SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Liseli Genç Ölümün Eşiğinden Döndü

0
Güncellendi - 2016-12-08 21:10:21
Liseli Genç Ölümün Eşiğinden Döndü
A- A+ PAYLAŞ

Şiddetli göğüs ağrısı ile Turgut Özal Tıp Merkezi'ne (TÖTM) getirilen lise öğrencisi Enes Cevher Kaplan(18), tıkanan damarına takılan stentle sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Burada bizi sevindiren durum, Enes'in kalp krizini tam olarak geçirmeden erkenden bize gelmesi ve teşhisinin konulup ve anjiyo ile tıkanmak üzere olan damara stent koyup hastanın hayatını kurtarmamız oldu" dedi.

Hastanın yapılan tetkitlerinde kalp krizi şüphesine rastaladıklarını dile getiren Özdemir, "Hemen direk anjiyoya aldık. Anjiyoda ana damarlarından birinde yüzde 98-99 oranında ciddi darlık vardı. Biz Enes'in bu damarına direk olarak bir stent koyduk ve yoğun bakıma aldık. Yoğun bakımda izlemekteyiz" diye konuştu.

Özdemir, hastanın kalp krizini tam olarak geçirmeden kendilerine gelmesinin sevindirici olduğunu dile getirerek, "Burda bizi sevindiren durum, Enes'in kalp krizini tam olarak geçirmeden erkenden bize gelmesi ve teşhisinin konulup ve anjiyo ile tıkanmak üzere olan damara stent koyup hastanın hayatını kurtarmamız oldu. Bu olay tabiki kalbine her hangi bir zarar vermemişti" ifadelerini kullandı.

Enes'in annesinde koroner arter hastalığının olduğuna değinen Özdemir, bunun da Enes'in erken yaşta kalp krizine yakalanma sebeplerinden biri olduğunu kaydetti.

Özdemir, Enes'in üniversite imtihanlarına hazırlandığını belirterek, şöyle konuştu:

"Genel olarak baktığımızda yetişkinlerde kalp krizi veya koroner arter hastalığı nedenlerine baktığımızda sigara, tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı gibi sebepler var. Bir de genetik nedenler olarak yaş cinsiyet gibi değiştiremediğimz nedenler vardır. Gençlerde tabiki bu nedenleri daha nadir olarak görebiliyoruz. Bizim üzerinde en fazla durduğumuz şey gençlerin ailelerinde erken ölüm veya erken kalp krizi olmasıdır. Biz tabiki Enes'inde ailesini sorguladık. Baktığımızda ailesinde de annesinde koroner arter hastalığı tespit edilmiş. Gençlerde görülmesinin en büyük sebeplerinden biri gençlerin aşırı stres altında kalmalarıdır. Bu aşırı stres altında bu daralmalar olabiliyor. Ama bizim daha çok çocuklarda gördüğümüz şey korjenital doğuştan kalp hastaları dediğimiz nedenlerdir."

Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:

"Gençlerimize baktığımızda ciddi bir stres altındalar. Özellikle de sınav streslerinde ailelerin dikkat etmesi lazım. Bu konuda aileler ciddi bir yük altındadırlar. Yetişkinlerden farklı olduğu şekilde çocuklarda en fazla ritim bozukluğuna bağlı ya da doğuştan kapak hastalıklarına bağlı kalbin doğumsal, yapısal bozukluklara bağlı kalp hastalıklarıdır. Tabi Enes'in ki tamamen farklıdır. Ailesinde erken kalp krizinin olması ve ardından da aşırı bir sınav stresi bu hale getirmiştir."

Kalp krizinin farklılık gösterdiğini belirten Özdemir; "Genel olarak baktığımızda tabiki kalp krizi erkeklerde bayanlara göre daha fazladır. Genellikle de 40’lı yaşlardan itibaren başlıyor. Ailesinde genetik olarak var ise daha erken dönemde ortaya çıkabilir. Bu yaş sınırı daha da aşağılara düşebilir. Buna dikkat etmek lazım.

Enes Cevher Kaplan ise "Göğüs sıkışması olduğunda belimde ve boynumda ara ara ağrılar oluyordu. Kalp sıkışması oluyordu. Okulda merdivenlerden çıkarken yorulma oluyordu. Daha önceden tansiyon hastalığım vardı. Herhangi bir kötü alışkanlığım yok sınav stresinin etkisi olduğunu da düşünüyorum" diye konuştu.

Bülten (İnühaber)

img_3673

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • CAFER (8 yıl önce)
    Ramazan Hoca Malatyamız için Büyük bir nimmettir ramazan hocanın hizmetlerinden dolayı kendisine başarıların devamını diller rabim yardımcısı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Veysi Yüce (8 yıl önce)
    Gurur duyuyoruz böylesi işlerden. Buna ek olarak, böylesi acil durumlarda halkın ne yapması gerektiği ile ilgili eğitimler de yapılmalı. Erken müdahale konusunda tecrübesiziz. Hastanedeki hocalarımız bu konuda halkı eğitebilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (8 yıl önce)
    HEMEN HER BÖLÜMDE TEDAVİ OLDUM.GÖRDÜĞÜM KADARIYLA EN BAŞARILI BÖLÜMLERDEN BİR. BEŞ AY ÖNCE ONKOLOJİ DE ÇOK BAŞARILI İDİ. AMA ŞİMDİ GİDİN BAKIN SANKİ KANSERDE BİR ANDA PATLAMA OLMUŞ GİBİ. PET ÇEKTİRMEYE VE OKUMASINA 15 GÜN, EMARA BİR AY SIRA VERİLMEYE BAŞLANDI. BUNLARIN KONTROLÜNE ONKOLOJİDE 20 GÜNLÜK RANDEVÜ VERİLMEYE BAŞLANDI. SEBEBİ NE OLABİLİR Kİ.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hayati Oğuzboyu (8 yıl önce)
    İnönü üniversitesinin rektörü bu hoca olmalıydı.
    0
    0
    Yanıtla
  • İbrahim H.KILIÇ (8 yıl önce)
    18 Yaşındaki bir delikanlıyı hayata yeniden kazandırmak ne güzel, Ramazan Hocam a teşekkürler,ikinci teşekkür bu olayın basına yansıyarak kamuoyuyla paylaşılması daha önemli çünkü ihmalkarız,doktordan korkuyoruz,hayatımızı ıskalıyoruz bir çok yetişmiş ve ilimiz için ülkemiz için daha çok hizmetleri olacak değerleri bu tür rahatsızlıkları özellikle kalp rahatsızlığı olmasına rağmen teşhis ve tedavide yukarıda saydığım nedenlerden dolayı gecikme olunca kaybediyoruz bu haber sayesinde bu tür rahatsızlığı olanların belki de bir şekilde dikkati çekilmiş olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyali (8 yıl önce)
    malatya sizinle gurur duyuyor.hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Sefa (8 yıl önce)
    Gururumuz... Duacıyız...
    0
    0
    Yanıtla
  • oktay (8 yıl önce)
    ramazan özdemir gibi bir hocamızın malatya da olması Allah ın bir lütfu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramazan SEVİM (8 yıl önce)oktay isimli kullanıcı yorumuna
    aynen çok değerli bir bilim adamı Malatyalılar olarak böyle ilim adamlarına sahip olmamız lazım rabbim kendisinin yolunu bahtını açık etsin inşallah bir gün o üniversitenin başında rektör olarak görürürz
    0
    0
    Yanıtla