SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Rezerv Alan' Muamması Devam.. Vekiller de 'Uyutulup, Uyutuyor'!.

'Rezerv Alan' Muamması Devam..  Vekiller de 'Uyutulup, Uyutuyor'!.
A- A+ PAYLAŞ

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli olarak meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremin etkilediği 11 ilden, en büyük hasar gören 4 il arasında yer alan, büyük yıkım ve can kaybının yaşandığı Malatya'da, deprem sonrası yeniden imar çalışmalarıyla ilgili başta, kapalı kapılar arkasında hazırlanan, ne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ne de Büyükşehir Belediyesi'nin sahip çıktığı rezerv alan tespitleri ve buraya yönelik yıkım girişimleri devam ederken, mülkiyet hakları yok edilmek istenen sağlam ya da hafif hasarlı bina sahipleri sorularına yanıt bulamadıkları gibi, kendilerini 'doğru- dürüst' bilgilendirecek bir yetkiliye de ulaşamıyor.

MALATYA MİLLETVEKİLLERİ OLANLARA KULAK KAPATARAK, 'UYUYUP, UYUTURKEN'..
İktidar partisinin Malatya milletvekilleri, Malatya'da rezerv alanlarının hangi ölçütlere göre belirlendiği, siyasi güç, makam ve para sahibi olanların mülklerinin neden rezerv alanı dışında bırakıldığı başta olmak üzere birçok soruya yanıt bulamazken, mülkiyet hakları yok edilmek ve mallarına çökülmek istenen mülk sahipleri, gerçekte yaşanan sorunlar yerine ilgili bakan ve bürokratlarla yaptıkları görüşmelerde aldıkları birbirini tutmayan yanıtlarla durumu idare etmeye çalışırken, umudunu diğer illerin siyasilerinin girişimlerine bağladılar. Malatya milletvekilleri, kentte yaşanan belirsizliklere karşın, kendilerine aktarılan notları kamuoyuna duyururken, benzer sorunların yaşandığı Hatay'ın  CHP'li milletvekili Mehmet Güzelmansur, bakanla (Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki) ile yaptıkları görüşmede "Bakanla yaptığımız görüşmede rezerv alanın zorla olmayacağını, isteyenlere yapacaklarını söyledi. Biz bakana güveniyoruz ama bunun resmi bir güvence ile kayıt altına alınmasını istiyoruz." yanıtı aldıklarını açıkladı.

 Aynı bakanla görüşen AKP Malatya Milletvekilleri Bülent Tüfenkci ve Abdurrahman Babacan'ın, böyle bir sıkıntıyı bakana iletmedikleri anlaşıldı. Malatya milletvekilleri, rezerv alan olarak belirlenen yerlerde yaptırılacak binalarla ilgili, çok büyük rakamlar olmasına rağmen yapılan ve yapılacak ihale rakamları hakkında bilgi verilmeyen inşa çalışmalarını, 'konut ve işyeri ihtiyacı' gerekçesiyle Malatya kamuoyuna aktarmayı seçtiler.

GÖRSEL: Kuyumcular Çarşısı'nı yapma uğruna Söğütlü Cami'yi binaların arasına gömdüler, tepkiler üzerine camiyi gezdirmeye başladılar. Ancak yeni yerler de tepki görünce, camiyi eski yerine döndürdüler

Bu arada, Malatya'da ilk etapta 'rantı çok yüksek' olan ve kent merkezi olarak da adlandırılan çarşı bölgesinde başlatılan imar ve inşaat çalışmaları da, sadece ranta yönelik yapıldığı iddialarını güçlendirecek şekilde devam ediyor. Çarşı bölgesinde, Yeni Cami ile Çevre Yolu arasındaki alanda, zemin etüdü olmadan başlatılan, temel çukurlarının yer altı sularıyla dolmasıyla, bu suyun yapılacak bir projeyle toplanarak tahliye edilmesi ve sulamaya aktarılması gerektiğinin dile getirilmesine karşın, çok tartışılan 'demirsiz fore kazık' yöntemi tercih edilerek, sulu zeminin üzerine inşaatta ısrar edilirken, yine ranta yönelik baskınedeniyle kaldırılamayan Kuyumcular Çarşısı'nı yeniden inşa etmek için Söğütlü Cami'yi binaların arasına gömmek, tepki üzerine önce Akpınar Meydanı'nda bir işhanı bünyesine yerleştirmek, daha sonra eski Belediye Meydanı'na cami inşa etmek gibi girişimlere tepki sürünce, caminin binalar arasına gömüldüğü ilk yere inşasına karar verilmesi de, bu bölgeyle ilgili imar düzenlemesinin ne denli gayri ciddi yapıldığı iddialarına kanıt oluşturuyor.

REZERV ALANLARI TAM BİR MUAMMA.. 
Mülkiyet sahiplerinin yasal haklarını kısıtlayan, engel getiren, tüm inisiyatifi uygulayıcılara veren, deprem bölgesindeki binaların dönüştürülmesi, yeniden inşası gerekçesiyle gündeme getirilen 'rezerv alanları' ile ilgili uygulamanın Malatya cephesinde, gerek belirsizlik, gerek objektif bir ölçünün olmaması, keyfi davranışlar, kişiye ve kuruma özel işlem, mülkiyet sahiplerine doğru bilgi verilmediği gibi, yalan ve yanlış bilgilerle yanıltmaya yönelik girişimler sık sık gündeme getirilmesine rağmen gerek Malatya'daki yerel yönetimler, gerekse ilgili bakanlık yönetimi, gerekse de milletvekilleri bu konuda güvenilecek bir tavır içerisine girmiyorlar.

Malatya'da 6 Şubet depremlerinin hemen arkasından, içerisinde ikamet edilen çeşitli semtlerdeki on binlerce bina hasar görmesine ve yüz binlerce insanın evsiz kalmasına karşın, ilk etapta rantı çok yüksek olan çarşı merkezinde, ana caddelerde yıkımlara başlanıp, bu bölgelerde rezerv alanlar oluşturma çabaları, birilerinin depremi fırsata dönüştürme çabası olarak yorumlanırken, yapılan çalışmaların tamamen kapalı kapılar ardında planlanması, Malatya kentinin yeniden imarının, mühendislik ve mimarlık eğitiminde yetkinliği olan nitelikli bir üniversite yerine özel bir mimarlık firmasına verilmesi, bunların yaptıkları çalışmalara da başta siyasi olmak üzere çeşitli gerekçelerle müdahale edilerek yönlendirilmesi, ortaya çıkan gelişmelerle görüldü.

AKP'nin içerisinde de ciddi gücü olan kuyumcu lobisinin, kent meydanının genişletilmesine ilişkin çok önceki yıllara dayanan planlamaların maliyet yüksekliği nedeniyle gerçekleştirilmemesine karşın, depremle ortaya çıkan durum nedeniyle kolaylıkla yapılabilecek durumdayken, Kuyumcular Çarşısı'nın yeniden inşa edilebilmesi öncelikli olarak ele alınmış, bu inşaata hızla başlanmıştı. Bu nedenle, Söğütlü Cami'nin binalar arasına gömüldüğü, adeta gözden saklandığı bir proje ortaya çıkınca, bu durum tepki görmüş, bunun üzerine caminin yeri önce Akpınar Meydanı'ndaki bir işhanıyla birlikte inşa edilmek üzere kaydırılmış, bu da tepki görünce, eski belediye binasının yerine caminin yapılacağı Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından açıklanmıştı. Fuzuli Caddesi'nin girişinin kapatılması pahasına gerçekleştirilmek istenen Kuyumcular Çarşısı'nı, tüm şehir imarı bilimine adeta ihanet edilmesi doğrultusunda seçilen üçüncü yer, bir kez daha tepki görünce, son olarak cami eski yerine, binalar arasında kaybedileceği bölgeye tekrar taşınmıştı. Bu "cami gezdirme" olayı, Malatya'da 'ölümü gösterip sıtmaya razı ettirme' yorumlarına yol açmıştı.

GÖRSEL: Mücelli Caddesi'nde ve Valilik arkasında, AKP eski milletvekillerine ait gayrimenkullerin rezerv alan dışında bırakıldığını gösteren kroki

Yine, malatyahaber.com'un, kişilere ve kurumlara özel rezerv alanı sınırları çizildiği, bazı AKP'li siyasilerin, torpilli ve güçlü kişilerin rezerv alanı dışında bırakıldığı yolunda, buna ilişkin krokilerle birlikte gündeme getirdiği haberden sonra, Vali Ersin Yazıcı başkanlığında yapılan bir toplantıda, konunun sorulduğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü ile bu dairenin bağlı olduğu Vali Yardımcısı, böyle bir kroki olmadığını öne sürmüşler, birkaç gün sonra 'inkar edilen, yalanlanan' kroki Valilik tarafından bir başka haberle kamuoyuna açıklanarak  "rezerv alan" konusundaki tüm çalışmaların ne kadar gayri ciddi ve adaletten uzak, keyfi yapıldığı bir kez daha ortaya çıkmıştı. Ancak, Vali Yazıcı, kendisine toplantıda yalan bilgi veren daire müdürü ve Vali Yardımcısı ile ilgili bir işlem yapmadığı gibi, suskun kalmıştı.

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi'nin geçtiğimiz hafta Sami Er başkanlığında yapılan ilk toplantısında CHP grubu adına konuşan Mimar Günnur Tabel de rezerv alanları ve belirsizliğe dikkat çekerek,  "Şehir merkezinden ve diğer yerlerdeki başlatılan rezerv alanlar da tam bir muamma. Ne şartlarda, hangi planlarla ve bu planlama nereden hazırlanarak yapılmakta bilinmiyor. Başta hak sahibi hemşerilerimiz olmak üzere tüm kamuoyu bu konuda detaylıca bilgilendirilmelidir. Tabii ki anlıyoruz, bir şekilde başlamak ve hızlıca çözmek gerekiyor. Çünkü esnaf bir an önce ayağa kalkmazsa, çarşı ticareti canlanmazsa korkarım yakında Malatyalı hemşerimiz kalmayacak." eleştirisini dile getirirken, bu konuşmasına da yanıt verilemedi.

BİR TÜRLÜ AÇIKLANAMAYAN 'ÖZEL' İŞLEMLER!..
Malatya'da belirlenen rezerv alanlarına ilişkin Battalgazi Belediyesi dışında kamuoyuna açık bilgi verilmezken, Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, rezerv alanı ilan edilen mahalle sayısının 28'e çıkarıldığını belirtirken, bu belediyenin basına da yansıyan, "garip" rezerv alanı krokileri, yapılan çalışmaların ayrım gözetilmeden ve herkese aynı koşulların uygulanacağına ilişkin çok az da olan beklentileri de yok etti. Başta Mücelli Caddesi'nde eski AKP Milletvekili Öznur Çalık, Valilik arkasında eski AKP Milletvekili Cemal Akın'a ait olan, çevresi rezerv alanı ilan edilmesine rağmen bu kapsama sokulmayan yerlerin dışında, Battalgazi Belediyesi krokilerinde belirlenen rezerv alanı adalarında bazı binaların özellikle kapsam dışında bırakıldığı görüldü. Yine, rezerv alanı bölgesinde yıkımı gereken bazı otellerin de sonradan bu kapsam dışına çıkarılması kamuoyunda konuşulurken, binaları deprem sonrası sağlam ya da hafif hasarlı olan vatandaşlar mülklerine adeta 'çökme'ye hazırlık olarak nitelendirilen, zorla karot alma, tahliye ve yıkım tehditleriyle karşı karşıya kaldılar.

İnönü Caddesi'nde binası bulunan mülk sahibi ve kiracılar, "Yeriniz zaten yol genişletme alanında kalıyor ve yıkılacak.", "Buralar artık sizin değil bizim.", "Çevre Bakanlığı ile iyi geçinin, kafa tutarsanız ileri de sonuçlarına katlanırsınız.", "Karot alınmasına müsade etmez iseniz, projeden çıkarılırsınız ve yeriniz öldü fiyata kamulaştırılır.", "Bu size son uyarı, ya kabul edin ya sonuçlarına katlanın.", "Bu binaların zaten karot örnekleri yapıldıkları yıldan beri Çevre Şehirciliğin deposunda, siz karot vermediniz ancak biz depodan kontrolünü yaptık sağlam çıkmadı. Bu nedenle tahliye etmeniz gerekiyor" şeklindeki tehditlerle yıldırılmaya çalışılıyor.

Görevli olduğunu iddia eden kişilerin, rantı yüksek yerlerdeki mülk sahiplerini pes ettirmeye çalışmalarına rağmen, bu yerlerden bazıları için henüz bir projenin bile hazırlanmadığı, yolların genişletilmesi ile ilgili kararların dahi alınmadığı da amacın sadece sağlam binaları yıkmak olduğunu da doğrular nitelikte.

YAPILAN İŞE SAHİP ÇIKAN YOK!..
Arsa değeri yüksek bölgelerde sağlam binaları bulunan mülk sahipleri, konuyu öğrenmek için gerek bakanlık, gerekse belediyelerin ilgili birimleri ile irtibata geçmeye çalışıyorlar. Ancak, yetkililer mülk sahiplerine de ser verip sır vermiyor. Mülk sahiplerinin, "Sağlam binam yıkılacak mı?" sorusuna "evet" yanıtı veren yetkililer, "Dükkanım veya evim aynı yerde mi verilecek?, Metrekarede düşüş olacak mı?, Bağımsız yerimi yeniden yaparken, metrekaresi düşük gerekçesi ile bizi başkaları ile ortak yapacak mısınız?, Yeni bina yapılınca bana herhangi bir borç çıkarılacak mı?" sorularının hiçbirine ise yanıt verilmiyor.

Sorularına cevap alamayan mülk sahipleri ise, dükkanlarının metrekarelerin küçüleceği, mülklerinin aynı yerinden verilmeyeceği, başka kişiler ile ortaklığa zorlanacakları, hatırlı kişilerin yerlerinin iyi yerlerde konumlandırılacağı, geri kalan kişilerin yerlerinin ise üste fark ödemesi adı altında çok daha kıymetsiz yerlere zorunlu olarak götürüleceği gibi endişeler yaşadıklarını dile getiriyorlar.

GÖRSEL: Battalgazi bölgesinde belirlenen rezerv alanlarında bazı binaların kapsam dışı bırakıldığını gösteren kroki

Rezerv alan olarak belirlendiği iddia edilen yerlerdeki sağlam binaları aylardır 'çat kapı karot' alınması girişiminde bulunulurken, bunu kabul etmeyen kişilerin yerlerine ise hiç bir gerekçe bildirmeden '15 gün içinde binayı tahliye edin' içerikli 'ilanen tebligat' yapılmaya başlandı. Özellikle seçimlerden sonra mülk sahiplerine yönelik yıldırma, tehdit ve baskının arttığını belirten bazı vatandaşlar, "Mülk sahiplerini çoğu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne itiraz dilekçesi verdikleri gibi, aynı zamanda da idare mahkemesine davada açtılar. Bu konunun peşini bırakmayacağız." dediler.

Vatandaşlar ayrıca, "Rezerv alanları ile ilgili bilgiler gizleniyor. Basına sızan bazı krokilerde detayları görebiliyoruz. Kimi hatırlı kişilerin binaları rezerv alanı dışında bırakılmış. Öyle ki bir sokakta baştan başa rezerv alanı kapmasına alınmışken, bir bakıyorsunuz arada bir veya iki bina gazete kuponu keser gibi rezerv alan dışında bırakılmış. Yetkililere sorulduğunda kaçamak cevap veriyorlar, mühendislere sormak lazım diyorlar. Bizler de diyoruz ki buralar kimlere ait onu söyleyin bir, kimler neden yerlerinin rezerv alan sınırının dışında kalmasını diretti. İnsanların vicdanını sızlatmayın. Adaletli olun." diye ortak tepkilerini dile getirdiler.

Ayrıca, rezerv alanları ile ilgili eleştirilere ve tepkilere karşın, Büyükşehir Belediyesi iş ve işlemlerin kendileriyle ilgisi olmadığını öne sürerken, aynı savunma Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkililerinden de geliyor. Belediyeler ve bakanlık, rezerv alanlarla ilgili işleri yapanlar olarak karşı tarafı adres göstermeye devam ediyorlar.

malatyahaber.com

İlgili haberler
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Vatandaş (7 ay önce)
    Güçlendirme kredisi ne oldu sayın afat müdürü, belediye başkanı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yalnizbey44 (7 ay önce)
    Söğütlü camii etrafındaki kuyumcuları kapalı çarşı gibi yerin altına verilsin zaten hiç bir hakkı kaybolmuyor Söğütlü camide yerinde kalsın önü açık olur hem de şehre meydan kazandırılır. Bakırcılar çarşısı şehir dışına küçük sanayi tarafına taşınsın zaten merkezde bekletilmesi hataydı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • mlt4463 (7 ay önce)
    Rezerv alanlarının acilen bildirilmesi gerekiyor. Bunun harici ne varsa hemen ortadan-ağıra çevrilen dahil yıkılmalıdır.TOKİ nin ayrıca hız kazanması buradaki çaresizliğe çözüm olacaktır. Yoksa Çevre Müd. veya Milletvekili veya Belediye ile yürüyecek bir işlem yok. Bunların önce MALATYA SEVDALILISI olması gerekiyor. Mualesef hepsi RANT-MAKAM vs. peşinde bir cacık olmayacak ve bizlerde ortada gezmeye ve yorulmaya devam edeceğiz. Vesselam..
    %50
    %50
    Yanıtla
  • DİJANLI (7 ay önce)
    Vekilleriniz Ankara ya yerleşti, vekillerden bir şey beklemeyin artık, Deprem zamanı Veli Ağbaba elimizden tuttu aş evleri açtı konteynir getirdi ekmek çorba dağıttı, cadır dağıttı, o da bitti artık Malatya hindistana döndü olacağımız buydu sahipsiz malatyam.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • akça sokak sakini (7 ay önce)
    evimiz salköprü mahallesi akça sokak ta depremde az hasarlı idi apartman sakinlerince evimizin tadilatını yaptıkve guvenle oturuyoruz . simdi rezerv konusu ortaya cıktı her gun de bır mahalle daha eklenerek rezerv alanı ousturuluyor iyi güzel de bunu sorumlusu kim kim bu işi yönetiyor kım nasıl neye gore yapacak hiçbir muhatap yok sadece buralar rezerv alanı hepsı yıkılacak allahtan korkun daha 6 ay olmadan bızler evlerımıze dunya bır tadılat masrafı yaptık. bızlerı nereye cıkaracaksınız nasıl evler vereceksınız ne zaman yapacaksınız evımızın degerını neye gore belırleyıp yenı yapılacak evlerı neye gore bızlere sayacaksınız vs vs hıcbırınıe cevap verecek bır yetkılı veya sorumlu yok
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Evin sağlamsa yikilmayacak
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Orhan (7 ay önce)
    Çok fazla cami var zaten. Ayrıca çarşı eskisi gibi olacaksa vay Malatya'nın haline. Şu şehri biraz genişletin sıkıştırmayın. Kuyumcular ve bakırcılar çarşısı alanına yeşili bol ferah ama az dükkanli bir model bulunabilirdi
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Reel (7 ay önce)
    Malatya Malatya bulunmaz eşin...Bi iş de düzgün gitmez mi yahu bu güzel sehirde,
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Mehmet (7 ay önce)
    Yıkılan binalari yerinde yapmaya bakın sağlam binalarla ne isiniz var şayet ssglam binaları yıkmaya çalışırlarsa idare mahkemelerinde binlerce dava açılacak..
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Paşa44 (7 ay önce)
    Ya Allah aşkına yerinde dönüşüm imar izni için daha ne bekliyorsunuz? Şehir dışında yüzbinlerce Malatyalı perişan vaziyette bekliyor. Yazıktır, günahtır, kul hakkıdır. Allah'tan ve Mazlumun ahından korkun.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Öz Kernekli (7 ay önce)
    Dolar bol, malzeme ucuzken, 70 yıllık binaya çivi çakmadan kirasını yiyen pinti mal-mülk sahipleri, en çok siz suçlusunuz! Zamanında dönüşüme gidip şehri neden yenilemediniz? Şimdi yok devlet suçlu yok vekil suçlu yok belediye suçlu yok alt komşumun kaynı suçlu abuk sabuk söylemler. Bi deyiş var, malatyalılar çok üşürse bir mumun etrafında toplanırlar, az daha üşürlerse mumu yakarlar diye, kapppak gibi oturuyor şu vaziyete.
    %31
    %69
    Yanıtla
  • Kernekli çok güzel anlatmış sın o 70 senedir kira yiyenler mallarına kavuşacağını zannediyor hele binalar bitsin önüne getirsinler hesabı hep almaya alıştikları için bakam bu sefer şimdiye kadar aldığı kiranın 3 katını ödesin alabilecek mi binasını görecez kurnaz Malatyalılar he bu arada çarşı bitse bile kimse beklemesin eski mülk fiyatını o fiyatlar dörte bire düştü
    %56
    %44
    Yanıtla
  • Şehir (7 ay önce)
    MALATYA 'da kaç kişi başka memleket den gelmiş birileri bunu detaylandırsın. MALATYA mersin gibi biryer olmuş. Göç göç adıyaman elazığ bingöl muş diyarbakır batman .
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Muhtar (7 ay önce)
    Halen Malatya kısa zamanda ayağa kalkacakmış yalan dolanlarına inanan saf dolu buralar ;)))
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adem (7 ay önce)
    Çünkü rant ve ahlaksızlıklar bu ülkede hiç bitmeyecek.şimdi kimseyi zorla bir işe dahil etmeyin diyen Hatay milletvekilinin şerefli bakış açısı için minnettarız.yerinde dönüşüm yapmak isteyen bizlere izin vermeyerek zorla konut rezerv alanına sokmak zorbalığın en büyüğüdür.elbet en büyük rant şehir merkezinde sonra da şehir merkezine yakın müstakil evlerin çok olduğu ve deprem sonrası yıkımlardan sonra bakir hale gelen arsalara göz dikmişler.iyi de kimse kimseyi zorlamasın konut rezerv alanına dahil olmak isteyen başımızın tacı.ancak yerinde dönüşümü kendi yapmak isteyen vatandaşları ve rezerv alanına zorbaca dahil edilmiş aile binasına sahip insanları zorlamakla sosyal proje olmuyor.olan sadece devletin gücünü kullanıp zorbalık yapılmak isteniyor.çünkü vatandaşın aile binası yok oluyor.aynı binada oturanların yerinde dönüşüm yapıp hayat düzenlerine devam etmek isterken, herkesin evinin mülkünün yeri konumu katı belliyken kurayla sağa sola savurarak sosyal proje yaptıklarını zannediyorlar.en büyük inşaa maliyetinde arsa ve alt yapı gibi büyük sorunlar yokken 100 taşınmazın olmadığı rezerv alan ilan ettiği bölgelere 400-500 yaşam kalitesi vasat küçük daireleri yaparak vatandaşın özlük haklarına saldırıları inkar mı edelim.kura yoluyla rezil mi olalım.şidmi diyecekler ki her şeye karşı çıkan sizler yüzünden herkes perişan.kimse kimse yüzünde perişan değil.sorun yerinde dönüşüm ve konut rezerv gibi sosyal projeler değil.bütün inşaa olumsuzluklarına ve ranta rağmen.ancak zorlamayla despotluk olur.kanun ne diyor mülkiyet dokunulmaz der.ancak riskli yapılardan ötürü can güvenliği tehlikesi oluşursa mülkiyete dokunulur ve kentsel dönüşüm benzeri çalışmalar yapılır der.kanun can güvenliği mülkiyet hakkından önce gelir der.işte rezillikler burda peyda oluyor.can güvenliğini tehlikeye atacak yapı kalmamış ki.depremle hasar alan yapılar hasar almış yıkılmış ve şu an yerinde yeller eser hale gelmiş.bakir arsalar meydana çıkmış.işte kanunun burda devreye girmesi için kulağını tıkayan sayın yetkililer konut rezerv alanda kalan mülk sahiplerinin; yıkılan, hasarlı, hasarsız herkesin evi deprem sonrası tozu dahi kalmamış yapıların hepsini,deprem öncesi nasılsa rezerv alan için hak sahipleriyle anlaşma tarihi ne zamansa güncel fiyatı ve arsanın fiyatı baki kalacak ve yapılacak yeni evin fiyatına göre arsanın ve yıkılmış dahi olsa hale varmış gibi hesap edilen taşınmazının fiyatına göre vatandaş ya alacaklı ya borçlu olacak.işte kanunu geçerli kılmak için.yoksa risk nerde??
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fırat (7 ay önce)
    Bu istemezükçü Malatyahaber gibi yerel medyalarımiz olduğu sürece Malatya bir arpa boyu ilerleyemez.
    %12
    %88
    Yanıtla
  • Size tavsiyem konuyu biraz anlayın da ona göre yorum yapın
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Kimse kimseyi tutmuyor.rezerv alan sevgisi olanlar sisteme dahil olup rezerv alana dahil olsun.malatya haber rezil işlerin ve zorlama yoluyla haksızlıkları ve rezillikleri dile getirerek çok doğur bir haberciliğe imza atıyor.kimse kimseyi zorlayarak kimsenin mülkiyetinin ırzına geçilmemeli.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tabi tabi depremin sorumlusuda Malatya haber. Siz gerçekleri duymaktan o kadar rahatsız oluyorsunuz ki gördüğünüz gerçekleri bile kabul etmiyorsunuz. Biri çıktı dediki Malatyayı gören hiç deprem olmamış, yaralarımızı çabuk sardık dediği için kimse bize şehir dışında bir Hatay ,Maraş kadar olduğumuza inanmıyor. Iki engelli hastam ile şehir dışında sürünüyorum. Evim iş yerim yıkıldı. Ama siz fahiş fiyatlı ev kiralarına, yıkılan evlerimizde namahremlerimize kadar el uzatıp eşyalarımızı yağmalayanlara ,almış başını giden zamlara ,vurdumduymaz yöneticilere bişey demediginiz gibi görevi tamamen milleti bilgilendirmek olan bir haber sitesini sorumlu tutuyorsunuz. Siz dünyayı toz pembe gösteren yandaş medyadan kafanızı kaldırmayın, gözünüzü ayırmayın. Mazeretinizde kalmadı Söyleyecek yalan bitti ve millet cevabınızı verdi.Siz klavye başında devam ede durun. Allah var mizan var hesap var.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Battal (7 ay önce)
    Bu dönüşüm meselesinde kiralık konut probleminin önüne geçmek için mahallelerde belirli rezerv konutlar yapılıp dönüştürülecek evlerdeki vatandaşlar buralara alınmalı..yani sağlam evleri yıkıp bir anda insanların kiralık ev arayışına girmesi hem devlete külfet hem de vatandaşa..Devlet yıllarca vatandaşa kira yardımı yapıyor!!Melekbaba mesela..Melekbaba da rezerv alan olarak büyük açık bölgeler var..Buralarda konutlar yapılıp daha sonra vatandaşların evleri yıkılmalı..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 ay önce)
    Çavuşoğlu Mahallesi (Boztepe Caddesi) Sağlam olan tek katlı ve Z+3 katlı apartman dairelerinin resimleri çekilmiş geçen hafta Çevre ve Şehircilikten. Sorunca "Rezerv alan çalışması" demişler. Mülk sahipleri tepki göstermiş. Bu ADA daki evlerin çoğu tek katlı ve HASARSIZ raporlu, Toplamda 5/6 apartmanın yarısı hafif hasar, diğer yarısı HASARSIZ. Tek katlı evinde yaşayan ve yaşamaya başlayan mülk sahipleri evlerinin tadilat ve restarasyonunu yapıp oturumuşlar. Her bir ev 400/500 bin tl en az masraf yapmış. Şimdi siz bu sağlam evlere gözünüzü dikerek ne yapmaya çalışıyorsunuz ? Şimdiden Millet gözünü açtı, ilgili yerlere dava dilekçesi gönderiliyor. Hadi bakalım !
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ne yapmaya çalışıyor.bağımsız müstakil hayat gasp ediliyor.arkadaşımızın tepkisi ne inşası.ne yapmaya çalışıyorlar.yapılmak istenen az sayı da müstakil mülklerin olduğunu alanları,yıkılan veya yıkılacak bağımsız bölümleri az bakir bölgelere çok sayıda konut yaparak,yapılacak konutlar isteyen olur isteyen olmaz, yaşam kalite vasat daireler için müstakil hayatı kurban edecekler.ha bir de yer sahiplerini kuraya yoluyla daire vererek yeri konumu evi belliyken sağa sola savuracaklar.bina kültürünü öven vatan hainidir.sevene sonzus saygı duyarım.ancak nedense artık müstakil evde yaşamak zenginlik gerektiren bir hale sokulan ülkemizde sözde vatan sevdalısı yöneticiler müstakil yaşam sürerken utanmadan hayasızca millete apartman hayatını övünür hale getirdirler.isteyen tabi rezerv alan için arzulu olabilir.ancak milletinin malına zorla müdahale savaşta ganimet bilenlerin ve haramilerin işi olabilir.zorbalik iyi bir şey değil.elbet ötesi vardır.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Hatice Bağlı (7 ay önce)
    Az hasarlı binaların ve sağlam binaların rezerv alanına girmesine kesinlikle karşıyız
    %77
    %23
    Yanıtla