Türkiye ve Sırbistan arasında enerji, ulaşım, alt yapı ve turizm alanlarında 12 anlaşma imzalandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan temaslarına devam ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan temasları kapsamında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksander Vuçiç ile önce ikili ardından da heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan ve Vuçiç daha sonra iki ülke arasında anlaşmaların imzalanması törenine katıldı. İki ülke arasında enerji, ulaşım, alt yapı ve turizm alanlarında 12 anlaşma imzalandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, bugün kabineler arası gerçekleştirilen müzakerelerin ardından Türkiye ve Sırbistan hükümetleri arasında üst düzey siyasi istişare kurulunun tesisi hakkında bir deklarasyona imza attı.
Türkiye ve Sırbistan hükümet yetkilileri, aralarında 2009 yılında imzalanan serbest ticaret anlaşmasının revizyonu da bulunan ekonomi, ticaret ve yatırım sahalarında 12 anlaşma imzaladı. Ticaret, Turizm ve Telekomünikasyon Bakanı Rasim Ljajic ve Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Golubats şehrindeki tarihi Türk hamamının restorasyonuna ilişkin bir anlaşma imzaladı. Sırbistan Tarım Bakanı Branislav Nedimoviç ve Orman ve Suişleri Bakanı Veysel Eroğlu ormancılık ve su işleri Sahası'nda işbirliği anlaşması imzaladı. Ulaştırma, İnşaat ve altyapı Bakanı Zorana Mihajlovic ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki şehircilik alanında işbirliği anlaşması imzaladı. Ayrıca ulaşım ve altyapı sahalarının yanı sıra eğitim alanında işbirliğin güçlendirilmesi konusunda iyi niyet mektubu imzalandı. Bunun yanı sıra Belgrad'daki bayraklı cami ve bir hamamın restorasyonu konusunda memorandum imzalandı Görüşmelerde enerji sahasında işbirliği konusunda da niyet mektubu imzalandı.
“Türk iş adamlarının Sırbistan’da yatırım yapmalarının önünü açacağız”
Görüşmelerin çok verimli geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşadamlarımızın bir kısmı Sırbistan’da faaliyet gösteren işadamları, bir kısmı da şuanda bizimle birlikte Sırbistan’a gelen, bundan sonraki süreçte Sırbistan’da yatırım yapmaya aday olan işadamlarımız. Bunlar kendilerini gerek ülkemizde gerekse uluslararası camiada ispatlamış olan işadamlarımız ”dedi.
İşadamlarının Sırbistan’da yatırım yapma fırsatları için önlerini açacaklarını ifade eden Erdoğan, Türk iş adamlarının yatırımlarının Sırbistan’ın kalkınmasında çok daha farklı bir yer tutacağı yönünde umutlarını dile getirdi.
İki ülke arasındaki ticaret hacmini yeterli bulmadığını dile getiren Erdoğan, “Aramızdaki ticaret hacmi istediğimiz noktada değil. 870 milyon dolarlık bir ticaret hacmine sahibiz. Görünen o ki, yıl sonuna kadar 1 milyar doları aşacak. Fakat bu da yeterli değil. Bunu en kısa zamanda 3-5 milyar dolara çıkarma şansımız var” dedi.
Yatırımlar noktasında, alt yapı ve üst yapıların ülkelerin olmazsa olmazı olduğunu belirten Erdoğan, “Bu konuda ulaşım alt yapısı ülkeler için çok önemli. Köprüler, bütün tüneller, hızlı trenler metro gibi. Örneğin, bunların bir çoğu bizim ülkemizde yoktu. Ama şimdi var. 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yolumuz vardı. 15 senede biz bunun üzerine 19 bin kilometre bölünmüş yol ilave ettik. Bununla birlikte kaza riski ciddi oranda azaldı. 25 havaalanımız varken şimdi bu rakam 57 oldu. Biz havayolunu halkın yolu haline getirdik. Lüks otobüslerin taşımacılık fiyatıyla neredeyse uçakların taşıma fiyatları aynı noktaya geldi. Şuanda Türk Hava Yolları dünyada en çok destinasyon kullanan havayolları olmuştur. Dünyada bir numaradır ”şeklinde konuştu.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ile olan dostluğuna değinen Erdoğan, Vuçiç’in Sırbistan Cumhurbaşkanı olmasının Türkiye-Sırbistan ilişkilerini çok daha farklı bir konuma taşıdığını belirterek bunun sonucu olarak toplamda 16 anlaşma imzalandığını ifade etti. Erdoğan, “Bu İşbirliğimizle birlikte hedeflere kararlı bir şekilde yürüyeceğiz. Yola çıkarken dedik ki 4 tane hedefimiz var. Bunun bir tanesi eğitimdir, bir diğeri sağlıktır, üçüncüsü adalettir, dördüncüsü emniyettir. Bu dördünün üzerine Türkiye’yi inşa ettik. Türkiye’yi inşa ederken burada bir şey yaptık; Ulaşım ciddi başarı, enerji ciddi başarı, orman su işleri ciddi başarı. bunlarla beraber dış politikadaki gelişmelerde bunun bize ciddi mahsullerini verdi. Fakat birileri kıskanacaktır. Burada geniş bir basın katılımı görüyorum. Türkiye ve Sırbistan yakınlaşmasını iyi görmeyenler olmalı. Onların inadına dayanışmamızı arttırmamız lazım. Onlara kalsa aç kalsan niye aç kaldın demezler. Destek verelim demezler. Kendi başının çaresine kendin bakacaksın. Biz de o günlerden bu günlere geldik. O dönemleri yaşamış bir ülke olarak Sırbistan’la biz adeta balkanların tümünde olumsuz gelişmeleri çözmek için adımlar atacağız atıyoruz. Bu konuda da acaba şu ne der bu ne der bunlara bakmayacağız. Yolumuza bakacağız. Örneğin, Belgrad Sarayavo bu yolu süratle yapmamız lazım. Yol medeniyettir, su medeniyettir. Yolu olmayan bir ülke ben medeniyim diyemez. Suyu olmayan bir ülke de ben medeniyim diyemez. Biz adeta susuzluk içinde yüzüyorduk. Ama şuanda 2040’a kadar bu noktada adımlarımızı atmış ülkeyiz. Örneğin, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman İstanbul’da susuzluk vardı. Ama öyle çalışmalar yaptık ki 2040’a kadar İstanbul’un su sorununu hallettik” diye konuştu.
Şuanda kaplıcaların sağlık turizminin en önemli unsuru olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin sağlık noktasındaki gücü çok iyi. Bunları birleştirmemiz lazım. Sağlık turizmi ile ilgili bizim de kaplıcalarımız gayet ileri konumda. Ama bunları özellikle hijyen noktasında olsun, tanıtım noktasında da çok ciddi çalışmalar yapmak suretiyle sağlık turizmini de öne çıkararak Sırbistan’da ciddi kaynaklar elde edebilir. Bu adımları atmamız lazım” şeklinde konuştu.
“Bu 12 anlaşma ile birlikte Serbest Ticaret anlaşmasının revize edilmesini önemsiyorum” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Bu vesileyle, darbe girişiminde bulunan FETÖ ile mücadelede değerli dostumun ilk andan itibaren açıklamış olduğu sürdürdüğü destek girişimini unutmayacağım. Terör örgütlerine karşı uluslararası işbirliği çok büyük önem arz ediyor. Yapılacak işbirlikleri ülkelerin refahını, huzurunu sağlayacaktır. İç barışımızı buradaki dayanışmayla yürütmeliyiz. Bu uluslararası mutabakat çok önem taşıyor” diye konuştu. Anlaşmaların önem arz ettiğini kaydeden Erdoğan, “Bugün atılan imzalarla geleceğe yönelik önemli adımların atıldığını biliyorum” dedi.
"Türkiye-Sırbistan, Balkanların kilit ülkesidir"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Sırbistan'da İş Forumu'nda konuştu. Erdoğan, "Yıllar yılı ülkemiz devletçilik mantığı ile tıkanmıştı. Biz devletçiliği bir kenara bıraktık. Bizden önce tıkanmıştı. Şu an önünü açtık. Şimdi bu mesafeleri alıyoruz. Yılsonuna kadar 1.2 milyar dolara bu potansiyel ulaşabilir. Ticaret hacmimizi 3 milyar dolara çıkarabiliriz. Ağustos ayı itibariyle 720 milyar dolarlık ticaret hacmi yakaladık. Kanal İstanbul Projesi'nin temelini büyük ihtimalle 2018 yılı başı gibi atacağız. Karşılıklı ekonomik ilişkileri geliştirmek için gerekli alt yapıyı kurmuştuk vize antlaşması serbest ticaret antlaşması gibi temel ikili düzenlemeler mevcuttur" dedi.
Türkiye -Sırbistan ilişkilerine değinen Erdoğan, "Balkanlarda parçalanma istemiyoruz . Birilerinin bu ülkeleri kendi arka bahçesi olarak görmesini karşı olduğumuzu belirtmek isterim. Dayanışmamızı artıracağız. Sırbistan Türkiye'nin bir araya gelmesini kıskanlar olabilir. Sırbistan ile geleceğimiz için müşterek bir vizyona sahip olduğumuza inanıyoruz. Sırbistan Türkiye'nin bir araya gelmesini kıskananlar olabilir. Türkiye-Sırbistan, Balkanların kilit ülkesidir" dedi.
Erdoğan, "Medeniyet olarak yolu çok önemsiyorum. Yol medeniyettir. Bu yolculukta da alt yapı noktasında da duble yolların Sırbistan'a kazandırılması sınıf atlamasını sağlayacaktır" dedi.
"Gülen'le işimiz olmaz"
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Sırbistan'ın temiz bir dış politika güttüğünü, ne FETÖ elebaşı Gülen'le ne de seçilmiş iktidara karşı hareket eden diğer çevrelerle işbirliği içerisinde olacağını söyledi.
Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, düzenlenen basın toplantısında Türk halkına seslenerek Sırbistan'ın, Türkiye'yi gerçek bir dost olarak gördüğünü ifade etti. Sırbistan'ın 15 Temmuz darbe girişimine ilk tepki gösteren ülkeler arasında yer aldığını söyleyen Vuçiç, "Aynı gece yaptığımız resmi açıklamayla Türkiye'nin demokratik yapısının muhafazasını destekleyen bir tavır aldık ve darbe girişimine tepki gösteren ve kınayan ilk ülkeler arasında yer aldık" diye konuştu.
Darbe girişimini tam manasıyla bir terör eylemi olarak tanımlayan Vuçiç, "Sırbistan, bu nedenle resmi ve meşru olan organların arkasında yer alarak demokratik yollarla seçilmiş Türk hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı desteklemiştir" diye konuştu.
Ülkesinin teröre karşı mücadelede işbirliğine her zaman hazır olduğunu ifade eden Vuçiç, "Sırbistan, hiçbir zaman Türkiye'deki meşru iktidara karşı çevrelerle pakt kurmayacaktır. Çünkü halk tarafından seçilmiş olanlarla işbirliği kurmayı prensip ediniyoruz. Sırbistan, diğer devletlerle olan ilişkilerinde temiz bir siyaset benimsiyor. Ne Gülen'in takipçileriyle ne de benzeri başka bir çevreyle hiçbir hususta işbirliğimiz söz konusu dahi olamaz" dedi.
Belgrad, iha