AKP MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, “Muhalefetle işbirliği tutarak, dış mihraklarla birlikte Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan karşıtlığı üzerinden siyaset yapmak isteyenler, dizi izlemeye, senaryo yazmaya devam etsinler, biz tarih yazmaya, tarih yapmaya cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde devam edeceğiz” dedi.
Milletvekili Çalık, Malatya’daki temasları kapsamında AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca ile birlikte Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. Çalık, ziyarette yaptığı konuşmada, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının Ankara’da gerçekleştirildiğini anımsatarak, bu toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hem Türkiye ekonomisini hem de ülke gündemini değerlendirdiklerini ifade etti.
Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı sonrası Malatya’daki temasları kapsamında Malatya Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiklerini belirten Çalık, “Bu ziyaretteki en önemli etken hem Türkiye hem de Malatya ekonomisini bir kez daha değerlendirmek. Özellikle pandemi sürecinde ticaretin ve sanayinin nasıl etkilendiğini, etkilenmemesi için alınan tedbirleri ve bundan sonra yapacaklarımızı konuşmak üzere buradayız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a çok teşekkür ediyorum. Dünyanın pandemi sürecinde krizleri yaşayıp, aşamadığı bir dönemde özellikle sanayi üretim endeksinin Nisan ayında dip yapması sonrasında Haziran ayında çok ciddi ve hızlı bir toparlanmayla eski seviyesine ulaşması çok önemli bir veriydi. Perakende üretim endeksine baktığımızda da yine aynı etkiyi görüyoruz” diye konuştu.
“BU TOPARLANMA VE BÜYÜME SÜRECİ BİZİM İÇİN KIYMETLİ”
Milletvekili Çalık, Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli konut satışının pandemi döneminde yapıldığını kaydederek, bunun en önemli vesilesinin inşaat sektörünün ticaret ve ekonomiyi çok canlı tutan bir alan olmasından kaynaklandığını belirtti. Konut satışındaki artışın Türkiye ekonomisi için çok önemli bir gösterge olduğuna değinen Çalık, “Sanayide, perakende sektöründe ve inşaat sektöründeki göstergeler ışığında pandemi sürecinde bütün dünya çok ciddi etkilenmiş ve Türkiye’de bundan payını almıştır. Ayrıca, Türkiye’nin üzerinde yapılan istenen ekonomik darbe girişimlerini de göz önünde bulundurduğumuzda bu toparlanma için güçlü bir irade gerekiyordu. Bu güçlü iradeyi, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak çok net bir şekilde göstermiştir. Bu toparlanma ve büyüme süreci bizim için çok kıymetlidir” dedi.
“MALATYA’MIZA 172,5 MİLYON TL SOSYO-EKONOMİK DESTEK SAĞLANDI”
Çalık, salgın döneminde verilen sosyo-ekonomik desteklerin ticaretin, sanayinin, ekonominin dinamize edilmesi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Türkiye’ye yaklaşık 400 milyarlık bir sosyo-ekonomik destek sağlandı. Bundan Malatya’mızda payını aldı. Sosyo-ekonomik desteklerimiz Malatya’da yaklaşık 172,5 milyon civarında. Bunun içerisinde esnaflarımıza verilen 50 bin TL faizsiz kredi, deprem destekleri de dahil olmak üzere çok önemliydi. Depremden etkilenen üretim sektörüne KOSGEB’den verilen 100 bin TL’ye kadar verilen krediler, deprem ardından da pandemi sürecinde Malatya ekonomisini çok ciddi manada dinamik tuttu. Sanayi sektöründe fabrikaların yüzde 80 oranında üretimi azalttığı bir dönemde bakanlarımızın vermiş olduğu destekler Malatya ekonomisinin göstergelerinin çok sarsılmamasına sebebiyet verdi. Bunun yanı sıra sanayiye, ticarete, perakende sektörüne, üretime verilen desteklerle birlikte sosyo-ekonomik seviyesi en alt gelir grubunda olan insanlarımıza vermiş olduğumuz sosyal yardımlarda çok önemli ve kıymetliydi. Bunu da üç fazda verdik. Faz 1’de 27 bin 565, Faz 2’de 27 bin 400, Faz 3’te ise 16 bin 673 kişi sosyal destekten istifade etti. Ayrıca, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın vermiş olduğu kısa çalışma ödeneğinde 27 bin 682 kişi istifade etti. Nakdi ücret desteğinden 10 bin 581, işsizlik ödeneğinden de 4 bin 240 kişi yararlandı. Hem üretim hem de sanayiye ciddi katkı sağlandı. Bu hükümetimizin bize vermiş olduğu desteklerdi, Malatya özelinde verilen bu desteklerle birlikte sanayi ve ekonomimizin daha da güçlenmesi adına özellikle organize sanayi bölgelerimizin sorunlarını MTSO başkanımız, İl başkanımız, milletvekili arkadaşlarımızla, büyükşehir belediye başkanımızla bakanlarımızla istişare ederek götürdük, götürmeye de devam ediyoruz.”
“ARITMA TESİSİNDE İHALE SÜRECİ BAŞLAMIŞ VAZİYETTE”
Doğu Anadolu Bölgesi’nin en fazla ihracat yapan ilinin Malatya olduğunu kaydeden Çalık, bu ihracat göstergeleriyle birlikte sanayinin daha da güçlenmesini istediklerini dile getirdi. Milletvekili Çalık, yatırımcıların kapıda beklediği bir dönemde 3.Organize Sanayi olarak nitelendirilen ve 1.Organize Sanayi’ye bağlı olan 12 milyon metrekarelik alanda kamulaştırmayla ilgili yaşanan sorununun çözümü için 40 milyon ödenek gönderildiğini ifade ederek, “Valimizin koordinasyonunda Malatya Ticaret ve Sanayi Odamız ile Organize Sanayi Bölgesi yönetimimiz kamulaştırmayı yapıyorlar” dedi. Arıtma tesisiyle ilgili bütün işlemlerin gerçekleştirildiğini ve ihale aşamasına geldiğini kaydeden Çalık, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Organize sanayide arıtma sisteminin öncelikle revize edilmesi için Fırat Kalkınma Ajansı’nın Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın hazırladığı proje çerçevesinde kabulü sağlanmış ve bu arıtma sistemindeki revizyon ile birlikte yaklaşık yüzde 70’lik arıtma sisteminden kaynaklanan aksaklıklar ortadan kaldırılacak. Nisan ayında ihalesi yapılacaktı ancak pandemi dönemi atlatılsın düşüncesi vardı. İhale süreci yeniden başlamış vaziyette. Fırat Kalkınma Ajansı aracılığıyla arıtma tesisimizin ihalesi yapılacak. İkinci, en önemli ve büyük hizmetlerden bir tanesi olacak organize sanayimizin arıtma sorunun çözmek üzere yapılacak olan yatırımda Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla birlikte bakanlarımız ve en son cumhurbaşkanımız ile yaptığımız görüşmede, arıtmaya destek vermesini arzu ettiğimizi ifade ettik. İl Başkanımız ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız Naci Ağbal’ı ziyarete gittik. Bu ziyarette bütün işlemler tamamlanmış, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank sağ olsun organize sanayiden sorumlu genel müdürümüz işlemlerin takibini yapmış ve en son ihale aşamasına gelmiş vaziyette. Bununla ilgili Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanımız Naci Ağbal, gerekli görüşmeleri yaptı. İnşallah 2021 yılı arıtma tesisinin Malatya’da da inşa edilmeye başlanacağı yıl olacak. Hep birlikte bunun takibini yapacağız.”
“BİR MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI MALATYA’YA KAZANDIRIYORUZ”
Milletvekili Çalık, Malatya için maden ile ilgili yapılan yatırımlarında büyük önem taşıdığına işaret ederek, “Hekimhan Hasançelebi’de 750 milyon dolarlık ki bu rakam bir milyar dolara kadar çıkacak hem Malatya hem de Türkiye ekonomisi için çok önemli bir yatırım yapılıyor. Kamulaştırmaları tamamlanıyor, yatırımlarına başladılar, laboratuvarlarını kurdular, alanda ziyaret ve incelemelerimizi yaptık. Bu demir paletleme tesisinin inşasıyla birlikte orada hem inşaat sektörü canlanacak, evler yapılacak hem barajlar yapılacak. Dolayısıyla bağlantılarıyla birlikte yaklaşık bir milyar dolarlık yatırımı Malatya’mıza kazandırıyoruz. Buranın açılışını da yaptırmak üzere cumhurbaşkanımızla konuştuk” dedi.
“KAYISIDA İHRACATIMIZ 500 MİLYON DOLARA ÇIKACAK”
Malatya ekonomisinin omurgasını oluşturan kayısının Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınacak olmasının önemli olduğuna değinen Çalık, “350 milyon dolar olan ihracatımızın, Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından kayısımızın alınmasıyla 500 milyon dolara çıkacağını düşünüyorum. Siyaset kurumu, yerel yöneticiler, valimiz, sivil toplum örgütlerimiz, biz Malatya’yı birlikte, beraberce ekonomik, sosyal olarak güçlendirip, omuzlayıp, cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük ve güçlü Türkiye hedefine ulaştırmalıyız” ifadelerini kullandı.
“BAZILARI SENARYO YAZMAYA DEVAM ETSİN, BİZ TARİH YAZIYORUZ”
Çalık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında önemli açıklamalarda bulunduğunu kaydederek, “Yapılan açıklama herkesi çok mutlu etti. Herkes müjdenin ne olduğuna dair beklentilere girmiş vaziyette. Akdeniz’de, Karadeniz’de, uluslararası alanda pek çok çalışmalar yapılmakta. İnşallah müjdemizi yarın hep birlikte göreceğiz. Bazıları dizi seyrediyor, bazıları senaryo yazıyor… Bazıları muhalefetle işbirliği tutarak dış mihraklarla Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan karşıtlığı üzerinden siyaset yapmak isteyenler, dizi izlemeye, senaryo yazmaya devam etsinler, biz tarih yazmaya, tarih yapmaya cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde devam edeceğiz” dedi.
“MALATYA OSB ALTYAPISI İÇİN 4 MİLYON TL ÖDENEK”
Milletvekili Çalık, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Malatya Organize Sanayi Bölgesinin altyapı yatırımları için 4 milyon TL ödenek ayrıldığını ve önümüzdeki günlerde hesaba geçileceğini belirtti. Çalık, Malatya Havalimanına yeni yapılacak terminal binasının da iş dünyası için önemli olduğunu sözlerine ekledi.
“MİLLETVEKİLİMİZ ÖZNUR ÇALIK’A TEŞEKKÜR EDİYORUM”
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu ise oda olarak yönetim kurulu üyeleriyle birlikte dönem dönem ciddi istişareler yaptıklarını ifade ederek, iş insanlarına yapılacak olan katkıları ve yapılacak çalışmaları görüştüklerini belirtti. Sadıkoğlu, AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ile AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca’nın hükümetten olan taleplerini ilettiklerini kaydederek, “Bu noktada ciddi gayretleri için kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum” dedi. Görevde bulundukları süre içerisinde iş insanlarının problemlerini çözmek, sıkıntılarını bertaraf etmek için çalıştıklarını dile getiren Sadıkoğlu, “Malatya’nın vizyonunu bugün bölgemizde bulunan diğer sanayi illerinin potansiyeline ulaştırmak için mücadele ediyoruz. Bu mücadelede bizim için kutsal çünkü Malatya’nın marka şehir olabilmesi için içini doldurmamız gerektiğini biliyoruz” diye konuştu.
AKP Malatya İl Başkanı İhsan Koca da Malatya’nın ekonomisi, ticareti ve sanayisinin gelişimi adına siyasi parti teşkilatı olarak üzerlerine düşen her şeyi yerine getirme gayreti içerisinde olduklarını bundan sonrada bu gayreti sürdüreceklerini kaydetti.
Bülten- malatyahaber.com