Vali Aydın Baruş, Battalgazi İlçesi Yarımcahan Mahallesi'nde Malatya Kayısısının hasadına katıldı ve kayısı topladı.
Malatya Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Battalgazi ilçesi Yarımcahan Mahallesi'nde kayısı hasadı programı düzenlendi. Kayısı hasadına katılan Vali Aydın Baruş mevsimlik tarım işçileriyle ve çiftçilerle bir süre sohbet ederek ağaçtan dökülen kayısıları işçiler ile birlikte topladı.
Vali Aydın Baruş, Yarımcahan Mahallesinde Kayısı bahçesinde yaptığı açıklamada, “Malatya kayısısına, altın meyve diyoruz. Değerli bir meyve. Malatya’nın iklimi suyu bu altın meyvenin, bu şekilde insanların damak zevkine uygun bir halde üretilmesini sağlıyor. Yarımcahan mahallemizde kayısı hasadımız başladı. Mehmet Herdili’nin tarlasındayız şu anda. Allah verimli kılsın. Bütün üreticilerimize çiftçilerimize, helal kazançlar, bol kazançlar diliyoruz. Emeklerinin karşılığını almaları bizi çok sevindiriyor. İşletmecimizin de söylediği gibi son zamanlarda kayısı fiyatlarının yükselmesinden çok memnunuz.
Biliyorsunuz geçen yıl Malatya ilimizde lisanslı depoculuk faaliyetleri başladı. Lisanslı depoculuk ile birlikte Malatya'da destekleme kapsamına alındı. Bu destekleme kapsamına alınmasının vermiş olduğu güvence ile kayısımız fiyat istikrarı yakalayarak Malatya bir kazanç elde etmiş oldu. İnşallah bundan sonra da fiyatlar istikrarlı bir şekilde devam eder. Üreticimiz beklediği kazancı sağlar. Burada sadece kayısı üreten kazanmıyor. Değişik yörelerden, başka illerden buraya ekmek parası kazanmak üzere gelen mevsimlik işçilerimiz var. Onlar da buradan kazanç elde ediyor. Ekonomik hayatlarını sürdürebilmeleri için ailelerine para götürüyorlar. Dolayısıyla kayısının sağlamış olduğu gelirin birçok toplum kesimine insanımıza faydası var. Buradan bu işin ticaretini yapanlar da bir kazanç sağlıyor. Neticede ülkemiz ekonomisi ihracat yoluyla da kazanmış oluyor.
Tahmini rekoltemizi açıkladık. Yaklaşık 86 bin ton kuru kayısı tahmin edildi. Tarım ve Orman Bakanlığımızın vermiş olduğu veriler çerçevesinde Kayısı üretimi yapan diğer illerimizde birlikte de yaklaşık 94 bin ton Türkiye kuru kayısı rekoltesi bekleniyor. Dolayısıyla bu yılki kayısı hasadının, biz çiftçimiz açısından, üreticimiz açısından güzel geçeceğini düşünüyoruz. Bu kızgın güneş altında çalışmak tabii ki zor bir iş. Helal yoldan bu kazançlarını, nafakalarını sağladıkları için bütün çalışan emek veren insanlarımızı tebrik ediyorum. Bütün üreticilerimiz İnşallah beklediğini alır. Ülkemiz ekonomisi kazanır. Malatya kazanır diyorum.
Diğer yandan kaysımız meyvesinin yanında çekirdeğinin de önemli bir değer taşıyor. İçindeki çekirdeği kimya sanayinde, gıda sanayinde kullanılıyor. Çekirdeğinin kabukları kırılarak ahşap sanayinde kullanılıyor. Dolayısıyla kayısının her bir parçası değerli. Böyle bir nimete sahip olduğumuz için her zaman şükretmemiz gerekiyor” dedi.
Bülten