çıkarmadınız, Hani orta hasarlı dairelere 320 bin daire başı güçlendirme kredisi, bunları da söylediniz, ortada ne genelge var ne kredi, Kış geldi, tebrikler.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya 44 (7 ay önce)
    Bu kadar can ve mal kaybının sorgulanmayan müsebbipleri kimlerdi? Tarım arazisine 13 kat imar izni veren Belediye meclisleri. Şimdi ne yapıyorlar? Hiç zarar görmediler, sorgulanmadılar, aynı şeylere devam ve tekrar ediyorlar. Bunca felaketten Zerre ders çıkarmadı bu millet. Her şey müstehak.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ali (7 ay önce)
    bu saatten sonra yüksek katlı binada ısrar etmek aptallıktr ...forede morede olsa yüksek katlı bins malatya gibi 1. derecede deprem bölgesinde olmaz ..bostanbaşı birçok yerinde zemin sağlamdı ne oldu hepsi de radye temel bir kısmı tünel kalıp sistemi yıkıldı....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • 1vatandaş (7 ay önce)
    Allah aşkına 8. aya gireceğiz, artık yasal mevzuatlar çıkarılsın herkes mağdur. Neyi bekliyorsunuz? Seçimi mi? Orta hasarlı binalar ne olacak? Yerinde dönüşüm nasıl olacak? yazık günah deprem Allah'tan geldi ama Allah'ta bizlere akıl vermiş. Siz aklımızla dalga mı geçiyorsunuz? Yerelden üst yönetime kadar artık net şeyler görmek istiyoruz!
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Hasan (7 ay önce)
    Mevzu burada sağlamlık sa teknolojiyi kullanacaksın, fore kazık sistemi, gerekirse çift kat bodrum, istersen 20 kat çık sorun olmaz, en basit örnek Maliye binası 16-17 kat, bina suyun üzerinde 24 saat pompalar su basıyor dışarı, ama yıkılmadı sapa sağlam,neden fore kazık sistemi var, kalkıp bu teknoloji kullanmayıp maliye binası 5 katlı yapılsaydı binaya sığılmayacaktı, bu bina 16-17 katlı oldu diye şu an duyulan bir pişmanlık var mı hayır, bina sapasağlam çünkü fore kazık kullanıldı, teknolojiyi kullanırsan oluyor işte böyle, daha neyin tartışmasını yapıyoruz, tam aksi yanı başında Adliye binası 7 katlı daha az kat sayısı var ama ağır hasar aldı yıkıldı, keşke o binada 16-17 katlı olaydı fore kazık kullanılaydi bugün bu binada da bu mağduriyetler yaşanmayacaktı, tıpkı maliye binası gibi hizmetine devam edecekti.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Evet fore kazık sistemi güzel bir sistem. müteahhitlerin bu sistemi kullanması demek her dairede fiyatın minimum 500 lira daha artması demek belki 1 milyon artacak.teknoloji kullanmak güzel evet ama herşeyin bir maliyeti var.vatandaş çalışmış didinmiş zar zor bir ev almış emekli.kalkıp yerinde dönüşüme,fore kazıklı sisteme 3 milyon nasıl verecek...
    0
    0
    Yanıtla
  • Devlet hibe ve kredi desteğini artıracak, TOKİ'den hak sahipliği eder gibi geniş ödeme koşulları sunacak bu şekilde sorun çözülür
    %100
    %0
    Yanıtla
  • rafet (7 ay önce)
    Dünyada bütün gelişmiş ülkelerde ABD, Rusya, Kanada Fransa, Almanya İngiltere ve diğer Avrupa ülkeleri yatay mimari (bahçe kentler) dizayn ederken. Türkiye , Hindistan, İran, İtalya ispanyada, Mısır gibi ülkeler dikey mimaride inat ediyor. Ülkelerin kendi insanına layık gördükleri yaşam farkı. Biz maalesef kafes yaşam tipini tercih ederken; gelişmiş ülkelerin insanları bahçe kent mimarisi ile villa tipi meskenlerde hayatı özgürce yaşıyorlar. Benimde çocukluyum 70'li 80'li yıllarda bahçeli müstakil bir semtte geçti; her türlü altyapıdan yoksun olsak ta evlerimizde özgürdük, evler bizim sığınağımızdı. Şimdi ise 56 yaşındayım site aparman hayatında haftada en az 2-3 kavga oluyor. Site içi teksas misali 1500-2000 insanı 10 kez üst üste koymuşlar buna da modern yaşam deniliyor. Cadde ve sokaklar serseri ve çakal kaynıyor. Vah! vah! vah ki! bu ülkede yaşayan insanımızın haline. Benimle aynı zaman diliminde yaşayan insanlar; çocuk, genç yaşlı kadın erkek çok talihsiz bir nesil olacak.
    %98
    %2
    Yanıtla
  • Mütahit vatandaş (7 ay önce)
    Yüksek kat öldürse japonlar tarih olurdu akıllı olun az yav doğru proje ve yapımla en güzel evleri yapacaz
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Doğru dedin Bostanbaşındaki yüksek katları japon müteahhitler yapmıştı.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Zaten yapmadı diye bu durumda. Arkadaşta onu diyor
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Yav he hee.. Anlaşılan sen müteahhitsin yada yakınısın.. O kadar insanların evleri yerle bir oldu, hayalleri , bütün birikimleri yok oldu. Sen gelmişsin daha yapacağız edeceğiz diyorsun. Aman bizden uzak durun , bizim evleri Toki yada Emlak konut yapsın ..
    %60
    %40
    Yanıtla
  • 20 kat (7 ay önce)
    20 kat a izin verin inşaat malzemelerini de çınardan alma zorunluğu getirin bu ülkede en değersiz şey insan canı 15 temuz olur syasetçilere dokunulmaz deprem olur sysetçilere dokunulmaz gerekçe vatan bölünmez ezan susmaz sanki siyasetçilere dokunulunca ülke bölünecek ezan susacak yiyen de var bu masalı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Turgay (7 ay önce)
    Allahım sen bizleri bu yerel yönetimdekilerden kurtar. Bu kadar afat oldu hiç mi ders almadınız siz ya.. Yazıklar olsun size..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • elk. (7 ay önce)
    rant kaybı olur çok değil bir kaç sene sonra 10 ve üzeri binalarda görmeye baslarız ..rantçılar depreme dayanıklı diye satarlar belediyelerde imar izinlerini verirler. nasıl kolon kesen dükkanı sikayet ettiginizde sadece cüzzi miktar para cezası verilip devam ettiriliyorsa bunuda unutturular depreme dayanıklı mezarları
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Yüksek kat yapılabilir tabiki radyan temel, fore kazık tada deprem izalatorlu binalar yapılabilir.. yeterli deprem de yıkılmasın canlar ölmesin.. örneğin lcw binası yada elazig da 25 katlı binalar.. yikilmadi..
    %81
    %19
    Yanıtla
  • hasan (7 ay önce)
    bodrum yerine izolatör ve daha fazla demir ve kesinlikle kaliteli beton kullanılmalı. 2 kat bodrumda olsa bu kezde duvarlar çökecek yine maddi hasarlar hatta ölümler olabilir.
    %55
    %45
    Yanıtla