SON DAKİKA
SON DEPREMLER

210 Konteynerden Oluşan 'Korepck Mahallesi'nin Açılışı Yapıldı

210 Konteynerden Oluşan 'Korepck Mahallesi'nin Açılışı Yapıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından altyapı ve üstyapı çalışmalarının gerçekleştirildiği Kaynarca Mahallesi’nde, 210 konteynerden oluşan Korepck Mahallesi’nin açılışı, tarihinde gerçekleştirildi.  

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı, Kore Cumhuriyeti Büyük Elçiliği, Malatya Valiliği, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Güney Kore Belediyeler Birliği ve Türk-Kore Kültür İletişim Derneği işbirliği ile Malatya’da 202 yaşam konteyneri ve 8 idari konteyner olmak üzere toplam 210 konteynerden oluşan Korepck Mahallesi’nin açılışı yapıldı. 

Düzenlenen programda kısa bir selamlama konuşması gerçekleştiren AFAD İl Müdürü Mustafa Türker, “Yaşadığımız 6 Şubat depremlerinin ardından, devam eden iyileştirme çalışmalarımıza bir halka olması için, tarihsel dostluğumuz içerisinde devam eden işbirliğimize, dostluğumuza ve kardeşliğimize yeni bir zincir eklemek adına Kore’nin ve diğer paydaşlarla sunmuş olduğu katkıya istinaden ortaya çıkan bu eserden dolayı şahsım ve kurumum adına şükranlarımı arz ediyorum. Bu değerli eserin ortaya çıkmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Park Pck NGO Temsilcisi Gui Whan ise yaptığı konuşmada, “Kore’de Pck direktörlüğü yapmaktayım. Öncelikle beni davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Türkiye’nin Güney bölgesini vuran büyük depremlerin üzerinden tam 9 ay geçti. İyileştirme çalışmaları halen devam ediyor. Malatya Valiliği’ne, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne, AFAD Başkanlığı’na, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği’ne ve Türk-Kore Kültür İletişim Derneği’ne teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.  

Koreli olarak Türklere olan borçlarını kapatmaya geldiklerini ifade eden Türkiye Koreliler Dernek Başkanı Young Hoon Kim ise, “Buraya gelen bütün konuklara hoş geldiniz diyorum. Bildiğiniz gibi Kore ile Türkiye arasındaki ilişki Kore Savaşından itibaren devam etmektedir. Kore Dernek Başkanı olarak bu felaketin ardından sadece Malatya’da değil Kahramanmaraş’ta, İskenderun da, Hatay’da aynı şekilde konteyner mahallesi oluşturmaya çalıştık. Koreliler neden Türkiye’de bu faaliyeti gösteriyor diye merak edenler vardır. Aslında biz burada size destek için değil geçmişte sisin bize vermiş olduğunuz desteklerden dolayı o borcun bir kısmını kapatmaya çalışıyoruz. Kore Savaşında Türkiye’den gelen askerler sadece savaşa katılmadılar. Türk askerleri hem savaştı hem de sokakta kalan Koreli çocuklara da sahip çıktınız. Sahipsiz kimsesiz çocuklara ev yaptınız, elbise verdiniz, yemek verdiniz. Koreli olarak bu olayı hiçbir zaman unutmam mümkün değil. Burada yapılanları destek diye bahsetmeyin biz Koreli olarak borcumuzu kapatmaya çalışacağız. Bunlar geçici konutlar inşallah en kısa sürede yeni konutlarınıza dönmenizi diliyorum. Gayret gösteren bütün arkadaşlarıma teşekkürlerimi sunuyorum. Malatya Büyükşehir Belediyesinin de ne kadar iyi çalıştığını biliyoruz. Geçici konutların hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. 

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Vahap Erdem ise “Türkiye, Güney Kore'yi 11 Ağustos 1949'da tanımıştır. Türk ve Kore halklarının dostluğu, yakın geçmişte Kore Savaşı ile perçinlenmiş, cephede kader birliği yapan iki millet arasında coğrafi mesafeyi ortadan kaldıran kalıcı insani bağlar kurulmuştur. Türkiye ile Güney Kore arasında “kan kardeşliği” olarak adlandırılan bu ilişki, 2012 yılı itibarı ile dış ilişkiler alanında “stratejik ortaklık” düzeyine taşınmış ve ikili ilişkilerimize yepyeni bir vizyon kazandırılmıştır. Kore ile ekonomi alanında da güçlü bağlarımız var. Örneğin, 2016 yılında Türkiye, Güney Kore’ye 519 milyon ABD Dolarlık ihracat yaparken, bu ülkeden 6,4 milyar ABD Dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. 

Malatya’dan da çok sayıda hemşerimiz Kore Savaşına katılmış, şehit vermiş, gazi olmuşlardır. Malatya’dan Güney Kore’ye 2020 yılında toplam 73.248 kg kuru kayısı ihraç edilmiş ve karşılığında 227.607 dolar gelir elde edilmiştir. Bu rakamların daha da yukarılara taşınması noktasında gayretlerimiz devam ediyor. Malatya ile Güney Kore arasında ticari ilişkilerin yanı sıra kültür ve turizm alanında da işbirliğinin artırılmasını hedefliyoruz. Güney Kore Belediyeler Birliği ile Türk – Kore Kültür İletişim Derneği işbirliği ile Malatya’da 202 adet konteynerden oluşan bir mahalle kuruldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’ya ya Güney Kore Belediyeler Birliği ile Güney Koreli iş insanları tarafından depremin yaralarını sarmak amacıyla ‘Güney Kore Konteyner Mahallesi’  kurulması Türk- Güney Kore kardeşliğinin daha da pekişmesine neden olmuştur. Açılışını yapacağımız Kore konteyner mahallesinde Güney Kore’nin kültürel, sosyal ve tarihsel dokusunu yansıtacak bir kültür merkezi de bulunuyor. Bu merkez ile Türkiye ve Kore arasında sosyal, kültürel etkileşimler daha da artırılmış olacaktır. Güney Kore ile eskiye dayanan bir dostluğumuz var. Güney Koreli kardeşlerimiz 1950’lili yıllarda Türk Birliğinin Güney Kore’de, Güney Koreli kardeşlerimizle birlikte orada, Güney Kore topraklarını savunması noktasında büyük fedakârlıklar gösterildi. Güney Kore ile dostluk bağımız o dönemden bu zamana kadar yoğun bir şekilde devam etmektedir. Özellikle Güney Koreli kardeşlerimizin böyle bir felakette bizim yanımızda olmaları ve her konuda bize destek vermelerinden dolayı Güney Koreli kardeşlerimize sonsuz teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Güney Kore Belediyeler Birliğinin Türkiye Temsilcisi olarak Malatya’ya gelip, Malatya’daki depremin yaralarının sarılması noktasında, ‘biz neler yapabiliriz?’ anlayışı içerisinde görev talep etmeleri, bizi son derece memnun etmiştir. Bu anlamda tekraren teşekkür ediyoruz. 

Türkiye- Güney Kore kardeşliği ilelebet devam edecektir. Malatya’nın depremden gördüğü zararların giderilmesi noktasında ve bu felaketin yaralarının sarılması noktasında ve vatandaşlarımızın barınması noktasında yaptıkları ‘Güney Kore Konteyner Mahallesi’nin hemşehrilerimize ve Malatya’mıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

Malatya Vali Vekili Osman Kural ise yaptığı konuşmasında, “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler neticesinde Malatya dâhil birçok ilde can ve mal kaybı yaşandı. Bu zor süreçte her felakette sıkıntı ve zorlukta bir başka ülkenin derdine derman olan ve zor zamanlarda kimseyi yalnız ve çaresiz bırakmayan ülkemiz kendisi doğal afetler nedeniyle sıkıntıya düştüğü bu zor günlerde vefalı dostlarını ve hayırsever Sivil Toplum Kuruluşlarını yanında görmekten dolayı büyük mutluluk duymaktadır. Deprem sürecinde ulusal ve uluslararası birçok yardım kuruluşu depremden etkilenen illerimize yardımlar yapmışlardın. Bunlardan en önemlilerinden biri de hiç şüphesiz vatandaşlarımızın yaşamlarını sağlıklı ve sürdürülebilir kılacak olan konteyner bağışları olmuştur. Burada bulunan konteynerler vatandaşlarımızın kalıcı konutlara geçene kadar aileleri ile birlikte kendilerine huzurlu bir yuva ve ev olacaktır. Böyle bir organizasyonu planlayarak hayır sahiplerini bir araya getiren ve Malatya’mıza bu konteyner kentin yapılmasına vesile olan Türk-Kore Kültür İletişim Derneği başta olmak üzere maddi ve manevi desteği olan Koreli kardeşlerimize tüm kişi kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi. 

“MALATYA BENİM İÇİN ÖZEL BİR ŞEHİR”

Malatya’ya ilk defa 2021 yılında eşiyle birlikte geldiğini ve öğrendiği Türkçe ilk kelimelerden birinin “Kayısı” olduğunu ifade eden Kore Cumhuriyeti Büyükelçisi Won İk LEE, “Malatya Valisi ve Malatya Büyükşehir Belediye Başkanıyla görüşmüştüm. Çok güzel anılarım oldu. Büyükşehir Belediye Başkanıyla, Ankara’da bir kültür etkinliğine katılmıştık. Bu yüzden Malatya benim için özel bir şehir. Depremlerden sonra ben de sizin kadar üzüldüm. Malatya’ya gelmeden önce dün Diyarbakır’daydık, sabah da Adıyaman’ı ziyaret ettik. Kore ve Türkiye’nin dostluk ilişkileri temelinde Kore gazilerinin Kore Savaşı’na katılması, onların göstermiş oldukları fedakârlık ve katkılar yatmaktadır. Kore hükümeti ve Kore halkı tarafından bu konteyner kentin inşa edilmesi, Kore gazilerine karşı bir vefa borcudur. Kore ve Türkiye birbirine zor zamanlarda el uzatan gerçek dosttur. Kore tarafından yapılan bu yardım, sıradan bir yardım değil. 70 yıl önce Kore gazilerinin bizi korumak için göstermiş oldukları fedakârlığa karşı bir vefa borcudur. 6 Şubat depremi büyük bir felaketti. O zaman sadece Kore hükümeti değil, Kore halkı da bağış yaptı” ifadelerini kullandı. 

“TÜM BU BAĞIŞLAR, TEK YÜREK OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİDİR”

6 Şubat depremlerinden sonra deprem bölgelerindeki diğer illere de yardım ve desteklerde bulunduklarını belirten Won İk LEE, “Hatay-Antakya’daki konteyner kent, Kore hükümeti tarafından desteklendi. Hatay-Antakya’daki konteyner kenti hem Türkiye’de bulunan Koreliler Derneği hem de Yurt Dışında Bulunan Koreliler Derneği işbirliği ile yapıldı. Kahramanmaraş’ta bulunan konteyner kent ise Türk Kızılay’ı ve Kore Kızılay’ının işbirliği ile yapıldı. Bugün açılışını yaptığımız Kore Pck Mahallesi, Kore’deki bir dini grubun bağışlarıyla yapılan bir konteyner kenttir. Tüm bu bağışlar Korelilerin, Türkiye’ye karşı sevgisinin ve Kore gazilerinin fedakârlıklarına karşı tek yürek olduğumuzun göstergesidir. Depremin ardından iki gece sonra Hatay’da arabada kalmıştım. Koreli arama kurtarma ekiplerinin faaliyetlerinden sonra hem çadır hem yardım paketlerini ulaştırdık. Yaptığımız görüşmelerde en çok konteynere ihtiyaç olduğunu söylediler. Konteyner kentlerde depremzedelerin normal hayatlarına tekrar dönmelerini ve kendilerine güzel bir yuva olmasını diliyorum. Yapacağımız destekler sadece konteyner kentle kalmayacak. Depremzedeler normal hayatına dönene kadar bizim yardım ve desteklerimiz devam edecek. Depremzedelerin, geçmişten daha sağlıklı günler yaşamasını diliyorum” şeklinde konuştu. 

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • Mehmet (11 ay önce)
    Konteyner ney yaa... o zaman lazım di bitti.. belediye başkanı yer belirle üstüne temel beton at bırak.. Çelik konsorsiyum evler yaptir.. bağış yapan bu şekilde evler yapsın parası kadar... ömürlük sağlam kalır.. kocaman al sana ev daire...
    %40
    %60
    Yanıtla
  • MALATYA SEVDAM 44 55 (11 ay önce)
    konteynır hiç yoktan iyi evet dışarda kalmaktan ve 6 şubat gecesi senaryosu yaşamaktan iyi fakat konteynır evlere göre çok çok çok çok çok kıyaslanamayacak şekilde aşırı derece kötü. neden kötü derseniz kış geldi tekno park konteynır kent için konusuyorum buradakilerin altı bombos köşelerine kaldırım tası koyulmus altı tamamen bos ve her yerinden rüzgar yiyor en ufak bir yalıtım dahil düşünülmemiş Bu konteynırlar milli yatırımdır dolayısıyla yapılırken azami dikkat gözterilmesi malzeme azami kalite yüksek konfor olması gerekirdi inanın konteynır içindeki kanepelerde insanı bırak köyden dana getirsek yatamaz demirleri kemiklerimize kadar batmaktadır. içindeki büro tipi buzdolabı desen zaten tek kişiliktir 4 kisilik aile felç olur. insanlar biraz kendi imkanları ile güzelleştirdi yapamayanlar ise çile çekmekte ne olacak bu milletin hali. malatyaya kış geldi bugun konteynırda şampuan buz tutmus o derece yerden soguk alıyor sözüm ona yarın musluklarda donacak nasıl çözecegiz. muslugun basında elektrikli soba ile mi bekleyecegiz. burayı yapanlar kimdir neden yukarda saydıklarımı düşünmediler. bu saydıklarım sadece bir kaçı yüzlerce binlerce sorun var konteynırlarda. kısacası kotneynırlar bahar sonbahar aylarında yaşanılabilir yerlerdir yaz ve kıs aylarında kesinlikle buralarda yasanmıyor hadi yazın bir sekilde fakat kısın çok .çok çok çok aşırı derece zor olacaktır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Büyükşehir başkanımız da medyaya çıkıp gururla konteyner kentlerimize şu kadar alt yapı yaptık diyor. Bilmem konteyner kentlerde girişteki tabelaya dikkat ettiniz mi. İşi alan firma belediye iştiraki olan bir şirket. Ama işi yapan başka bir şirket. Orada bile inanın kar marjı konuşuyor. Konteynerler hepsi aynı değil farklı farklı firmalardan alınma ve kalitesi de farklı. Afad yaptım teslim ettim bitti gitti mantığında. Arıza oluyor afada gidiyorsun bir karışmıyoruz diyor. Doldurmuşlar bayanları afada orada hanım hanımcık oturuyor ve sekretarya hizmeti veriyorlar. Sözde esenlik market kurmuşlar inanın kümes kadar.sebze meyva dışarıda.kasap,şarküteri reyonu yok. Gerçi olsada alınmaz Malatya'nın en yüksek fiyatlı marketi.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatya sevdam 55 44 (11 ay önce)Mlx isimli kullanıcı yorumuna
    çok çok kötü bir hizmet. hizmet namına en ufak bişey yok teknopark konteynır kentte görevliler odadan çıkmaz hepsi kadın süslüdür püslüdür oturur dedioku kahve içer erkekleride aynı sekildedir. lakin market konusuda aynıdır içine birde güvenlik bayan koymuslar milletin arkasında civciv gibi geziyor kendileri bu milletin vergilerini oradan buradan çalarak kalitesiz iş yapar marketlerin basınada güvenlik koyar yazık derim baska bişey demem imkan olsa 1dakika durarmıyım konteynırda rezalet ötesi saglıgımız bozuldu gerçekten çok kötü bir ortam sürekli olarak ani ısı degisimi ve banyoların rezalet olusu her yerden hava aması vb. cogu konteynırda üst kısmına çuval bıranda ne buldularsa koydular içi göl oluyor diye çokmu zordu ufak bir çatı + yer kısmına beton + yalıtım malzemesi sürmek. bunu yapmak belki teslim tarihini 1 hafta geciktirirdi belki geciktirmezdi ha teslimden sonrada çatı ve diger işler yapılrıdı ama dedigim gibi iki kaldırım tasının üzerine koydular al sana konteynır dediler yaşa yaşayabilirsen haramu hoş olsun hakkımız
    0
    0
    Yanıtla
  • abuzer (11 ay önce)
    Kontenyer evler yapacaklafrına her depremzedeye evsize 70 80 metrekare prefabrik evler yapılsa daha iyi olmazmıydı
    %81
    %19
    Yanıtla
  • Kalıcı Konut (11 ay önce)
    Bunların millete kalıcı konut yapmak, yerinde dönüşüm için kararları çıkartmak gibi bir niyetleri yok! Konteynerlerde milleti yıllarca süründürecekler. Yerinde dönüşüm için zaten verecekleri sözde kredi ve hibe için de para yok zaten kasada…
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Ben hep diyorum bir fırsattı bu seçimler ve gelecek seçimler. Hak sahibi olanlara TOKİ iyi kötü ev verecek,gidecek yerleşecek... Hak sahibi olamayan kirada olan,konteyner kentte sürünecek. Hiç hükümet yetkilikerin ağzından duydunuzmu. Deprem bölgesinde yüzyılın sosyal konut projesini başlatıyoruz evsiz kimse kalmayacak diye... Daha bunlar iyi günlerimiz...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (11 ay önce)
    allah razı olsun
    %95
    %5
    Yanıtla