Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, Malatya genelinde en önemli sıkıntının elektrik noktasında AKSA ile yaşandığını belirterek ‘Uzun bir süredir gezdiğimiz köylerde en fazla elektrik enerjisi ile ilgili yaşanan sorunlar bize iletiliyor. Bize söylenen ne CHP ne MHP. Gayet net bir şekilde söylüyorum. Köylerdeki tek rakibiniz AKSA’ dedi. Başbakan’ın 21 Eylül’de Malatya’ya yapacağı ziyarette Malatya’nın 4 ayrı ana isteğini kendisine ileteceklerini ifade eden Ömer Faruk Öz, Suriye helikopterinin düşürülmesine ilişkin olarak da ‘Uluslararası anlaşmalar dışına çıkarak hava sahamızı ihlal etmesi halinde gerekenin yapılacağı şeklinde gerekli duyuruları yapmıştık. Türkiye yolgeçen hanı değil’ değerlendirmesinde bulundu.
Öğretmenevi’nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, yaz tatilinde Malatya’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin Türkiye ve Malatya gündemine ilişkin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
‘Gerekirse AKSA için önerge vereceğim’
İlçe, belde ve köy gezilerinde vatandaşların kendilerine en çok hangi sorunu ilettiğine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Milletvekili Ömer Faruk Öz, özelleştirilmesinden bu yana birçok sorunun yaşandığı AKSA’nın bu yaza da damga vuran sorunların başında geldiğini söyledi. Sorunlar için gerekirse önerge verebileceğini belirten Öz, ‘Bize köylerde deniyor ki, ne CHP ne de MHP. Sizin köylerdeki tek rakibiniz AKSA. Şu anda AKSA yetkililerini ziyaret ettim. Zaman verdik ve eğer bir iyileşme olmazsa ben iktidar partisi milletvekili olarak bu özelleştirmenin Malatya’daki vatandaşa yaşattığı sıkıntılar ile ilgili bir önerge vereceğimi söyledim. Biliyorsunuz benim bu tip konularda şakam yok. Özel sektörü de yok saymamak lazım. Kullandığımız elektriğin bedellerini de zamanında ödememiz lazım. Ama oradaki en büyük sıkıntı ödeme ya da ödememe değil. Özelleşme ile birlikte birçok kalifiye eleman bıraktı gitti. Kalifiye olmayan insanlarla çalışılıyor. Bu anlamda büyük bir sıkıntı var. Özelleştirmeye karşı değiliz ama bunun da işkenceye dönüşmemesi lazım’ dedi.
‘Başbakana 4 ana konu ileteceğiz’
Ömer Faruk Öz, Cumartesi Malatya’ya gelecek olan Başbakan Tayyip Erdoğan’dan Malatya adına ne isteyeceklerinin sorulması üzerine, hızlı tren projesinin 2023 yılından daha erken bir tarihe alınması, Kuzey Çevre Yolu, Şoför Okulu Er Eğitim Alayı yerinin Malatya Belediyesi veya TOKİ’ye devri ile Malatya’ya ikinci bir devlet üniversitesi gibi konuların Başbakan’a iletileceğini söyledi.
Kuzey Çevre Yolu’nda devam eden kamulaştırma çalışmaları ve imar uygulamasında bir takım sorunlar yaşandığını belirten Öz “Kuzey Çevre Yolu şu anda 2013 yılı yatırım programında mevcut. Yalnız bu 54 kilometrelik yolun birçok belediye sınırlarının içinden geçiyor olması, bazı alanların köy olması buradaki toplulaştırma ve 18 uygulaması anlamında birçok sıkıntılar meydana geldi. Büyükşehir olsaydı bu sıkıntılar olmazdı. Ama ne yazık ki 18 uygulamasında başarılı olmadık. Toplulaştırma konusunda da, özellikle tarım arazilerinden geçen bölümler için bir ihale yapıldı. O ihalenin ardından sözleşme imzalanması gibi prosedürler sonrasında çalışmalar 1 yıl sonra başlayabildi. Toplulaştırma çalışmaları başladı 12-13 kilometrede bu işlemler bitirildi. Bir taraftan kamulaştırılacak yerler var, toplulaştırma çalışmaları var, 18 uygulaması yapılacak veya yapılamayacak yerler var. İşin çok sürüncemede kalmaması için Başkanımızdan rica edeceğiz. Ara başlıklar olarak da Beylerderesi’nin alt tarafına gölet oluşturulması, Şeker Fabrikası’ndan kalan alanın yeşil alan olarak düzenlenmesi şartıyla Malatya Belediyesi’ne verilmesi gibi konuları da fırsat olursa alt başlıklar altında kendisine ileteceğiz” dedi.
Erdoğan’ın geceyi Malatya’da geçireceğini ifade eden Ömer Faruk Öz, Pazar günü Doğanşehir’e gideceğini, Darende ziyaretinin de gündemde olduğunu belirtti.
‘Hava sahamız ihlal edilmiştir’
Suriye helikopterinin düşürülmesinin, geçtiğimiz yıl Malatya’dan kalkan uçağın Suriye tarafından düşürülmesine karşılık bir misilleme olup olmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Öz, Türkiye’nin hava sahasının ihlal edildiğini söyleyerek “Bu olay bizim angajman kuralları kapsamında gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz dönemlerde bir uçağımız 2 subayın olduğu bir uçağımız düşürülmüştü. Bu olaydan sonra angajman kuralları kapsamında davranacağımız söylemiştir. Önceki gün de 14:20 sıralarında Suriye’ye ait bir helikopter hava sahamıza girmiştir. Yapılan tüm uyarılara rağmen geri çekilme göstermemiştir. Malatya’dan kalkan uçaklar helikopteri vuruyor. Bunu bir savaş başlangıcı olarak görmemek gerekiyor. Sadece bu ülkenin toprakları yolgeçen hanı değildir ve bu tip durumlarda nasıl davranılacağına dair bir ikazdır. Bazı şeyleri konuşmak yerine uygulama ile cevap verilmeli. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir kabile devleti değil, köklü bir devlettir. Kimsenin duygusal yaklaşımlarla iş yapması bize yakışmaz” sözleriyle yanıtladı.
‘Özel hastanelerin önünü mü açmaya çalışıyorsunuz diye ikaz aldık’
Yeni hastanenin yerinin kentte trafik çilesini daha da arttıracağı ve hastaneye henüz bir ulaşım yolunun olmadığı yönünde bir eleştiriyi de yanıtlayan Öz şunları söyledi:
“Belediye şimdi düşünüyor. Oraya alt geçit mi yoksa üst geçit mi yapalım diye.
O dönemde Malatya’nın yeni bir hastaneye ihtiyacının olduğu her zaman gündeme geliyordu. Bu noktada birçok yer ile ilgili tartışmalar oldu. Şehir merkezinde olmasının dezavantajı olduğu kadar avantajları da var, bunu da unutmamak gerekiyor. İnsan sirkülasyonunun olduğu kurumların şehrin dışında olması bir gerekliliktir. Ama herkesin arabası olmayabilir. O dönemde bizlere özel hastanelerin önünü mü açmaya çalışıyorsunuz diye ikazlar geldi ve o bölgeye yapılmasına karar verildi. Malatya halkı hiçbir şeye mahkum değil. Belediyemiz İstasyon Virajı’nda bir düzenleme yapmış. Görüntü itibari ile iyiydi. Trafik açısından olumlu tepkiler alıyoruz dediler. Proje ihalesi yapılmıştı. Alt geçitlerin yapılması insan yaşamını kolaylaştırma adına bir güzellik sağlıyor ama şehir görüntüsü anlamında da görüntü kirliliği oluşturabiliyor. Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili tekrar görüşmeler yapılacak. Malatyalıları hastaneye giderken çile çektirmeye kimsenin hakkı yok. Bu süreçte mutlaka tıkanan bir şey olursa çözüm üretilecektir. Birkaç noktadan hastaneye girme fırsatı olabilir. Bizim anlayışımız şu: Bir başı ağrıyan, ayağı ağrıyan insanlarımızın hastaneye gitmesini doğru bulmuyoruz. O nedenle bizim belirli bölgelerde semt polikliniklerimizin olması gerek. Baştan beri bunu söyledik. Şu andaki mevcut hastanemizin içerisinde bir birimimiz günlük poliklinik hizmetini vermeye devam edecek. İhtiyaç olursa şehrin Yeşilyurt kısmında da bir poliklinik oluşturulur. Bir ilaç yazdırmak için, bir muayene olmak için insanlarımız oraya getirmek doğru değil. Trafik sirkülasyonunu da bu sayede engellemiş olacağız.”
‘Dilek beldesinde yönetişim zafiyeti var’
Dilek Beldesi’nde toplu taşımaya ilişkin yaşanan sorunların iletildiği Ömer Faruk Öz, beldede yönetişim zafiyeti olduğunu söyledi. Öz, ‘Tüm beldelerimize hizmetler nüfusa paralel bir şekilde gönderildi. Dilek gerçekten büyük bir belde. Belde demekte doğru değil. Ama orada bir yönetişim zafiyeti olduğunu net söylemek lazım. Belediye başkanımız gayretli ama yönetişim sıkıntısını aşamadılar. Bunları gördükçe de büyükşehri ne iyi etmişiz de kurmuşuz diyoruz. Haziran ayında bize Allah razı olsun diyecekler. Ahmet Çakır belediye başkanı olduğu zaman toplu taşıma da bir toplulaştırma yaptı. Diğer ilçelerden bir sürü otobüs çıkıyor. Her birinde de 3-5 yolcu var. Birçok belde belediyesi bu uygulamaya katıldı. Ama Dilek Belediyesi katılmadı. Ama şimdi de ‘Malatya Belediyesi ile konuş araçları verelim’ dedi. Bende geç kaldın başkanım dedim” açıklamasını yaptı.
HABER-FOTO: Güler HAZAR- yenimalatya.com.tr