OYAK iştiraklerinden Erdemir’in Hekimhan bölgesindeki demir cevheri madenini işleterek milli ekonomiye kazandıracağı ‘Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’ projesinden vazgeçerek, bölgedeki demiri Sivas’ın Divriği ilçesindeki tesislere taşıma kararı alması; Hekimhan’ı bin kişilik istihdam hedefinden ederken, Türkiye’nin ise milli projesini rafa kaldırdı.
SON DURUMU BELEDİYE BAŞKANI DUYURMUŞTU..
Hekimhan madenleri ile ilgili bu gelişme 1 yıl önce, "Sivas Lobisi" faaliyeti olarak Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com'da duyurularak, siyasiler ve ilgililer uyarılmıştı. Ancak, geçen sürede herhangi bir çaba gösterilmeyince, Erdemir Hekimhan madenlerinin Divriği'ye taşınarak işlenmesine karar verildiğini geçtiğimiz ay Hekimhan Belediye Başkanı Aliseydi Millioğulları açıklamıştı.
Millioğulları, “Sanıyorum önümüzdeki günlerde başlayacaklar. Biliyorsunuz, 2010 ve 2011’li yıllarda Japonlar, Çinliler ve Amerikalılar oraya kurulması planlanan fabrika için ihalelere başvurmuşlardı. Ama her nedense bu asla gerçekleşmedi. Hekimhan’ın 40 yıldır makus talihini yenemedik. Şimdi de Erdemir’in aldığı Demir Çelik’in yeri de satışa çıkarıldı. Biz istemeyerek de olsa o ihaleye teklif verdik. Şimdi orada her yıl 20 milyon ton demir cevheri vagonlarla Sivas’a taşınacak. Çalışan 700’e yakın işçi var. Halbuki orada Divriği’deki rezerv 2 yıl sonra bitiyor ama Hekimhan’da 65 yıl sürecek rezerv var. Türkiye’nin belki de en büyük yatırımı olacaktı fakat gerçekleşmedi. Oradaki genel müdür ve yöneticiler Sivaslı olduğu için yatırımı bir türlü Malatya’ya kaydırmadılar. Burada yıllardır tüm iktidarlar döneminde bir türlü ağırlık vermedi. Hekimhan maalesef bir türlü destek göremiyoruz” açıklamasını yapmıştı.
"BU YATIRIM ÜLKENİN MİLLİ MENFAATLERİ AÇISINDAN ÖNEMLİ" DENMİŞTİ..
Hekimhan ilçesinde yapılması planlanan ‘Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’ projesinden vazgeçen OYAK iştiraklerinden Erdemir’in Hekimhan’da çıkartılan demir madenini Sivas’ın Divriği ilçesindeki tesislerinde işleme kararı aldı. Karar, Hekimhan ilçesinde bin işçi istihdamlı projenin rafa kaldırılması anlamına geliyor. Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi Hekimhan bölgesindeki demir madenini işletilerek Türkiye’nin dışarıya karşı demir hammaddesi bağımlılığını azaltacak projelerden birisi olarak gösteriliyordu. Erdemir’in 2008 yılındaki açıklamasında; “Böyle bir yatırımın yapılması ülkemiz milli menfaatleri açısından çok önemlidir.” denilmişti.
Sivas’ta yayınlanan Memleket Gazetesi’nin 28 Ağustos 2017 tarihli sayısında bu durum, “Malatya’nın demiri Sivas’ta işlenecek” başlığı ile verildi. Haberin içeriğinde; “Sivaslılar tarafından memnuniyetle karşılanan gelişmenin bir an evvel hızlandırılması bekleniyor. Divriği ekonomisine ciddi katkı sunması umut edilen adım, ilçede istihdamın artmasına katkı sağlayacak.” ifadeleri kaydedilmişti.
BİR YIL ÖNCE UYARMIŞTIK..
Yeni Malatya Gazetesi’nin 20 Ekim 2016 tarihli sayısında “Erdemir ‘satarak’ gidiyor!..”, malatyahaber.com'da ise "Sivas Lobisi mi? Erdemir Hekimhan'dan Gidiyor!" başlıklarıyla verilen haberde OYAK’ın iştiraklerinden Erdemir’in Hekimhan’dan tamamen çekildiğini Malatya kamuoyuna duyurmuştu.
Söz konusu haberimiz şöyleydi:
“Divriği Hekimhan Madenleri (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi 2004 yılında özelleştirme kapsamında devir alan Erdemir, geçen 12 yılda yatırım yapmadığı Hekimhan’daki tüm varlıklarını satışa çıkardı.
Hasançelebi’deki Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi Projesini 8 yıldan beri hayata geçirmeyen OYAK’ın şirketlerinden Erdemir, 2004 yılında özelleştirme yoluyla devir aldığı Divriği Hekimhan Madenleri (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Hekimhan’daki tüm varlıklarını ihale yoluyla satışa çıkardı.
SATIŞ 24 EKİM’DE DİVRİĞİ’DE
Alınan bilgiye göre; Erdemir tarafından yayınlanan ilanda, 2004 yılındaki özelleştirme satışı ile devir aldığı DİVHAN’a ait Hekimhan’daki idari bina ve teknik eklentilerini, lojman, kapalı spor salonu, arsalarını satışa çıkardı.
Hekimhan’a DİVHAN’ın satışının yapıldığı 2004 yılından beri hiçbir yatırımı olmayan Erdemir’in satışa çıkardığı varlıkları için 24 Ekim Pazartesi günü teklif alacak. Erdemir, satış tekliflerini Sivas’ın Divriği ilçesindeki şirketin binasında kabul edecek.
SPOR SALONU DA VAR, MARANGOZHANE DE…
OYAK’ın şirketi Erdemir’in satışa çıkarmış olduğu Hekimhan’daki varlıkları şu şekilde:
1-Taşbaşı Mahallesi Kalebükü mevkiinde 5 bin 358 ve 22 bin 925 metrekarelik arsalar (Madenin vagonlara yüklemesi için stoklandığı alan)
2-Karşıyaka Mahallesi Sarısay mevkiinde 2 bin 250 metrekare büyüklüğünde Kapalı Spor Salonu, 3 adet dubleks bina ve bahçesi, 3 bin, 817, 55 bin, 2 bin, 645, 669 metrekare büyüklüklerinde 6 adet arsa, 26 bin 620 metrekarelik alan içerisinde yer alan idari bina, misafirhane, trafo, marangozhane, tamirhane ve ambar bahçesi.
3-Karşıyaka Mahallesi Sarısay mevkiinde zemin artı 3’er katlı 8 daireli 3 adet lojmandaki toplam 24 adet ev,
ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ
Divriği Hekimhan Madenleri (DİVHAN) Sanayi ve Ticaret A.Ş. 05.01.2001 tarihinde Özelleştirme kapsamına alınmıştı. 30.12.2004 tarihinde ilana çıkılmış ve 23.02.2004 son teklif verme tarihi itibariyle 3 adet teklif alınmıştı. Nihai pazarlık görüşmeleri 04.03.2004 tarihinde gerçekleştirilerek, 28,5 milyon ABD Doları ile en yüksek teklifi veren Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.’ye devredilmişti. İhale de 27 milyon 250 bin dolar bedelle ikinci en yüksek teklifi ise Park Enerji Yatırım Holding A.Ş. vermişti. DİVHAN’da özelleştirme ihalesi aşamasında Divriği ve Hekimhan’da toplam 885 memur, işçi ve sözleşmeli personel çalışıyordu. Özelleştirme sonrasında Hekimhan ve Divriği’deki maden sahalarının yanında bina ve lojmanlarda Erdemir’e devredilmişti. Özelleştirmede DİVHAN ile birlikte Divriği ve Hekimhan’daki 14 adet maden sahasını da devralan Erdemir, özelleştirme sonrasında Hekimhan’da yatırım yapmadı, Divriği’deki tesislerini çalıştırdı ve burada istihdam yaptı. TBMM KİT Komisyonu’nun 23 Aralık 2004 tarihli tutanağına göre; DİVHAN A.AŞ’nin 2002 yılını 33.7 trilyon lira zararla kapattığı kaydediliyor.
MİLLİOĞULLARI: ERDEMİR’İN POLİTİKASINI ANLAYAMADIM
Hekimhan Belediye Başkanı Ali Seydi Millioğulları, Erdemir’in 2008 yılında gündeme getirdiği Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi Projesini geçen süre içerisinde gerçekleştirmediğini ve bu konunun her gündeme getirilişinde Malatya kamuoyunun istihdam ve yatırım konusunda heyecanlandığını ifade ederek, “Yayınlanan ilandan sonra Erdemir yöneticilerini arayarak konu hakkında görüştüm. Erdemir yöneticileri, ‘Yatırımdan vazgeçmiyoruz’ dediler. Ancak, Erdemir, Hekimhan ile hiçbir zaman ilgilenmek istemedi. Ben bu şirketin Hekimhan politikasını anlayamadım. Anladığım, Hekimhan’a yatırım yapmak istememeleridir. Hekimhan’ı gözden çıkarmışlar.” dedi.
“SATILACAK YERLERE TALİBİZ”
Ekonomi Bakanlığı, 2013 Yılı Mayıs ayında ERDEMİR MADENCİLİK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. Malatya da yapılacak olan yıllık 3.000.000 Ton/yıl kapasiteli Demir Cevheri Zenginleştirilmesi ve Peletlenmesi tesisleri için: 1.569.000.000 TL’lık Yatırım Teşvik Belgesi düzenlenmişti.
Hekimhan Belediye Başkanı Millioğulları, Erdemir’in Hekimhan’daki tesisleri satmamasından yana olduklarını, ancak satılması halinde de söz konusu alanları kamusal alan ve Hekimhan’ın modern kentleşmesi açısında kullanmak üzere Hekimhan Belediyesi olarak talip olduklarını söyledi. Millioğulları, “Satışa çıkartılan alan kamusal alan, Erdemir’in satışına Hekimhan Belediyesi olarak talip olacağız. Belki buraya Hekimhan Belediyesi’nin hizmet binasını da yapabiliriz, projemizi hazırlamıştık. Otel ve sosyal tesis olarak, park alanı olarak da kullanabiliriz. Kapalı spor salonu Meslek Yüksekokulu’na verilebilir. Konuyu yakından takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.
SİVAS LOBİSİ Mİ?
Erdemir’e bağlı grup şirketlerinden olan Ermaden’in Türkiye’nin peletlenmiş cevher ithaline son verecek projesi olan Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin Hasançelebi’de kurulması için ilk adım 2008 yılında atılmış ve tesis için ÇED Toplantısı 29 Ocak 2008 tarihinde Hasançelebi’de gerçekleştirilmişti. Söz konusu tesis için Bakanlar Kurulu tarafından “Kamulaştırma kararı” çıkartılmıştı.
Türkiye’nin şuana kadar tespit edilmiş en büyük demir madeni yataklarına sahip olan Hekimhan ilçesinin Hasançelebi bölgesinde Türkiye’nin demir sektöründe “Milli proje” olarak gösterilen Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Tesisi’nin geciktirilmesinde Erdemir Yönetimindeki Sivaslı yöneticilerin etkili olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaya göre; Erdemir, Hasançelebi’ye yatırım yapmak yerine Divriği’deki tesislere yatırım yaparak, Hekimhan bölgesindeki demir madenini taşıma yoluyla Divriği’ye götürme niyeti olduğu ileri sürülüyor.
OYAK gibi bir kuruluşa bağlı olan Erdemir’in yatırım politikalarında “memleketçilik yerine” milli politikalar üzerinde durmasının Türkiye’nin menfaatlerine olacağı ifade ediliyor.
OYAK ve bağlı şirketi Erdemir’in, Hasançelebi’deki projeye yönelik durum hakkında kamuoyuna açıklama yapması bekleniyor.”
Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
malatyahaber.com'un 21 Ekim 2016'da yayınladığı haberin kupürü