Şiddetli göğüs ağrısı ile Turgut Özal Tıp Merkezi'ne (TÖTM) getirilen lise öğrencisi Enes Cevher Kaplan(18), tıkanan damarına takılan stentle sağlığına kavuştu. Operasyonu gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Burada bizi sevindiren durum, Enes'in kalp krizini tam olarak geçirmeden erkenden bize gelmesi ve teşhisinin konulup ve anjiyo ile tıkanmak üzere olan damara stent koyup hastanın hayatını kurtarmamız oldu" dedi.
Hastanın yapılan tetkitlerinde kalp krizi şüphesine rastaladıklarını dile getiren Özdemir, "Hemen direk anjiyoya aldık. Anjiyoda ana damarlarından birinde yüzde 98-99 oranında ciddi darlık vardı. Biz Enes'in bu damarına direk olarak bir stent koyduk ve yoğun bakıma aldık. Yoğun bakımda izlemekteyiz" diye konuştu.
Özdemir, hastanın kalp krizini tam olarak geçirmeden kendilerine gelmesinin sevindirici olduğunu dile getirerek, "Burda bizi sevindiren durum, Enes'in kalp krizini tam olarak geçirmeden erkenden bize gelmesi ve teşhisinin konulup ve anjiyo ile tıkanmak üzere olan damara stent koyup hastanın hayatını kurtarmamız oldu. Bu olay tabiki kalbine her hangi bir zarar vermemişti" ifadelerini kullandı.
Enes'in annesinde koroner arter hastalığının olduğuna değinen Özdemir, bunun da Enes'in erken yaşta kalp krizine yakalanma sebeplerinden biri olduğunu kaydetti.
Özdemir, Enes'in üniversite imtihanlarına hazırlandığını belirterek, şöyle konuştu:
"Genel olarak baktığımızda yetişkinlerde kalp krizi veya koroner arter hastalığı nedenlerine baktığımızda sigara, tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı gibi sebepler var. Bir de genetik nedenler olarak yaş cinsiyet gibi değiştiremediğimz nedenler vardır. Gençlerde tabiki bu nedenleri daha nadir olarak görebiliyoruz. Bizim üzerinde en fazla durduğumuz şey gençlerin ailelerinde erken ölüm veya erken kalp krizi olmasıdır. Biz tabiki Enes'inde ailesini sorguladık. Baktığımızda ailesinde de annesinde koroner arter hastalığı tespit edilmiş. Gençlerde görülmesinin en büyük sebeplerinden biri gençlerin aşırı stres altında kalmalarıdır. Bu aşırı stres altında bu daralmalar olabiliyor. Ama bizim daha çok çocuklarda gördüğümüz şey korjenital doğuştan kalp hastaları dediğimiz nedenlerdir."
Özdemir, konuşmasına şöyle devam etti:
"Gençlerimize baktığımızda ciddi bir stres altındalar. Özellikle de sınav streslerinde ailelerin dikkat etmesi lazım. Bu konuda aileler ciddi bir yük altındadırlar. Yetişkinlerden farklı olduğu şekilde çocuklarda en fazla ritim bozukluğuna bağlı ya da doğuştan kapak hastalıklarına bağlı kalbin doğumsal, yapısal bozukluklara bağlı kalp hastalıklarıdır. Tabi Enes'in ki tamamen farklıdır. Ailesinde erken kalp krizinin olması ve ardından da aşırı bir sınav stresi bu hale getirmiştir."
Kalp krizinin farklılık gösterdiğini belirten Özdemir; "Genel olarak baktığımızda tabiki kalp krizi erkeklerde bayanlara göre daha fazladır. Genellikle de 40’lı yaşlardan itibaren başlıyor. Ailesinde genetik olarak var ise daha erken dönemde ortaya çıkabilir. Bu yaş sınırı daha da aşağılara düşebilir. Buna dikkat etmek lazım.
Enes Cevher Kaplan ise "Göğüs sıkışması olduğunda belimde ve boynumda ara ara ağrılar oluyordu. Kalp sıkışması oluyordu. Okulda merdivenlerden çıkarken yorulma oluyordu. Daha önceden tansiyon hastalığım vardı. Herhangi bir kötü alışkanlığım yok sınav stresinin etkisi olduğunu da düşünüyorum" diye konuştu.
Bülten (İnühaber)