SON DAKİKA
SON DEPREMLER

11. Kalkınma Planında Malatya

0
Güncellendi - 2019-08-21 19:56:44
11. Kalkınma Planında Malatya
A- A+ PAYLAŞ

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk, 1963 yılında başlatılan planlı dönem sürecinin ise 11.’si olan 2019 – 2023 Kalkınma Planı’nda, Malatya, “Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas-Malatya-Gaziantep” güzergâhı bağlamında ele alınarak, bu güzergahtaki demiryolu modernizasyonunun tamamlanacağı ve koridordaki darboğazların giderileceği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TBMM Başkanlığı’na sunulduktan sonra, Temmuz ayında TBMM’de görüşülerek onaylanan ve 23 Temmuz 2019 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan 11. Kalkınma Planı, Türkiye’nin 81 ili hakkında çeşitli yatırım, faaliyet ve projeler öngörüyor.

Bu kapsamda, bazı illerin yanı sıra Malatya da, “Rekabetçi Üretim ve Verimlilik” başlıklı 2. bölümün “Lojistik ve Enerji Altyapısı” alt başlığı içinde değerlendirmeye tabi tutuldu.

“Demiryolu modernizasyonu tamamlanacak, lojistik süreçler geliştirilecek”

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Kalkınma Planı’nda Malatya, demiryolu modernizasyonu, imalat sanayisi ve lojistik süreçlerin geliştirilmesi ile anıldı.

Malatya’nın, bölgesel kalkınma ajansları bağlamında dâhil olduğu TRB-1 Bölgesi (Malatya-Elazığ-Tunceli-Bingöl) yerine, “Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas-Malatya-Gaziantep” güzergâhı kapsamında ele alındığı 11. Kalkınma Planı’nda, Kars-Erzurum-Erzincan-Sivas-Malatya-Gaziantep güzergâhındaki demiryolu modernizasyon çalışmalarının tamamlanacağı ve koridordaki dar boğazların giderileceği vurgulandı.

Adı geçen illerin yer aldığı bölgedeki imalat sanayi ve madencilik sektörlerin geliştirilmesinin amaçlandığı belirtilen 11. Kalkınma Planı’nda Malatya’nın içinde yer aldığı bu illerin oluşturduğu güzergâh Orta Koridor olarak adlandırıldı ve bu koridordaki lojistik süreçlerin geliştirileceği kaydedildi.

Demiryolu modernizasyonu, Malatya için hızlı treni kapsıyor mu?

11.Kalkınma Planında Malatya’nın ele alındığı “Lojistik ve Enerji Altyapısı” alt başlığının amacı, özellikle demir yolundaki yük taşımacılığının kalite ve kapasitesinin arttırılması olarak belirtiliyor olmasına rağmen Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk Kalkınma Planı, Malatya’nın da içinde olduğu 6 ili, demiryolu modernizasyonu bağlamında ele alırken, söz konusu modernizasyonun Malatya için hızlı tren anlamına gelip gelmediği ise belirsiz bir duruma işaret ediyor.

Buna karşılık, demir yollarına ilişkin politikaların ve hedeflerin yer aldığı bir başka bölümde ise, 2018 yılı itibariyle Türkiye'nin hızlı tren hat uzunluğunun 1213 km. olduğu, 2023 yılında ise bu uzunluğun kümülatif olarak 5595 km.’ye çıkarılacağı vurgulanıyor.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • Uğur (5 yıl önce)
    Sehir için ulaşım sorunları giderilmiyor kuzey çevre yolu bitmiyor sonrada Malatyamız için çalışıyoruz diyen vekiller belediye başkanları en önemli sorunlara göz yumuyolar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Demiryolcu (5 yıl önce)
    Cok yogun taşımacılığın yapıldığı Elazig Malatya, Diyarbakır Malatya demiryollarına derhal elektikfikasyon gerekli. Kullanım ömrünü defalarca tamamlamış dizel lokomotifler adeta yakit canavarı ve her sefer de muhakkam ariza yapiyor. Elaziga git-gel en az 12 saat suruyor. Umarim modernizasyon derken bunlarda hesaba katılmıştır.
    0
    0
    Yanıtla
  • maho (5 yıl önce)
    hızlı treni unutun siz. 17 yıldır iktidardalar ve her seçimde yüzde 70 oy aldıkları için rahatlar. bizim vekillerde iş yok. yalan söylüyorlar hızlı tren fizibilite çalışması yapılıyor diye diye 17 yıldır halkımızı uyuttular. kaç yıldır kuzey cevre yolu yapılacak diyorlar tık yok. akp hükümeti karadenize çalışıyor. ordu ya gittim 2 yılda çevre yolu yapıldı. anlayın artık gerçekleri bu vekillerle ancak bu kadar.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki (5 yıl önce)
    Hızlı trenin Malatya durağı Yazıhan civarında olacak, Sivas, Elazığ ise merkez.
    0
    0
    Yanıtla
  • Niye yazihandan sonra uçarak mı eleziga geçecek ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Elazığ'a ulaşım bir kale üzerinden mi var? Yazıhan, Arguvan,Baskil üzerinden devam edecek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhan da kaç kişi oturuyor Yazıhan dan daha fazla nüfus Malatya merkez ustası ve Hekimhan da var
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (5 yıl önce)
    Plan faaliyete geçerse ekonomik anlamda Malatyamız için çok iyi olacak
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (5 yıl önce)
    Hızlı tren buralara yapmazlar.. Malatya lı bu çifte muamele yi görüyor..ama yinede yüzde 70 oy veriyor akp ye..anlamak mümkün değil..
    0
    0
    Yanıtla