Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk, 1963 yılında başlatılan planlı dönem sürecinin ise 11.’si olan 2019 – 2023 Kalkınma Planı’nda, Malatya, “Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas-Malatya-Gaziantep” güzergâhı bağlamında ele alınarak, bu güzergahtaki demiryolu modernizasyonunun tamamlanacağı ve koridordaki darboğazların giderileceği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulduktan sonra, Temmuz ayında TBMM’de görüşülerek onaylanan ve 23 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 11. Kalkınma Planı, Türkiye’nin 81 ili hakkında çeşitli yatırım, faaliyet ve projeler öngörüyor.
Bu kapsamda, bazı illerin yanı sıra Malatya da, “Rekabetçi Üretim ve Verimlilik” başlıklı 2. bölümün “Lojistik ve Enerji Altyapısı” alt başlığı içinde değerlendirmeye tabi tutuldu.
“Demiryolu modernizasyonu tamamlanacak, lojistik süreçler geliştirilecek”
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Kalkınma Planı’nda Malatya, demiryolu modernizasyonu, imalat sanayisi ve lojistik süreçlerin geliştirilmesi ile anıldı.
Malatya’nın, bölgesel kalkınma ajansları bağlamında dâhil olduğu TRB-1 Bölgesi (Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl) yerine, “Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas-Malatya-Gaziantep” güzergâhı kapsamında ele alındığı 11. Kalkınma Planı’nda, Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas-Malatya-Gaziantep güzergâhındaki demiryolu modernizasyon çalışmalarının tamamlanacağı ve koridordaki dar boğazların giderileceği vurgulandı.
Adı geçen illerin yer aldığı bölgedeki imalat sanayi ve madencilik sektörlerin geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilen 11. Kalkınma Planı’nda Malatya’nın içinde yer aldığı bu illerin oluşturduğu güzergâh Orta Koridor olarak adlandırıldı ve bu koridordaki lojistik süreçlerin geliştirileceği kaydedildi.
Demiryolu modernizasyonu, Malatya için hızlı treni kapsıyor mu?
11.Kalkınma Planında Malatya’nın ele alındığı “Lojistik ve Enerji Altyapısı” alt başlığının amacı, özellikle demir yolundaki yük taşımacılığının kalite ve kapasitesinin arttırılması olarak belirtiliyor olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Kalkınma Planı, Malatya’nın da içinde olduğu 6 ili, demiryolu modernizasyonu bağlamında ele alırken, söz konusu modernizasyonun Malatya için hızlı tren anlamına gelip gelmediği ise belirsiz bir duruma işaret ediyor.
Buna karşılık, demir yollarına ilişkin politikaların ve hedeflerin yer aldığı bir başka bölümde ise, 2018 yılı itibariyle Türkiye'nin hızlı tren hat uzunluğunun 1213 km. olduğu, 2023 yılında ise bu uzunluğun kümülatif olarak 5595 km.’ye çıkarılacağı vurgulanıyor.
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com