SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'3 İlçe Başta Olmak Üzere Kayısı Zarar Gördü'

0
Güncellendi - 2021-05-10 18:24:00
'3 İlçe Başta Olmak Üzere Kayısı Zarar Gördü'
A- A+ PAYLAŞ

FIRTINA DÖKTÜ VE SOĞUK VURDU.. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçeleri başta olmak üzere 10 Mayıs gecesi yaşanan şiddetli fırtına ve ardından meydana gelen don felaketinin yemeye kayısı bırakmadığını belirterek, ilçelerin afet kapsamına alınmasını, üretici borçlarının ertelenmesini istedi.

9 Mayısı 10 Mayısa bağlayan gece Malatya’nın pek çok bölgesinde meydana gelen şiddetli fırtına dallardaki kayısının bir kısmının dökülmesine sebep olurken, gecenin ilerleyen saatlerinde Hekimhan, Darende ve Kuluncak ilçelerinde yaşanan don ise kayısının yüzde 80-90’ını imha etti. Akçadağ’ın yüksek bölgelerinde de donun  zarara yol açtığı,pek çok ilçede kayısının yanı sıra ceviz, badem,elma,armut ağaçlarının da büyük zarar gördüğü  belirtiliyor.

Hekimhan, Darende,Kuluncak, Akçadağ İlçesi Ziraat Odası Başkanları ve üreticiler ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,durumun tahmin edilenden çok daha ciddi olduğunu, bölgede bir tabii felaket yaşandığını kaydetti.Hekimhan, Kuluncak ve Darende’de  şubat ve mart aylarında da dondan kaynaklı zararlar oluştuğunu,o dönem kurtulan kayısı ağaçlarının dün geceki olaydan büyük zarar gördüğünü kaydetti.

BAZI BÖLGELERDE ÖNCE FIRTINA SONRA DON FELAKETİ

Hekimhan’ın merkezi, Güzelyurt, Girmana ve Kocaözü’nün bazı bölgeleri hariç geri kalan tüm köylerde, Kuluncak’ta önceki donlardan etkilenmeyen bölgelerin büyük kısmında, Darende’nin önceden zarar gören Tohma kıyıları hariç neredeyse tüm köylerinde, Akçadağ’ın Kürecik,Esenbey, Taşolar ve yüksek bölgelerde büyük kayıplar yaşandığını belirten Ağbaba, “Yaptığımız görüşmelerden ortaya çıkan sonuç bu. Özellikle Hekimhan, Kuluncak ve Darende’de yemeye kayısı kalmamış. Diğer ilçelerimizde de üreticilerden zarar görenler olduğu belirtiliyor. Dün akşam saatlerinde pek çok ilçede şiddetli fırtınanın kayısıları dökmesini de eklersek Malatyalı üreticiler için yine sıkıntılı bir yıl görülüyor” ifadelerini kullandı.

2090 Sayılı Kanununun  “Tabii Afetlerden Zarar Gören Çiftçilere Yapılacak Yardımlar”ı ele aldığını kaydeden CHP’li Ağbaba, “Kanuna göre afet durumunda üreticinin mal varlığının yüzde kırkının kaybolması şart koşulmuş. Ürününün yüzde 70-80 nini de kaybeden üreticinin evi veya traktörü, tarlası varsa afet kapsamına alınmıyor, yardım yapılmıyor. Tarım politikalarındaki çarpıklık burada da karşımıza çıkıyor. Üreticilerin zararlarının karşılığını alabilmesi için afet kanunundaki yüzde 40’lık sınırın değiştirilmesi, şartların yumuşatılması lazım. Eğer bu değişiklik yapılmazsa sadece kağıt üzerinde zarar tespiti yapılır ama üretici zararının karşılığını alamaz.Yasa mutlaka üreticiler lehine düzenlenmelidir. Konuyla ilgili daha önce TBMM’ye verdiğimiz kanun teklifimizi yenileyerek tekrar meclise sunacağız” dedi.

Malatya’daki kayısı üreticilerinin borçlarının faizlerinin silinip ana paranın taksitlendirilerek ertelenmesi gerektiğini kaydeden Veli Ağbaba, “Pandemi döneminde kriz yaşayan üreticilerin bir de tabii afet yükünü kaldıracak gücü kalmadı. En kısa sürede gerekli adımlar atılmalıdır. Malatya ekonomisinin en önemli kaynağı kayısı üreticilerimizin sıkıntılarının çözümü için girişimlerimize devam edeceğiz. Tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.

AKÇADAĞ'DA

Bu arada Akçadağ'da etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle bazı kayısı bahçeleri zarar görürken, çağla döneminde olan bir çok kayısı da döküldü.

İlçe genelinde etkili olan şiddetli rüzgar nedeniyle bir çok kayısı bahçesinde zarar oluştuğunu belirten kayısı üreticisi Garip Canbay özellikle Ören, İkinciler bölgesinde ciddi zararın olduğunu söyledi.

"FIRTINA FELAKETİ DE BERABERİNDE GETİRDİ"

Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz Akçadağ’a giderek gece yaşanan fırtınadan kayısıları dökülen bahçeleri gezdi. İlçe başkanı Ali Aslan ile beraber incelemelerde bulunan Kiraz “Mayıs ayında yaşanan bu fırtına felaketide beraberinde getirdi.” dedi.

Kiraz açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

“Malatya uzun yıllar sonra Mayıs ayında ciddi bir felaket yaşadı. Hekimhan, Kuluncak ve Darende ilçeleri dondan etkilenirken Akçadağı’ın yüksek kesimlerine don, alçak ve ova kesimleri fırtına vurmuş. Bu sene de felaket niteliğinde bir afetle karşılaştık ve her yıl bunu tekrarlıyoruz. Bizim dilimizde tüy bitti ama kayısı ile ilgili hiçbir adım atılmıyor. Ziraat odaları başta olmak üzere muhtar ve ilçe başkanları ile de görüştüm ve acilen bu dört ilçe için afet ilan edilmeli, sigorta yaptırılıp yapılmadığına bakılmaksızın çiftçilerin zararları tespit edilip karşılanmalıdır.” Dedi.

Çiftçinin her yıl sıkıntılarının artarak devam ettiğini de vurgulayan Kiraz “Ayrıca çiftçinin sıkıntıları hiçbir dönem bitmiyor. Pandemiden kaynaklı üretimde zorlanan ve problem yaşayan çiftçi ertelenen borç faizleri ile canından bezmiş durumda. Artık çiftçiye öncelik verilmeli ve mağduriyetleri bir an önce giderilmelidir. Bizim bu konudaki önerimiz şudur çiftçinin Ziraat Bankası’na ve Tarım Kredi Kooperatifi’ne olan borç faizleri silinmeli ve borçları faizsiz ödeyebileceği şekilde yapılandırılmalıdır. Ayrıca tekrar ifade edeyim ki bu dört ilçe için bir zarar tespiti yapılmalı ve bütün bahçe sahiplerinin zararları karşılanmalıdır. Eğer böyle devam ederse bu yıl Malatya ekonomisinin hali duman çünkü Hekimhan’da sadece kayısı ağaçları değil ilçenin geçim kaynağı olan ceviz ağaçlarının da tümü yanmış gözüküyor.” dedi.

Bülten- malatyahaber.com- iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Argalı (3 yıl önce)
    Akçadağdada don olayı olmamıştır.kiraz yine abartmış malzeme çıkarmı diye...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ne demek don olmadı senin sende haberin yok ozaman yorum yapma bari ben üreticiyim 100/80 yandı
    0
    0
    Yanıtla
  • birisi (3 yıl önce)
    kalan sağlar bizimdir yemeğe kalmadı reçellik bile yok derler ama neticede nasibi olana kalır
    0
    0
    Yanıtla
  • mlx (3 yıl önce)
    Yorumlara bakıyorum da boş konuşmayı ve gereksiz konuşmayı ne kadar seven bir toplum olduk.bir siyasi partinin vekili memleketinde gerçekleşen don olayını dile getirmiş.il başkanı ha keza yine aynı şekilde açıklama yapmış.üreticinin malatya çiftçisinin mağdur olmaması için birşeyler yapma gayreti sergiliyor.vay efendim iktidarı suçlamamış,vay efendim iktidara laf etmemiş falan filan.bu memlekette ne zaman kayısı ya birşey olsa hep chp sahip çıkıyor.madem işi siyasallaştırdınız bende söyleyeyim.20 yıllık akp iktidarında hangi birgün kayısıyı don vurduğunda bir akp li vekil çıkıpta devletimiz çiftçinin arkasında sıkıntı yok demiş.sesler yükselecek olay dillenecek,veli ağbaba meclis kürsüsünde olayı anlatacak,ondan sonra sayın erdoğan destek sözü verecek.bu hep böyle olmadımı.kayısı nın sahibi chp mi yoksa akp mi..
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Üniversiteler, Ziraat fakülteleri kaysının bu tür afetlerden zarar görmemesi veya zarar görmesini önlemek için çalışmalar yapmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kim (3 yıl önce)
    Hayret Tayyip Erdoğanı suclamamissiniz...Çünkü başınıza taş düşse Cumhurbaşkanını suçlamaniza alistirtiniz herkesi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Apricot (3 yıl önce)Kim isimli kullanıcı yorumuna
    Yok yahu niye suçlayalım. Verin yetkiyi bu kardeşinize faizle, dolarla, enflasyonla nasıl mücadele edilir görün demişti, bizde yetkiyi verdik. Sizin döviz birikiminiz olduğu için her şey güllük gülistanlık. Paramız pul olmuş, alım gücü düşmüş, işsizlik almış başını gitmiş, evlenecek yaşa gelmiş insanlar evlenemiyor, hepsi Chp' nin, dış güçlerin oyunudur değil mi. Sözde iktidarınızın hiç bir suçu günahı yoktur. Cumhurbaşkanınız Sn. Tayyip Erdoğanı ve partisini niye suçlayalım. Ayrıca, Kayısı rekolteside bu sene az olacak gibi, Öznur hanım açıklama yapar, fiyatları nasıl yükselttik diye. Fiyatın yükselmesi rekoltenin az olmasından mı yoksa kayısı için yapılan çalışmalardan mı. Evet, bir kesim var ki herşeyi olumsuz bir şekilde eleştiriyor, ama hak vermek gerekir ki ülke iyi bir şekilde idare edilemiyor maalesef.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (3 yıl önce)Kim isimli kullanıcı yorumuna
    Artık devletimizde bu çiftçilerimize afaet desdegi verir ama hiç zannetmiyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Bay teke (3 yıl önce)
    Yani işçiliği zor, emeği çok. birkaç sofraya ekmek, zeytin, peynir, çökelek, yağ, reçel, çay, şeker, harçlık vs. olacak kayısı, çiftçimize kazanç sağlar umarım. onca emek sonrası bu hale gelmesi benim bağım olmasada üzüyor insanı adama sorsan altına gübresine kadar kendi eliyle doldurmuş ama işte yanmış. Kesip odun etse emek işte emeklerimizin değerini bilip ona göre hareket edersek yaradan bu millete bolluk bereket ihsan eder lakin emek, kadir,kıymet saygı bilmezsek Müslüman bir başımız var ona sahip çıkmazsak kim bilebilir daha kötüye de gidebiliriz o yüzden Aslanlarımıza, kaplanlarımıza ve elif gibi dimdik duran başımıza, İslama, kültürümüze, gençlerimize ve bilhassa imanımıza sahip çıkmak gerekmektedir ki rabbim bolluk versin bereket versin. çünkü bizler pişirdiğimiz aşda, aşı pişiren ateşte, ateşteki odunda, odundaki külde komşusunun da hakkı olduğunu bilen bir milletin torunlarıyız.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (3 yıl önce)
    bankalara borçlar ertelensin..zaten kalan ürün de ancak ufak tefek borçlar kapanır.her şeye %100 zam geldi ..artık yetişemiyorduk ... kayısı olur öderiz , biraz feraha çıkarız dedik bu sefer de don vurdu. nasıl geçineceğiz!!
    0
    0
    Yanıtla