SON DAKİKA
SON DEPREMLER

2. Ordu'nun Eski Komutanı Başer Vefat Etti

0
Güncellendi - 2021-03-11 22:12:26
2. Ordu'nun Eski Komutanı Başer Vefat Etti
A- A+ PAYLAŞ

2000- 2002 yılları arasında, karargahı Malatya'da bulunan 2.Ordu'nun komutanlığını yapan emekli Orgeneral Edip Başer vefat etti.

Acı haberi sosyal medyadan veren Genelkurmay eski başkanı İlker Başbuğ, “Genç rütbelerden beri beraber olduğumuz, kendisini tanımaktan her zaman onur duyduğum, değerli komutanım, sevgili abim, Emekli Orgeneral Edip Başer'i kaybettik. Üzüntümüz çok büyük” ifadelerini paylaştı.

Emekli Orgeneral Edip Başer bir süredir İstanbul’daki bir hastanede akciğer tedavisi görüyordu.

EDİP BAŞER KİMDİR?

Edip Başer, 1961 yılında Kara Harp Okulu'ndan, 1963 yılında Piyade Okulu'ndan mezun oldu. 1970 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri'ne bağlı çeşitli birliklerde Takım ve Bölük Komutanlığı yaptı. 1972 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun oldu. Kurmay Subay olarak Brüksel'deki NATO Uluslararası Askeri Karargahında Harekât Dairesi Cari Harekât Plan Subaylığı, Genelkurmay Strateji Plan Dairesi Strateji Şubesi Kısım Amirliği, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü.1986 yılında Tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Napoli'deki NATO Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı'nda İstihbarat Daire Başkanlığı ve 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu.1990 yılında Tümgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede Genelkurmay Plan Harekât Daire Başkanlığı, Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Başbakan Askeri Danışmanlığı görevlerini yürüttü.1994 yılında Korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede 3. Kolordu Komutanlığı görevinde bulundu.1998 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede NATO Güneydoğu Avrupa Müttefik Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Genelkurmay II. Başkanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 2. Ordu Komutanlığı'na atandı. 30 Ağustos 2002 tarihinde emekli oldu.Emekli olduktan sonra Eylül 2006 - Ocak 2007 tarihleri arasında "PKK ile Mücadele Özel Koordinatörü" olarak görev yaptı. Daha sonra Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü.Hülya Başer ile evli olup iki çocuğu vardır. İngilizce bilmektedir.

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI VE MİT..

2. Ordu Komutanı iken, Kara Kuvvetleri Komutanlığı da bir ara gündeme gelen, ancak ataması yapılmayıp emekliye sevk edilen Edip Başer'in bir ara MİT Müsteşarlığına atanması da gündeme gelmişti.

Mayıs 2005'de, o dönem Hürriyet'te yazan Fatih Altaylı, Başer'in MİT Müsteşarlığı konusu ile ilgili "Edip Başer Paşa neden MİT müsteşarı olamadı?" başlığıyla, şu yazıyı kaleme almıştı:

"MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun görevi bırakmış. Biz de yerine kimin geleceğini tartışıyoruz.

Herkes çeşitli isimler ortaya atıyor.

Bana sorulunca iki isim verdim:

‘Ya Emre Taner olur, ya da Edip Başer’ dedim.

Herkes itiraz etti.

Ben ise bir istihbarattan değil, mantıktan yola çıkarak böyle düşünüyordum.

Başbakan Erdoğan geçmişte Emekli Orgeneral Edip Başer’i bu görev için düşünmüştü ama Edip Başer kabul edememişti. Bugün Başer Paşa’nın kabul etmesi için şartlar daha uygundu.

Ancak o olmazsa Atasagun’un yardımcısı Emre Taner tek olasılık olarak kalıyordu. Çünkü yıllardır Atasagun’un en yakınındaydı ve Türkiye’deki etkin güçlerin üzerinde uzlaşabileceği tek isimdi.

Nitekim dediğim gibi oldu.

MİT’in başına ‘sahadan yetişme’ Emre Taner getirildi.

Bu arada Hürriyet’te emekli Orgeneral Edip Başer’in sözleri yayınlandı.

‘MİT müsteşarlığının geçmişte bana teklif edildiği doğru ama özel nedenlerden dolayı kabul etmedim.’

Orgeneral Edip Başer benim tanıdığım en ‘doğru düzgün’ adamlardan biridir. Kara Kuvvetleri Komutanlığı beklerken, beklenmedik bir şekilde emekli edilmiş ve biraz kırılmıştı.

Gelin size Edip Başer’in bu önemli görevi ‘hangi özel nedenlerle’ kabul etmediğini anlatayım.

Bu kırgınlık sırasında Orgeneral Edip Başer’e AKP’den siyaset teklifi geldi.

Seçim öncesiydi ve AKP Edip Başer’e milletvekili adaylığı öneriyordu. Sonrasında da kuvvetle muhtemel Milli Savunma Bakanlığı.

Ancak adam gibi adam olan Başer Paşa, bu teklifi düşünmeden reddetti.

Rövanşist bir yaklaşım içinde görülmek istemiyordu.

Ardından seçimler yapıldı. AKP büyük bir güçle iktidar oldu.

Geçmişte ANAP liderine yakın olmakla suçlanan Şenkal Atasagun’un görevden alınacağı düşünülüyordu ve bunda gerçeklik payı vardı.

Edip Başer Paşa’ya MİT müsteşarlığı teklifi götürüldü.

Başer Paşa teklifi memnuniyetle karşıladı. Zaten Milli İstihbarat Teşkilatı ‘Başer’ soyadına yabancı değildi.

Ancak kabul etmeden önce silah arkadaşlarının ‘görüşlerini almak’ istedi.

Halen görevde olan arkadaşları arasında fikir ayrılıkları vardı.

Konu tartışıldı. Başer’le geçmişte de sorun yaşayan birkaç kişi karşı çıktı.

Sonunda Edip Başer’in bu görevi kabul etmesinin yanlış olacağına karar verildi ve görüş Paşa’ya iletildi.

Edip Başer hiç sesini çıkarmadı. Kendisine görevi önerenlere ‘kabul edemeyeceğini’ bildirdi ve onurlu bir eski asker olarak bir kez daha köşesine çekildi.

Bunları bildiğim için ‘konjonktür değişikliği’ nedeniyle Edip Başer Paşa’nın bu kez görevi kabul edebileceğini düşünmüştüm.

Ama anlaşılan bir kez refüze edilenler, aynı teklifi yinelemek istememişler."

malatyahaber.com- sozcu.com.tr- hurriyet.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız