İnönü Üniversitesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Geleceğin Kadını Kadının Geleceği konulu bir panel düzenlendi. Hoca Ahmet Yesevi konferans salonunda gerçekleşen ve Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay, İnönü Üniversitesi Kütüphaneler Daire başkanı Neziha Üstündağ ile çok sayıda kadın akademisyen, kadın sivil toplum örgütü yöneticileri ile öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen panelin başkanlığını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal yaptı.
Rektör Yardımcısı Ünalın başkanlık ettiği panele Gizem Karadon, Serap Gürkan, Yusuf Eren, Pınar Sağlam, Ayşenur İplikçi ve Eyüp Eroğlu konuşmacı olarak katıldılar.
Küreselleşme ve iletişim sektörünün gelişmesinin kadınlar üzerindeki etkisi ile ilgili dünden daha çok bugün ve yarından konuşacaklarını belirten oturum başkanı Prof. Dr. Süheyla Ünal şunları söyledi:
Artık 21. Yüzyıldayız ve bu yüzyıl diğer yüzyıllardan çok daha farklı. Her şey çok daha hızlı değişmektedir. Bizler ne kadar hızlı olursak olalım bu değişime ayak uydurmakta zorlanıyoruz, yetersiz kalıyoruz. Sosyal yaşamda bu hızdan etkileniyor. Zaman ve mekan içinde değişim karmaşaya neden oluyor. Olumlu gelişmelerde yok değil tabii ki! Teknolojinin ilerlemesi ile özellikle tıp dünyasında çok köklü değişimlerin yaşandığını görüyoruz. Bir taraftan nano teknoloji sayesinde insanlarda yaşam süresinin uzatılacağı konuşulurken diğer taraftan gelişen yeni silah endüstrisi ile daha fazla can kaybının olduğunu görmekteyiz.
21. yüzyıl, bizleri sanal-gerçek arasında bir seçim yapmaya zorlamaktadır. İnternet çağında gençler, internetin sonsuz boşluğundaki sanal cazibeye kapıldı ve sanal dünyayı daha çok tercih etmeye başladı. Hiç görmediği, hiç karşılaşamayacağı insanlar ile konuşmaya başladılar. İnternet insanların zihnini düşünce algılarını değiştirdi. Sosyalleşme azaldı, aile bağlarında gevşemelere, duygu azalmasına sebep oldu. Birey, aile, toplum bağları zedelendi. Bencillik arttı ve bunun sonucu olarak aile ve akrabalık ilişkilerinde dağılmalar meydana gelmeye başladı.
Kadının kimliğinde de değişmeler oldu. Kadın 21. Yüzyılın nimetlerinin farkına vardı ki, bu da kadının yakın gelecekte cinsellik anlayışının farklılaşmasına, doğurganlığının azalmasına, aile kurma konusundaki geleneklerinin değişmesine sebep olmaya başlayacak.
Gelecekte birçok şeyin değişeceği aşikâr. Bilimin ilerlemesi ömrü uzatacak, hastalıkların iyileştirilmesi kolaylaşacak hatta yaşamaya başlanan sosyal hayatın değişmesi sayesinde zekâ daha fazla gelişecek ancak silahlanma ile gelen ölümlerde maalesef artacak.
Prof. Dr. Süheyla Ünalın konuşmasından sonra sırayla Eyüp Eroğlu, toplumsal cinsiyet ile ilgili yapmış olduğu araştırmadan, Gizem Karadon, gelecekte anne olmaktan, Pınar Sağlam, kırsal bölgelerde yaşayan kadınların sorunlarından, Ayşenur İplikçi, bugünden yarına iş ve ev kadını, Serap Gürkan, kadının geleceğinden, Yusuf Eren ise insan hakları ve kadın erkek eşitliği konularında sunumlar yaptılar.