SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam
Adnan Işık

Malatya'da Sinema (XI)

Malatya'da Sinema (XI)
A- A+ PAYLAŞ

(10'uncu yazıdan devam)

1975- 1990 Yılları Arası

(IV. Bölüm 11'inci Yazı)

Adnan IŞIK Yazdı

Ben, “Malatya Sinema Tarihi”ni yazarken en çok Beyazıt Devlet Kütüphanesi’ndeki gazete arşivinden yararlanıyorum. Bu arşivde, Malatya’da çıkan mahalli gazeteler, 1975 yılına kadar ciltli olarak var. Fakat 1975 yılından sonrası yok.

Bu durumu bildiğim için, geçen yıl “Malatya Uluslararası Film Festivali”ne geldiğim zaman, Malatya Gazeteciler Cemiyeti’nde, başkan Haydar Karaduman’ı ziyaret ettim. Cemiyette de Malatya gazetelerinin koleksiyonunun bulunmadığı bana ifade edildi. Ben de kendi gayretimle, bildik, tanıdık gazete sahibi ve yayın yönetmenlerine arşivleri olup olmadığını sordum. Mââlesef, hiçbirinden olumlu bir cevap alamadım.

Bu durum, Malatya gazete sahipleri ve yayın yönetmenleri için, gerçekten üzülünecek bir noksanlık teşkil etmektedir. İnşallah, benim bu yazımı okurlar ve uyarı (yaşıma hürmeten) kabul ederek, gerekli tedbiri alırlar.

Benim araştırmalarım, sağa sola çırpınışlarım devam ederken, dostum Celâl Yalvaç’ın yazıhânesinde Nezir Kızılkaya beye rasladım, Nezir Bey, GÖRÜŞ Gazetesi’nin, 1975- 2010 yıllarını kapsayan bölümünün, kendisi tarafından CD’ye alındığını söyledi.

İşte bu yıl “Malatya Sinema Tarihi”yle ilgili olarak yayınladığım yazılar, Nezir Bey'in bana verdiği CD’lerden alınmıştır.

Bu vesileyle kendisine, binlerce def’a teşekkür ederim.

Adnan IŞIK

...

GÖRÜŞ

11 Temmuz 1978, Shf.1

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TARAFINDAN MALATYA’YI TANITICI RENKLİ BİR FİLM ÇEKİLİYOR

-Filmin senaryosu tarihi,. Turistik, ekonomik belgesel niteliğinde

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Malatya’yı çeşitli yönleri ile tanıtan filmin çekimine başlanmıştır.

Geçen yıl senaryo için yapılan ön hazırlıklardan sonra, hafta sonunda Malatya’ya gelen yapımcı/ yönetmen Ünsal Altınbaş yönetimindeki çekim heyetinin hazırlayacağı film, Bakanlığın bu konuda eğitiminde kullanılacaktır.

Eskimalatya, Aslantepe, Ulucami, Kervansaray, TCDD Garı, Kaysı Bahçeleri, Kaysı Kurutma Fabrikası, Tekel, Sümer ve Şeker Fabrikaları, Müze ve Hekimhan’daki demir cevheri hazırlama çalışmalarını çekim alanı olarak belirleyen filmin yapımcısı Ünsal Altınbaş, ayrıca Derme suyu ile Yeşilyurt ve Gündüzbey’de yapacakları doğal güzelliklerin çekimi ile filmi süsleyeceklerini belirtmiştir. Belgesel mahiyette hazırladıkları filmin 35 mm ve renkli olduğunu bildiren çekim yönetmeni, filmi bir hafta Malatya’da kalarak hazırlayacaklarını söylemiştir.

***

GÖRÜŞ

1 Ağustos 1978, Shf 1-4

“YILANLARIN ÖCÜ” FİLMİ İLE AYNI GÜNE DENK GELDİ

BİR KARIŞ TOPRAK İÇİN CİNAYET İŞLENDİ

Önceki gün Hidayet mahallesinde bahçe duvarı yapma yüzünden çıkan kavga sonucunda bir kişi öldürülmüş, iki kişi de tabancayla ağır şekilde yaralanmıştır.

Hidayet mahallesinde oturan Reşit Derviş Özçelik adlı şahıs, bahçeleri bitişik olan Mehmet Yeşil ile birlikte bahçe duvarının yapımı sırasında sınır tecavüzü olduğu yolundaki tartışma kavgaya dönüştürmüşlerdir. İleriden beri araları açık bulunan Özçelik ile Yeşil’in kavgasına Mehmet Yeşil’in karısı ve gelini de karışmıştır.

Kavganın gittikçe büyümesi üzerine Reşit Derviş Özçelik, tabancasını ateşleyerek, Mehmet Yeşil’i öldürmüş, Mehmet Yeşil’in karısı Selvi Yeşil ile gelini Selvi Yeşil’i ağır yaralamıştır.

Yaralıların Devlet hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındığı, sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu, olay sonrası firar eden sanığın ise aranmasına başlandığı ve soruşturmaların ise sürdürüldüğü öğrenilmiştir. “Yılanların Öcü” filmini aynı akşam TV’de izleyen cinayetin meydana geldiği mahalle halkı, ocakları sönen Yeşil ailesine daha da büyük bir acı duymaya başlamışlardır.

***

GÖRÜŞ

25 Haziran 1979, Shf.1

İSTANBUL SİNEMASININ GÜZEL SANATLAR GALERİSİNE VERİLMESİ GİRİŞİMİNE BAŞLANDI

İnönü Çarşısı’nda faaliyet gösteren Güzel Sanatlar Galeri Müdürlüğü’nün İstanbul Sineması’na taşınması konusunda temazlara başlanmıştır.

Belediyenin İnönü Çarşısı’ndaki Güzel Sanatlar Galerisi’nin yerini başka bir amaçla değerlendireceği, bu nedenle galerinin başka bir binaya taşınması sonusunda girişimlere başladığı bildirilmiş, en uygun yer olarak da İstanbul Sineması salonu olduğu belirtilmiştir.

Kapanan İstanbul Sineması salonunun, Sosyal Sigortalar Kurumu’na ait olduğu, kurumun gerekli izni vermesi halinde Güzel Sanatlar Galerisi’nin İnönü Çarşısı’ndan taşınacağı öğrenilmiştir. Bina sorunu ile ilgili girişimlere başlanmıştır.

***

GÖRÜŞ

6 Şubat 1980, Shf. 1-4

YENİ MELEK SİNEMASINA PATLAYICI MADDE ATILDI

Yeni Melek Sineması’nın balkon kısmına dün öğlen saatlerinde patlayıcı madde atılmıştır. Olayda can kaybı olmamış, küçük çaplı hasar meydana gelmiştir. Önceki gün Tekel Fabrikası önlerinde bir bağımsız belediye başkan adayının bildirisinin dağıtılması sırasında meydana gelen olayla ilgili olarak da 13 kişi gözaltına alınmıştır.

Dün saat 13.45 sularında Belediye arkasındaki Yeni Melek Sineması’na atılan patlayıcı maddenin infilaki sırasında iki kişinin kaçtıkları görülmüş, bunlardan birinin eşgali ve adı tam olarak belirlenmiş, aranmasına başlanmıştır.

Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ayrıca önceki gün Tekel önlerinde bildiri dağıtılması sırasında meydana gelen olaylar ve patlamada bir araç da hasar görmüştür. Polisin müdahalesiyle bastırılan olayda, bildiri dağıtanlardan 13 kişi gözaltına alınmıştır.

Yetkililer bu konuda şu açıklamayı yapmışlardır:

“-4.2.1980 günü ilimiz Tekel Fabrikası önünde Cuma Varol, Ali Büçkün, Hüseyin Kızılkaya, Turabi Özlü, Ali Osman Tatlıcı, İmam Çitin, Kasım Özdoğan, Ahmet Güneş, Ahmet İrsin, M.Suat Karacagil, Ali Rıza Durna, Hüseyin Durna ve Ali Dayanıklı isimli şahıslar Malatya Belediye Başkan Adayı Remzi Aslan adına “Halkın Demokrat Adayı” adlı el ilanlarını dağıtırken ve aynı gruptan cezaevi önünde yolun kenarına patlayıcı madde atmışlardır.

Bu sırada 44 AK 064 plakalı oto yoldan geçerken hasar görmüştür. Olaya el koyulmuş olup, sanıklar Sıkıyönetim’e teslim edilmişlerdir.”

Öte yandan, önceki akşam Mehmet Tekmaz adlı bir şahıs, evine giderken 5-6 kişilik grup tarafından bıçaklanmıştır.

***

GÖRÜŞ

21 Mayıs 1980, Shf.1

SİNEMA İŞÇİLERİ HİÇBİR SOSYAL GÜVENCELERİ OLMADAN ÇALIŞTIRILIYOR

İl merkezindeki sinemalarda yer gösterici olarak çalışanlarının hiçbir sosyal güvencelerinin olmadığı hatta kendilerine maaş bile ödenmediği bildirilmiştir.

Sinemalarda yalnızca yer gösterme sırasında aldıkları bahşişlerle geçimlerini sağladıkları öğrenilen yer göstericilerin, sinema sahiplerince maaşsız, sigortasız çalıştırıldıkları belirlenmiştir.

Sinemanın tüm temizlik işlerini ve benzeri işlerini yapan yer göstericiler, “Bahşiş istememiz ve beklememiz normal karşılanmalıdır. Tüm gelirimiz budur. Zaten sinemalara kaç kişi geliyor ki. Sinema sahipleri bizleri maaşsız ve sigortasız çalıştırıyor. Hak istediğimiz zaman işimizden oluyoruz. Seyircilerden para, yani bahşiş istememizi de istemiyorlar. Bölge Çalışma Müdürlüğünün bizimle ilgilenmelerini bekliyoruz. Biz bugün geçinemiyoruz. İlgililerin ilgisini bekliyoruz”demişlerdir.

***

GÖRÜŞ

30 Mayıs 1980, Shf.1

BÜYÜK SİNEMA SAHİBİ “TÜM İŞÇİLERİM SİGORTALIDIR”

Büyük Sinema işvereni Bayram Vanlıoğlu, kendi sinemasında tüm işçilerin sigortalı olduğunu, diğer sinemalar konusunda yorum yapamayacağını bildirmiştir.

Bir süre önce sinemalarda çalışan bir grup işçi, sigortasız ve hiçbir sosyal güvenceleri olmadan çalıştıklarını, yer gösterme ücretleriyle geçimlerini sağladıklarını, maaş verilmesi halinde bu bahşişi de kabul etmeyeceklerini, bahşişlerin zaten çok düşük olduğunu öne sürmüşlerdi.

Bu açıklamalardan sonra Büyük Sinema sahibi Bayram Vanlıoğlu, konuyla ilgili olarak “Bizim sinemamızda tüm işçiler sigortalıdır. Başka sinemalar konusunda da bir şey söyleyemem. Kendi sinemamda çalışanların tümünün hakları ödenmektedir” demiştir.

***

GÖRÜŞ

27 Ağustos 1980, Shf.1

SİNEMALARDA SANSÜR YALNIZ MALATYA’DA VAR

Müstehcen filmlerle ilgili olarak mücadelenin yalnızca ilimizde olduğu bildirilirken, filmlerin oynatılmadan önce makaslandığı öğrenilmiştir.

Ankara başta olmak üzere tüm büyük kentler ve civar illerde yapılan bir araştırma sonucunda, sansürün yalnızca ilimizde olduğu saptanmıştır. Filmlerin ilimizde seyircilere izlettirilmeden önce denetimden geçirildiği, gerekli görülen yerlerin çıkarılmasının da aynı görevlilerce sürdürüldüğü belirtilmiştir.

***

GÖRÜŞ

11 Ekim 1980, Shf.1

SİNEMA TABELALARI YERLERİNDEN KALDIRILDI

Hükümet binasının, Belediye tarafında bulunan sinema tabelaları, dün ilgililerce kaldırılmıştır. Sinema tabelalarının konması için henüz bir yer belirlenmediği öğrenilmiştir.

İlimizdeki 5 sinemada gösterilen filmlerin ilân edildiği sinema tabelaları Valiliğin emri ile sökülmüştür. Sinemaların sökülen tabelaları sinema ilgililerine teslim edilmiştir.

Sinema ilgilileri, tabelaların konması için, kendilerine bir yer gösterilmediğini, bu nedenle oynatılan filmlerin ilanını yapamadıklarını belirterek, kendilerine yer gösterilmesini istemişlerdir.

***

GÖRÜŞ

15 Kasım 1980, Shf.1-4

YILMAZ GÜNEY’İN YENİ BİR FİLMİ İÇİN İLİMİZDE İNCELEME YAPILDI

Yılmaz Güney’in senaryosunu yaptığı ve henüz ismi belli olmayan bir filminin çekiminin ilimizde yapılacağı öğrenilmiştir.

Cezaevinde cezasını tamamlayarak tahliye olan bir mahkumun, köyüne döndükten sonra, başından geçen olayları içeren filmin çekimi için ön inceleme yapan rejisör Erden Kıral, çekim için muhtemelen Ocak ayında Malatya’ya geleceğini söylemiştir.

Senaryosunun sansür kurulundan bugünlerde çıkmasının beklendiğini söyleyen Güney Filmcilik Şirketi’nin rejisörü Erden Kıral, önceki gün Eskimalatya ve il merkezindeki kenar mahallelerde, ön bir inceleme yaptıktan sonra Adana’ya gitmiştir.

***

GÖRÜŞ

20 Nisan 1981, Shf.1-4

18 YAŞINDAN KÜÇÜKLERİN GİRMELERİNİN YASAK OLDUĞU YERLERDE DENETİM YAPILMASI İSTENİYOR

İl merkezinde 18 yaşından küçük çocukların girmesi yasak olan yerlerde denetimlerin artırılması istenmektedir.

Kahvehane ve birahane gibi yerlerin kapılarına bu konuda uyarıcı yazı asılmış olmasına rağmen, bu genel yerlerde yine de küçük yaşta çocuk ve öğrencilerin bulunduğu öne sürülmektedir.

Öte yandan, seks filmleri oynatan sinemalarda da, çok sayıda küçük yaşta çocuk seyircilerin bulunması dikkati çekmektedir. Bu konuda bir yasak hükmü olup olmadığı bilinmemekte, böyle bir hüküm yoksa dahi idari tedbirlerle küçük yaştaki çocukların bu tür filmlere alınmaması istenmektedir.

***

GÖRÜŞ

19 Ocak 1982, Shf.2

HOŞAF

Raşit Kısacık 

(….)

FİLM SETİ

Bir film şirketi, Malatya’da bir savaş flimi çekimi yapacakmış. En büyük sorunları da, cebhe savaşındaki jeolojik özellikleri bulunan alan sıkıntısıymış.

Hoppalaaa…

Kocaman İstasyon Caddesi’ni görememişler zâhir…

Hazır avcı boy çukurları, kum torbası değil ama asfaltdan tam siperler başka nerede bulunur ki?..

***

GÖRÜŞ

1 Mayıs 1984, Shf.1

SİNEMA KAVŞAĞINA MEYDAN SAATİ KONACAK

İstanbul Sineması’nın bulunduğu kavşaktaki göbeğe, belediyeye ait olan meydan saatinin yerleştirileceği, bu konudaki çalışmaların kısa süre içerisinde tamamlanacağı bildirildi.

Daha önce Hükümet Meydanı karşısında bulunan ve park düzenleme çalışmaları sırasında sökülen meydan saatinin, İstanbul Sineması önündeki göbeğe monte edileceği öğrenildi.

Belediye yetkilileri, saatin 19 Mayıs’tan önce bitirilerek hizmete sokulacağını, çevre düzenlemelerinin yapılmasından sonra buradaki göbeğin daha güzel bir görünüme kavuşacağını söylediler. (Üstteki fotoğrafta: Arka planda Gazi İlkokulu ve sağda İstanbul Sineması- yıkıldı, yerinde bugün Gazi Parkı var-, ön planda kavşağa nakledilen saat)

***

1985 yılının Mayıs ayında, sinema salonlarının oynattıkları filmleri, gazetelerde; reklâm düşüncesiyle ilan ediyorlar.

Ben de bunların isimlerini zaman zaman belirteceğim. İleriki yıllarda Malatya için sosyal ve kültürel araştırmalar yapacak olanlar, bu filmlerin konularından yola çıkarak, şehrimizin sosyal ve kültürel seviyesini tespit edebileceklerdir.

GÖRÜŞ

9 Mayıs 1985, Shf.3

OYNAYAN FİLMLER

BÜYÜK SİNEMA

Çin Oyunu

RENKLİ SİNEMA

Ayşem

CAN SİNEMASI

Demir Kelebek

***

GÖRÜŞ

14 Mayıs 1985, Shf.1

İSTANBUL SİNEMASI BİNASI’NI KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI SATIN ALIYOR

Halen, Tekel Deposu olarak kullanılan İstanbul Sineması binasının, Kültür Merkezi olarak düzenlenmek üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca satın alınmasının düşünüldüğü bildirildi.

Ankara’ya giden Vali Naim Cömertoğlu başkanlığındaki heyetin yaptığı görüşmeler sonucunda, SSK’ya ait olan İstanbul Sineması binasının Kültür Bakanlığı’na satışı konusunda olumlu gelişmeler sağlandığı, her iki bakanlığın da bu konuda olumlu görüş içerisinde olduğu öğrenildi.

Heyetin daha sonra Güzel Sanatlar Genel Müdürü Mehmet Özel’i ziyaret ettiği, Özel’in de İstanbul Sineması binasının satın alınması konusunda her türlü çabayı göstereceklerini bildirdiği haber alındı.

***

GÖRÜŞ

10 Haziran 1985, Shf.1

SELAHATTİN ALPAY’IN BAŞROLDE OLDUĞU FİLMİN ÇEKİMİNE BU HAFTA BAŞLANACAK

Türk Halk Müziği’nin ünlü sesi hemşerimiz Selahattin Alpay’ın başrolde bulunduğu filmin çekimine bu hafta içerisinde Malatya’da başlanacak.

Önceki hafta Cumartesi günü Malatya’ya gelen Selahattin Alpay, 5. Filmini Yaşam Film firmasıyla yapacağını ve filmin Malatya’da çekileceğini söylemişti.

Filmin konusunun, daha önce Fikret Hakan ve Muhterem Nur’un başrolde oynadığı “Beyaz Mendil” filminin senaryosuyla benzeştiğini belirten Alpay, filmin harici sahnelerinin Ziraat Odası Başkanı Cahit Asilsoy’un Hatunsuyu’ndaki çiftliği ile Sultansuyu Harası’nda çekileceğini, filmi Kemal Kan’ın yöneteceğini bildirdi.

Adı henüz belirlenmeyen filmde başrolü son anda bir değişiklik olmaması halinde Alev Sayın’ın oynayacağı, filmde Erol Taş ve Aliye Rona’nın da rol olayacağını belirten Selahattin Alpay, film ekibinin önümüzdeki Salı günü Malatya’ya geleceğini söyledi.

Geçtiğimiz Perşembe günü uçakla Malatya’dan ayrılan Alpay, Salı günü gelecek olan film ekibinin Şeker Fabrikası misafirhanesi’nde kalacağını belirtti.

Alpay, filmin çekiminin 10 gün süreceğini, filmde rol alacak figüranların Malatya’dan temin edileceğini sözlerine ekledi.

***

GÖRÜŞ

13 Haziran 1985, Shf.1-4

SELAHATTİN ALPAY’IN MALATYA’DA ÇEVİRECEĞİ FİLMİN ÇEKİMİ BAYRAM SONUNA ERTELENDİ

Türk Halk Müziği sanatçısı hemşerimiz Selahattin Alpay’ın Malatya’da çevireceği filmin çekiminin Ramazan bayramı sonrasına ertelendiği bildirildi.

Geçtiğimiz hafta Perşembe günü Malatya’dan ayrılan Selahattin Alpay, başrolde olduğu bir filmin çekimi için geçtiğimiz Salı günü Malatya’ya geleceklerini söylemişti.

Ziraat Odası Başkanı Cahit Asilsoy’un Hatunsuyu’ndaki çiftliği ile Sultansuyu Harası’nda çevrilecek olan filmin çekiminin ertelenmesi ile ilgili olarak dün gazetemizi telefonla arayan Selahattin Alpay, çekimin planlanan yerlerde Ramazan bayramı sonrasında yapılacağını söyledi.

Alpay, filmde rol alacak olan sanatçılardan Erol Taş’ın önemli bir mazereti nedeniyle filmin çekiminin bayram ertesine kaldığını bildirdi.

Selahattin Alpay, filmde diğer başrolü oynaması düşünülen Alev Sayın’ın da İngiltere’ye gittiğini, bu sanatçının da cevabını bayram sonuna kadar film şirketine ileteceğini, olumsuz cevap vermesi halinde rolün Pembe Mutlu’ya teklif edileceğini söyledi.

Malatya’da çekimi yapılacak film Alpay’ın 5. Filmi olacak.

Filmde, Selahattin Alpay, Alev Sayın ya da Pembe Mutlu, Erol Taş ve Aliye Rona rol alacaklar. Figüranlar ise Malatya’dan seçilecek.

***

GÖRÜŞ

8 Ağustos 1985, Shf.1-4

ALPAY’IN BAŞROLDE OLDUĞU FİLMİN ÇEKİMİNE HAFTA SONUNDA BAŞLANIYOR

Türk Halk Müziğinin ünlü sesi hemşerimiz Selahattin Alpay’ın başrolde bulunduğu sinema filminin çekimine bu hafta sonunda başlanacak. Fil ekibinin yarın Malatya’ya geleceği, Alpay’ın da Pazar günü Malatya’da olacağı bildirildi.

Malatya’da çekilecek olan film Selahattin Alpay’ın 5. Filmi.

Ziraat Odası Başkanı Cahit Asilsoy’un Hatunsuyu’ndaki çiftliği ile Sultansuyu Harası arazisinde çekimi yapılacak olan filmin yönetmenliğini Kemal Kan yapacak.

Yaşam Film firması tarafından yapılacak olan filmin senaryosunun yıllar önce çevrilen başrollerini Fikret Hakan ve Muhterem Nur’un oynadığı, büyük ilgi gören Beyaz Mendil adlı filmle benzeştiği bildirildi.

Filmde kadın başrol sanatçısı olarak düşünülen Alev Sayın ve Serpil Çakmaklı’dan çeşitli nedenlerle vazgeçildiği, Hürriyet Gazetesi’nin düzenlediği Fotoroman Kraliçesi yarışmasında birinci olan Havva Kopan’ın Alpay’la başrolü oynayacağı bildirildi.

FİLM EKİBİ YARIN GELİYOR

Yaklaşık 15 gün süreyle Malatya’da çalışacak olan film ekibinin yarın karayolu ile Malatya’ya geleceği bildirildi.

15 kişilik ekipte, yönetmen, yardımcıları ve teknisyenlerin yanı sıra filmin karakter oyuncuları Erol Taş, Aliye Rona, Meral Orhonsay ile başrol oyuncusu Havva Kopan’ın da bulunacağı öğrenildi.

Ekibin çalışma süresince DDY Misafirhanesi’nde kalacağı bildirildi.

ALPAY PAZAR GÜNÜ MALATYA’DA

Filmde başrolü oynayacak olan Selahattin Alpay’ın ise Pazar günü Malatya’ya gelerek çekime katılacağı bildirildi.

Alpay’ın önümüzdeki Cumartesi günü Ankara TV’since Kurban Bayramı için hazırlanan Müzik Programı’nın çekiminde hazır bulunacağı, bu nedenle Pazar günü Malatya’ya geleceği haber alındı.

***

GÖRÜŞ

10 Ağustos 1985, Shf.4

ALPAY’IN FİLMİNİN ÇEKİMİ EYLÜL AYINA ERTELENDİ

Selahattin Alpay’ın Malatya’da çekilecek olan filminin çekimi, son anda Eylül ayına ertelendi.

Filmin yönetmeni Kemal Kan’ın rahatsızlandığı, daha sonra da Alpay’ın İzmir Fuarı’ndaki programının başlayacağı, bu nedenle filmin çekiminin Eylül ayı sonuna ertelendiği bildirildi.

Çekimin ertelenmesinden sonra, oyuncu kadrosunda da bazı değişiklikler olabileceği belirtildi. (Bu film hiç çekilemedi)

***

GÖRÜŞ

1 Ocak 1986, Shf.2

OYNAYAN FİLMLER

BÜYÜK SİNEMA

Bu İkiliye Dikkat

(Yalçın Gülhan- Serpil Çakmaklı)

RENKLİ SİNEMA

Öldüren Karateci

***

GÖRÜŞ

1 Şubat 1986, Shf.2

BÜYÜK SİNEMA

Gurbetçi Şaban

(Kemal Sunal- Müge Akyamaç)

RENKLİ SİNEMA

Yetim Emrah

(Dertlerin Çocuğu)

***

GÖRÜŞ

6 Nisan 1987

CÜNEYT ARKIN İLE KÂHTALI MIÇI MALATYA’DA FİLM ÇEVİRECEKLER

Senaryosunu Gani Şavata’nın yazdığı “Çamur” adlı filmin, Malatya’da çevrilmesi için görüşmeler sürüyor.

İlimizdeki bir bant kayıt stüdyosunun yapımcılığını üstleneceği “Çamur” adlı filmin başrollerinde Cüneyt Arkın ile Kâhtalı Mıçı’nın oynaması için görüşmelerin sürdüğü belirtilirken, filmin yapımcılığını üstlenen İsmet Sağlam ile birlikte dün bir basın toplantısı düzenleyen ses sanatçısı Kâhtalı Mıçı, filmde rol alacağını söyledi.

30 milyon liraya malolacağı hesaplanan film için Cüneyt Arkın ile görüşmelerin de sürdürüldüğü, filmin çekimlerine muhtemelen Haziran ayı içinde başlanacağı belirtildi.

***

 

GÖRÜŞ

1 Haziran 1987, Shf. 1-4

SİNEMADA CİNAYET

18 yaşındaki genç arkadaşları ile birlikte gittiği Renkli Sinema’da gürültü yaptığı gerekçesi ile bıçaklanarak öldürüldü.

Edinilen bilgilere göre; 18 yaşındaki Mahmut Serttaş, Ramazan Bayramının birinci günü gece gittiği Renkli Sinema’da arka koltukta oturmakta olan 15 yaşındaki Mehmet Duran ile gürültü nedeni ile tartışmaya başladı. Daha sonra birbirlerini dışarıya davet eden iki genç kavga ettiği sırada Mehmet Duran üzerinde bulunan bıçağı çekerek Mahmut Serttaş’ı göğsünden yaraladı. Ağır yaralı olarak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Mahmut Serttaş yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Olaydan sonra suç aleti bıçak ile birlikte yakalanan Mehmet Duran ise savcılıkta olayı şöyle anlattı:

“Arkadaşları ile birlikte gece seansında Kung Fu Savaşçıları ile Herkül filmini seyretmek için Renkli Sinema’ya gittik. Saat 23.00 sıralarında film bitmek üzere iken ön sırada oturmakta olan ve adını sonradan öğrendiğim Mahmut Serttaş, sürekli yanındaki arkadaşlarına filmi anlatarak gürültü yapıyordu. Bende gürültü yapmamasını söyledi. O da, “Seni dilim dilim doğrarım” diyerek filmin antrakında beni dışarıya kavga etmek gayesiyle davet etti. Daha sonra antrakta dışarı çıktık. Kavga sırasında bıçağımı çekerek bir defa sapladım. Göğsüne saplandı. Çok pişmanım.”

Film seyretme yüzünden çıkan tartışma sonucunda genç yaşta katil olan 15 yaşındaki Mehmet Duran daha sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

***

GÖRÜŞ

4 Mayıs 1988, Shf.1-4

MUZIR FİLMLER TOPLATILDI- 8 FİLME YASAK

3257 sayılı Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu’nun 8. Maddesi gereğince, 8 filmin ilimiz sınırları içerisinde piyasaya sürülmesi, gösterilmesi ve kiraya verilmesinin yasaklandığı öğrenildi. Yasaklanan filmler de toplatıldı.

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nce, Basın Bürosu aracılığı ile yapılan yazılı açıklamada, 3257 sayılı “Sinema, Video ve Müzik Eserleri Kanunu’nun 9. Maddesi gereğince, ilimiz sınırları içerisinde gösterilmesi, payasaya sürülmesi, dağıtımının yapılması ve kiralanmasının yasaklandığı filmler şunlar:

FİLMİN ADI-  OYUNCULAR-  FİRMANIN ADI

Sarı Çizmeli- Aydemir Akbaş- Yılmaz Film ve Video Şirketi

Kader Kurbanı- Kâzım Kartal, Melek Görgün- Yılmaz Film ve Video Şirketi

Ay Aman Of- Aydemir Akbaş,Zerrin Egeliler- Yılmaz Film v Video Şirketi

Çılgın Arzular- Elenar Malzer- Öncü Film Şirketi

Baba, Oğul, Gelin- Alvera Vitali, Sabrina Siani- Tual Film Şirketi

Çılgın Cüceler- Susan Lint, Edwige Fenech- Tual Film Şirketi

Kuzen- Şule Marga, Corrine Goson- Galaksi Film Şirketi

Kedi Kız- Suzy Vaster- Güneş Video ve Film Şirketi

***

GÖRÜŞ

2 Eylül 1988, Shf.1

BURASI KEMAL SUNAL’IN KÖYÜ MÜ?

Suat TAŞPINAR

Devlet Bakanı Yusuf Bozkurt Özal’ın dünkü Pütürge gezisi, oldukça zevkli bir gemi yolculuğu ile başladı.

(…)

Doğanyol’dan Pütürge’ye geçerken Gökçe Köyü’nde duran Özal, çardaklı bir köy kahvesinde vatandaşlarla referandum konusunda sohbet etmek isterken, buna pek de fırsat bulamadı. Zira vatandaşların sitemleri ve istekleri Özal’ın konuşmasına vakit bırakmadı.

Özal burada köylülere “Burası, Kemal Sunal’ın köyü değil mi?” diye sordu. Köylüler ise, “Evet ama, Kemal Sunal hayırsız çıktı. 15 yıldır buralara geldiği yok” dediler. Birader Özal bunun üzerine, “Yapmayın yahu!.. Halbuki Kemal’in çocuğunun kirvesi de bizim Turgut Bey (Özal) diye cevap verdi.

(…)

***

GÖRÜŞ

2 Nisan 1990, Shf.1

MİNYELİ ABDULLAH’IN GALASI 7 NİSAN’DA

Hekimoğlu İsmail’in eserinden sinemaya uyarlanan ve büyük ilgi gören “Minyeli Abdullah” filmi, 5 Nisan gününden itibaren ilimizde gösterime girecek. 7 Nisan günü filmin galasının yapılacağı öğrenildi.

Hekimoğlu İsmail’in eserinden Bülent Oral’ın senaryosunu yazdığı, Yücel Çakmaklı’nın yönettiği film, 5 Nisan Perşembe gününden itibaren Renkli Sinemada izlenime sunulmasının yanı sıra 7 Nisan günü de filmin galası yapılacak.

Filmin galasına yönetmen Yücel Çakmaklı ile erkek oyuncu Berhan Şimşek’in katılacakları belirtilirken, kadın sanatçı Perihan Savaş’ın gelip gelmeyeceğinin kesinlik kazanmadığı, ancak gelmesi için girişimlerin sürdüğü ifade edildi. Galaya ayrıca, filmin senaryosunu yapan Bülent Oral’ın da gelmesi bekleniyor.

Yaklaşık 10 gün izlenimde kalacağı belirtilen Minyeli Abdullah filminin beğeni kazanması bekleniyor.

***

GÖRÜŞ

7 Nisan 1990, Shf.1

“MİNYELİ ABDULLAH”IN GALASI BUGÜN YAPILACAK

İlimizde de gösterime giren “Minyeli Abdullah” isimli filmin bugün galası yapılacak.

Önceki gün Renkli Sinema’da gösterime sunulan Yücel Çakmaklı’nın yönettiği, Hekimoğlu İsmail’in aynı eserinden sinemaya uyarlanan filmin galası için görev alan sanatçılar da ilimize gelecek.

Renkli sinemada yapılacak olan galanın, saat 21.30’da başlayacağı bildirildi.

***

GÖRÜŞ

9 Nisan 1990, Shf.1

MİNYELİ ABDULLAH’IN GALASI İLGİ GÖRDÜ..

Önceki gün gece Renkli sinemada yapılan filmin galasında, filmin yönetmeni Yücel Çakmaklı, Yazarı Hekimoğlu İsmail ve yapımcı Mehmet Tanrısever, Belediye Başkanı Münir Erkal, DGM Başkanı Ali Ceylan ile Battalgazi Vakfı Başkanı Nurettin Ergül çiçek verdiler.

Belediye başkanı Münir Erkal, yaptığı konuşmada, “Bizi anlatan bir film, nihayet yapıldı. Bundan böyle bu gibi filmleri görmek istiyoruz.”dedi.

***

GÖRÜŞ

26 Ekim 1990, Shf.1

3 PORNO FİLMİNE YASAK

İlimizde, gayri ahlâki olan 3 filmin oynatılması yasaklandı.

Belediye Zabıta Müdürlüğü tarafından, halka duyurulan “İstek”, “Plaj Güzelleri”, “Gecelerin Kadını” isimli yabancı filmlerin ilimiz sinemalarında yasak olduğu duyuruldu.

-DİZİ YAZININ BU BÖLÜMÜNÜN SONU-

_______________________________

NOT 1: Bu Yazı GÖRÜŞ Gazetesi'nde yayınlanmıştır. Yazarının izni olmadan kullanılamaz.

NOT 2: Bu yazının önceki 10 bölümünü okumak isteyenler, ana sayfamızın üst tarafındaki kuşakta bulunan "YAZARLAR" ı tıkladıktan sonra gelen sayfada "Adnan IŞIK" imzasının yanındaki "Tüm Yazıları"nın üstüne tıklayarak diğer yazılara ulaşabilirler.

* * *