SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Asıl Olarak Karaciğer Nakli Başkentidir"

0
Güncellendi - 2021-04-25 15:52:48
A- A+ PAYLAŞ

'MALATYA'NIN DURUMU ÇOK ETKİLEYİCİ'.. RUSYA'DAN GELEN HEKİMLERE DE EĞİTİM VERİLDİ.. 

* - "Rusya'da kadavradan karaciğer nakli yapabiliyoruz ama canlıdan canlıya karaciğer naklini burada (Malatya'da) öğreniyoruz".

* - "Malatya kayısının başkenti olabilir; ama bize göre Malatya asıl olarak karaciğer nakli başkentidir".

* - "Sadece Karaciğer Nakli için özel bir hastane kurulmuş olması ve Sezai Yılmaz liderliğinde mükemmel bir ekibin bulunması çok etkileyici".

* - "Malatya'da Karaciğer Nakli alanında bir eğitimi almak bizim için büyük şans"

* - "Bu merkezde, aynı anda 5 karaciğer naklinin yapılması, dünyadaki transplantasyon çevrelerinde büyük yankı yarattı"

SÖYLEŞİ: Güler HAZAR

Sadece Malatya'nın değil, Türkiye'nin de uluslararası alanda marka değeri düzeyine yükselen Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğindeki İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, sayısal ve niteliksel bağlamda dünyanın en iyi ve en çok karaciğer nakli yapan merkezi kimliğinin yanı sıra, bu alanda, dünya üniversitelerine bilim ihracının da öncülüğünü yapıyor.

Karaciğer naklinde, dünya transplantasyon (organ nakli) gündemini belirleyen ve salgın sürecinde bile, dünyadaki diğer merkezlerin aksine transplantasyon operasyonlarına hız kesmeden devam eden İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, bir yandan da dünya üniversitelerine Karaciğer Nakli Eğitimi veriyor.

Rusya Saint Petersburg Üniversitesi'nden Malatya'ya Karaciğer Nakli Eğitimi almaya geldiler

Geçtiğimiz yıl başta Türkî Cumhuriyetler ve Filistin olmak üzere birçok ülkeden gelen, doçent ve profesör düzeyindeki bilim insanlarına Karaciğer Nakli Eğitimi veren, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü, geçtiğimiz ay da Rusya - Saint Petersburg Devlet Üniversitesi'nden ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden gelen bir grup bilim insanına 10 gün süreli bir programla Karaciğer Nakli Eğitimi verdi.

malatyahaber.com olarak, dünyanın en köklü üniversitelerinden biri olan, yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahip Rusya  - Saint Petersburg Üniversitesi'nden Malatya'ya gelerek İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nden eğitim alan Rus doktorlar Prof: Aslan Sheraliev, Vladimir Zhukov ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Atay ile İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'ne ilişkin gözlemlerini, aldıkları eğitimin önemini, Malatya izlenimleri hakkında konuştuk.

Rus Profesör Sheraliev, "Malatya'da böyle bir merkez olduğunu öğrendiğimizde inanamamıştık..."

On günlük Karaciğer Nakli Eğitim Programı için, Saint Petersburg'dan  Malatya'ya gelen ve Karaciğer Nakil Ekibinden Doç.Dr. Veysel Ersan'ın tercümesiyle  sorularımızı yanıtlayan Rus bilim insanı Prof. Dr. Prof: Aslan Sheraliev, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü'nün eğitim programlarına katılma fikrinin nasıl geliştiğine yönelik sorumuza cevap verirken, "İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay bir program için Petersburg'a gelmişti. Rektör Kızılay ile tanışıp konuştuğumuzda, Malatya'da böylesine büyük işler başaran bir Karaciğer Nakli Enstitüsü olduğunu öğrendiğimizide, inanamamıştık; çok şaşırmıştık. Malatya'yı böylece tanımış olduk" cevabını verdi.

"Sezai Yılmaz liderliğinde Malatya'daki bu mükemmel ekibin yaptıkları  çok etkileyici bir başarı öyküsü"

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nün kendilerini en çok etkileyen yanının, burada oturmuş mükemmel bir ekibin olması ve Karaciğer Nakli için bağımsız bir hastane ve Enstitü'nün kurulmuş olması olduğunu belirten Prof: Aslan Sheraliev, "Bu, dünyada çok görülen bir sistem değil. Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamızın liderliğindeki Malatya'daki bu organizasyon, çok özgün bir örnek. Etkileyici bir başarıdan söz ediyorum. Özellikle tüm cerrahi ekip bu operasyonu yapabiliyorlar. Bu çok etkileyici bir başarı öyküsü" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Vladimir Zhuikov "Bana göre Malatya Karaciğer Nakli Başkentidir"

Saint Petersburg Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vladimir Zhuikov ise, söyleşimiz sırasında fazla konuşmadı; daha çok aynı üniversitedeki mesai arkadaşı Prof. Dr. Aslan Sheraliev'in sözlerini onayladığın vurguladı.

Ancak, Prof. Dr. Vladimir Zhuikov'un; Sezai Hoca'nın ev sahipliğinde gittikleri lokantada, Malatyalılarla olan diyalogunda duyduğu "Malatya kayısının başkenti" nitelemesine karşı verdiği cevabın, söyleşimizi tek cümlede özetleyecek nitelikte olduğunu öğrendik. Rus doktor Prof. Dr. Vladimir Zhuikov, "Malatya kayısının başkenti" tanımına bir de Malatya için gurur verici şu tanımlamayla cevap vermiş: "Malatya kayısının başkenti olabilir; ama bana göre Malatya asıl olarak karaciğer nakli başkentidir".

Doç. Dr. Arif Atay, "Karaciğer Nakli Enstitüsü Türk ve yabancı hekimlere de eğitim veren büyük bir merkez haline geldi"

Rus doktorlar ile birlikte, İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Eğitim Programı'na katılan bilim insanlarından biri de İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arif Atay'dı.

Doç. Dr. Arif Atay, programa kabul edildiği için çok mutlu olduğunu vurguladıktan sonra, Malatya'daki Karaciğer Nakli Merkezi'nin, Malatya dışından görünümünü etkileyici ve Malatya için gurur verici cümleler ile anlattı: "Karaciğer Nakli konusunda dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’ne bizleri kabul ettiği için Sezai Hocama teşekkür ediyorum. Bu merkez hem sayı bakımından, hem dış merkezlerde yapılamayan bir çok ameliyatın yapılması bakımından hem de istikrarlı olması bakımından tüm dünya vatandaşlarına hizmet verdiği gibi tüm Türk ve yabancı hekimlere de eğitim veren büyük bir merkez haline geldi. Bir Türk hekim olarak tabiki büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.  Ben de bu konuda eğitim almak için başvurdum ve Sezai Hoca da bizi kabul etti. Kendisine sonsuz teşekkür ediyorum".

"Ameliyatlara aktif olarak katıldık; yurt dışında bu ameliyatları ancak dışarıdan izleyebilirdik"

Prof. Dr. Sezai Yılmaz liderliğindeki Karaciğer Nakli Ekibi'nin çok mükemmel ve öğretici olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Arif Atay, "Bu ameliyatlara aktif olarak katıldık. Yurt dışında bu ameliyatları ancak dışarıdan izleyebilirdiniz. Sezai Hoca ve ekibi hem bizim için hem dünyada bu ameliyatları yapmak isteyen cerrah hekimler için bir şanstır. Hastalar için zaten şanslar. Malatya’da bu işi için 5 kuruş para alınmıyor. Çok riskli nakiller burada başarıyla yapılıyor. Cerrahlar için burası gerçekten bir okul. Bu ameliyatları dış merkezlerde yapmak çok zor" diye konuştu.

Prof. Dr. Sezai Yılmaz'ın Karaciğer Nakli Enstitüsü'ndeki odasında Sankt Petersburg Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof: Aslan Sheraliev, Vladimir Zhuikov ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Arif Atay'la yaptığımız söyleşide öne çıkan başlıklar şöyle:

"Canlıdan canlıya karaciğer naklini burada öğreniyoruz"

Prof.Dr. Aslan Sheraliev: "İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay Saint Petersburg’u ziyaret etmişlerdi. Orada tanıştık ve oradaki konuşmalarda Malatya ve İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakil Enstitüsü’nü öğrendik.  Orada medikal bir kongre gerçekleştirilmişti. Bu kongrede, Rusya ve Türkiye’deki üniversiteler arasında iş birliği yapılıp yapılamayacağı noktasında konuşmalar oluyor. Orada Rektör Ahmet Kızılay ile sohbetimizde kendisi bize Malatya’da Karaciğer nakli ile ilgili büyük bir deneyim olduğunu, önemli ameliyatların yapıldığı bilgisini verdi.  Tabi Malatya’da böylesine önemli bir konuda ciddi ameliyatlar yapıldığını duyduğumuzda inanamamıştık, çok şaşırmıştık. Malatya’yı böylece tanımış olduk.

Saint Petersburg’da çalıştığımız merkez karaciğer onkolojisi konusunda oldukça deneyimli bir merkez. O yüzden karaciğer cerrahisi konusunda deneyimliyiz, birçok ameliyat yapıyoruz. Ama canlı nakil yapmıyoruz. Yani canlıdan canlıya karaciğer nakli yapmıyoruz. Sadece kadavradan nakil yapıyoruz. Bu konuda deneyimliyiz. 1998 yılından beri çalıştığımız merkez karaciğer nakli yapıyor ama hepsi kadavradan.  Buraya gelme amacımız da canlı vericili karaciğer naklini programını kendi merkezimizde başlatmak.

Tabi ki buradaki deneyimlerimiz bizim için önemli. Buradan öğrendiklerimizle Rusya’daki merkezimizde önümüzdeki yıl canlıdan canlıya karaciğer naklini başlatabilmek.  Buraya geliş amacımız canlı donörü nasıl hazırlarız, ameliyatı nasıl başlatırız o konuda buradaki tecrübeleri öğrenmek.

"Malatya’nın durumu çok etkileyici"

Benim Malatya’ya ikinci gelişim. Geçen yıl da gelmiştim. Bizim enstitümüzün transplant bölümünün başkanı ile gelmiştim. Çok etkilenmiştik ve bu benim ikinci gelişim. Rusya’da büyük merkezler genel olarak Moskova’da bulunuyor. Bu yüzden bu büyük cerrahi operasyonlara  ihtiyacı olanlar neredeyse ülkeyi baştan başa seyahat etmek zorunda kalıyorlar. Malatya’nın durumu çok etkileyici.  Sağlık sisteminin tek bir yerde toplanmaması o ülke için oldukça önemli.

Rusya’da organ bağışı aslında Türkiye’den daha düşük. Milyon nüfus başına 2 veya 3 tane. Bunun nedeni dinsel nedenler değil de daha çok organizasyonel sorunlar. Çünkü Rusya’da büyük şehirlerin kendi lokal organ bağış merkezleri var. Ancak çalışmalar devam ediyor. Her yıl bunun düzeltilmesi için programlar yapılıyor ama henüz hayata geçirilmiş bir program yok.

"Mükemmel bir ekip ve bağımsız bir nakil hastanesi var; bu çok etkileyici bir başarı"

İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nün bizi en çok etkileyen yanı, burada oturmuş mükemmel bir ekibin olması. Özellikle tüm cerrahi ekip bu operasyonları başarıyla yapabiliyor. Bu çok etkileyici bir başarı. Ayrıca Enstitünün operasyon odaları, ameliyathaneleri, hasta odaları sadece karaciğer nakli için ayrılmış. Çalışanlar sadece nakil ile uğraşıyorlar. İşte bu yüzden aynı anda bu merkezde 5 tane karaciğer nakli gerçekleşti. Eş zamanlı bu operasyonlar,  bütün dünyadaki transplantasyon çevrelerinde büyük yankı yarattı. Bunu geçen yıl Rektör Ahmet Kızılay ve Sezai Hoca’dan duymuştuk ve çok etkilenmiştik. İş etiği açısından da çok etkileyici. Herkes kendi işini yaptığı gibi diğer arkadaşlarına da yardımcı oluyor. İnsan sağlığı açısından böylesine bir ekip çalışması herkesin yardımlaşması ve bunu başarması çok etkileyici gerçekten".

"Malatya'da böyle bir eğitimi almak benim için büyük şans"

Doç. Dr. Arif Atay: "Karaciğer Nakli konusunda dünyanın sayılı merkezlerinden biri olan İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’ne bizleri kabul ettiği için Sezai Hocama teşekkür ediyorum. Bu merkez hem sayı bakımından, hem de dış merkezlerde yapılamayan bir çok ameliyatın yapılması bakımından ve istikrarlı olması bakımından tüm dünya vatandaşlarına hizmet verdiği gibi tüm Türk ve yabancı hekimlere de eğitim veren büyük bir merkez haline geldi. Bir Türk hekim olarak tabi ki büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.  Ben de bu konuda eğitim almak için başvurdum ve Sezai Hoca da bizi kabul etti. Bu eğitimi Malatya'daki böyle büyük ve başarılı merkezde almak benim için büyük şans. Kendisine sonsuz teşekkür ediyorum.

"Burası aslında dünya çapında bir merkez; bu nedenle burayı örnek alıyoruz ve inşallah İzmir’de de bunu başlatmak istiyoruz"

Burası aslında dünya çapında bir merkez. Başarısını artık dünya biliyor.  Bu eğitimi ülkemizde alabilmek bizim için büyük bir şans. Malatya olmasaydı ben belki yurt dışına gitmek zorunda kalacaktım.  Özellikle kovid 19 pandemisinin en çok sağlık çalışanlarını etkilemesine rağmen, burada nakiller hiç durmadı.  Gerek ülkemizde gerekse dünyada bir çok ameliyatlar ertelendi ama bu ekip burada hiç hız kesmemiş. Bu çok büyük bir başarı. Hem nitelikli iş yapılıyor hem de pandemiden bu işi uzak tutarak sağlık hizmetini aksatmıyorlar. Bunun için ciddi bir alt yapı ve tecrübe gerek. İşte bu merkezde bunların hepsi var. Tabi Sezai Hoca da bunu uzun yıllar koruyabilmiş. Bu işi başlatmak zor ama devam ettirmek daha zor. Sürdürülebilir olması, hastaların burayı tercih etmesi uzun yıllar alacak işler ancak Sezai Hoca ve ekibi kısa sürede bunu başarmış. Burayı örnek alıyoruz ve inşallah İzmir’de de bunu başlatmak istiyoruz.

"Malatya bence Karaciğer Nakli alanında dünyada öncü bir merkez"

Taşra üniversitelerindeki bu başarı bağlı olduğu üniversitenin de vizyonunu misyonunu ileriye taşıyor. Üniversitedeki değişim programlarını arttırabilir, yurt dışından ciddi manada hasta çekebilir. Malatya bence bu konuda öncü bir merkez.

"Sezai Hoca ve ekibi hem bizim için hem dünyada bu ameliyatları yapmak isteyen cerrah hekimler için bir şanstır"

Ekip çok mükemmel ve öğretici. Bu ameliyatlara aktif olarak katıldık. Yurt dışında bu ameliyatları ancak dışarıdan izleyebilirdiniz. Sezai Hoca ve ekibi hem bizim için hem dünyada bu ameliyatları yapmak isteyen cerrah hekimler için bir şanstır. Hastalar için zaten şanslar. Malatya’da bu işi için 5 kuruş para alınmıyor. Çok riskli nakiller burada başarıyla yapılıyor. Cerrahlar için burası gerçekten bir okul. Bu ameliyatları dış merkezlerde yapmak çok zor.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

11 yorum yapılmış

  • Bilim (3 yıl önce)
    Malatya ve Üniversitemiz bu onuru yaşamalı ve yaşatmalıdır. Ekip olarak genişlemeli ve burada kalmalıdır. Bu ekip Ülkemizin gözbebeğidir. Reklamdan uzak gerçek bilim ve şifa dağıtmada önder bir merkezdir. Bu merkezin devamı diğer nakil branşlarında da söz sahibi olunması için gerekli altyapılar sağlanmalıdır. İnönü Üniversitesi Karaciğer nakil ekibi ile ülkemizin tüm branşlarda nakil başkenti olmayı hak ediyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • alp (3 yıl önce)
    Sezai hocam sizin bu emeklerinizi ve başarılarınızı, bu şehre olan katkınızı herkes görüyor ileride bir gün mutlaka sizin heykeliniz bu şehre dikilecek. Ha muhtemelen heykelinize beton yetmez ama en azından bır kısım siyasilerde bu heykele beton tedarik ederek memlekete hizmet etme fırsatı bulur sayenizde.
    0
    0
    Yanıtla
  • Cengiz (3 yıl önce)
    İşini hakkaniyetle ve severek yapan Sezai hoca ve ekibine ne kadar teşekkür etsek az kalır. Allah size sağlık ve hayırlı uzun ömürler versin. Malatyamıza değer katıyorsunuz. Iyiki varsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tekin (3 yıl önce)
    Adam gibi adam sayın Sezai hocamız Malatya ve Fırat mahallesi nin gururu.
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (3 yıl önce)
    Bu hususu birkaç yıldır etkili veya yetkili kişilere bizzat söylüyorum. Hatta çok ünlü iki ulusal hastanenin başındaki yöneticiye de söyledim, halisane ve safiyane olarak İnönü ile ortaklık yapmalarını önerdiğimde, her yıl sağlık turizminden milyonlarca dolar kazanan bu kurumların liderleri bu önerime tepkili yaklaşıp neden devleti destekleyelim demeye getirmişlerdi. İnönü bu alanda dünya lideri olursa iyi olur, bunu sağlayacak iklimi desteklemek herkesin boynunun borcudur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zenun Kaya (3 yıl önce)
    Başta Sezai hoca olmak üzere değerli bilim adamları Cemalettin hoca, Bora hoca, Fatih hoca ve ismini sayamadiklarim çok değerli hocalarımıza sonsuz teşekkürlerimi iletir, o kıymetli ve mübarek ellerini hala karaciğerimin üzerinde his ediyorum. O mübarek ellere Allah dert vermesin Ağrı dan kadim şehir Malatya selamlar saygılar. Allah daim ve kadim etsin TOTM.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dr.Gökhan Gökçe (3 yıl önce)
    En zor ihracat “Bilim İhracatı” dır. Çünkü bilimsel bilginin, tecrübenin değere dönüşmesi on yıllar alır. Çok emek gerekir. Bu nedenle Malatya’mızın adını bilim dünyasında onurlandıran sayın Prof.Dr.Sezai Yılmaz hocamıza “Kentine değer katan bilim insanı” olarak şükranlarımı sunarım. Darısı yeni kurulan Turgut Özal Tıp Fakültesine... Bizlerde kendi üniversitemizde böyle ihtisaslaşmış alt merkezler oluşturmak üzere rektörümüz liderliğinde çalışıyoruz. Bizlerde başarı için çok çalışacağız.
    0
    0
    Yanıtla
  • yıldırım (3 yıl önce)
    senin allahına gurban sezai yılmaz hocam. allah sana sağlık sihat versin.. malatyamızı dünyaya tanıtan insan cenabı alah seni başımızdan eksik etmesin. damarlarında malatya kanı dolaşıyor hakiki malatyalı. o kadar teklife karşı gidebilirdin. seni çok seviyoruz hocam
    0
    0
    Yanıtla
  • öğrenci (3 yıl önce)
    Sağlık çalışanlarının alnından öpüyoruz. doktora hemşire ye, hasta bakıcısı, temizlikçisine kadar sevgiler saygılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (3 yıl önce)
    Liyakat olunca böyle başarılar arkasından gelir. Sezai hocayı haddimiz olmadan kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz. Ayrıca Malatya da rantın olmadığı tek merkezdir. Belediye başkanları, milletvekilleri, valiler Sezai hocayı örnek alsınlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • 44malatya (3 yıl önce)
    Sayin sezai hocamizi ekibini kutluyorum Emeklerinize saglik can can katiyorsunuz
    0
    0
    Yanıtla